Jump to content
Sign in to follow this  
lukjel

sygnał po SPDIF - tylko 2 kanały

Recommended Posts

Witam.

Złożyłem nowy zestaw - takie MediaPC. WindowsXP - bez zadnych dodatków - tylko CCCP. Podłączyłem TV przez HDMI (karta ATI HD2600), a z płyty głównej (Gigabyte GA-M57SLI-S4) podłączyłem po optyku wzmacniacz (H/K). Jest obraz, jest dźwięk, ale... no właśnie - dźwięk do ampli dochodzi tylko 2 kanały!
Nie wiem co robić - używam mpc i wydawało mi się, że będzie działać, a tu nic...
Ściągnąłem VLC i jest juz sygnal DD5.1, ale zły - tzn. wzmacniacz rozpoznaje format, ale dźwięk zacina się (krótki fragment wielokrotnie odtworzony, taka sieczka).
Mam najnowsze drivery (Realteka), nowy bios... co robić?
Zauważyłem, że jak odpalam film (coś MKV np. Stardust z DD5.1) to z ikonek pojawia mi sie tylko ffdshow video decoder, directvobsub i haali media splitter. Brak jest tego ffdshow audio... czy to jest problem? Moze powinienem coś ustawić, żeby pojawiła się ta ikonka?

NIe mam pojecia co robić.

-l.

[quote name='lukjel' post='85549' date='13.02.2008, 19:29 ']Witam.

czy to jest problem? Moze powinienem coś ustawić, żeby pojawiła się ta ikonka?

NIe mam pojecia co robić.

-l.[/quote]
zainstaluj AC3 Filter i powinno hulać...dodaj w opcji External Filters w MPC filtr AC3.
We właściwościach AC3Filter zaznacz opcję SPDIF ON i wybierz tryb odtwarzania... Edited by martin_ezz

Zaznacz w pakiecie FFDShow w module ffdshow audio decoder / codecs / AC3 i DTS , rozwiń i wybierz SPDIF.

Choć sam do tych formatów dźwięku preferuję filtr AC3Filter

Zobacz jak odtwarzany jest film w playerach MPC i KMP

Powodzenia i pozdrawiam

nikt nie wpadl na najprostszy pomysl , wiec moze ja pomoge , wlacz w oprogramowaniu swojej karty muzycznej DD 5.1 wtedy sygnal bedzie prawidlowy. Edited by Alcazar

[quote name='Alcazar' post='85587' date='13.02.2008, 21:25 ']nikt nie wpadl na najprostszy pomysl , wiec moze ja pomoge , wlacz w oprogramowaniu swojej karty muzycznej DD 5.1 wtedy sygnal bedzie prawidlowy.[/quote]
akurat w tym przypadku raczej nie o to chodzi. Vlc wykrywa DD5.1 ale rwie (trzeba, o ile dobrze pamiętam, w ustawieniach VLC zmienić w Modułach wyjścia na wyjście WaveOut Win32 - powinno przestać rwać + ustawić auto spdif) a w MPC najlepiej AC3Filter. Edited by martin_ezz

No dziękuje wszystkim!

Zaczne od VLC - faktycznie - wystarczy ustawic waveout win32 i juz dziala (czy jakos tak to sie nazywa).

Teraz MPC - tu było trudniej bo jeszcze trzeba chyba odznaczyc w internal filters, zeby mpc tego nie obsługiwal. Dodalem ac3f do external filters i ustawilem na top pozycje.
I juz dziala. Wyglada na to, ze jest ok, ale na wszelki wypadek:
w opcjach karty (realtek hd audio) moge ustawic sample rate - na ile? 44, 48 czy 96?
I teraz pytania o ustawienia ac3f:
1. output format - AS IS - no bo nie chce ruszac, ale PCM 16bit, 24bit?, 32bit, czy float?
2. zakladka mixer - options - wszystko odznaczylem - jest ok?
3. zakladka spdif - spdif passthrough - wszystko zaznaczone, spdif/dts mode - auto, i conversion na do not convert. Wiekszy problem ma z spdif options... jakies sugestie? Chyba przydalby sie taki maly tutorial (przyklejony temat) w tym tymacie... :)

Pozdrawiam
-l.