Jump to content
Sign in to follow this  
mysterio

Popcorn hour - przycinanie

Recommended Posts

Witam
czy ktos testowal na popcron'ie BBC Planet Earth 1080p MKV - odcinek 1 :) cos kolo pierwszej minuty jest taka piekna scena z ptakami, w ktorej to pokazane jest duze stado i kamera oddala sie coraz bardziej... w miare oddalania nastepuje przyciecie (klatkowanie) i rwanie dzwieku?

Czyli popcorn jednak nie jest w stanie wyciagnac pelnego 1080p w MKV??

[quote name='mysterio' post='87727' date='23.02.2008, 22:00 ']Witam
czy ktos testowal na popcron'ie BBC Planet Earth 1080p MKV - odcinek 1 ;) cos kolo pierwszej minuty jest taka piekna scena z ptakami, w ktorej to pokazane jest duze stado i kamera oddala sie coraz bardziej... w miare oddalania nastepuje przyciecie (klatkowanie) i rwanie dzwieku?

Czyli popcorn jednak nie jest w stanie wyciagnac pelnego 1080p w MKV??[/quote]
O ile pamiętam to już ten temat ktoś poruszał.
Chodzi o przepustowość nośnika z którego się odtwarza.
Najlepiej gdyby to był wewnętrzny dysk Popcorna.
Jeśli używasz dysku przez USB to fajnie gdyby był sformatowany jako FAT32 bo podobno NTFS jest wolno obsługiwany przez Popcorna.
Jeśli używasz sieci do odtwarzania to też może być przyczyna.

[quote name='Fantom' post='87729' date='23.02.2008, 22:05 ']O ile pamiętam to już ten temat ktoś poruszał.
Chodzi o przepustowość nośnika z którego się odtwarza.
Najlepiej gdyby to był wewnętrzny dysk Popcorna.
Jeśli używasz dysku przez USB to fajnie gdyby był sformatowany jako FAT32 bo podobno NTFS jest wolno obsługiwany przez Popcorna.
Jeśli używasz sieci do odtwarzania to też może być przyczyna.[/quote]
OKi potestuje wieczorem, rzeczywiscie testowalem z dysku na usb sformatowanym w NTFS...

[quote name='mysterio' post='87780' date='24.02.2008, 11:58 ']OKi potestuje wieczorem, rzeczywiscie testowalem z dysku na usb sformatowanym w NTFS...[/quote]
Panowie i Panie z internal HDD niestety tez TNIE ...

jaką wielkość ma ten plik?
ja mam coś około 2.5GB nie pamiętam czy to 720 czy 1080p, ale idzie bez przycięć, moment ten zapamiętałem bo robi niezłe wrażenie ;-)
odtwarzałem z int. HDD oraz przez myIHome.

pzdr,
helcik

[quote name='helcik' post='88147' date='26.02.2008, 13:36 ']jaką wielkość ma ten plik?
ja mam coś około 2.5GB nie pamiętam czy to 720 czy 1080p, ale idzie bez przycięć, moment ten zapamiętałem bo robi niezłe wrażenie ;-)
odtwarzałem z int. HDD oraz przez myIHome.

pzdr,
helcik[/quote]
cos kolo 4.4GB i to jest FULL HD czyli 1080p
demek robil tez testy tutaj na forum co jest potrzebne do plynnego odtwarzania full hd i jak wynika z jego testow :) na jednym rdzeniu 2.8ghz tez cielo :) wiec nie dziwie sie ze przycina. Slyszalem tez plotki ze ponoc zle zaenkodowane zostalo ale nie znam sie az tak wiec nie jestem w stanie potwierdzic.

A może pomogłaby zmiana profilu z 5.1 na 4.1 <<< jest topic o tym na forum. Taka zmiana powoduje, że karta graficzna wspomaga procesor - może PH też woli 4.1.

PS. nie mówię tu o dźwięku, tylko o sposobie kodowania plików mkv

A może problem tkwi w dzwieku a nie w profilu 5.1 ? na PH mam problem z Reaping 1080p i DTS. Wogóle nie idzie. Prawdopodobnym rozwiazaniem jest naprawa sciezki dzwiekowej wg. opisu znalezionego na forum NMT.
1. Demux the DTS stream with MKVextract(GUI)
2. Process the DTS file with delaycut (found here: [url="http://jsoto.posunplugged.com/audiotools.htm"]http://jsoto.posunplugged.com/audiotools.htm[/url] ). By processing, I mean just open and save as..
3. Remux MKV with the new DTS file (omit the old one Smile ), using MKVmerge(GUI)
4. Enjoy the movie.

