Marianxx 0 Posted March 4, 2008 Witam, testuję DVB-T. Zakupiłem moduł CONAX POCKET NP4. Dekoduje mi MPEG-4. Ale gdy obraz szybko sie porusza, to na krawędziach obiektów mam coś jakby przeplot - krawędzie są postrzępione (może uda mi się zrobić zdjęcie to dorzucę). Czy ktoś może ma ten moduł i mógłby powiedzieć o swoich wrażeniach? Czy może VIACCES byłby lepszym rozwiązaniem (nie byłoby tego efektu). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pampalini 0 Posted March 4, 2008 Jeśli masz na myśli Philipsa 7862, to ktoś tu na forum, nie tak dawno, informował że ten TV dekoduje MPEG4, szukaj w wątkach o tym TV. A co do samego modułu CI to raczej nie ma znaczenia czy to będzie CONAX czy VIACCES, oba chodzą na tym samym układzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marianxx 0 Posted March 7, 2008 [quote name='Pampalini' post='89373' date='04.03.2008, 22:28 ']Jeśli masz na myśli Philipsa 7862, to ktoś tu na forum, nie tak dawno, informował że ten TV dekoduje MPEG4, szukaj w wątkach o tym TV. A co do samego modułu CI to raczej nie ma znaczenia czy to będzie CONAX czy VIACCES, oba chodzą na tym samym układzie.[/quote] Hmmm... to już nie wiem.... mój nie dekoduje bez modułu CI. Zresztą w teście tego modelu pojawia się odpowiedź Philipsa, że ten model nie obsłuży MPEG4. Więc raczej to nie jest prawdą - chyba, że zmiana w menu serwisowym coś zmieni - lecz wiadomo, że tej zmiany nie można zapisać. Po ponownym wejściu do menu jest opcja znów OFF. Ktoś wie, jak zapisać tą zmianę??????? I obiecane zdjęcia: programy nadawane w MPEG4. Widać na krawędziach obiektów jak to jest rozmyte przy szybszym ruchu kamery. Jeżeli jest w miarę statycznie, to obraz jest idealny. Ale oglądanie sportu to koszmar. Zdjęcia robione blisko TV. Ktoś może potwierdzić, że też tak ma z modułem CONAX??? Może ktoś sprawdzić działanie VIACCES??? Z różnych forów wiem, że te moduły nie współpracują z tv jednakowo (pomimo, że mają ten sam układ NP4) [url="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1a5b7cd0aabdf72.html"][img]http://images33.fotosik.pl/169/a1a5b7cd0aabdf72m.jpg[/img][/url] [url="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4aba3d7417f0d5a3.html"][img]http://images31.fotosik.pl/169/4aba3d7417f0d5a3m.jpg[/img][/url] [url="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5421fe849a125a2.html"][img]http://images32.fotosik.pl/169/d5421fe849a125a2m.jpg[/img][/url] Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted March 7, 2008 [quote name='Marianxx' post='89830' date='07.03.2008, 11:59 ']Hmmm... to już nie wiem.... mój nie dekoduje bez modułu CI. Zresztą w teście tego modelu pojawia się odpowiedź Philipsa, że ten model nie obsłuży MPEG4. Więc raczej to nie jest prawdą - chyba, że zmiana w menu serwisowym coś zmieni - lecz wiadomo, że tej zmiany nie można zapisać. Po ponownym wejściu do menu jest opcja znów OFF. Ktoś wie, jak zapisać tą zmianę??????? I obiecane zdjęcia: programy nadawane w MPEG4. Widać na krawędziach obiektów jak to jest rozmyte przy szybszym ruchu kamery. Jeżeli jest w miarę statycznie, to obraz jest idealny. Ale oglądanie sportu to koszmar. Zdjęcia robione blisko TV. Ktoś może potwierdzić, że też tak ma z modułem CONAX??? Może ktoś sprawdzić działanie VIACCES??? Z różnych forów wiem, że te moduły nie współpracują z tv jednakowo (pomimo, że mają ten sam układ NP4)[/quote] Zmiana w menu serwisowym nic nie pomoże, jeśli w telewizorze brak jest sprzętu wspierającego ten standard. Przełączenie w menu serwisowym bez tego modułu skutkuje wyświetlaniem napisu "not supported" Jeden z użytkowników tego modelu ze świeżej dostawy sygnalizował w wątku o Philipsie, iż jego telewizor taki moduł posiada i odpowiednia informacja znajduje się na tabliczce znamionowej telewizora, za to brak jest w jego telewizorze koaksjalnego, cyfrowego wyjścia sygnału. