Skocz do zawartości
philip

58m2 - otwarty salon, skosy, trudny przypadek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Jestem na etapie budowy i planowania instalacji w domu. Niestety lub stety salon będzie pełnić rolę sali kinowej i odsłuchowej. Mam świadomość tego, że układ i projekt salonu nie jest łatwy i wymusza wiele kompromisów ale chcę z niego wyciągnąć rozsądny max. Pierwszy etap to poprowadzenie odpowiedniej instalacji. Jak tylko pomożecie w tym temacie poruszę temat odpowiednich klocków i dopiszę kolejne wątpliwości. 

1. Rozważam system 5.1/5.2 lub 5.1.2/5.2.2. System 7.1 i pochodne odrzuciłem ponieważ w pierwszej kolejności to salon i nie widzę opcji postawienia dodatkowych kolumn z boku. Zastanawiam się czy jest sens puszczenia kabli na skośny sufit do Atmosów. Byłyby one skierowane w dół np. 1m przed sofę. 4 Atmosy przed i za sofą chyba mijają się z celem ponieważ sofa będzie przy ścianie. Warto kombinować z sufitowymi?

2. Tylne kolumny będą na ścianie ale sofa będzie dosunięta do ściany. Co w takim przypadku? Jaki rozstaw i wysokość? Chciałbym uniknąć widocznych przewodów, więc jak zamontuję gniazda i wykończę ścianę to tak już zostanie. Po głowie na tył chodzą mi Heco 11f z racji, że są płaskie i mam już fronty Heco lub jakieś dipole.

3. Jakie kable instalacyjne i gniazda ścienne polecacie. Jeśli mają być zakryte przez kolumny tylne to chyba coś płaskiego / podtynkowego, a może wyprowadzić gołe kable? Przody i centralny polecą na zewnątrz a sufity będą chciał wystawić tylko przewody, żeby były jak najmniej widoczne. 

Zaznaczę tylko jeszcze, że tv będzie bardziej odsunięty od ściany w stronę środka - 1 - 1,5m. Ściana obok tv jest cała przeszklona ale będą powieszone zasłony. Mam nadzieję, że temat będzie rozwojowy i z góry dziękuję za pomoc. Każde słowo mile widziane. Dołączam wstępny projekt salonu.

salon.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi