Jump to content
Sign in to follow this  
pawel973

Philips 32" 7862 czy Toshiba 32R3500PG ?

Recommended Posts

Panowie,im wiecej czytam tym....głupszy jestem albo raczej mniej zdecydowany.Przeczytałem juz kupe tematów i postów i sam już nie wiem.
Do tej pory myslałem nad Philipsem 32PFL7862 ,tylko jest 1 "ALE"...jestem wzrokowcem i nie podoba mi sie za szeroka rama w tym tv.
A na 2-gim miejscu po parametrach liczy sie dla mnie wygląd.

Wypatrzyłem i poczytałem sobie o Toshibie,wydaje mi sie ,ze ramke ma węższą i bardziej mi sie podoba.
Oba tv mają 100Hz i to sie liczy.
W Philipsie podoba mi sie to,ze ma USB i mozliwośc zmiany softu.

Prosze doradzcie mi który z tych 2 konkretnych modeli wybrac bo w tym tyg chciałem juz zamówic ???
Teraz oglądam Polsat Cyf ale zamierzam zmienic na "n"-ke. Edited by pawel973

witam .ja jestem posiadaczem toshiby 32R3500.i niechcialbym Ciebie wprowadzic w blad przy wyborze tv,bo z philipsami nie za duzo mam wspolnego(chociaz to tez swietne tv)ale ta toshiba jest poprostu super.piekny obraz bez smużenia,piękne kolory fajna czerń.tv nafaszerowany róznymi ukladami obróbki obrazu m.in -pixel processing pro IV no i chyba najbardziej znany skaler obrazu procesor faroudji.który jest niewylaczalny-dziala caly czas,ale to akurat chyba zaleta. ja przeszukujac internet nie znalazlem chyba złej opinii na temat tej toshiby. seria R wedlug reklam jest dedykowana dla fanów sportu. i trzeba powiedziec ze fajnie oglada sie rózne dyscypliny sportowe. nie mam mozliwosci jeszcze puszczenia sygnalu hd-to w najblizszym czasie. ale widzialem w sklepie ten tv z sygnalem hd i wygladało to swietnie.
pawel 973 jak bys cchcial sie jeszcze czegos dowiedziec o tej toshibie to pisz. sorry niestety o tym philipsie nie za duzo wiem. pozdrawiam

Ja o tym Phi juz wyczytałem chyba wszystko. Pasuje mi wszystko oprocz..tej nieszczesnej szerokiej ramy.
Wczoraj posiedziałem na forach i wpadła mi w oko ta Toshi. Wiem,ze ma dobre parametry (jak Ph) ale własnie chodzi mi tez o uwagi użytkowników i fachowców.
Sam już nie wiem ktory kupic. Bo przyznacie ,ze oba są fajne.
Może ktoś ma jakies rady,cos o czym jeszcze nie wiem i nie wyczytałem.
Nie chce sie powtarzac ale taki tv kupuje sie na dłuzszy czas więc...
Moj obecny tv 21" Philipsa kupilem 3 lata temu za 1100zł a teraz wezme moooże 500zł , wiec kupując lcd za 3000zł nie ma sensu sprzedawac go za 3 lata za cene poniżej 1500

Banio a napisz czy ramka tej Toshiby jest matowa czy błyszczaca? Bo na zdjeciach porównując z serią X wygląda na matową. Edited by pawel973

[quote name='pawel973' post='88935' date='02.03.2008, 13:48 ']Ja o tym Phi juz wyczytałem chyba wszystko. Pasuje mi wszystko oprocz..tej nieszczesnej szerokiej ramy.
Wczoraj posiedziałem na forach i wpadła mi w oko ta Toshi. Wiem,ze ma dobre parametry (jak Ph) ale własnie chodzi mi tez o uwagi użytkowników i fachowców.
Sam już nie wiem ktory kupic. Bo przyznacie ,ze oba są fajne.
Może ktoś ma jakies rady,cos o czym jeszcze nie wiem i nie wyczytałem.
Nie chce sie powtarzac ale taki tv kupuje sie na dłuzszy czas więc...
Moj obecny tv 21" Philipsa kupilem 3 lata temu za 1100zł a teraz wezme moooże 500zł , wiec kupując lcd za 3000zł nie ma sensu sprzedawac go za 3 lata za cene poniżej 1500

