Jump to content
Sign in to follow this  
michalkic

Jak zainstalować router ?

Recommended Posts

Witam
Mam mały problem z uruchomieniem routera (Linksys) jak będzie potrzebny dokładny model to napiszę. Podłączyć umiem robię wszystko wg instrukcji ale jeżeli chodzi o sterowniki to mam problem. Czy mam je wgrać na laptopa czy PC ? Wgrywałem i na laptopa i na Pc ale w obu przypadkach wyskakuje błąd że nie może się połączyć z routerem. Co mam zrobić ?

Opis jak ma być:
Pc kablem a laptop bez kabla
WWW mam z kabla

Share this post


Link to post
Share on other sites
zeby polaczyc sie z routerem (przez przegladarke www) musisz miec w komputerze ip w tej samej klasie co router.
Router domyslnie ma ip: 192.168.0.1
ty powinienes miec ip wpisane w komputerze : 192.168.0.* gwiazdka oznacza dowolna cyfre moze byc np. 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dalej nie działa
Powiem po kolei: Najpierw odłączam od Pc Ethernet z modemu i podłączam do routera z routera idzie kabel do Pc i powinno działać ale nie działa nawet na PC internet. Zmienia się tylko samo IP z 82....... na 192...... Nie mam pojęcia co zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
modem powinienes podlaczyc do portu "wan port" czy cos w tym stylu , a pc do jednego z 4 gniazd lan.

z pc(IP: 192.168.0.2) powinienes sie polaczyc przez przegladarke wpisujac adres 192.168.0.1 , wyskoczy okienko z pytanie o uzytkownika i haslo, standardowo hasla nie ma a uzytkownik to admin.

jaki to router? model...

Share this post


Link to post
Share on other sites

[url="http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=272222155"]
Linksys WRT54GC[/url]

Więc udało się (w pewnym sensie) Wpisałem ten nr i pokazała się strona setup i tam muszę wpisać IP Bramę domyślną itp. Tylko nie wiem które mam wpisać te które miałem wcześniej czyli 82.139.3.237 czy te nowe 192..... Wpisywałem oba i nie działa zaznaczyłem nawet żeby było automatycznie i tak nie działa. :)
A i czy mam to wszystko robić na laptopie czy PC ?

Edited by michalkic

Share this post


Link to post
Share on other sites
[url="http://img145.imageshack.us/my.php?image=linksysep9.jpg"][img]http://img145.imageshack.us/img145/6692/linksysep9.th.jpg[/img][/url]

1. ustaw na auto DHCP niech pobiera dane z modemu automatycznie
2. ustaw na enabled, by komp pobieral automatycznie dane o ip , bramce i dnsach z routera.
W komputerach ustaw DHCP wlaczone.

bez roznicy czy ustawiasz router przez laptop czy pc (kabel).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem co ja robie źle ale i tak nie działa
Piszę dopiero teraz bo w końcu zablokowałem cały internet nawet z kabla normalnie :)
Robię wszystko wg instrukcji ustawiam na automatic i enabled i nic
A może to co napisałeś "W komputerach ustaw DHCP wlaczone." oznacza jakąś czynność dla mnie nie znaną ?
Co robić ?


Teraz pojawił się jeszcze taki problem że gdy podłacze router to pokazuje się komunikat że "nie ma łączności lub jest ograniczona bo nie przypisano adresu sieciowego" zmienia się ip na 169.254.76.215 nie ma bramki i ogólnie jest źle :blink: Stało się to po tym jak włączyłem za miast enabled disabled przy aut.. Zrobiłem to bo nie działało z enabled więc chciałem spróbować. Czy da się to naprawić ?

Edited by michalkic

Share this post


Link to post
Share on other sites
[b]INTERNET SETUP[/b]
Jakie masz łącze internetowe?
Jeżeli jest to np TPSA Internet DSL, to się daje static IP i wpisuje dostarczone adresy (IP, maska, brama). Należy też podać adresy serwerów DNS 194.204.152.34 i 194.204.159.1
Jeżeli Neostrada to nie daje się wcale automatycznie (DHCP) tylko wybiera opcję PPPoA lub PPPoE i tam podaje login i hasło.
Ale nie wiem jakie masz łącze więc napisz. Wszelkie szczegóły będą mile widziane.

