Jump to content
Damian C

Energooszczędny telewizor Full HD dla mamy do 1600 zł

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję pomoc w wyborze telewizora dla mamy tylko do oglądania telewizji i do filmów z pendrive'a. Chciałem taki z rozdzielczością Full HD bo te 4k żrą dużo prądu i tak nie wykorzystam takiej rozdzielczości. Chyba nie mam sensu dać za taki telewizor więcej niż 2 tyś. więc wolałbym dać tak 1600-1800 zł. Jaki byłby najlepszy wybór? Z góry dziękuję za pomoc!

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 19m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Tak
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno od strony południowej
7. Jaki masz obecnie telewizor ? 30 letni CRT
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Energooszczędny z dobrą jakośią obrazu i dźwięku
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? z DVB-T2
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Chyba tylko pendrive
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 12
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Wszystkie
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Po równo
17. Preferencje co do wielkości? Ok. 40 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słabe kąty widzenia
19. Preferencje co do marki ? Nie
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 1800 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? NIE

Ja bym polecił LG 55UP78003LB jest widzę za 1640 zł

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-55up7800-tv-uhd-uhd-4k.bhtml

Znam ten tv, sam poleciłem go znajomej, skonfigurowałem z lekką ręczną kalibracją ..

Nie jest zły jak na tą cenę - prądu to dużo nie weźmie - musisz tylko Kino wybrać i ustawić to i owo.

Tyle ode mnie :)

Chciałem telewizor Full HD około 40 cali to mi polecono 55 calowe bydle 4k na które nie ma nawet miejsca i które wpieprzy dwa razy tyle prądu. Dzięki wielkie za nic

2 godziny temu, Damian C napisał:

Chciałem telewizor Full HD około 40 cali to mi polecono 55 calowe bydle 4k na które nie ma nawet miejsca i które wpieprzy dwa razy tyle prądu. Dzięki wielkie za nic

Obawiam sie, ze dzis nie kupisz nowego tv 40” fullHD. Co najwyzej jakies goowniane chinskie albo tureckie 32”.

BTW wspolczesny TV 4K bierze mniej pradu niz fullHD sprzed kilku lat, w tej samej przekatnej oczywiscie.

Przyklad: 65” Samsung QD-OLED bierze tylko 130W w trybie SDR. Stare plazmy w tej przekatnej braly mniej wiecej po 600W, a LCDki po 400W.

Edited by pmcomp

Miejsce zawsze się znajdzie ... a podałem 55 cali bo z doświadczenia ze starszymi osobami które miały 32, potem 40 cali i docelowo 55 -- teraz literki widzą !

Bydle bierze średnio 50W...

Nie musisz kupować tego mamie - mnie w domu nauczono kochać  i dbać o rodziców

Kupiłbym Im gwiazdkę z nieba ... i modlił się by żyli z 200 lat

Kupić na odpierdol to każdy potrafi.

Masz niby 19m2 .... może zauważyłeś że na rynku poważni producenci już nie mają małych tv

• Upvote 1

55" to rozmiar od którego zaczynają się poważne telewizory. Jest chyba jeszcze OLED Panasonic 49"
Wszystko poniżej tego rozmiaru to już tylko szrot. Mówię o aktualnie dostępnej ofercie.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

Na przykład Toshiba 43LA2B63DG to też szrot? Panasonic TX-43LS500E też? 

Spodziewałem się od was innej odpowiedzi. Mam kupować na siłę 4k bo każdy kupuje nawet jak się go nie wykorzysta i przemeblować pokój bo nie zmieści się we wnękę mamie? Dla mnei to przesada.

4 godziny temu, Damian C napisał:

Na przykład Toshiba 43LA2B63DG to też szrot? Panasonic TX-43LS500E też? 

Spodziewałem się od was innej odpowiedzi. Mam kupować na siłę 4k bo każdy kupuje nawet jak się go nie wykorzysta i przemeblować pokój bo nie zmieści się we wnękę mamie? Dla mnei to przesada.

No widzisz ... jak chcesz to potrafisz sam.

TV z tej półki jakościowo-cenowej "są wszystkie takie same". Kup dowolny markowy (Panasonic, Samsung, SONY, LG), który tobie albo mamie sie spodoba i po temacie. Najwazniejszy będzie sposób obsługi TV czyli system operacyjny. Dla mamy im prostszy tym lepszy, zapewne od Panasonica.

Innych wynalazków o dziwnie brzmiących nazwach się nie dotykaj. Nawet Philipsa, Sharpa, JVC czy Toshiby bo te marki zmieniły właścicieli, kraj R&D i kraj produkcji (Chiny, Turcja).

Edited by pmcomp

Po przemyśleniu stwierdzam że mieliście rację z tym 4k. Nie ucieknę od tego. Praktycznie w cenie tego Panasa za koło 2 tysięcy to jest SAMSUNG QE43Q60AAUXXH 43" QLED lub za 2450 zł wersja 50 calowa a obraz powinien być lepszy...