Sprawdze to dopiero dzis wieczorem, ale narzadzie delaycut ma mozliwosci poprawy nie tylko delaya w dts
Brief description
- delaycut corrects delay and is also able to cut audio files coded ac3, dts, mpa and wav
- It is also able to fix CRC errors in ac3 and mpa files
- CLI support

Mysterio sprawdz to rozwiazanie na BBC Planet Earth 1080p MKV.
Formats supported
- DTS and ac3.
- MPA files (48kHz sampling frequency).
- Linear PCM (Wav) supported.

[quote name='slawekz' post='88284' date='27.02.2008, 08:42 ']A może problem tkwi w dzwieku a nie w profilu 5.1 ? na PH mam problem z Reaping 1080p i DTS. Wogóle nie idzie. Prawdopodobnym rozwiazaniem jest naprawa sciezki dzwiekowej wg. opisu znalezionego na forum NMT.
1. Demux the DTS stream with MKVextract(GUI)
2. Process the DTS file with delaycut (found here: [url="http://jsoto.posunplugged.com/audiotools.htm"]http://jsoto.posunplugged.com/audiotools.htm[/url] ). By processing, I mean just open and save as..
3. Remux MKV with the new DTS file (omit the old one Smile ), using MKVmerge(GUI)
4. Enjoy the movie.

Sprawdze to dopiero dzis wieczorem, ale narzadzie delaycut ma mozliwosci poprawy nie tylko delaya w dts
Brief description
- delaycut corrects delay and is also able to cut audio files coded ac3, dts, mpa and wav
- It is also able to fix CRC errors in ac3 and mpa files
- CLI support

Mysterio sprawdz to rozwiazanie na BBC Planet Earth 1080p MKV.
Formats supported
- DTS and ac3.
- MPA files (48kHz sampling frequency).
- Linear PCM (Wav) supported.[/quote]

W BBC Planet Earth o ile sie nie myle nie ma DTS :(
mam juz drugi material ktory tnie Ganges E01 1080p [ HP@L.4.1 ].mkv
13min 40 sek... pokazana jest plynaca rzeka... jak nastepuje duze zblizenie wody i podskakujace krople zaczyna ciac :hura:

Ciekawa sprawa, u mnie Ganges E01 [b]720p[/b] [ HP@L.4.1 ].mkv i ten sampl z ptakami nawet się nie uruchamia na Popcornie, firmware beta - ostatnia wersja, po lanie poprzez LLINK i myiHome Media Server 4.7

[quote name='mysterio' post='88295' date='27.02.2008, 10:19 ']W BBC Planet Earth o ile sie nie myle nie ma DTS :(
mam juz drugi material ktory tnie Ganges E01 1080p [ HP@L.4.1 ].mkv
13min 40 sek... pokazana jest plynaca rzeka... jak nastepuje duze zblizenie wody i podskakujace krople zaczyna ciac :hura:[/quote]
no moja wersja to 1080p :) i nie mam bety :) az tak eksperymentowac nie chce :)

Niestety Reaping 1080p po operacji ktora opisalem powyzej nadal nie dziala na PH. Tak wiec pewnie dla filmow BBC tez nie pomoze.

[quote name='slawekz' post='88410' date='27.02.2008, 20:54 ']Niestety Reaping 1080p po operacji ktora opisalem powyzej nadal nie dziala na PH. Tak wiec pewnie dla filmow BBC tez nie pomoze.[/quote]

Jeśli to ESiR to raczej nie pójdzie , sama zmian profilu raczej nie pomoże jeśli reenkod nie spełnia pozostałych wymagań.

[url="http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=972503"]LINK[/url] a ta sztuczka (tak jak pisałem już wcześniej w opisie plików o profilach HP@L.4.1) działa przeważnie na plikach 720p z 1080p raczej nie ma szans.

Co ciekawe mój Popcorn ma swoje loty, dziś mi zaczął działać ten sampl z ptakami w 720p HP@L.5.1- tnie ale chociaż już ruszył.
Z niektórymi reenkodami są podobne jazdy np. sampl Knight.Rider.2008.Pilot.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv HP@L.5.1 idzie bezproblemowo a pełny już nie. :(