Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
danieldd

Pliki "mkv" - dźwięk wyprzedza obraz...

Question

Witam.
Mam następujący problem...może będziecie w stanie mi coś podpowiedzieć....
Przy odtwarzaniu plików "mkv" ( odtwarzam je za pomocą KMPlayera ),po kilku chwilach ogladania filmu zaczyna rozjezdzać mi się dźwiek z obrazem.
Dzwięk zaczyna wyprzedzać obraz mimo ze film odtwarzany jest płynnie i raczej się nie przycina.
Problem ten nie występuję przy plikach AVI w wysokiej rozdzielczości.
Komputer raczej wyrabia ponieważ max obciazenie procka przy kazdym w zasadzie rodzaju filmu HD to 60% ( Intel 3 Ghz HT,1 GB ramu,GeForce 7300GT ).
Co może być przyczyną ? Jakieś sensowne pomysły ? Proszę o radę co zrobić....
Pozdr.

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Pliki mkv są kodowane w systemie MPEG4 AVC H.264. Wymagania są spore. Nie wiem jaki masz CPU i ile RAM, ale do płynnego odtwarzania wymagane są min. 3GHz CPU (lub dwurdzeniowiec po 2x2GHz) i 1GB RAM. Warto też zainstalować sobie Power DVD Cyberlinka. Kodek tego producenta obsługuje sprzętowe wspracie dla AVC i obciążenie dla CPU znacząco spada. Wtedy nawet plik z 1080p będzie odtwarzany płynnie. Sprawdź sobie jaką masz ilość klatek na sekundę. Jeśli poniżej 20 klatek obraz będzie się rozjeżdżał z dźwiękiem (trzeba sprawdzić w ustawieniach Video Render). Spróbuje wymusić na programie by włączył tryb Video Render 7, który mniej obciąża system, a wspiera DirectX VA.

• 0
Tak jak powyzej napisałem max. obciazenie procesora u mnie to 60% a i tak dzwiek sie rozjezdza - i to tylko przy plikach mkv...w opcji Video Render nie wyswietla mi ilości klatek...a jak wymusic to Video Render 7 ?

• 0
[quote name='dnc' post='90078' date='09.03.2008, 08:04 ']Pliki mkv są kodowane w systemie MPEG4 AVC H.264.[/quote]

x264

[quote name='dnc' post='90078' date='09.03.2008, 08:04 ']Nie wiem jaki masz CPU i ile RAM[/quote]

kolega przeciez napisal
[quote name='danieldd' post='90076' date='09.03.2008, 07:23 ']Intel 3 Ghz HT,1 GB ramu,GeForce 7300GT[/quote]

[quote name='dnc' post='90078' date='09.03.2008, 08:04 ']Wymagania są spore...., ale do płynnego odtwarzania wymagane są min. 3GHz CPU (lub dwurdzeniowiec po 2x2GHz) i 1GB RAM.[/quote]

tutaj znajdziesz pare odpowiedzi
[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9330"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9330[/url]

[quote name='dnc' post='90078' date='09.03.2008, 08:04 ']Warto też zainstalować sobie Power DVD Cyberlinka.[/quote]

tu sie zgodze, warto

[quote name='dnc' post='90078' date='09.03.2008, 08:04 ']Kodek tego producenta obsługuje sprzętowe wspracie dla AVC i obciążenie dla CPU znacząco spada. Wtedy nawet plik z 1080p będzie odtwarzany płynnie.[/quote]

nie kazde mpeg4 dopalisz, jesli mkv bedzie z profilem HP@L5.1 to nie pomozesz sbie grafika, musi byc w prfilu 4.1

[quote name='dnc' post='90078' date='09.03.2008, 08:04 ']Sprawdź sobie jaką masz ilość klatek na sekundę.[/quote]

do tego polecam program Fraps

[quote name='dnc' post='90078' date='09.03.2008, 08:04 ']Spróbuje wymusić na programie by włączył tryb Video Render 7, który mniej obciąża system, a wspiera DirectX VA.[/quote]

pomozesz sobie jak trafisz w profil

[quote name='danieldd' post='90112' date='09.03.2008, 15:08 ']Tak jak powyzej napisałem max. obciazenie procesora u mnie to 60% a i tak dzwiek sie rozjezdza - i to tylko przy plikach mkv..[/quote]

nie musi byc 100% aby przycinalo (patrz link, ktory podalem) Edited by demek

• 0
Witam,o ile się nie myle to 3 GHz to za mało jeśli chodzi o 1 rdzeniowiec a co do rozjeżdżania się obrazu z audio to wystarczy że odtwarzacz będzie ci gubił po np. 2 klatki co dla oka dalej będzie płynnością ale z czasem to się zaczyna odczuwać właśnie w taki sposób jak rozjeżdżanie .