Jump to content
Sign in to follow this  
Wozik

Połączenia a proporcje obrazu

Recommended Posts

Hej,

nie do końca wiem gdzie zadać to pytanie, ale spróbuję tu.

Otóż...

Mam Sharpa 42, do tego amplituner oraz dekoder telewizji cyfrowej podpięty do amplitunera componentem.

W amplitunerze mam ustawione skalowanie w górę, czyli z każdego sygnału amplituner robi mi Full HD. I dalej, w opcjach dekodera mam ustawiony telewizor 16:9, w opcjach amplitunera "Smart zoom" i skalowanie do 1080i, czyli rozciąganie wszystkiego do 16:9. Amplituner do TV jest podłączony przez HDMI.

W związku z tym nie mogę sterować proporcjami ekranu w telewizorze, mam tylko dwie "Full" i "Underscan".

Pytanie jest takie: kiedy obraz będzie w odpowiednich proporcjach na całym ekranie? Czym to sprawdzić? Np. "Taniec z gwiazdami" miał pasy na górze i dole, czyli jakby był nadawany w 14:9?

Poradźcie mi jak ustawić, aby telewizor nie zniekształcał proporcji, a tam gdzie to możliwe pokazywał obraz na całym ekranie. Przyznam szczerze, że lekko się w tym gubię. W tej chwili odnoszę wrażenie, że telewizor rozciąga obraz 4:3 na cały ekran, ale gdy jest coś w 16:9 to z kolei na górze i dole ekranu są pasy.

[quote name='Wozik' post='66683' date='06.11.2007, 18:22 ']Poradźcie mi jak ustawić, aby telewizor nie zniekształcał proporcji, a tam gdzie to możliwe pokazywał obraz na całym ekranie. Przyznam szczerze, że lekko się w tym gubię. W tej chwili odnoszę wrażenie, że telewizor rozciąga obraz 4:3 na cały ekran, ale gdy jest coś w 16:9 to z kolei na górze i dole ekranu są pasy.[/quote]

Jeśli dobrze rozumiem to chciałbyś aby TV jednocześnie nie zniekształcał proporcji i wyświetlał obraz na całym ekranie - to oczywiście nie możliwe w przypadku sygnału 3x4...

Jak masz program w letterboxie to musisz ręcznie włączyć opcję zoom, a w przeciwnym wypadku musisz mieć albo paski po bokach albo zniekształcenie obrazu jakimiś opcjami smart.