[b]NETWORK SETUP[/b]
Od strony LAN masz mieć w każdym razie włączony serwer DHCP i nic tam nie ruszaj. Adres 169........... na kompie świadczy o tym że serwer DHCP nie działa i komputer dostał adres z puli APIPA (automatic private IP adressing) które losowo nadej system operacyjny jeżeli nie znajdzie serwer DHCP. Przy włączonym DHCP komputer dostanie z automatu nie tylko IP, maskę i bramę do sieci WAN (dla sieci LAN to będzie router) ale również adresy DNS którymi mogą być te które ma wpisane lub pobrane w konfiguracji router czy sam router który moze przekazywać zapytania dalej, do tych zewnętrznych serwerów. Być może trzeba je będzie dopisać w DNS1, DNS2, DNS3 twojego routera. Np można dać tylko DNS1 na 192.168.0.1 jeżeli router pobieże sam lub będzie miał wpisane w sekcji INTERNET SETUP adresy DNS dostawcy lub podać DNS1 DNS2 np 194.204.152.34 i 194.204.159.1 TPSA. W razie potrzeby wkleisz wynik polecenia tekstowego[b] ipconfig /all[/b] z komputera (prawoklik w belkę okienka DOS, wybieramy edytuj=>zaznacz wszystko, wciskamy ENTER i wklejamy na forum)
Tak czy inaczej w punkt 2 czyli network setup ustaw DHCP serwer na enable, a na razie skupmy się na konfiguracji INTERNET SETUP. Edited by jacek1969r

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam internet z [url="http://www.vectra.pl/index.php?a=uslugi&b=internet"]Vectry [/url] dali mi taki modemik i dzięki temu mam też telefon a z gniazdka tv. Normalnie mam ip zewn. 82.139.3.237 szybkość 2Mbit/s.

Nie mogę ustawić na enabled ponieważ nie mogę włączyć tej strony setup wpisuję ten nr 192.168.... i nie wchodzi.
A oto wynik:

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
© Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Michał>ipconfig/all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : matrix
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : SiS 900 PCI Fast Ethernet Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0A-E6-11-A2-7D
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.76.215
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 212.87.0.37
195.187.245.51

C:\Documents and Settings\Michał>

Share this post


Link to post
Share on other sites

[list=1]
[*]OK, wyłączyłeś serwer DHCP więc wpisz ustawienia IP we właściwościach połączenia sieciowego ręcznie na czas konfiguracji. Szukasz w panelu sterowania połączeń sieciowych, wybierasz połączenie lokalne, prawoklik, własciwości, wybieramy z listy protokół TCP/IP. Klikamy przycisk właściwości
i wpisujemy:
IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1
Teraz połączysz się z routerem. Może jednak zanim zrobisz punkt 1 pierwszy zrób jeszcze test z punktu 2.

[*]DNSy zapisz sobie na kartce i ustaw na auto. Możesz je jednak też zostawić na czas instalacji bo nie wiem czy modem je pobiera z automatu tak jak IP, ale skoro masz również laptopa to nie ma problemu. Jeden niech pozostanie na razie skonfigurowany pod modem z wpisywaniem ręcznie DNS. Można też to sprawdzić podłączając komputer do modemu bez wpisanych tych adresów. To nam też dużo powie po ponownym wykonaniu polecenia [b]ipconfig /all[/b] Także zrób najpierw taki test z kompem podłączonym do modemu z IP, maską, bramą i DNS ustawionymi na auto, napisz czy działa i wlej wynik polecenia na forum żebym wiedział czy adresy serwerów DNS też komputer dostaje z automatu.

[*]Następnie wejdziesz do konfigu routera i tam włączysz DHCP a jako serwer DNS1 wpiszesz adres lokalny routera czyli 192.168.0.1 lub te dwa DSNy z kartki jeżeli nie będzie ich na ponownym wyniku działania polecenia ipconfig /all na komputerze podłączonym bezpośrednio do modemu. Teraz ponownie włączamy na kompie w TCP/IP wszystko na auto i testujemy.

[*]Jak zrobisz to zajmiemy się internetem. tylko zastanawiam się jak się łączysz na czas konfiguracji :) OK, doczytałem że masz również laptopa.
Z tego co wyczytałem to Vectra faktycznie przydziela IP dynamicznie więc twoje ustawienie Internetowe było dobre. Rozumiem że modem miałeś przedtem podłączony bezpośrednio do karty sieciowej. Czy Vectra filtruje komputery po adresach MAC, czy nie? Pewnie nie, bo byś napewno o tym wiedział.
[/list]