Banio a napisz czy ramka tej Toshiby jest matowa czy błyszczaca? Bo na zdjeciach porównując z serią X wygląda na matową.[/quote]

Powiem tak, już od jakiegoś czasu sygnalizowałem jaki moim zdaniem byłby najlepszy telewizor LCD. To taki, który miałby matrycę IPSową z Panasonia LX70, układ 100Hz z tegoż Panasonica. Do tego układ kompensacji ruchu w stylu HD Natural Motion z Philipsa i układ poprawiający obraz w stylu Pixel Plus 2HD.

Czy cytowana Toshiba spełnia te warunki? Cóż, nie wydaje mi się, to by było zbyt piękne. Może postarają się o taką hybrydę w wyższym modelu, oczywiście będzie on relatywnie droższy niestety. Nie ukrywam, że chętnie przetestowałbym coś takiego :rolleyes:.

A wracając do 32R3500PG, to jest to telewizor, nie tyle lepszy czy gorszy od 7862D, a reprezentujący odmienną filozofię prezentacji obrazu.

Wybór pomiędzy tymi modelami powinien być na poziomie konkretnego dopasowania do naszych preferencji, to znaczy do tego co jest dla nas najważniejsze w obrazie. I nie można dać jednoznacznej odpowiedzi, co będzie najlepsze dla wszystkich. Jeszcze chyba nie przy tym modelu.... Może któryś następny będzie "ten jedyny" ;).

Edited by SlawekR

Widze,ze sam MISTRZ wypowiedział sie w mojej sprawie.
Sławku czytałem chyba prawie wszystko co napisałeś i równiez to o różnych cechach z różnych modeli.
Niestety nie ma takiego ideału.Podobnie jak z kobietami...a jeśli już sie trafi to baaardzo kosztowna.
Wyzszy model odpada ze wzgledu na koszty,bo dojda jeszcze kable,wieszak na sciane itd,itp.
Wiekszy tez odpada bo mam mały pokoik.
Wiec wynika z tego,że bede musiał przebolec jakoś tą cholerną szeroką rame i zdecydowac się na 7862.
Dzięki za zainteresowanie. Edited by pawel973

[quote name='pawel973' post='88963' date='02.03.2008, 17:47 ']Widze,ze sam MISTRZ wypowiedział sie w mojej sprawie.
Sławku czytałem chyba prawie wszystko co napisałeś i równiez to o różnych cechach z różnych modeli.
Niestety nie ma takiego ideału.Podobnie jak z kobietami...a jeśli już sie trafi to baaardzo kosztowna.
Wyzszy model odpada ze wzgledu na koszty,bo dojda jeszcze kable,wieszak na sciane itd,itp.
Wiekszy tez odpada bo mam mały pokoik.
Wiec wynika z tego,że bede musiał przebolec jakoś tą cholerną szeroką rame i zdecydowac się na 7862.
Dzięki za zainteresowanie.[/quote]

Ta ramka nie jest wcale taka szeroka, to raz. A dwa jest ona wyjątkowo, że się tak wyrażę, szlachetnie-dystyngowana, znaczy się szklana, na tle drobnej siatki.
Sama podstawa nogi też jest z prawdziwego szkła, a nie taka odpustowo-plastikowa, jak to zazwyczaj ma miejsce w telewizorach LCD. Pamiętaj też że ta ramka metalowa pod szkłem, pełni też funkcję maskownicy głośników. Stąd i nie może być rozmiarów super miniaturowych.