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tscheslav 0 Posted March 8, 2008 (edited) [quote name='SlawekR' post='89832' date='07.03.2008, 12:17 ']Jeden z użytkowników tego modelu ze świeżej dostawy sygnalizował w wątku o Philipsie, iż (...) brak jest w jego telewizorze koaksjalnego, cyfrowego wyjścia sygnału.[/quote] Sławku nie strasz, chyba o [u]wejście[/u] coax chodziło. W instrukcji na stronie Philipsa napisano, że wejście to jest w opcji. Wynika z tego, że [u]wyjście[/u] coax jest standardem i występuje we wszystkich PFL7862. Proszę o ustosunkowanie się do tego osoby które niedawno zakupiły ten tv. Edited March 8, 2008 by Tscheslav Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted March 8, 2008 [quote name='Tscheslav' post='89978' date='08.03.2008, 10:40 ']Sławku nie strasz, chyba o [u]wejście[/u] coax chodziło. W instrukcji na stronie Philipsa napisano, że wejście to jest w opcji. Wynika z tego, że [u]wyjście[/u] coax jest standardem i występuje we wszystkich PFL7862. Proszę o ustosunkowanie się do tego osoby które niedawno zakupiły ten tv.[/quote] Mój błąd, przyznaję. Chodziło oczywiście o wejście: [url="http://hdtvpolska.com/index.php?s=&showtopic=7150&view=findpost&p=89215"]http://hdtvpolska.com/index.php?s=&sho...ost&p=89215[/url] Jedyne co mnie tłumaczy to późna pora tamtego postu i fakt ,że jakieś choróbsko usiłuje mniej złamać . Oczywiście wyjście koaksjalne jest niezbędne do synchronizacji obrazu podawanego po HDMI, z dźwiękiem doprowadzanym do amplitunera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janusz K. 0 Posted March 21, 2008 [quote name='Marianxx' post='89308' date='04.03.2008, 14:48 ']Witam, testuję DVB-T. Zakupiłem moduł CONAX POCKET NP4. Dekoduje mi MPEG-4. Ale gdy obraz szybko sie porusza, to na krawędziach obiektów mam coś jakby przeplot - krawędzie są postrzępione (może uda mi się zrobić zdjęcie to dorzucę). Czy ktoś może ma ten moduł i mógłby powiedzieć o swoich wrażeniach? Czy może VIACCES byłby lepszym rozwiązaniem (nie byłoby tego efektu).[/quote] Witam, U mnie na 42PFL9632D/10 jest to samo a ponadto dźwięk wyprzedza obraz. Niestety, nie wiem o co chodzi. Na innym forum znalazłem info, że ten Conax chodzi bez problemów z SONY BRAVIĄ V 2500 ale Viaccess z tymże Sony "charczy" Ząbkowanie krawędzi obiektów w ruchu to może to kwestia jakości sygnału? Mam nieco ponad 20km do PKiN i odbieram zarówno Emitel na 690MHz (TV zeznaje, że sygnał jest dobrej jakości a siłę ma ok 45%) oraz POT na 746MHz (sygnał jakości przeciętnej z siłą ok. 40%). Nie odbieram obrazu TVN HD test (czyżby Conax dekodował tylko SD?). Próbowałem zabawy z ustawieniami cyfrowej obróbki sygnału w telewizorze (100Hz, usuwanie błędów MPEG, redukcja szumów, Perfect Pixel, natural motion) ale to nic nie zmienia. Czy ktoś wie, czym spowodowane jest poziome ząbkowanie ruchomych krawędzi obiektów? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
tuthmozis 0 Posted March 21, 2008 [quote name='SlawekR' post='89832' date='07.03.2008, 12:17 ']Jeden z użytkowników tego modelu ze świeżej dostawy sygnalizował w wątku o Philipsie, iż jego telewizor taki moduł posiada i odpowiednia informacja znajduje się na [u]tabliczce znamionowej[/u] telewizora, za to brak jest w jego telewizorze koaksjalnego, cyfrowego wejścia sygnału.[/quote] Gwoli ścisłości to nie jest tabliczka znamionowa ale papierowa naklejka, która głosi: Urządzenie zgodne ze standardem transmisji DVB-T (dysponuję zdjęciem). Quote Share this post Link to post Share on other sites