Edited by jacek1969r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Modem mam podpięty bezpośrednio do karty sieciowej a czy Vectra filtruje komputery po adresach MAC tego nie wiem. Wiem że mam taki nr MAC.
Zrobiłem cały punkt 1 a w 2 już nie mogę zmienić DNS na auto jest to po prostu tak że się nie da zaznaczyć Automatycznie ..... :)
Następnie nie mogę się też połączyć z setup bo jak wpisuje w przeglądarkę 192.168.0.1 to się nie włącza a jak przez płytkę to też wyskakuje błąd :blink:

Oto wynik testu ze wszystkim na auto

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
© Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Michał>ipconfig/all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : matrix
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : tkdami.net

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : tkdami.net
Opis . . . . . . . . . . . . . . : SiS 900 PCI Fast Ethernet Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0A-E6-11-A2-7D
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 82.139.3.237
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.252.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 82.139.0.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.249
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 82.139.8.7
82.139.8.4
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 30 listopada 2007 19:01:28
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 10 grudnia 2007 19:01:28

C:\Documents and Settings\Michał>

Edited by michalkic

Share this post


Link to post
Share on other sites
OK, chyba trochę pomieszałeś ale dobrze że mamy wynik testu. Rozumiem że przy ustawieniu auto internet działał na komputerze podłączonym bezpośrednio do modemu?

Jeżeli chodzi o komunikację z routerem to sądzę że w konfiguracji routera w sekcji dotyczącej LAN wpisałeś błędne dane. Jeżeli nie można się skomunikować z setup po wpisaniu parametrów z punktu pierwszego to pewnie tak się stało. Na routerze z tyłu masz przycisk resest, najczęściej wciska się go i włącza zasilanie trzymajać wciśnięty (sprawdź w instrukcji) wtedy resetujesz do ustawien fabrycznych i ruszy po auto. Mogę sprawdzić u siebie ten reset bo mam gdzieś w szufladzie linksysa.

Z obrazka mogę się domyślać że może on się ustawił na sieć 192.168.1.x, więc spróbuj też zamiast resetu:

IP 192.168.1.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1

w przeglądarce wpisujemy wtedy oczywiście 192.168.1.1 Edited by jacek1969r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, proponuję zerknąć [url="http://komputery.katalogi.pl/ustawienia_routera_dla_vectry-t116250.html"]TU[/url] może to coś pomoże i ułatwi. Pozdrawiam. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
No więc router resetuje się przy włączonym zasilaniu po wciśnięciu reset do momentu jak zacznie mrugać dioda power.

Czy oba twoje komputery się łączyły do tej pory bez problemu? Jeżeli tak to zapewnie nie trzeba będzie korzystać z funkcji address MAC clone.

Po resecie na komputerze ustawiamy wszystko na auto i łączymy się z routerem wpisując w przeglądarce 192.168.1.1 i login admin hasło admin. Teraz najpierw robimy tak: [url="http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f0815620fe87b442"][img]http://images24.fotosik.pl/120/f0815620fe87b442m.jpg[/img][/url] czyli w sumie zostawiamy domyślnie. Podłączamy router do modemu i jeżeli po chwili nie połączymy się z internetem to wklejamy znowu wynik polecenia ipconfig na forum

U mnie przy takich ustawieniach wynik polecenia jest taki:
[code]Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : komp
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Emisyjny
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie


Karta Ethernet LAN:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit E
thernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-17-..-..-..-..
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.100
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.152.34
194.204.159.1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 30 listopada 2007 20:34:57
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 1 grudnia 2007 20:34:57

C:\Documents and Settings\Jacek>[/code]
Jak widać przekazywane są nawet adresy serwerów DNS bez ich wpisywania w routerze
Połączenie najlepiej testować pingując jakiś serwer o ile pingi nie są blokowane co można sprawdzić bez routera. Jeżeli nie działa ping po nazwie to trzeba spróbować po IP, bo może np DNS nie działa. To bardzo przydatne polecenie bo nawet własną bramę można "pingnąć" żeby zobaczyć czy mamy z nią łączność. Na przykładzie ping do Onetu po nazwie DNS i po adresie IP:
[code]Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Jacek>ping www.onet.pl

Badanie www.onet.pl [213.180.130.200] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=17ms TTL=58
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=64ms TTL=58
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=17ms TTL=58
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=21ms TTL=58

Statystyka badania ping dla 213.180.130.200:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 17 ms, Maksimum = 64 ms, Czas średni = 29 ms

C:\Documents and Settings\Jacek>ping 213.180.130.200

Badanie 213.180.130.200 z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=26ms TTL=58
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=16ms TTL=58
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=18ms TTL=58
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=17ms TTL=58

Statystyka badania ping dla 213.180.130.200:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 16 ms, Maksimum = 26 ms, Czas średni = 19 ms