Z drugiej strony, może i bagatelizuję trochę wygląd, bo jestem zasadniczo zwolennikiem oglądania telewizji, a nie telewizora. Edited by SlawekR

Ja go widziałem na żywo. Toshiba jest o 29mm węższa co daje 1,5cm mniej na ramce.
Ja nie twierdze,ze wygląd jest najwazniejszy ale dla mnie jest TEŻ ważny.Mam monitor 19" panorame Samsunga i w nim rameczka jest cieniutka. Widzialem w sklepie duzą Toshibe za 6500zł i też miała super rameczke. A ta w 7862 jest troche przesadzona

Podstawa mnie w sumie nie interesuje bo i tak tv "musi" wisiec.Raz ,ze efekt dwa-oszczednośc miejsca.
Pokój ma 2,20m minus 20cm tv z wieszakiem,minus oparcie tapczanu i moja głowa to daje ok 170cm odległosci oczu do ekranu.
.
Jutro w miescie rozejrze sie za tą Toshibą R3500p na żywo a jak nie to zamówie chyba tego Ph. Gośc zaproponował,że sciagnie mi go za 3200zł więc dobra cena a i obejrze go przed zakupem co jest nie możliwe w internetowych. Edited by pawel973

[quote name='pawel973' post='88973' date='02.03.2008, 18:20 ']Ja go widziałem na żywo. Toshiba jest o 29mm węższa co daje 1,5cm mniej na ramce.
Ja nie twierdze,ze wygląd jest najwazniejszy ale dla mnie jest TEŻ ważny.Mam monitor 19" panorame Samsunga i w nim rameczka jest cieniutka. Widzialem w sklepie duzą Toshibe za 6500zł i też miała super rameczke. A ta w 7862 jest troche przesadzona

Podstawa mnie w sumie nie interesuje bo i tak tv "musi" wisiec.Raz ,ze efekt dwa-oszczednośc miejsca.
Pokój ma 2,20m minus 20cm tv z wieszakiem,minus oparcie tapczanu i moja głowa to daje ok 170cm odległosci oczu do ekranu.
.
Jutro w miescie rozejrze sie za tą Toshibą R3500p na żywo a jak nie to zamówie chyba tego Ph. Gośc zaproponował,że sciagnie mi go za 3200zł więc dobra cena a i obejrze go przed zakupem co jest nie możliwe w internetowych.[/quote]

Oczywiście nie ma to jak samemu zobaczyć i wybrać wedle własnych potrzeb i upodobań. Dlatego dla jednego taki sprzęt lepszy, dla drugiego inny, no i bardzo dobrze ;).

Pozdrawiam
Sławek

No tak,tylko tu chodziło mi o to co w srodku (mysle ,ze oba są dobre i dlatego mam dylemat)
a dopiero na końcu wpływ na wybór może (ale nie musi) miec wygląd i wrażenie.

[quote name='pawel973' post='89022' date='02.03.2008, 21:55 ']No tak,tylko tu chodziło mi o to co w srodku (mysle ,ze oba są dobre i dlatego mam dylemat)
a dopiero na końcu wpływ na wybór może (ale nie musi) miec wygląd i wrażenie.[/quote]

Nie można zaprzeczyć, że telewizor musi mieć odpowiednio wysoki współczynnik APŻ, znaczy się [b]A[/b]kceptowalności [b]P[/b]rzez [b]Ż[/b]onę :lol:. I wcale nie jestem taki pewien, że akurat parametr ten, ma być brany pod uwagę na końcu :blink: .

Jedno co można napisać, to to że kurz się tej szklanej ramki tak łatwo nie chwyta, a to ważny parametr.

Edited by SlawekR

APŻ mi nie grozi !! He he. Żona-brak.
Ale nawet gdyby była to i tak najpierw ja bym wybrał pod wzgledem rozwiazan technicznych np. 2 modele j.w. a ona pomoglaby pod wzgledem wyglądu.
Ale w tym przypadku to wybór nalezy tylko do mnie. A ja tez jestem troche wybredny.

Szkoda ze niktwiecej o Toshibie nic nie napisał oprocz Banjo.

ramka telewizora jest matowa. blyszczace obudowwy odrzucaja mnie odrazu. te philips z ta toshiba napewna jest porownywalny,ale jezeli chodzi o elektronike to wydaje mi sie ze toshiba jest lepsza. a co do tgo panasonica to ma swietne kąty .praktycznie pod kazdym katem obraz wyglada tak samao.to duza zaleta. w toshibie troche w tym kuleje. ale ja kupujac tv patrzylem na inne aspekty.....

