Jump to content
Sign in to follow this  
rschmalz

Bram Stoker’s Dracula (Blu-ray) - fatalna jakość obrazu!

Recommended Posts

Czy widział ktoś może film "Bram Stoker’s Dracula" na Blu-ray? Ciekaw jestem Waszych opinii na temat obrazu.
Ja po włączeniu filmu (konsola PS3, telewizor LCD SHARP 46" - full HD, 1080p) omal nie spadłem z krzesła, i to bynajmniej nie z zachwytu. Wręcz przeciwnie - obraz jest FATALNY!!!, na poziomie słabo skompresowanego DVD (kiepska czerń, duże ziarno, obraz praktycznie pozbawiony szczegółów). Wiem, że produkcja ta ma już swoje lata (1992 rok), ale po nośniku takim jak Blu-ray można spodziewać się wiele, wiele więcej.
Ogólnie wielkie rozczarowanie.

Potwierdzam. To wydanie to jakaś pomyłka. To przykład tego, że sama rozdzielczość to nie wszystko. Szkoda bo sam film jest naprawdę dobry. Reasumując ten BR należy omijać z daleka.

Mam oryginał na DVD i na jakość obrazu (ten sam film) z Denona 2930 nie narzekam ;)
Moze BD robili z DVD ? :)

Edited by mobor

[quote name='mobor' post='66115' date='03.11.2007, 17:47 ']Mam oryginał na DVD i na jakość obrazu (ten sam film) z Denona 2930 nie narzekam :)
Moze BD robili z DVD ? :P[/quote]

Z tego co czytalem o jakosci tej edycji to raczej z VHS-u (w `92 krolowala szpula w koncu, nie) :P a moze wcale nie :P Jest bodaj na forum odp watek o najgorszych realizach HD - zapodajcie te drakule, a tak na marinesie to z cala pewnoscia ksiaze Vlad wbilby realizatorow na palik, oj by wbil ;)

Hej!

Ja mam pytanko do ludzi, którzy ten film widzieli :) Tak się składa, że kilka dni temu dostałem ten film na imieniny i nie powiem, cieszyłem się jak głupi, bo jest to jeden z moich ulubionych tytułów. No, ale poczytałem trochę o tym wydaniu i zrobiło mi się smutno :) Naprawdę jest aż tak źle? Większość ludu pisze, że nawet wersja DVD w niektórych momentach wypada lepiej i że fatalnie "podrasowali" kolory. No ale trafiłem też na recenzje, które obraz oceniały na 8 i tylko tych nowych kolorów sie czepiali. Na necie oglądałem też dość dużo fotek z tego wydania i wydawało mi się nawet, że nie jest tak tragicznie. No, ale chciałbym się dowiedzieć, jak to wygląda w ruchu; czy na moim PS3 i LCD 32' LG będzie to też wyglądać tak, jak piszecie? Bo jak tak, to nie wiem, czy nie wymienić tego filmu na jakiś inny, a kupić sobie wersje na 2DVD. Może ktoś doradzić? Zostawiać, czy wymieniać?

Edited by Inuki

Witam! Kupiłem ten film bo uważam go za bardzo dobry i chciałem mieć na BD ,ale rzeczywiście jakość jest słaba.Dobrze że dałem za płytę 60 , a nie 120zł bo wtedy bym żałował :)

To się górnik znalazł :)

Skorzystam więc i napiszę, że za tydzień w USA wychodzi zremasterowany Bram Stoker’s Dracula (Region A), skan 4K, Atmos, i inne wodotryski ;)

Do wyboru wydanie limitowane oraz zwykłe.

ccba83438253647.jpg 976316438253651.jpg

Pierwsza recenzja -> http://thedigitalbits.com/item/bram-stokers-dracula-supreme-cinema-bd

Edited by misfit

Ciekawe czy ten Dracula w Polsce wyjdzie ? Dystrybutorem tego filmu w Polsce jest Imperial. Imperial jak ma wydać nowe wydanie filmu który jest w Polsce to zawsze ma jakieś opory. Ale jak znam Imperiala to chyba to wydanie oleje.

wg. blu-ray.com m.in. niemieckie wydanie, które wychodzi 8 października ma mieć polską wersję językową, ale na razie brak 100% potwierdzenia.

Szału nie ma i nigdy nie będzie :)

Względem starszego wydania widzę jednak poprawę w każdym aspekcie obrazu - odwzorowanie ziarna, ostrość, kontrast, kolorki... bazując na tych screenach różnice nie są jakieś gigantyczne, ale to pewnie jeden z tych przypadków gdzie dopiero w ruchu widać jego większą przewagę.

Na highdefdigest zjechali z oceną z 4.25 na 3.50 ze względu na inne, ich zdaniem gorsze kadrowanie. Jest ono nieco wyższe i bardziej ono przypomina kadrowanie z wydania dvd. Które jest te właściwe - dobre pytanie :)

Ciekawe co to się stało że w USA oryginalne angielskie audio jest w DOLBY Atmos, a europejskie wydanie ma oryginalne angielskie audio w DTS-HD Master Audio ? Dziwne, wydawało mi się że każdym wydaniu tego wznowienia będzie DOLBY Atmos ? Coś mi się zdaje że poszło o licencję bo ponoć bezstratny format audio od DOLBY jest drogi, a licencja na bezstratny DTS jest tańsza. Jak zwykle jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.