lukjel 0 Posted February 13, 2008 Witam. Złożyłem nowy zestaw - takie MediaPC. WindowsXP - bez zadnych dodatków - tylko CCCP. Podłączyłem TV przez HDMI (karta ATI HD2600), a z płyty głównej (Gigabyte GA-M57SLI-S4) podłączyłem po optyku wzmacniacz (H/K). Jest obraz, jest dźwięk, ale... no właśnie - dźwięk do ampli dochodzi tylko 2 kanały! Nie wiem co robić - używam mpc i wydawało mi się, że będzie działać, a tu nic... Ściągnąłem VLC i jest juz sygnal DD5.1, ale zły - tzn. wzmacniacz rozpoznaje format, ale dźwięk zacina się (krótki fragment wielokrotnie odtworzony, taka sieczka). Mam najnowsze drivery (Realteka), nowy bios... co robić? Zauważyłem, że jak odpalam film (coś MKV np. Stardust z DD5.1) to z ikonek pojawia mi sie tylko ffdshow video decoder, directvobsub i haali media splitter. Brak jest tego ffdshow audio... czy to jest problem? Moze powinienem coś ustawić, żeby pojawiła się ta ikonka? NIe mam pojecia co robić. -l. Quote Share this post Link to post Share on other sites
martin_ezz 0 Posted February 13, 2008 (edited) [quote name='lukjel' post='85549' date='13.02.2008, 19:29 ']Witam. czy to jest problem? Moze powinienem coś ustawić, żeby pojawiła się ta ikonka? NIe mam pojecia co robić. -l.[/quote] zainstaluj AC3 Filter i powinno hulać...dodaj w opcji External Filters w MPC filtr AC3. We właściwościach AC3Filter zaznacz opcję SPDIF ON i wybierz tryb odtwarzania... Edited February 13, 2008 by martin_ezz Quote Share this post Link to post Share on other sites
apatch 8 Posted February 13, 2008 Zaznacz w pakiecie FFDShow w module ffdshow audio decoder / codecs / AC3 i DTS , rozwiń i wybierz SPDIF. Choć sam do tych formatów dźwięku preferuję filtr AC3Filter Zobacz jak odtwarzany jest film w playerach MPC i KMP Powodzenia i pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alcazar 1 Posted February 13, 2008 (edited) nikt nie wpadl na najprostszy pomysl , wiec moze ja pomoge , wlacz w oprogramowaniu swojej karty muzycznej DD 5.1 wtedy sygnal bedzie prawidlowy. Edited February 13, 2008 by Alcazar Quote Share this post Link to post Share on other sites
martin_ezz 0 Posted February 13, 2008 (edited) [quote name='Alcazar' post='85587' date='13.02.2008, 21:25 ']nikt nie wpadl na najprostszy pomysl , wiec moze ja pomoge , wlacz w oprogramowaniu swojej karty muzycznej DD 5.1 wtedy sygnal bedzie prawidlowy.[/quote] akurat w tym przypadku raczej nie o to chodzi. Vlc wykrywa DD5.1 ale rwie (trzeba, o ile dobrze pamiętam, w ustawieniach VLC zmienić w Modułach wyjścia na wyjście WaveOut Win32 - powinno przestać rwać + ustawić auto spdif) a w MPC najlepiej AC3Filter. Edited February 13, 2008 by martin_ezz Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukjel 0 Posted February 13, 2008 No dziękuje wszystkim! Zaczne od VLC - faktycznie - wystarczy ustawic waveout win32 i juz dziala (czy jakos tak to sie nazywa). Teraz MPC - tu było trudniej bo jeszcze trzeba chyba odznaczyc w internal filters, zeby mpc tego nie obsługiwal. Dodalem ac3f do external filters i ustawilem na top pozycje. I juz dziala. Wyglada na to, ze jest ok, ale na wszelki wypadek: w opcjach karty (realtek hd audio) moge ustawic sample rate - na ile? 44, 48 czy 96? I teraz pytania o ustawienia ac3f: 1. output format - AS IS - no bo nie chce ruszac, ale PCM 16bit, 24bit?, 32bit, czy float? 2. zakladka mixer - options - wszystko odznaczylem - jest ok? 3. zakladka spdif - spdif passthrough - wszystko zaznaczone, spdif/dts mode - auto, i conversion na do not convert. Wiekszy problem ma z spdif options... jakies sugestie? Chyba przydalby sie taki maly tutorial (przyklejony temat) w tym tymacie... Pozdrawiam -l. Quote Share this post Link to post Share on other sites