Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
xpiterx

Telewizor Sony KD-75X85J - szarpanie obrazu z konsoli PS5

Question

Dzień dobry,

Mam bardzo specyficzny problem związany z wyświetlaniem obrazu na moim telewizorze. Telewizor objęty jest gwarancją i prawdopodobnie jeżeli nie uda mi się ustalić przyczyny, będę kontaktował się z Sony w celu przysłania technika (na ten moment Sony odpowiedziało mi jedynie, że przyczyna w 100% leży po stronie konsoli, jako że problem pojawia się tylko podczas wyświetlania obrazu z niej), jednak mam jeszcze cichą nadzieję na to, że ktoś z Was będzie w stanie udzielić mi informacji o takim problemie lub ewentualnie ktoś będzie w stanie zweryfikować to na swoich urządzeniach.

Sytuacja wygląda następująco. Posiadam telewizor Sony KD-75X85J oraz podłączoną do niego konsolę PS5 (port HDMI4 jako, że obsługuje on VRR i 120hz). Problem z szarpaniem obrazu pojawił się dopiero kiedy zacząłem grać w God of War Ragnarok. Początkowo myślałem, że jest to problem powiązany z grą, jednak powtarza się on w grze Uncharted: Kolekcja Dziedzictwo Złodziei. Przetestowałem działanie także na nowej konsoli PS5, jednak niestety problem pojawiał się w takim samym natężeniu.

Opis problemu: Podczas zmiany źródła wyświetlania obrazu z konsoli na np. Ustawienia TV bądź jakąkolwiek aplikację streamingu video (np. Netflix czy Amazon Prime) i powrocie do obrazu z konsoli, niejednokrotnie obraz rozrywał się i migotał (poniżej video prezentujące problem). Wielokrotne testy pozwoliły mi ustalić, że dzieje się to tylko i wyłącznie podczas gry w trybie VRR oraz nieograniczonych klatek na sekundę (szczegółowe ustawienia gier prezentuję także na poniższym nagraniu). Czasami dzieje się tak po 2-3 zmianach źródła obrazu, czasami po kilkunastu. Dodatkowo, taka sama sytuacja pojawia się podczas zmiany ustawienia dotyczącego trybu wysokiej liczby klatek na sekundę w grze God of War Ragnarok. I tutaj pojawia się kolejna kwestia - właśnie podczas zmiany ustawień trybu graficznego w tej grze, zdarzyły mi się także aż 3 restarty telewizora, co mocno mnie zaniepokoiło (prawdopodobnie właśnie podczas aktywacji przez telewizor nieograniczonej liczby klatek na sekundę).

Video przedstawiające problem

Będę bardzo wdzięczny za informację czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem czy jednak ewidentnie wskazuje to na wadliwy egzemplarz TV. Biorę pod uwagę jeszcze fakt, że być może konsola bądź TV mają software powodujący błędy, jednak jeżeli jestem w tym odosobniony, ewidentnie posiadam uszkodzony telewizor (konsolę wykluczam po testach innego egzemplarza jak już wspomniałem).

Pozdrawiam serdecznie :)

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet