Filip Wielechowski 0 Posted October 29, 2022 Cześć, Zakupiłem ostatnio TV Sony X90J. Do niego podłączyłem jackiem głośniki komputerowe Logitech 2.1 Z623 https://www.logitech.com/pl-pl/products/speakers/z623-speaker-system-thx.980-000403.html Wydaje mi się, że dźwięk jest dużo lepszy i bardziej kinowy. Subwoofer na pewno robi swoje. Te głośniki obecnie są warte około 600-700 zł. Zastanawia mnie jaki jest stosunek ich ceny do jakości a tym bardziej w porównaniu do soundbarów czy głośników typowo pod TV. Czy kupując soundbar w tej samej cenie otrzymam podobną czy gorszą jakość? Czy audio pod TV jest nieproporcjonalnie droższe? Pokój z TV ma 18m2. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Filip Wielechowski 0 Posted November 4, 2022 bump Quote Share this post Link to post Share on other sites
afflux 80 Posted November 29, 2022 W dniu 29.10.2022 o 20:30, Filip Wielechowski napisał: Czy kupując soundbar w tej samej cenie otrzymam podobną czy gorszą jakość? Myślę że jakość dźwięku będzie gorsza w soundbarze za podobną cenę. Jednak soundbary mają minimalną przewagę, dekodują i generują przestrzenny dźwięk (oczywiście nie każdy). Przykładowo taki prawie dwukrotnie droższy JBL 5.0 Mulitibeam za pomocą odbić dźwięku od ścian, potrafi stworzyć słyszalną dla oglądającego przestrzeń audio w filmach, ale brak subwoofera nie da mocnego basu. Oczywiście im drożej to można znaleźć lepsze rozwiązania, nie mówiąc o kinie domowym. Ja mam podobny soundbar tyle że Harman/Kardon i słychać fajnie dźwięk przestrzenny a słuchając muzyki nie męczy ucha. Uważam że masz fajne nagłośnienie patrząc na cenę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nygus 375 Posted November 29, 2022 (edited) W dniu 29.10.2022 o 20:30, Filip Wielechowski napisał: Cześć, Zakupiłem ostatnio TV Sony X90J. Do niego podłączyłem jackiem głośniki komputerowe Logitech 2.1 Z623 https://www.logitech.com/pl-pl/products/speakers/z623-speaker-system-thx.980-000403.html Wydaje mi się, że dźwięk jest dużo lepszy i bardziej kinowy. Subwoofer na pewno robi swoje. Te głośniki obecnie są warte około 600-700 zł. Zastanawia mnie jaki jest stosunek ich ceny do jakości a tym bardziej w porównaniu do soundbarów czy głośników typowo pod TV. Czy kupując soundbar w tej samej cenie otrzymam podobną czy gorszą jakość? Czy audio pod TV jest nieproporcjonalnie droższe? Pokój z TV ma 18m2. Jeśli już to tylko logitech z5500 (używane okolo 500-700zl) lub z906, grają duuuzo lepiej niż niejeden budżetowy zestaw głośników do ??? 2000zl (a moze i drozsze), a na pewno lepiej niż soundbary Problem polega na tym ze o już dość leciwy sprzęt, i mie ma tam HDMI, tylko wejście po optyku i coaxial, ale nie zmienia to faktu ze nie ma nic w cenie do 1000zl co by zagrało lepiej. A jeśli sie wymieni np fronty na normalne głośniki to jest po prostu wow!!! Edited November 29, 2022 by Nygus Quote Share this post Link to post Share on other sites