Jump to content
Sign in to follow this  
Zodiac

Małe kino domowe, podpięcie komputer x3 i hd tv

Recommended Posts

Witam!

Stoje przed zakupem telewizora HD (wybór padł na Toshibe 46ZF355) i chciałem od razu podpiąć sobie pod niego komputer, by oglądać materiały z blue-ray czy plików divx na tv.

By było jaśniej, sprzęty jakie chce podłączyć, to:
- dekoder n-ki, kupie zestaw razem z tv,
- tv hd, na którym chcę oglądać wszystko,
- komputer multimedialny, który służył będzie za odtwarzasz hd i repozytorium filmów,
- komputer na którym pracuje, z którego chce miec dostęp do komputera multimedialnego, by ładować na niego filmy i zarządzać nim, oraz oglądać filmy na monitorze.

Chcę na tym zestawie mieć możliwość oglądania na tv wszystkiego: programów z nki, filmów z komputera multimedialnego, fajnie by było podpiąć komputer do pracy również w celu grania np.

Jako że jestem żółtodziobem, narastają pytania z którymi nie mogę sobie poradzić:
1. Przede wszystkim, jaki komputer multimedialny kupić, by móc odtwarzać filmy hd (np blue-ray) lub divx na tv? Czy mogę prosić o polecenie jakiegoś 'kombajnu'? Przeglądałem aktualnie znajdujący się na głłównej stronie test takich urządzeń działających pod linuxem, ale z samego testu nie wynika dokładnie, do czego te urządzenia służą i jakie mają możliwości. Dla mnie to temat nieznany.
2. Gdzie musze podpiąć napęd blue-ray w takim zestawie? Chciałbym mieć możliwość oglądania filmów hd również na monitorze komputera do pracy, nie tylko na tv.
3. Komputer do pracy i tv będą znajdowały się w różnych pomieszczeniach. Odległośc przy okablowaniu to ok 7-10 metrów kabla. Czy będę w stanie podłączyć komputer do pracy z tv tak, by oglądać gry na tv? Myszka klawiatura oczywisćie dostanie, to nie problem, problem dla mnie to jak przekazać sygnał, bo przecież kabel takiej długości raczej nie wchodzi w grę z przyczyn technicznych, prawda?

Zastanawia mnie co masz na myśli mówiąc 'komputer multimedialny'. Nie wiem, czy chodzi ci o coś pokroju TVIX, czy PopcornHour, czy też może normalny PC, tylko, ze mniejszy i wyspecjalizowany do oglądania filmów. Jeśli chodzi ci o to drugie, to ja polecam ci konfigurację:
1. nkę do Toshiby podpinasz przez HDMI
2. 'komputer multimedialny' podpinasz przez D-Sub + Jack -> 2xchinch (dźwięk)
3. Montujesz w 'komputerze multimedialnym' kartę wifi i instalujesz VNC Server
4. Montujesz w komputerze do pracy kartę wifi i konfigurujesz pod w/w VNC Server, VNC Viewer, udostępniasz dyski sieciowe
5. Mapujesz dyski sieciowe w 'komputerze multimedialnym' i wszystko działa, jak chciałeś
Oczywiście wszystko możesz, a nawet powinieneś przepuścić przez router z wifi, wtedy jest wygodniej, ale to kwestia gustu. Jeśli komputer do pracy masz podpięty bezpośrednio do netu, to możesz połączenie sieciowe udostępnić. Konfiguracja taka jest niezależna od platformy. Mogą obydwa kompy śmigać na linuksie, obydwa na windowsach, a nawet windows <-> linux
Jeśli natomiast planujesz zakup gotowego urządzenia, typu TVIX, to ja ci nie powiem, jak to zrobić, bo nie znam tych urządzeń.

Raczej będę brał TVIXa, bo PopcornHour ciężko znaleźć u nas. Zależy mi na czymś, co odtwarzać będzie materiały HD (zrzuty pły blue ray np).

To w takim wypadku pozostaje ci łączenie jedynie za pomocą kabli wideo:
1. bez zmian TV+N przez HDMI
2. TVIX + TV przez HDMI
3. komputer do pracy + TV D-Sub
4. TVIX + komputer do pracy skrętka (chyba, nie wiem jak to się łączy z kompem, ale chyba inaczej nie).

Dzięki za informacje.

ad 1. ok, tak sądziłem.
ad 2. tak też wyczytałem
ad 3. tylko czy wówczas raczej nie będę mógł odtwarzać obrazu hd (vista) na telewizorze, bo to wymaga hdmi, prawda? problemem dla mnie jest kwestia, gdzie będę musiał podpiąc odtwarzacz blue-ray:
a) do komputera stacjonarnego?
b) do komputera multimedialnego, czyli tvixa?
ad 4. najprawdopodobniej podepne przez wifi, kwestia postawienia ap i podpiecia go pod tvix, bo raczej nie bede ciagnął 10 metrów kabla przez dom Edited by Zodiac

[quote]ad 3. tylko czy wówczas raczej nie będę mógł odtwarzać obrazu hd (vista) na telewizorze, bo to wymaga hdmi, prawda? problemem dla mnie jest kwestia, gdzie będę musiał podpiąc odtwarzacz blue-ray:
a) do komputera stacjonarnego?[/quote]

Jeśli tak, to wtedy tylko i wyłącznie HDMI. Nie wiem, jak u ciebie to będzie wyglądać, ale moja Toshiba średnio taki sygnał przyjmuje. Sygnał HDMI z kompa, oczywiście. Obraz jest wtedy zniekształcony.

[quote]:) do komputera multimedialnego, czyli tvixa?[/quote]

Są już podobno zewnętrzne odtwarzacze, tylko, jak je podpiąć? Przez SATA? Pewnie tak, ale czy TVIX to umożliwia?

[quote]ad 4. najprawdopodobniej podepne przez wifi, kwestia postawienia ap i podpiecia go pod tvix, bo raczej nie bede ciagnął 10 metrów kabla przez dom[/quote]

to najlepszy sposób

Mnie zastanawia jedno. Jak się zachowa taka konfiguracja:
Napęd Blu-Ray + monitor podpięty pod D-Sub podczas, gdy spróbujemy wyświetlić obraz. Wyskoczy błąd kluczy HDCP?

Zaraz, zaraz, bo ja czegoś tu nie rozumiem. Ty chcesz kupić normalny stacjonarny odtwarzacz BD. Czy tak? Jeśli tak, to nie ma najmniejszego problemu. Kompa podłączasz do TV przez D-Sub, ustawiasz rozdzielczość i śmiga. Film ściągnięty z netu możesz oglądać bezproblemowo. Tego nie musisz podłączać przez HDMI.

Edited by mk2boro