Jump to content
Mateusz Wnuk-Lipinski

Projektor do kina domowego do 4-5k zł.

Recommended Posts

Cześć, 

Chcemy zamiast w TV zainstalować projektor w mieszkaniu. Do ogladania filmów w serwisach steamingowych i grania na konsoli. Niestety w zalewie producentów i nowinek technicznych jako laik czuję sie zagubiony, dlatego chciałbym prosić was o pomoc.

Co do parametrów:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 25m2, ekran bedzie z lewej strony pomieszczenia (będąc tyłem do okna), nie na środku.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Projektor bedzie wyświetlał obraz na ekranie 180cmx105cm (16:9)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Zazwyczaj 2-os, wieczorki filmowe 4 i więcej 
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost ekranu.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Projektor bedzie wisieć pod sufitem.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna będą na przeciw ekranu, w odleglosci ok 4,5m.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Mały input lag do gier, mocna lampe by jednak w dzien tez cos bylo widać, moze i cos typu mirracast ..
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? FullHD, pod HDMI (fajnie gdyby mial hdmi 2.0/2.1 jezeli takie juz są... bo nie wiem czy juz wprowadzaja do modeli)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer, konsola... może później jakas przestawkz z android tv.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Raczej nie  dużo,  tak 2-3h jak wejdzie sesja z gry.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Brak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 60%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Pod wieczór 
17. Preferencje co do wielkości? Brak
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nie wiem, nie miałem projektora do tej pory.
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Czy one w ogole maja taki tryb? Raczej nie używam?
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? myślę o 4 do 5k, choc druga połówka chcialaby do 3lk.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie, 

Jeżeli jeszcze jakieś info bedzie potrzebne dajcie znać. 

Z góry dzięki za pomoc oraz przepraszam za ,czasami,brak polskich znaków, z komórki piszę. 

Pozdrawiam.