[url="http://wbv.pl/gallery.php?entry=images/vijt4k5gn3ogjoqqgenm.jpg"][img]http://wbv.pl/images/thumbs/vijt4k5gn3ogjoqqgenm.jpg[/img][/url]
[url="http://wbv.pl/gallery.php?entry=images/ajn3e3kjyw5cwzznmdhg.jpg"][img]http://wbv.pl/images/thumbs/ajn3e3kjyw5cwzznmdhg.jpg[/img][/url]
[url="http://wbv.pl/gallery.php?entry=images/mtiyttzithmbdjy14kxk.jpg"][img]http://wbv.pl/images/thumbs/mtiyttzithmbdjy14kxk.jpg[/img][/url]
[url="http://wbv.pl/gallery.php?entry=images/yux2koyfwdzmn1fyzimn.jpg"][img]http://wbv.pl/images/thumbs/yux2koyfwdzmn1fyzimn.jpg[/img][/url]

tak wygląda obraz z telewizji kablowej na tej Toshibie

Bylem w miescie,połaziłem po sklepach i tej Toshiby 32R nie było ale była podobna 32C.
Jeszcze raz przypatrywałem sie Philipsowi i juz sie zdecydowałem go zamówic ale pech...gosciowi odłączyli internet dzisiaj i nie dało rady złożyc zamówienia. Może jutro sie uda.

Banjo,jednak do Ph przekonała mnie mozliwosc zmiany softu przez USB i jego możliwosci : [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7150"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7150[/url] Edited by pawel973

[quote name='pawel973' post='89168' date='03.03.2008, 18:43 ']Bylem w miescie,połaziłem po sklepach i tej Toshiby 32R nie było ale była podobna 32C.
Jeszcze raz przypatrywałem sie Philipsowi i juz sie zdecydowałem go zamówic ale pech...gosciowi odłączyli internet dzisiaj i nie dało rady złożyc zamówienia. Może jutro sie uda.

Banjo,jednak do Ph przekonała mnie mozliwosc zmiany softu przez USB i jego możliwosci : [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7150"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=7150[/url][/quote]

W kwestii Toshiby, zresztą nie tylko Toshiby, także innych firm, choćby Sony. Wypuszczają one "podobne" telewizory, to znaczy różnią się literką na końcu, czasem w środku. Czasem dwiema literkami. W konsekwencji okazuje się że są to [b]zasadniczo[/b] różne konstrukcje. A jedyne podobieństwo jest tylko na poziomie symbolu telewizora.

Jest to o tyle marketingowo fajne dla producenta, że można długo jechać na sukcesie określonego modelu. Klient coś gdzieś słyszał, albo tak mu się wydaje że słyszał akurat o tym modelu. Patrzy w sklepie, "prawie" ten sam model, za to sporo tańszy, to i kupuje :blink:.

Przykładem może być, skądinąd doskonała, Toshiba 32WL66Z i nowsza 32WL68P. Ileż to później wyszło wersji "sześćdziesiątek szóstek" i "sześćdziesiątek ósemek", to tylko producent wie. Praktycznie wszystkie modele tej firmy miały w swojej nazwie te cyfry.

Edited by SlawekR

Sławek ale ja w tym przypadku miałem na mysli WYGLAD/wymiary/obudowe-podobienstwo zewnetrzne.. Bo seria C nie ma chyba 100Hz. Edited by pawel973

Kurcze jednal z zakupu nic nie wyszło. Gosc,ktory mial mi sciagnac zaczał sciemniac i olewac sprawe,wiec ja jego tez olałem.
Dzwoniłem do Agito to nie maja tv na miejscu i potrwałoby to do konca przyszłego tygodnia.
W połowie kwietnia wyjezdzam na 2 miesiace do Niemiec,wiec tak sobie mysle ,ze juz teraz nie ma sensu kupowac tv na krotki czas przed wyjazdem. Wstrzymam sie chyba do powrotu w czerwcu.