Jump to content
Sign in to follow this  
Meloman

Problem z mkv 1080p

Recommended Posts

Obecna konfiguracja: A64 x2 4200+, 2GB RAM, 8600GT, XP, najnowsze sterowniki nvidia, ffdshow bodajże z listopada, Haali Spliter 1.7.189.11, ac3config najświeższy (nie instalowane coreavc). Player - Subedit (ostatni).
Pomimo dość wg mnie mocnego sprzętu wciąż w niektórych filmach mam problem z prawidłowym odtwarzaniem plików mkv 1080p.
Problem wynika z braku synchronizacji pomiędzy audio i video. Obraz wydaje się być odtwarzany płynnie, ale często dźwięk wyprzeda obraz.
Jak temu zaradzić? Podbiłem szynę z 200 na 233 MHz i filmy zaczęły chodzić płynnie.
Czy rzeczywiście domyślnie 4200+ dla x264 1080p wciąż jest za słabym prockiem i wymaga o/c?
Jak ustawić ew. opcje w ffdshow i ac3config? A może pokusić się o coreavc?
Wg info znalezionych na necie powinno wszystko hulać...
Czytałem o kodeu cyberlink. Może tędy droga?
Z góry dziękuje za (p)odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4200+ jest za słaby na dekodowanie 1080p za pomocą ffdshow. Zainstaluj CoreAVC albo używaj kodeka Cyberlinka z PowerDVD 7.x wtedy będzie chodzić jak marzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twój sprzęt z pewnością poradzi sobie z dekodowaniem x264/h264 przy użycia filtrów CoreAVC lecz już z pozostałymi filtrami może być różnie. U mnie filtr FFDShow dekoduje płynnie obraz po podkręceniu proca do 4800+ , ale niektóre ripy takie jak release'y CtrlHD 1080p mkv z dts wymagają często wyższego zegara procesora. Standardowo korzystam z filtrów Cyberlinka, który jest pewnym kompromisem pomiędzy CoreAVC a FFDShow.

Nie korzystam z Subedita i nie znam jego (braku :rolleyes: ) możliwości konfiguracji ale przetestuj playery KMP i MPC, zainstaluj najnowsze bety FFDShow xxl [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=8601&st=0&p=77077&#entry77077"]LINK[/url] [url="http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=173941"]LINK[/url] , najnowszy splitter haali [url="http://haali.cs.msu.ru/mkv/"]LINK[/url] - ma być zawsze aktywny w prawym trayu podczas odtwarzania filmów.

Jeśli na dalej na FFDShow nie wyrabia to zainstaluj ostatnią w pełni działającą wersję PDVD 7.3 [url="http://www.google.pl/search?q=CyberLink+PowerDVD+Ultra+v7.3.3319a+Unattended"]LINK[/url] i podepnij filtr Cyberlink H.264/AVC Decoder (PDVD7.X) do dekodowania materiału x264/h264 , jeśli w playerze nie ma takiej opcji to zbuduj Graphedit powiązania w ten sposób by filtr był aktywny a menadżerem filtrów poustawiaj odpowiednio priorytety.


Powodzenia i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam
Mam problem z plynnoscia mkv w 1080p.
Komputer mocny - intel t7500 (2x2,2GHz, z blu-ray, vista, 2gb ram)
Kodek k-lite mega pack zainstalowany w opcji 2 czyli z dekoderem tym wydajniejszym.
Rwanie wystepuje tylko przy scenach gdzie kamera jedzie w kadrze ogolnym, szerokim - kiedy przemieszcza sie tlo a nie postac.

obciazenie cpu w ok 40%

prosze o pomoc.

Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='wtyk' post='81744' date='26.01.2008, 16:51 ']Komputer mocny - intel t7500 (2x2,2GHz, z blu-ray, vista, 2gb ram)[/quote]
Czyżby laptop Sony Vaio?

