Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Jedi Seven

najlepsze podłączenie TV + DVD + VIDEO

Question

Witam, dzisiaj kupiłem odtwarzacz DVD wraz z TV i chciałbym uzyskać jak najlepsze połączenie z video włącznie.

Dane techniczne:
[b]TV[/b]: Samsung LE37R81B
[b]DVD[/b]: Elemis 955M
[b]Video[/b]: LG BD280Y

Wejścia:
[b]TV[/b]: 2x SCART, VIDEO 'component', S-VIDEO, 3x HDMI (jedno złącze HDMI-CEC)
[b]DVD[/b]: SCART, S-VIDEO, VIDEO 'composite', VIDEO 'component' (takie trzy wejścia oznaczone odpowiednio: Y, Pb, Pr), koncentryczne wyjście cyfrowe audio COAXIAL, wyjście dźwięku 5.1 CH
[b]VIDEO[/b]: SCART i takie dwa zwykłe, nie wiem jak je opisać ani tym bardziej jak się nazywają, oba są okrągłe jedno 'pasuje' do drugiego, w jednym jest bolec a w drugim obramówka na ten bolec, mam takie samo wejście w gniazdku od kablówki i w starym telewizorze

Do telewizora prawdopodobnie nie będę miał żadnych kabli (dopiero jutro mi go przywiozą), natomiast w DVD miałem potrójne złącze o ile się nie mylę CHINCH czy jakoś tak się nazywa, wtyczki mają kolor biały, czerwony i żółty.

Chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej połączyć wszystkie 3 urządzenia, ponieważ z tego co słyszałem, różne wejścia dają różną jakość obrazu i dźwięku, a skoro kupiłem ten sprzęt to chciałbym uzyskać najlepsze z możliwych.

Jak już wyżej pisałem na daną chwilę dysponuję tylko tym potrójnym kabelkiem, ale śmiało mogę kupić każdy inny jaki mi się przyda, mam blisko siebie 2 sklepy z takimi akcesoriami, tylko proszę o rady jakie to mają być kable.

Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli ten potrójny kabel okaże się najlepszym rozwiązaniem na połączenie TV z DVD to mam dylemat do jakich wejść go podłączyć. Sam kabel ma końcówki białą, czerwoną i żółtą jednak nie wiem czy mam sugerować się tymi kolorami ponieważ w DVD mam 11 wejść o różnych kolorach i do każdego pasuje ten kabel, wydaje mi się jednak że powinienem go podłączyć do wyjścia 'component', gdyż są to 3 wejścia, jednak kolory się nie zgadzają (są to zielony (Y), czerwony (Pr) i niebieski (Pb).

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

witam
szkoda że poza TV twój sprzęt nie ma "HDMI"
DVD z TV kup kable component [Y, Pb, Pr]. (dobrej jakości) nie takie po 5zł.i do tego 2x czincz do audio
VIDEO z TV przez złącze SCART
antena z gniazdka do VIDEO a z VIDEO do TV
i ma grać :P

• 0

dzięki za poradę, właśnie takie połączenie zrobiłem, tylko na razie z tymi tańszymi kabelkami i póki co nie mam zastrzeżeń, w razie czego będę wiedział co wymienić, jeszcze raz dzięki :(

• 0
Witam
Ostatnio stałem się posiadaczem Samsunga LE37R81B.
Podłączyłem go do swojego lapka za pomocą 15 pinowego kabla d-sub(chyba tak się nazywa)
Mam jednak problem z podłączeniem dźwięku z laptopa.
Wypróbowałem wszystkie możliwe opcje za pomocą kabla mini jack - chinche i nic.......wciąż brak dźwięku w telewizorze.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to z góry dziękuję.
Pozdr