adalbert 0 Posted March 21, 2008 Sorry ze wybiegnę trochę w przyszłość, ale czy ktoś ma informacje o dostępności w Polsce następcy Philipsa 7862 , modelu 32PFL7603H z dekoderem MPEG4. Znalazłem go tylko na francuskiej stronie Philipsa , na polskiej jest tylko wersja 32PFL7603D z tunerem MPEG2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janusz K. 0 Posted March 24, 2008 [quote name='Marianxx' post='89830' date='07.03.2008, 11:59 ']Hmmm... to już nie wiem.... mój nie dekoduje bez modułu CI. Zresztą w teście tego modelu pojawia się odpowiedź Philipsa, że ten model nie obsłuży MPEG4. Więc raczej to nie jest prawdą - chyba, że zmiana w menu serwisowym coś zmieni - lecz wiadomo, że tej zmiany nie można zapisać. Po ponownym wejściu do menu jest opcja znów OFF. Ktoś wie, jak zapisać tą zmianę??????? I obiecane zdjęcia: programy nadawane w MPEG4. Widać na krawędziach obiektów jak to jest rozmyte przy szybszym ruchu kamery. Jeżeli jest w miarę statycznie, to obraz jest idealny. Ale oglądanie sportu to koszmar. Zdjęcia robione blisko TV. Ktoś może potwierdzić, że też tak ma z modułem CONAX??? Może ktoś sprawdzić działanie VIACCES??? Z różnych forów wiem, że te moduły nie współpracują z tv jednakowo (pomimo, że mają ten sam układ NP4)[/quote] Jak już pisałem, mam ten sam efekt z modułem Conax na 42PFL9632D/10 + opóźnienie obrazu w stosunku do dźwięku. Ale znalazłem na forum info jak zapisać zmianę w menu serwisowym (dostęp z pilota 062596 i "i+"): po ustawieniu w OPTIONS/MISCELLANEOUS MPEG4 na ON należy wrócić do głównego menu serwisowego i wybrać opcję STORE - GO RIGHT po czym uruchomić STORE. Brak jest skutków tej zmiany, gdy moduł Conax jest nadal włożony, a gdy się go wyjmie (wszystko przy wył. TV), to znika obraz na kanałach cyfrowych i pojawia się na chwilę info: "Official Release MPEG4 firmware/main SW version mismatch!" co rozumiem jako brak zgodności firmwareu tunera DVB-T z softem (SW) telewizora - daje mi to lekką nadzieję, że jednak uruchomienie MPEG4 na drodze softwareowej jest możliwe. Szukam dalej... Quote Share this post Link to post Share on other sites
koptv 0 Posted August 9, 2008 [quote name='Janusz K.' post='92876' date='24.03.2008, 12:17 ']Jak już pisałem, mam ten sam efekt z modułem Conax na 42PFL9632D/10 + opóźnienie obrazu w stosunku do dźwięku. Ale znalazłem na forum info jak zapisać zmianę w menu serwisowym (dostęp z pilota 062596 i "i+"): po ustawieniu w OPTIONS/MISCELLANEOUS MPEG4 na ON należy wrócić do głównego menu serwisowego i wybrać opcję STORE - GO RIGHT po czym uruchomić STORE. Brak jest skutków tej zmiany, gdy moduł Conax jest nadal włożony, a gdy się go wyjmie (wszystko przy wył. TV), to znika obraz na kanałach cyfrowych i pojawia się na chwilę info: "Official Release MPEG4 firmware/main SW version mismatch!" co rozumiem jako brak zgodności firmwareu tunera DVB-T z softem (SW) telewizora - daje mi to lekką nadzieję, że jednak uruchomienie MPEG4 na drodze softwareowej jest możliwe. Szukam dalej...[/quote] Mam 32pfl7862D/10 - nie rozpoznaje ani Conax'a ani Viaccess - brak opcji w menu "Wspólny Interfejs" - prosze o pomoc. dzieki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marianxx 0 Posted August 19, 2008 [quote name='koptv' post='112575' date='09.08.2008, 09:12 ']Mam 32pfl7862D/10 - nie rozpoznaje ani Conax'a ani Viaccess - brak opcji w menu "Wspólny Interfejs" - prosze o pomoc. dzieki[/quote] Mi bez problemu rozpoznał. Może gdzieś coś nie styka, niezbyt dobrze włożona karta do slotu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
valdorff 0 Posted June 23, 2009 Witam! dzisiaj w moim 37PFL5603 w menu serwisowym aktywowałem MPEG4, a potem wyłączyłem TV i już nie chce się włączyć. Co robić? Jak to cofnąć? Pomocy! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Brutus 0 Posted June 23, 2009 Witam!dzisiaj w moim 37PFL5603 w menu serwisowym aktywowałem MPEG4, a potem wyłączyłem TV i już nie chce się włączyć. Co robić? Jak to cofnąć? Pomocy! Serwis się kłania. Quote Share this post Link to post Share on other sites