Jump to content
Sign in to follow this  
Gmeru

Euro 2008 w HD (Polsat Cyfrowy)

Recommended Posts

[img]http://hdtvpolska.com/news/news-shadow.png[/img]Podczas trwania II Forum HDTV w Warszawie (w którym HDTVPolska bierze udział) dowiedzieliśmy się od Pana Adama Brodziaka - Dyrektora Pionu Technicznego z Telewizji Polsat, że Euro 2008 zostanie pokazane w całości w technologii HD łączenie ze studiem Polsatu, które będzie zorganizowane na miejscu imprezy. W związku z tym zostanie wysłany na miejsce specjalnie zakupiony wóz transmisyjny HD. Sygnał będzie oczywiście w jakości 1080i oraz DD 5.1

[center][img]http://www.pilkanozna.pl/fotodb/2007/news280/e90cb06b8fe2c3f4cc7378b9554df10f.jpg[/img][/center]

[center][img]http://www.fundacjapolsat.org.pl/files/logo/logo1.gif[/img][/center]

to jest mozliwe, ale jak skonczy sie Euro 2008 to polsat zwinie swoje zabawki i bedzie dalej cisza w temacie HD.

Z tego co można było usłyszeć to jednak coś tam robią ; ). Padło, że 100% seriali jest kręconych w HD, że zbierają kontent do Polsatu HD aby podczas premiery było jak najmniej programów upscalowanych. Na ostatnim miejscu stawiają produkcję programów informacyjno publicystycznych w HD.

Euro na bank będzie w CP w HD i tutaj nie ma o czym dyskutować. Ważne, że także cała otoczka też. Ale to chyba jest oczywiste, przynajmniej moim zdaniem gdzie mamy przecież już od pewnego czasu Samsungi HD tylko bez programów HD : /

Gmeru, sam wiesz jak jest z Polsatem - HD mialo byc maju, pazdierniku...
A materialy HD zbieraja juz chyba rok i kiepsko im idzie. Kupili sprzet HD i co, poza produkcjami "na polke" to nie ma pozytku z nowej technologii.

Mogli by wypuścić przy tej okazji moduły w parkach z kartami w nagra 3, bo nie mam zamiaru kupować kolejnego tunera bo mi już wejść w TV brakuje.

Niezależnie od tego GDZIE byłaby transmisja w HD, warto mieć nadzieję, że Polsat dostanie sygnał HD i nie będzie go jakoś specjalnie "niszczył" przesyłając jednocześnie w SD - bo trudno sobie wyobrazić aby nadawał TYLKO w HD. Chodzi mi o podobna sytuację jaka ma miejsce z C+ (C+Sport/C+SportHD i tak samo film)

pzdr

[quote name='Gmeru' post='87009' date='20.02.2008, 17:08 ']Tak[/quote]
ciekawe czy zrobią jakąs promocję , pamiętam ze jak były Mś w niemczech to np. w hurtowni w action sprzedawali w dobrych cena proje benq z tunerami cyfrowego polsatu z półrocznym abo za free jak dobrze pamiętam , sam polsat tez cos tam miał

Mnie bardziej interesuje jaki jest okres wypowiedzenia umowy bo wezme Plebsat Cyfrowy tylko na mistrzostwa a potem zaraz oddam.

[quote]Na razie Polsat Sport HD nadaje testowo, czekając na wydanie koncesji, a KRRiT zwleka z tym. Transmisja w Polsacie Sport HD będzie w 1080i.[/quote]
I wszystko jasne.
Brak koncesji KRRiT.
Ciekawe ile by czekał na nią TV PULS.

Zgadza się. Powodem kanału testowego jest to, że nie mają koncesji. To też dzisiaj zostało powiedziane.

Ja wszystko rozumiem, ale po co Polsatowi polska koncesja? Żeby na meczach jakieś kółka i krzyżyki musiał umieszczać na ekranie? Dlaczego Polsat nie oleje polskiej koncesji tak jak n? Czasami debilizm niektórych "menedżerów" którzy dostają dziesiątki tysięcy za swoją pracę mnie osłabia.

[quote name='tesbor' post='86985' date='20.02.2008, 13:53 ']Gmeru, sam wiesz jak jest z Polsatem - HD mialo byc maju, pazdierniku...
A materialy HD zbieraja juz chyba rok i kiepsko im idzie. Kupili sprzet HD i co, poza produkcjami "na polke" to nie ma pozytku z nowej technologii.[/quote]
No ale Ty komentujesz doniesienia satkuriera a nie oficjalne zapowiedzi Polsatu.
Ja ich trochę rozumiem, nie chcą wejść w HD jak Pro7 czy Sat1 (na którym chyba w ogóle nic w prawdziwym HD nie było) czy TVN "HD". Edited by maxiuca

ja komentuje caloksztalt informacji z sieci dot. zamierzen polsatu w dziedzinie HD, ktore pojawialy sie od momentu startu N - a wtedy rozne informacje pojawialy sie jako mniejszy lub wiekszy belkot, ktory mial na celu wywolanie wrazenia ze wszyscy C+ / CP wszystko juz maja i wiedza i testuja w dziedzinie HD.

Co do pro 7 i sat1 to jestes w bledzie - na pro7 lecialy filmy HD, a na sat1 np liga mistrzow i seriale HD.

