Jump to content
Sign in to follow this  
Maxtiger

Kino domowe do 10 tys?

Recommended Posts

Witam! Przymierzam się do stworzenia kina domowego za około 10.000. Wydaje się że na sam tv powinienem wydać w granicach 7 tys. Teraz zastanawiam się jaki kupić TV? Posiadam cyfre do której zamierzam dokupić dekoder HD. Główne punkt obserwacyjny bedzie oddalony ok 4,5 metrów; naświetlenie naturalne przez większość dnia tylko z jednej strony (prawej). Głównym celem ogladania to piłka nożna a w dalszej kolejnośći filmy. Zastanawiam się nad wyborem tv 46 calowych firm takich jak Sharp, Samsung ,Sony. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał przykład całej "konstrukcji" kina domowego! Dziękuje z góry

[quote name='Maxtiger' post='90152' date='09.03.2008, 22:30 ']Witam! Przymierzam się do stworzenia kina domowego za około 10.000. Wydaje się że na sam tv powinienem wydać w granicach 7 tys. Teraz zastanawiam się jaki kupić TV? Posiadam cyfre do której zamierzam dokupić dekoder HD. Główne punkt obserwacyjny bedzie oddalony ok 4,5 metrów; naświetlenie naturalne przez większość dnia tylko z jednej strony (prawej). Głównym celem ogladania to piłka nożna a w dalszej kolejnośći filmy. Zastanawiam się nad wyborem tv 46 calowych firm takich jak Sharp, Samsung ,Sony. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał przykład całej "konstrukcji" kina domowego! Dziękuje z góry[/quote]

za 10.000zł to będzie trudno o całą "konstrukcje" kina domowego. Proponuje w tej cenie kupić dobry ( bardzo dobry ) TV. Przeczyatj ten watek > [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7114"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7114[/url] myślę że ten TV byłby w sam raz dla ciebie ewentualnie ten sam model ale 58 cali za około 13.000zł wtedy to "piłkarzyki" prawie tacy jak w realu ;)
Jeśłi idzie o dźwięk to albo odpuść jak na razie sobie i wydaj wszystko na TV albo kup LOGITECH Z5500. Do takich zastosowań będzie super a nieduże koszta około 1000zł a frajdy co nie miara.

pozdr. dawmac

Dziękuje za odpowiedź! Czyli zasadniczo jeśli chce mieć za priorytet oglądanie piłki nożnej to kupować PLAZMĘ a nie LCD?

[quote name='Maxtiger' post='90191' date='10.03.2008, 08:52 ']Dziękuje za odpowiedź! Czyli zasadniczo jeśli chce mieć za priorytet oglądanie piłki nożnej to kupować PLAZMĘ a nie LCD?[/quote]

nie mam doczynienia z LCD więc się nie wypowiem a nie będę powtarzał zasłyszanych opowieści, że LCD w szysbkim ruchu bardziej smużą itp. Niech ktoś się wypowie co ma LCD i oglada piłkę nożną :blink:
Mam plazme i zawsze było ok podczas meczy czy to piłka nozna czy tenis itp. , a mecz w HD to miodzio :)

pozdr. dawmac

Do kina to tylko projektor. Mam LCD 46 cali i do filmów to zdecydowanie za mało (oglądam z około 3 m). Najlepiej mieć specjalne pomieszczenie przeznaczone na kino. Zaciemniasz okna, gasisz światło i można zatopić się w film obżerając się chipsami. Telewizory to tylko do programów tv typu informacja, jakiś serial, discovery/NG i sport. Do filmów to tylko i wyłącznie projektor (wystarczy 720p).

