Yell0w 0 Posted January 17, 2021 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m-2m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 14. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? i tak i tak5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stac6. Jak słońce świeci w pokoju ? mocno -okno od poludnia a tv po jego lewej stronie7. Jaki masz obecnie telewizor ? samsung 32ue6400aw8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? złącze hdmi 4k/ 60fps i niezakrzywionyy ekran9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? obecnie 1080p, kiedys 4k10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? obecnie ps4, kiedys ps511. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? roznie, od 1 do 1212. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? informacyjne, naukowe, filmy14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak- ps4 -weekendowo -duzo16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? roznie17. Preferencje co do wielkości? 40" optymalnie, jesli taki sie nie znajdzie to przelkne 43"18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Niewspieranie starych formatow, tv musi umieć odtwarzać pliki Divx avi a ulubione samsungi od 2018r tego nie maja(wiec starsze mozecie polecac)19. Preferencje co do marki ? Samsungi lubie, LG nie lubie wiec nie przejdzie20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000zl 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie UWAGA : ale nie chce nowego tv tylko używany, 90% elektroniki dla mnie warto kupować jako używane, w tym TV. Lepiej kupić używany tv z wysokiej półki kiedyś niż nowy przeciętny teraz. W innym miejscu polecono mi 2 tv: Sony 43XH8096 i Philips 43PUS8535 43" wiec traktuje je drugorzednie ale nie uzyskalem odpowiedzi na pytania: - Proponowany Philips nie ma obslugi divx. Czy tv z androidem sa na tyle mądre i elastyczne jak telefony że można na nim zainstalować apke typu vlc aby wymusić obsługe divx? A jeśli tak to czy można zrobić to offlie (przez pendriva z usb) ? - Wymieniony Sony nie ma obsługi kodeka vp9 a czy nie od tego zależy obsługa dvb-t2? Jesli tak to czy można doinstalować odpowiedni program w sposób jak u Philipsa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pan.arnold 45 Posted January 19, 2021 Tak możesz do androida wgrać VLC, chociaż ja bym polecał KODI. Tam pójdzie wszystko i do tego można dodać biblioteki serwisów stramingowych aby oglądać filmy i seriale online. Ogólnie co do obrazu to lepiej wypadnie Philips, bo jest na matrycy VA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yell0w 0 Posted January 20, 2021 Jak pisalem nie potrzebny mi internet w tv. Co do tv 43" to chyba nic innego nie wymyslicie, ale co doradzicie w 40" ? Bo na tym rozmiarze bardziej mi zalezy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,697 Posted January 20, 2021 Nie ma na rynku tak małych tv z HDRem z tzw. wysokiej półki. Fylyps czyli TPV/AOC słaba opcja, z tanich a dość dobrych Sony, Samsung, Panasonic. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yell0w 0 Posted January 23, 2021 W obecnym roczniku to na pewno nie ma, w 2020 tez nie. Ale ja nie oczekiwalem nowych tv tylko starszych bo w nich na pewno byly. I z nich ktos moglby polecic dobre modele pasujace do wymagan? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,697 Posted January 23, 2021 40 minut temu, Yell0w napisał: W obecnym roczniku to na pewno nie ma, w 2020 tez nie. Ale ja nie oczekiwalem nowych tv tylko starszych bo w nich na pewno byly. I z nich ktos moglby polecic dobre modele pasujace do wymagan? Uwielbiam takie podejście. Ustalmy coś - skoro się nas pytasz znaczy nie wiesz i szukasz porady. Skąd więc nagle masz przekonanie i twierdzisz stanowczo, że „na pewno były” ? Coś tu chyba logika się zgubiła... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yell0w 0 Posted January 23, 2021 Bo nierzedko jest tak i spotkalem sie z tym ze starsze urzadzenia(z innej kategorii elektroniki -np podzespolach do PC) maja wsparcie czegos i wraz z nowsza wersja przestaje byc wspierane. W tv przykladem tego jest wsparcie dzwieku dts w samsungach. Do 2017r bylo a pozniej nie. W innych markach maja je tylko modele z wysokiej polki(ale mi nie pasuja bo za duzy ekran) .Wiec legiczne jest ze odpowiadajacy mi tv predej znajdzie sie w uzywanych wyprodukowanych kilka lat temu niz nowych. Wystarczajaca argumentacja? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,697 Posted January 23, 2021 (edited) Szczerze to zupełnie nietrafiona . To, ze coś tam było kiedyś w hardware PC absolutnie nie znaczy, ze per analogia możesz sobie to przenieść na rynek tv. Skąd w ogóle taki pomysł? Zreszta nawet w tym obszarze coś mieszasz, bo z tego by wynikało, ze przykładowo stare proste modele Geforce maja wsparcie ray tracingu a nowe nie, a tak nigdy nie było i nie będzie. No chyba, ze RTX2060 uznamy za „prosty” model. Wracając do tematu, producenci od lat maja wywalone na małe przekątne, nie znajdziesz wiec tv wysokich parametrów o takim calarzu. Można trafić coś jeszcze z FHD, ale o standardzie dnia dzisiejszego 4K i HDR (nie tylko logo, ale realna zdolność do poprawnej obsługi) nie da rydy. Edited January 23, 2021 by Xisiek Quote Share this post Link to post Share on other sites