[quote name='tesbor' post='87114' date='20.02.2008, 21:09 ']ja komentuje caloksztalt informacji z sieci dot. zamierzen polsatu w dziedzinie HD, ktore pojawialy sie od momentu startu N - a wtedy rozne informacje pojawialy sie jako mniejszy lub wiekszy belkot, ktory mial na celu wywolanie wrazenia ze wszyscy C+ / CP wszystko juz maja i wiedza i testuja w dziedzinie HD.[/quote]
Ale czy był jakiś oficjalny komunikat Polsatu w sprawie wprowadzenia kanałów HD który wprowadził Cię w błąd? Bo w ten sam sposób to można na przykład mieć pretensje do N że nie maja HBO Digital.

[quote name='tesbor' post='87114' date='20.02.2008, 21:09 ']Co do pro 7 i sat1 to jestes w bledzie - na pro7 lecialy filmy HD, a na sat1 np liga mistrzow i seriale HD.[/quote]
Sat.1 nie monitorowałem, bo obydwa kanały miały żałosną jakość, poza tym na stronie Sat.1 nigdy nie doszukałem się informacji o tym co w HD będzie (w przeciwieństwie do Pro7).
Generalnie na obydwu kanałach prawdziwe HD zdarzało się tak rzadko, że to była kompromitacja.

Co do komunikatu oficjalnego : wywiady dot. HD Dominika L. w ToiOwo, media2pl. wirtualnemedia, w Satkurierze rowniez, komunikaty zwiazane z zakupem wozow do HD i informacjami o imprezach sportowych, ktore mialy byc nadawane w HD. Informacje przy okazji mistrzostw swiata w pilce noznej. Informacje o rzekomych transmisjach siatkowki w HD ktore odbywaly sie w okreslonym terminie!. itd czy to sa oficjalne komunikaty - moze jest to takie se wycie psa na pustyni?

Stacje niemieckie - fakt to niemieckie "otwarte" HD bylo zenujace oby TVN HD nie poszedl niemieckim sladem!

Żeby było jasne - bo chyba nie jest jasne : ) . Informacja pochodzi z dzisiejszego dnia Forum HDTV ([url="http://www.informedia-polska.pl/client/index.aspx?id=conference&sub=introduction&ConfID=574"]KLIK[/url]) w którym także uczestniczę a słowa padły z ust wymienionego Pana <_<. Czyli to oficjalny komunikat Polsatu. Piszą o tym największe portale bo też biorą udział w tym wydarzeniu.

no to sprawa jasna - oficjalny komunikat.

Z tego co widze na stronie konferencji to ciekawe zrodlo wiedzy moglo byc: nie tylko HD ale np VoD oraz przedstawiciele wszystkich istotnych podmiotow majacych wplyw na ksztaltowanie rynku HD w PL!

Gmeru, a przy okazji moze jeszcze cos ciekawego sie dowiedziales?

Opiszę po <_< Bo jutro VOD.

Uważam, że branie Polsatu do tej dyskusji było co najmniej dziwne... skoro TVN najwięcej miesza w HD (najwięcej widać w TV). Polsat jak zwykle mówił, że wszystko jest ale jak wiemy zobaczyć nic się nie da. Ciągle zapowiedzi eh

[quote name='tesbor' post='87128' date='20.02.2008, 21:34 ']Co do komunikatu oficjalnego : wywiady dot. HD Dominika L. w ToiOwo, media2pl. wirtualnemedia, w Satkurierze rowniez, komunikaty zwiazane z zakupem wozow do HD i informacjami o imprezach sportowych, ktore mialy byc nadawane w HD.[/quote]\
No generalnie to się z Tobą zgadzam, ale teraz sytuacja jest troszkę inna: miał być nowy transpoder i jest, miały byś tunery hd i są, miał być Polsat Sport HD i są problemy z KRRiT...
Ale do wakacji powinni dać radę <_<

Szkoda żę polsat nie ma zamiaru w fazie grupowej transmitowac 2 meczow na zywo w HD. Niby według mnie to nie powinien byc problem jak maja miejsce na satelicie.

[quote name='jajo9' post='87156' date='20.02.2008, 23:10 ']Szkoda żę polsat nie ma zamiaru w fazie grupowej transmitowac 2 meczow na zywo w HD. Niby według mnie to nie powinien byc problem jak maja miejsce na satelicie.[/quote]
No ale nie mają koncesji, w tym wątku jest to napisane.

ale czy to faktycznie jest problem w koncesji? moze polsatowi nie zalezy na tym i przy okazji jest to swietna wymowka.
Gdyby mocno chcieli to olaliby KRRiT. Zarejestrowac kanal moga np. w czechach / holandii czy u angoli.
Moze ten dopisek "test" cos rozwiazuje jak wprzypadku TVN HD test?

Gmeru,

będzie w środę:
[i]14.20-14.50 Wpływ rozwoju platform cyfrowych i wielkich imprez sportowych na HDTV (Mundial, [b]Pekin 2008[/b], Euro 2012) z uwzględnieniem sprzedaży odbiorników HD i LCD TV
Janusz Sulisz, SAT Kurier [/i]

Zapytaj: kto w PL będzie miał prawa do PEKIN 2008 w HD ?
[b]SUPER ciekawe pytanie. [/b]

Pamiętaj, że o tym zadecyduje właściciel praw tj. MKOL (lub jego pełnomocnik) a nie nikt inny. Żadna tam KRRiT.