[quote name='wtyk' post='81744' date='26.01.2008, 16:51 ']Rwanie wystepuje tylko przy scenach gdzie kamera jedzie w kadrze ogolnym, szerokim - kiedy przemieszcza sie tlo a nie postac.[/quote]
To nie jest kwestia wydajności dekodera tylko Rendera czyli ostatniego ogniwa łańcucha dekodowania odpowiedzialnego za wyświetlenie zdekompresowanego obrazu.
Nie wiem czy ten codec pack zawiera splitter Haali (pewnie) tak, ale na wszelki wypadek zainstaluj sobie najnowszy. Wraz z nim zainstalujesz renderera Haali, który lepiej sobie radzi niż VMR9 i VMR7. Chociaz Vista ma też EVR który niby lepiej sobie powinien radzić.
Jeżeli używasz MPC spróbuj wybrać EVR i zobaczyć czy się coś poprawi, jeżeli nie to spróbuj wybrać overlay. U mnie overlay rozwiązuje problem, chociaż MPC w trybie overlay nie może dodać napisów. Ale to też można "pokonać" instalując DirectVobSub.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zgadza sie, sony vaio fz21z

prosze o podopwiedz gdzie sie to dokladnie zmienia.... i co to jest to vr?

Pozdrawiam serdecznie!

P.S. Skad Pan wiedzial ze to sony vaio? Edited by wtyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

[quote name='wtyk' post='81864' date='27.01.2008, 12:36 ']P.S. Skad Pan wiedzial ze to sony vaio?
Zgadza sie, sony vaio fz21z[/quote]
Heh, spokojnie tu wszyscy na Ty jesteśmy ;)

A domyśliłem się że to może być Vaio po parametrach (no i ta Vista). Ostatnio kupowałem "niższy" model (bez nagrywarki i z prockiem 2.0)

[quote name='wtyk' post='81864' date='27.01.2008, 12:36 ']prosze o podopwiedz gdzie sie to dokladnie zmienia.... i co to jest to vr?[/quote]
Video Renderer czyli tak jak pisałem ostatnie ogniwo łańcucha dekodowania odpowiedzialne za wyświetlenie zdekompresowanego obrazu.

Zassij Media Player Classic Home Cinema [url="http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=170561"]http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=170561[/url] i wejdź w View -> Options -> Playback/Output i wybierz EVR (Vista / .Net3) i sprawdź czy problem znika. Jeżeli nie to spróbuj overlay mixer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Koperfild' post='81881' date='27.01.2008, 13:39 ']A co byś maxiuca powiedział o tym samym problemie, tylko występującym pod nakładką media center w viście?[/quote]
Vista Media Center używa EVR domyślnie. Jeżeli są problemy to pozostaje chyba niestety tylko użycie MPC i trybu overlay.

I ważna sprawa. Dobrze jest dopasowywać częstotliwość odświeżania do FPS oglądanego materiału. Jeżeli mamy coś 25fps to wtedy zmieniamy odświeżania na 25/50Hz (tryby 720p50, 1080i25, 1080p50) a jeżeli 23.976/24/59.97/60 fps to wtedy ustawiamy tryby 30/59/60 Hz (720p60, 1080i30, 1080p60).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam ponownie!
Niestety nic nie pomaga...nie wiem o co chodzi....a mialo byc tak pieknie.

sa filmy w 1080p ktore dzialaja ok a sa takie ze widac jak wczesniej pisalem.
Filmy zakodowane sa takimi samymi kodekami, maja podobny bitrate.

prosze o pomoc...

pozdrawiam serdecznie wszystkich!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam
Ja dalej mam ten problem.

Proszę przyjrzeć sie u siebie na scenach gdzie ruch jest kamera a nie ruszają sie postacie np. wstęp gone in 60sec.

Generalnie jest to mało widoczne przy małych ekranach ale przy 3m obrazie jest to masakra.

Dobrze wiem ze żaden komputer nie zastąpi stacjonarnego odtwarzacza pod względem płynności i jakości obrazu (choć sa tacy co inaczej twierdza, ale co zrobić jak ktoś nie ma na tyle dobrego wzroku aby to zobaczyć), jednak z tak mocnego komputera chciałbym zobaczyć bardziej płynny obraz.

Dodałem do kompa jeszcze 2GB RAM wiec łącznie ma 4GB.
Przy 1080P obciążenie cpu mac 40%.... a efekt jakby drgania klatek (jakby co 2 była wyświetlana ) jest nawet przy 720p

Proszę bardzo o podpowiedz.

Pozdrawiam
Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...