[quote name='lm81' post='90201' date='10.03.2008, 11:48 ']Do kina to tylko projektor. Mam LCD 46 cali i do filmów to zdecydowanie za mało (oglądam z około 3 m). Najlepiej mieć specjalne pomieszczenie przeznaczone na kino. Zaciemniasz okna, gasisz światło i można zatopić się w film obżerając się chipsami. Telewizory to tylko do programów tv typu informacja, jakiś serial, discovery/NG i sport. Do filmów to tylko i wyłącznie projektor (wystarczy 720p).[/quote]

Projektor jest super ale aby się cieszyc dobrym obrazem z projektora to jest sporo zabawy. Odpowiednie pomieszczenie, ekran, projektor, uchwyt, dobranie "wielkości" projektora do pomieszczenia, szum wentylatorów projektora, połączenia ( często potrzeba kable po 10 - 15m ( koszty to raz a estetyka to dwa ). Tęsknie za projektorem :blink: ale 60 cali TV jest ok i jak bym miał teraz wybierać to chyba wybrał bym TV.

pozdr. dawmac

Czy ktoś nałogowo ogląda piłkę nożną na lcd np. 46 cali? A jeszcze pytanko jak to jest z tym poborem mocy z plazmą - rzeczywiście tak dużo ciągną?

Ja oglądam czasami. Wszystko zależy jaki model LCD. Najlepiej jak najlepszy ; ) i najnowszy ; ) - wtedy masz bardzo niski czas reakcji matrycy i tryby poprawiające płynność jak 120Hz. Do 10tys takowy kupisz.

ps. Projektor dobra zabawka ale jako dodatek. Mi przeszło. A też kiedyś miałem zajawkę. Teraz nie chce mi się odpalać nawet... efekt posiadania sporej przekątnej w TV.

[quote name='Maxtiger' post='90312' date='10.03.2008, 20:19 ']Czy ktoś nałogowo ogląda piłkę nożną na lcd np. 46 cali? A jeszcze pytanko jak to jest z tym poborem mocy z plazmą - rzeczywiście tak dużo ciągną?[/quote]

plazma pobiera okolo 10 - 15% prądu więcej niz LCD o takiej samej przekąten. Tak więc róznica niewielka.

pozdr. dawmac

Super! Czy w takim razie mogę prosić jakaś propozycje tv46-50 cali plazma/lcd do 8-8,5tys? Dziękuje raz jeszcze za udzielone wskazówki

[quote name='Maxtiger' post='90344' date='10.03.2008, 22:42 ']Super! Czy w takim razie mogę prosić jakaś propozycje tv46-50 cali plazma/lcd do 8-8,5tys? Dziękuje raz jeszcze za udzielone wskazówki[/quote]

przeczytaj mój drugi post w tym watku :)

pozdr. dawmac

[quote name='dawmac' post='90323' date='10.03.2008, 21:01 ']plazma pobiera okolo 10 - 15% prądu więcej niz LCD o takiej samej przekąten. Tak więc róznica niewielka.

pozdr. dawmac[/quote]

Ciekawe skąd masz takie dane? :)

Przeglądając katalogi TV plazmowy 42" pobiera powyżej 350W, TV LCD o takiej samej przekątnej pobiera ok 200W.

Różnica prawie dwukrotna.

Janusz

[quote name='jawlo' post='90369' date='11.03.2008, 08:52 ']Ciekawe skąd masz takie dane? :)
Przeglądając katalogi TV plazmowy 42" pobiera powyżej 350W, TV LCD o takiej samej przekątnej pobiera ok 200W.
Różnica prawie dwukrotna.
Janusz[/quote]

plazma pobiera maksymalnie te 350W wtedy gdy obraz byłby cały biały a to raczej rzadko się spotyka podczas codziennego ogladania, znacznie mniej zużywa prądu gdy obraz jest ciemny, LCD ma cały czas tak samo podświetloną matrycę i non stop pobiera około te 200W. Czytałem wiele testów w których udowodniono, że plazmy pobierają o około 10 - 15% energii więcej niż LCD o tej samej przekątnej ( np. Audio nr 2/2008 )

pozdr. dawmac