Jump to content
Sign in to follow this  
arti0000

kontrast w lcd

Recommended Posts

przy zakupie tv na jaki najlepiej zwrocic kontras, jedni mowia ze 7000:1 jest najlepszy ale patrzec na wybor tv na rynku ciezko jest wybrac cos konkretnego, malo ktory posiada taki kontrast, chcialbym wiedziec jaki minimalnie bylby najleprzy przy wyborze tv z zakresu 37' - 42' ? Edited by arti0000

[quote name='arti0000' post='87567' date='22.02.2008, 22:07 ']przy zakupie tv na jaki najlepiej zwrocic kontras, jedni mowia ze 7000:1 jest najlepszy ale patrzec na wybor tv na rynku ciezko jest wybrac cos konkretnego, malo ktory posiada taki kontrast, chcialbym wiedziec jaki minimalnie bylby najleprzy przy wyborze tv z zakresu 37' - 42' ?[/quote]

Nie ma telewizorów LCD o kontraście rzeczywistym 7000:1, ba nie ma telewizorów o kontraście 1500:1.

Do w miarę komfortowego oglądania telewizji wystarczy kontrast 650:1, taki jak w Panasonicach LX70.

[quote name='SlawekR' post='87588' date='23.02.2008, 00:53 ']Nie ma telewizorów LCD o kontraście rzeczywistym 7000:1, ba nie ma telewizorów o kontraście 1500:1.[/quote]
Ale o jakim kontraście piszesz? Wg testów Home Theater np. Sharp LC-52D92U ma kontrast 1968:1 a Pioneer KURO PDP-6010FD 3542:1 i jest to tzw. kontrast ANSI.

[quote name='DaN' post='90302' date='10.03.2008, 19:44 ']Ale o jakim kontraście piszesz? Wg testów Home Theater np. Sharp LC-52D92U ma kontrast 1968:1 a Pioneer KURO PDP-6010FD 3542:1 i jest to tzw. kontrast ANSI.[/quote]

Dokładnie o takim kontraście piszę. A jeśli chodzi o podane przez Ciebie modele to cytowany Sharp to 1, słownie [b]jeden[/b] wyjątek z całej populacji LCD, potwierdzający tylko regułę. Przy czym to taka sztuka dla sztuki bo tak masakrycznie wyżyłowany kontrast jak na LCD, osiągnięto kosztem innych parametrów, brak spójności obrazu, to znaczy obraz postrzegany jako sztuczny, nieprawidłowa temperatura barw itp. Nie pisałem, że tego się nie da osiągnąć w kategoriach absolutnych, ale że tego się nie da osiągnąć z rozsądnym zachowaniem innych parametrów obrazu.

A drugi przykład, czyli Kuro, że to niby ma zaprzeczać temu co napisałem? Po mojemu to kiepski przykład na kontrast w odbiornikach LCD :lol:. To tak jak napisać, najszybszy samochód pojedzie 1000km/h, a zaraz napisać że to nie prawda, bo przecież samolot poleci znacznie szybciej :).

Co do Kuro to myślałem, że druga część tamtego zdania to uogólnienie odnoszące się do wszystkich telewizorów a nie tylko do LCD, ale w takim wypadku mój błąd i przykład Pionka jest rzeczywiście nie na miejscu.

Inne LCD:
- Sony Bravia KDL-46XBR4: 1708:1
- JVC LT-47X788: 1,753:1
- Samsung LN-T5281F: 2340:1 (tutaj oczywiście jest to zasługa LED'ów)