Jump to content
Sign in to follow this  
barnio

BR z DiVX

Recommended Posts

Witam
Czy jest jakiś odtwarzacz BR, który odtwarza DIVX-y znapisami oraz MP3ki z czytaniem tagów ?
Nie chce mi sie dwóch gratów pod TV trzymać i miło byłoby gdyby nowy playerek radził sobie również z tymi chodnikowymi formatami.

[quote name='barnio' post='90127' date='09.03.2008, 18:59 ']Witam
Czy jest jakiś odtwarzacz BR, który odtwarza DIVX-y znapisami oraz MP3ki z czytaniem tagów ?
Nie chce mi sie dwóch gratów pod TV trzymać i miło byłoby gdyby nowy playerek radził sobie również z tymi chodnikowymi formatami.[/quote]
Podobno jakiś nowy Panasonic BD będzie odtwarzała DivX'y i ma pojawić się na rynku na przełomie marca i kwietnia. Tylko nie pamiętam, gdzie o tym czytałem.

Bodajże pierwszym odtwarzaczem Blu-Ray, który otrzymał certyfikat DivX Ultra jest Panasonic BMP- BD30. Teoretycznie jest już dostępny w cenie referencyjnej 1.999 PLN.

Mam taki sam ból jak kolega z Blu-Rayem Pioneera BDP-LX70A. Rewelacyjny odtwarzacz ale jedyną rzeczą, która mnie powstrzymuje przed zakupem jest brak funkcji odtwarzania DivX`ów i profilu 1.1. Oby szybko się coś z tym zrobili.

/pozdro
Trafaret

P.S. Pytanie za 100 punktów. Czy aktualizacja firmwaru jest w stanie odblokować odtwarzanie DivX`ów lub wprowadzić nowy profil? Edited by Trafaret

[quote name='Trafaret' post='90132' date='09.03.2008, 20:26 ']P.S. Pytanie za 100 punktów. Czy aktualizacja firmwaru jest w stanie odblokować odtwarzanie DivX`ów lub wprowadzić nowy profil?[/quote]

Na pewno nie "odblokowac" bo to raczej sprawa h-waru i ...zapomnij. Co do profilu, takoz imho NIE. Ot bedzie nastepca z kolejnym profilem - a klient se kupi ;) Pisze na podstawie dotychczasowej "ewolucji" kolejnych standalone playerow BD, gdzie potrzebne rzeczy sa dodawane do kolejnej gen sprzetu a up-y sa rzadkie i nie wprowadzajace zasadniczych zmian w h-ware (ehhh i tu formatowa konkurencja bardziej rozpieszczala nabywce... coz)

[quote name='ein' post='90155' date='09.03.2008, 23:54 ']Na pewno nie "odblokowac" bo to raczej sprawa h-waru i ...zapomnij. Co do profilu, takoz imho NIE. Ot bedzie nastepca z kolejnym profilem - a klient se kupi ;) Pisze na podstawie dotychczasowej "ewolucji" kolejnych standalone playerow BD, gdzie potrzebne rzeczy sa dodawane do kolejnej gen sprzetu a up-y sa rzadkie i nie wprowadzajace zasadniczych zmian w h-ware (ehhh i tu formatowa konkurencja bardziej rozpieszczala nabywce... coz)[/quote]

Z całą pewnością twierdzę, że za umiejętność "czytania" DivX`ów nie odpowiada hardware. DivX to tylko rodzaj kompresji obrazu filmowego, a nie standard zapisu.

Analogicznie do napędu optycznego w komputerze. Wystarczy zainstalować w systemie paczkę kodeków i już wszystko śmiga. Zakładam, że podobnie jest odtwarzaczami DVD i BD.

/pozdro
Trafaret

[quote name='barnio' post='90127' date='09.03.2008, 18:59 ']Witam
Nie chce mi sie dwóch gratów pod TV trzymać i miło byłoby gdyby nowy playerek radził sobie również z tymi chodnikowymi formatami.[/quote]
Może sprawy do końca nie rozwiąże, łatwe napewno też nie będzie ale zainteresować się i poczytać warto...[b]PS3[/b].[b]
[/b]pzdr[b]
[/b]

[quote]Z całą pewnością twierdzę, że za umiejętność "czytania" DivX`ów nie odpowiada hardware. DivX to tylko rodzaj kompresji obrazu filmowego, a nie standard zapisu.

Analogicznie do napędu optycznego w komputerze. Wystarczy zainstalować w systemie paczkę kodeków i już wszystko śmiga. Zakładam, że podobnie jest odtwarzaczami DVD i BD.[/quote]
Nie badz taki pewien :blink: w wiekszosc odtwarzaczy za divxy odpowiada specjalny uklad ktory dekoduje je sprzetowo bo, inna sprawa ze odtwarzacze BD pewnie maja juz dosyc silne procki wiec z divxami powinny sobie radzic programowo...

Ale pewnie będą chcieli żeby nowy sprzęt czytał również DivX w wyższych rozdzielczościach - a tutaj odtwarzanie programowe to może być już problem.

W kwestii uzupełnienia.

Z ciekawości napisałem maila do DSV (importera Pioneera w Polsce) ze zapytaniem dotyczącym DivX`ów w BDP-LX70A. Ku mojemu zdziwieniu otrzymałem odpowiedź, że ten player odtwarza DivX`y razem z napisami w formacie srt, sub, smi lub ssa.

Kolejne pytanie za 100 punktów. Czy DivX`y są skalowane do 1080p?

/pozdro
Trafaret

Na allegro jest akucja Panasonic'a DMP-BD30 ..... w opisie widnieje odtwarzanie DivX ...... cena 1550 zł
Są też aukcje modelu LX70A .... nic nie ma od DivX .... cena zabija 3999 zł :)

Jak patrzę na możliwości to ...... na 100% nie kupił bym LX70A

[quote name='Trafaret' post='90265' date='10.03.2008, 17:56 ']W kwestii uzupełnienia.

Z ciekawości napisałem maila do DSV (importera Pioneera w Polsce) ze zapytaniem dotyczącym DivX`ów w BDP-LX70A. Ku mojemu zdziwieniu otrzymałem odpowiedź, że ten player odtwarza DivX`y razem z napisami w formacie srt, sub, smi lub ssa.

Kolejne pytanie za 100 punktów. Czy DivX`y są skalowane do 1080p?

/pozdro
Trafaret[/quote]

Nie chce nic sugerowac ale... moze Panom z DSV pomylily sie modele - o ile sie nie myle divx-y odtwarza topowy odtwarzacz DVD (bodaj model 50) a LX70A nigdzie, w zadnym tescie znaczy sie, nie ma nic nt. wsparcia dla formatu

divx/xvid to jedno.
Ja jestem ciekaw ile dzieli nas od odtwarzacza Blu-ray odczytującego kontenery mkv.

[quote name='Szwajcar' post='90380' date='11.03.2008, 09:35 ']divx/xvid to jedno.
Ja jestem ciekaw ile dzieli nas od odtwarzacza Blu-ray odczytującego kontenery mkv.[/quote]
Tak :) prędzej doczekamy się odtwarzacza kontenera mkv odczytujacego strukturę Blu-ray :rolleyes:
pzdr