Jump to content
Sign in to follow this  
marek_andrzej93

58" Philips 58PUS7855 vs 55" TCL QLED 55C715

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Proszę o pomoc wyborze telewizora. Poszukuję TV z matrycą VA. Padło na te dwa modele z tytułu. Jedyna różnice między nimi to rozmiar 58-55, podświetlenie LED-QLED, matryca MVA-VA, głębia kolorów 10bit-8+FRC oraz oprogramowanie Saphi-AndroidTV oraz Ambilight w pierwszym modelu. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi czy któreś z tych różnic przemawiają bardziej na korzyść jednego z tych modeli? Chętnie zobaczę propozycje innych TV. Warunek konieczny - DolbyVision. Nie wiem czy jest aż tak dużą różnica między głębią 10bit oraz 10bit(8+FRC). TCL przemawia do mnie tym, że jest to QLED, ale za to ma mniejszy zakres wyświetlania kolorów oraz mniejszy rozmiar bez ambilight. Biję się z myślami już któryś dzień. Proszę o poradę.

Pozdro

Edited by marek_andrzej93

To taka przenośnia. Oba nie są szczególnie dobrym wyborem, ale już nie chciało mi się kolejny raz o tym pisać. Poczytaj forum zobaczysz 👍

Edited by Xisiek

Przy takim niezdecydowaniu ja bym poszukał najbliższego otwartego sklepu i na spokojnie porównał oba modele obok siebie. Da Ci to święty spokój jak nagle będziesz się bił z myślami "a może jednak tamten był lepszy". Z TCLa chciałem kupić model P615, ale odrzuciła mnie kompensacja ruchu i ogólnie obraz na tv naziemnej, za to nie widziałem modelu 715.. Jakbyś wgl nie wiedział na co się piszesz to można doradzić, a tutaj to bym już postawił na swój instynkt. 

Powodzenia :)

• Upvote 1

W sumie racja, obejrzeć "na żywo" na pewno trzeba. Co do TCL z serii P to nie sa to qledy więc jakość obrazu była pewnie niższa. Choć tak jak mówisz - płynność ruchu pewnie kuleje w jednym i drugim przypadku poprzez brak jakiegokolwiek upłynniacza obrazu.

Z tego co czytałem na forum niektóre osoby odradzają TCL lub Phillipsa na rzecz Sony czy Panasonic, ale z drugiej strony niekiedy trzeba dopłacić sporą sumę do tych marek. Weźmy przykładowo firmę Panasonic - w tym przedziale cenowym 2400-2800zl mają swoje tv lub nawet tańsze o tym samym rozmiarze, lecz wyczytałem w sieci ze jest to firma bodajże "vesper/vestas" która sprzedaje TV pod marką Panasonic, więc nijak ma się to do jakości w tym przedziale cenowym.

Będę dalej szukał czegoś odpowiedniego, jeśli ktoś ma jakieś alternatywy to proszę o odpowiedź.

Xiaomi podobno wypuściło swojego QLEDa i pewnie idealnie by się tutaj wpasował, ale kiedy dokładnie zostanie u nas wprowadzony do sprzedaży? I jak zostanie wyceniony? Ciekawe... Nie mniej jednak TV potrzebny mi jest teraz

Edited by marek_andrzej93