Jump to content
  • 0
Bartosz Boroń

Film Blu-ray na Playstation 5 - brak częstotliwości 24Hz

Question

To mój pierwszy post, więc dzień dobry wszystkim użytkownikom. Zdecydowałem się zarejestrować i opisać mój chyba nietypowy problem, bo nie znalazłem przynajmniej na polskich forach jego rozwiązania. Posiadam od niedawna Playstation 5 i ostatnio chciałem sobie odpalić film na blu-ray. Mój telewizor to leciwa ale zacna plazma Panasonic ST60. TV i PS5 mam połączone z amplitunerem kina domowego. Wszystko działa jak należy, film się odpala bez problemu, ale jest jedna rzecz, kóra dla mnie osobiście dyskwalifikuje oglądanie filmu - częstotliwość, która chyba ustawiona jest automatycznie na 60Hz, co jest dla mnie jeśli chodzi o film zdecydowanie za dużo, nie jestem w stanie oglądać scen, które są nienaturalnie upłynnione, potrzebuje normalne 24Hz. O ile w grach to jest wskazane to filmy w moim odbiorze zdecydowanie psuje. W ustawieniach PS5 jest tylko informacja, że obraz jest w rozdzielczości 1080p60Hz (albo 1080i60Hz, nie pamiętam w tej chwili a nie mogę sprawdzić). Mam równiez zaznaczoną opcję "Ogranicz ruch - Ogranicz efekty ruchu i ruch ekranu". Kabel HDMI jest oryginalnym kablem z pudełka PS5 na 99% wersja 2.1. Mój telewizor na pewno obsługuje 24Hz, przeciez to stary model. 

Czy ktokolwiek jest w stanie mi pomóc? Kurde nie ukrywam, że jest to dla mnie duży problem, konsole kupiłem w zasadzie bardziej do oglądania filmów na blu-ray niż do gier, gry miały byc tylko dodatkiem. Czy da się jakoś wymusić te 24Hz? Może trzeba podłączyć kablem w niższej wersji?

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Pokręciłeś i pomieszałeś chyba kilka rożnych tematów.

Częstotliwość odświeżania ekranu, ilość klatek na sekundę obrazu wyswietlanych na ekranie, ustawienie związane z upłyniaczami ruchu w tv i PS5, tutaj nie kojarzę czy cos sie włącza… tak mi się coś wydaje…

Panasonic ST60 wyświetla obraz standardowo z częstotliwością 60Hz, PS5 bez problemu się „dogada” jeśli chodzi wyświetlanie obrazu, pewnie ustawienie standardpwe powinny byc 1080p 60Hz, problemy o których piszesz to może zaleźć np. Od ustawień rożnych polepszaczy ekranu w TV.

??? Poszukaj w sieci informacji jak ustawić, skonfigurować tv do pracy z odtwarzaczem bluray i PS5

Zmieniaj ustawienia związane z obrazem w TV i sprawdzaj czy i jaka jest zmiana, potem w PS5, powinieneś znaleść takie ustawienie, które będzie Ci pasowało.

Edited by Nygus

• 0

No nie do końca wyświetla standardowo 60Hz, wyswietla to/tak jaki sygnał podasz, jeśli będzie to 24p to wyświetli 24p.

Innymi słowy zobacz w ustawieniach konsoli czy możesz to zmienić na jakiś tryb auto czy coś w ten deseń.