Jump to content
Sign in to follow this  
daniel.danny.fi

PILNE!!! Który telewizor wybrać. Proszę o pomoc.

Recommended Posts

Witam, 

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ szukam telewizora 75' i nie mogę się zdecydować. Aktualnie zastanawiam się nad tymi dwoma, ale ktoś ma może pomysł na inny telewizor.  

Budżet 7000 zł. 

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-sony-kd-75x85laep-75-led-4k-120hz-google-tv-dolby-vision-dolby-atmos-full-aray-hdmi-2-1

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-samsung-qe75q80c-75-qled-4k-120hz-tizen-tv-full-array-dolby-atmos-hdmi-2-1

Dziękuję za pomoc.

Witam.

Jakie  jest główne przeznaczenie telewizora? , jeśli  do oglądania filmów  to tylko  OLED. LCD  to pomyłka.Lepiej kupić mniejszy  ale lepszy telewizor OLED.OLED   to   dobra   inwestycja.Chyba ze  jesteś  fanem   kanałów informacyjnych i telewizji  śniadaniowej  wtedy niestety trzeba kupić LCD.

Dokładasz   1000zl i masz najlepszy telewizor OLED.65  cali  ale na pewno  warto.

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-panasonic-oled-tx65lz1000e-master-oled-4k-120-hdmi-2-1-tv-pro-ai-22

Edited by grundig
  • Upvote 1
  • Haha 1

Telewizor to żadna inwestycja, używany zawsze traci na wartości wzgledem nowego. 
Do tego zwróćmy uwage budzet 7 tys i 75 cali, wiec nijak oled Panasonica tu nie pasuje, ani calarz, ani cena. 

PS. LCD to żadna pomyłka, trzeba tylko wiedzieć co i jak 👍

• Haha 2

Telewizor   to inwestycja   długoterminowa, takie jest moje zdanie.Płacisz więcej ,kupujesz   bardzo dobry telewizor na    lata.LCD zostaw  dla amatorów.

Pierwszy  telewizor Panasonic który kupiłem czyli plazmę Panasonic ma już przepracowane ponad  35000 tysięcy godzin  (11 lat)..Jeśli jakość obrazu i trwałość  jest najważniejsza to proponuje OLED PANASONIC

Czas pracy na zdjęciu.Działa bez usterki.

a92105f876b09.jpg&key=3eb4eea2fa4f5e800e

Edited by grundig
  • Haha 1

Grunding to, ze Ty masz dziwne poglądy i oponie wiemy nie od dawna. Już nawet sam Maciek Koper tłumaczył kiedyś Ci bezpośrednio jak błądzisz w kwestii prawidłowych ustawień obrazu, nie pomogło jak widać. 😑

Edited by Xisiek

W dniu 29.12.2023 o 19:31, daniel.danny.fi napisał:

Witam, 

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ szukam telewizora 75' i nie mogę się zdecydować. Aktualnie zastanawiam się nad tymi dwoma, ale ktoś ma może pomysł na inny telewizor.  

Budżet 7000 zł. 

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-sony-kd-75x85laep-75-led-4k-120hz-google-tv-dolby-vision-dolby-atmos-full-aray-hdmi-2-1

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-samsung-qe75q80c-75-qled-4k-120hz-tizen-tv-full-array-dolby-atmos-hdmi-2-1

Dziękuję za pomoc.

Tego Samsunga mam. Ma bardzo rozbudowane menu, nie można mu nic zarzucić. Znajdziesz tam wszystko czego potrzeba. Wiem że musiałem wymienić dekoder na nowszy bo w starym nie wykrywał po HDMI.

W dniu 30.12.2023 o 15:25, Xisiek napisał:

Grunding to, ze Ty masz dziwne poglądy i oponie wiemy nie od dawna. Już nawet sam Maciek Koper tłumaczył kiedyś Ci bezpośrednio jak błądzisz w kwestii prawidłowych ustawień obrazu, nie pomogło jak widać. 😑

Ustawienia  parametrów obrazu  to sprawa indywidualna.W  telewizorze OLED Panasonic  jest   10  trybów obrazu.Wybieram  tryb  normalny ale  jest jeszcze 9 innych. Dlaczego tryb normalny? Ten tryb zapewnia najbardziej ostry obraz.W przeszłości gdy były telewizory CRT  czyli  kineskopowe najbardziej ostry obraz był z telewizorów  Sony z kineskopem TRINITRON .We wszystkich pozostałych telewizorach innych  firm obraz był mniej ostry i wyrazny. Lubie  obraz ostry i wyrazny dlatego wybieram  tryb normalny nie  prawdziwe kino. Wracając  do  telewizorów  kineskopowych.Nie wszystkich było stać na telewizor  Sony bo miesięcznie zarabiało się  w przeliczeniu  na dolary  20 dolarów. Za   21 dolarów można było sobie kupić w PEWEXIE   spodnie  LEVIS.Najlepsza marka a   21   calowy telewizor  Sony kosztował ponad   500  dolarów.

Edited by grundig

3 godziny temu, grundig napisał:

Ustawienia  parametrów obrazu  to sprawa indywidualna.

Jak najbardziej. Rzecz w czym innym -nie każde ustawienia indywidualne są poprawne! 
Bardzo podobnie jak pozycja za kierownica. 

Jeśli  ktoś lubi  rozmyty obraz  to wybiera  tryb  prawdziwe kino, jeśli lubi  bardziej ostry obraz  to  tryb  normalny lub  tryb  ustawienia własne.

Edited by grundig

Obraz w trybie prawdziwe kino Panasonica nie jest rozmyty, chyba ze masz uwalony egzemplarz, słabo widzisz ewentualnie lubisz przeostrzone nastawy. Choć w Twoim przypadku i tak powyższe się nie stosuje, bo jak sam napisałeś całkiem niedawno obraz na Twoim oledzie z taśmy VHS jest dla Ciebie całkiem dobry🙈

Edited by Xisiek

Mam jeszcze  trzy plazmy Panasonic.W  tych telewizorach   tez jest tryb prawdziwe kino i obraz  jest rozmyty.Takie  jest moje zdanie.Tryb normalny    jest najlepszy.Możesz sobie  pisać  co chcesz.Oczywiście  ze obraz z kasety VHS jest dobry.Trzeba  posiadać dobry sprzęt, czyli Panasonic NV-J21

Na  filmie podobny czterogłowicowy magnetowid Panasonic

Podobny przykład

Edited by grundig
  • Haha 1

Trzeba posiadać rozum i umieć z niego korzystać. Proponuję wizytę u dobrego okulisty ewentualnie optyka 👌

Ewentualnie, zupełnie gratis, proponuje Tobie świetny pomysł na biznes. Abyś nie musiał dla TCL pracować (to nie są Polacy!) - otwórz wypożyczalnie kaset Video. Sukces masz pewny, bo przecież obraz jest super 🥳