Jump to content
SiteOwner

Orientacyjne przybliżone daty dostępności nowości z targów CES.

Recommended Posts

Cześć.

Czy patrząc na poprzednie lata można w przybliżeniu określić kiedy nowości pokazane na CES 2021 będą w sklepach w Polsce? Bardziej luty lub marzec czy czerwiec? Szukam telewizora i nie śpiesz mi się jakoś bardzo ale z drugiej strony nie chcę czekać na przykład do czerwca.

ps: jeżeli redakcja jest w stanie określić taką datę to fajnie by było dodać to do newsów ;) Np: w poprzednich latach firma X pokazała nowości na CES w styczniu a w polsce były dostępne na początku/w połowie/ na koniec miesiąca YYY.

Pozdrawiam.

Cześć. Zależy od firmy. Co roku jest ogólnie podobnie. Jednak covid w 2020 spowodował, że nowości zaczęły się pojawiać na dobre w wakacje.

Myślisz że Sony będzie w marcu/kwietniu? Interesuje mnie XJ95/90 i już nie mogę się doczekać testów. 

• Like 1

1 hour ago, Gmeru said:

Cześć. Zależy od firmy. Co roku jest ogólnie podobnie. Jednak covid w 2020 spowodował, że nowości zaczęły się pojawiać na dobre w wakacje.

No właśnie - ale wiosna 2020 była specyficzna, przestoje w fabrykach itp. Co z poprzednimi latami? Zakładam, że ten rok będzie właśnie bliższy poprzednim?

7 godzin temu, LV426 napisał:

Myślisz że Sony będzie w marcu/kwietniu? Interesuje mnie XJ95/90 i już nie mogę się doczekać testów. 

Raczej bym był skłonny przyjąć, ze poza najnowszą rewizja HDMI wiele się nie wydarzy.

W XH mimo jeszcze mniejszej ilości stref wygaszania względem serii poprzedniej XG to blooming był mniejszy i ten lichy (ale jednak technicznie) FALD był lepiej kontrolowany. Ceną była jednak także mniejsza jasność maksymalna i brak funkcji łagodnej gradacji. Gdyby to poprawili (na co jednak liczę) to było by naprawdę dobrze. OLED to nie będzie ale jeśli choć trochę poprawi się kontrast to dla mnie będzie świetny tv ogólnego zastosowania. 

Powiem tak, miałem kontakt z obydwoma , niestety nie obok siebie, bo wtedy wnioski byłyby pewne w 100% a tak to tylko odczucia. Niemniej nie wychwyciłem jakiejkolwiek wymiernej przewagi w kontraście / czerniach xh90 wzgledem xf90.  Co więcej wydaje się to raczej trudne, gdyż zawsze łatwiej zrobić pik na bieli i drop na czerni jak mamy więcej a nie mniej źródeł światła/sterowanych obszarów.

Z testów i filmów na YouTube wynika, że jednak poprawiono wygaszanie pomimo mniejszej ilości stref w XH (względem XF i XG). Nawet Vincent Teoh tak twierdzi w jednym z swoich filmików. Pewnie w rzeczywistości nie są to ogromne różnice ale zawsze coś. 

• Upvote 1