C:\Documents and Settings\Jacek>[/code]
Jeżeli nie działa możemy też tu[url="http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=33393229caeb4294"][img]http://images31.fotosik.pl/65/33393229caeb4294m.jpg[/img][/url] wpisać adres adres MAC naszego kompa (adres fizyczny), na wypadek gdyby jednak Vectra filtrowała te adresy. Edited by jacek1969r

Share this post


Link to post
Share on other sites
No więc udało się zrestartować router ale jest tak jak było na początku czyli robie wszystko w setup na auto i nie działa
Może trzeba coś wpisać w Host name i Domain name ? W tym linku od robertpw tak mówi

Oto wynik
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
© Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\Michał>ipconfig/all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : matrix
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : SiS 900 PCI Fast Ethernet Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0A-E6-11-A2-7D
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.100
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 212.87.0.37
195.187.245.51
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 30 listopada 2007 21:47:48
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 1 grudnia 2007 21:47:48

C:\Documents and Settings\Michał>

Share this post


Link to post
Share on other sites
michalkic musisz tak zrobić jak na tej stronie którą Tobie podałem i będzie działać. Zrób tak:

1. Internet Connection Type: automatic configuration dhcp
2. W Host Name wpisujesz w Twoim przypadku: matrix
3. Klonujesz Mac Adres, taki jak masz w modemi od Vectry i pozostałe rzeczy na Auto. Edited by robertpw

Share this post


Link to post
Share on other sites

MAC clone próbowałeś? Zrób to koniecznie. Pingi?
Ten hostname możesz przepisać ale w sumie nie powinno to mieć znaczenie ale jeżeli jest włączony fltr adresów MAC to Cię nie puści dalej. Można też zpytać u nich w biurze. Może być też tak że bez problemu na to pozwalają i dopiszą twój routerek, wtedy nie musisz klonować.

PS
Ciekawe że za każdym razem masz inne DNSy. Spróbuj spingować Onet po adresie IP. Może oni podpowiadają nieznanym hostom fałszywe DNSy :lol: Wtedy wystarczyłoby podać w routerze te "prawdziwe" :) ALe moze inne parametry też wtedy fałszuje.

Edited by jacek1969r

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='robertpw' post='70663' date='30.11.2007, 23:06 ']3. Klonujesz Mac Adres, taki jak masz w modemi od Vectry i pozostałe rzeczy na Auto.[/quote]
Nie w modemie tylko z karty sieciowej komputera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiem inaczej, klonujesz ten MAC ADRES, który jest zarejestrowany w Vectrze, weź ten na którym chodzi Tobie ich modem czy karta sieciowa, router musi mieć sklonowany ten MAC ADRES, w przeciwnym razie nici.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I jeszcze jedno. Zastanawia mnie tylko, że kolega pisał że ma również laptopa, ciekawi mnie czy jego zgłaszał do Vectry? Pytałem o to na początku ale nie odpowiedział.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To nie ma żadnego znaczenia, ponieważ jak się sklonuje MAC Adres w routerze ten zgłoszony w Vectrze, to każde urządzenie podłączone do routera po LAN-ie czy po WiFi połączy się z internetem. Edited by robertpw

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='robertpw' post='70666' date='30.11.2007, 23:19 ']Powiem inaczej, klonujesz ten MAC ADRES, który jest zarejestrowany w Vectrze, weź ten na którym chodzi Tobie ich modem czy karta sieciowa, router musi mieć sklonowany ten MAC ADRES, w przeciwnym razie nici.[/quote]
A konkretnie ten: 00-0A-E6-11-A2-7D
Niektóre routery przyjmują tylko pisane małymi literami. Na początku to są 00 (zera) a nie O (o). Jest to zapis szesnastkowy czyli znaki 0123456789ABCDEF Edited by jacek1969r

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='robertpw' post='70669' date='30.11.2007, 23:27 ']To nie ma żadnego znaczenia, ponieważ jak się sklonuje MAC Adres w routerze ten zgłoszony w Vectrze, to każde urządzenie podłączone do routera po LAN-ie czy po WiFi połączy się.[/quote]
Ma bo kolega nie miał wcześniej routera a ma dwa komputery, wiec pytam z ciekawości, bo MAC tego drugiego też musiałby być rejestrowany. A swoją drogą dziecine zabezpieczenie, a pomyśleć że niektórzy tak zabezpieczają nawet WiFi (MAC i WEP) zamiast włączyć WPA2. Edited by jacek1969r

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...