Jump to content
lenar_87

Telewizor maks 50" do sypialni, do 2500 zł

Recommended Posts

Cześć,

jestem na etapie wymiany TVków w domu. Aktualnie szukam czegoś w miarę niedrogiego, co dawałoby przyjemność z oglądania dobrego obrazu i czerni w sypialni. Pomożecie?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 

13m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 

3,5M

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 

2

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? 

Leżymy na wprost :)

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ?

Na teraz stać, nie wykluczam że zawiśnie

6. Jak słońce świeci w pokoju ? 

Jedyne duże okno umiejscowione jest pod katem 90st w odległości 1m od TV (odległość między krawędzią prawą okna a krawędzią lewą TV). Ściena jest południowa, lekko na wschód, z rana promienie mogą padać na matrycę, po 17 nawet w lato śłońce jest za linią ściany i żaden promień bezpośrednio nie wpada do pokoju

7. Jaki masz obecnie telewizor ? 

W salonie Sony XH90.

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 

Bluetooth, HDR, dobry i płynny smart (w ostateczności podepnę chromecast with google TV)

9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?

Tylko streaming, żaden inny sygnał. 95% netflix w planie z 4K.

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?

Najlepiej żadne, z konieczności wspomniany chromecast with google TV

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 

Z doświadczenia z poprzednim ubogim Sharpem w tym pokoju - czasem dzieci z niego w trakcie dnia korzystają do bajek, ale generalnie 3-4, maks 5x w tygodniu po 2h. Wieczorami.

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? 

Brak preferencji

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 

Netflix, czasem Eurosport Player, czasem jakieś dobre materialy YouTube, jakiś mecz przez IPLA na Polsat Sport. 

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? 

Jeśli to pytanie dotyczy używania przeglądarki - nigdy w życiu :)

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 

Nie ma takich planów. 

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 

Godziny 19-22.

17. Preferencje co do wielkości? 

Między 43 a 50"

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 

Słaby obraz, jasna czerń, sprawiający problemy SmartTV (ale to mogę rozwiązać donglem, jak wspominałem)

19. Preferencje co do marki ? 

Wymieniam stare Sharpy, mój Sony jest spoko... Generalnie spoglądam życzliwym okiem na:
- Samsung UE8502 w calażu 43 lub 50"
- Samsung
QE50Q67TAU
- Philips PUS8535 - ze względu na ambilight ale tutaj raczej 43"

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 

Nie chcę płacić za zbędne gadżety :)

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 

2500 zł

Jeśli netfilx to warto zainwestować w tv z Dolby Vision i HDR10+, w Philipsie dodatkowo matryca Direct Led. Obecnie w media markt 50PUS8535 kosztuje 2599, więc niewiele ponad budżet, 43cale stówka mniej. Dodatkowo android tv więc nie musisz nic podłączać. 

Edited by Kochanowski90
  • Upvote 1

2 godziny temu, Kochanowski90 napisał:

Jeśli netfilx to warto zainwestować w tv z Dolby Vision i HDR10+, w Philipsie dodatkowo matryca Direct Led. Obecnie w media markt 50PUS8535 kosztuje 2599, więc niewiele ponad budżet, 43cale stówka mniej. Dodatkowo android tv więc nie musisz nic podłączać. 

Jeśli myślisz o HDR to raczej nie ma sensu kupować tego Tv. Będzie słabo. Pierwszy sensowny (choć tez bez szału tv co jest w stanie oddać nieco efektu to Sony XH 90). 

Hej,

Pomyślałem, pomierzyłem, pogadałem z użytkownikami ambilighta i ze względu na uwarunkowania otoczenia telewizora (20 cm na lewo ściana, 20 cm na prawo wejście do garderoby zasłonięte zasłoną) zrezygnowałem z ambilighta. Może 43" mialyby sens. Ostatecznie zdecydowałem się na ue50tu8502. Raz że chciałem spróbować Tizena, dwa byłem świadom że to telewizor do nocnego ogłądania, bez widocznego wfektu HDR i generalnie dla mnie były to plusy. HDR w posiadanym XH90 razi mnie w oczy nawet na ciemnym trybie HDR, może to herezje co piszę, ale do sypialni jednak nie.

Tizen szybki, choć jako fanboy rozwiązań Google nie mogłem się długo przyzwyczaić do obslugi. 

Co do obrazu - dla mnie to jest ten poziom czerni i jakości obrazu jaki chciałem mieć. Jestem zadowolony, a to najważniejsze.

Choć oczywiście jakością trochę odbiega od XH90 :)

Godzinę temu, lenar_87 napisał:

Hej,

Pomyślałem, pomierzyłem, pogadałem z użytkownikami ambilighta i ze względu na uwarunkowania otoczenia telewizora (20 cm na lewo ściana, 20 cm na prawo wejście do garderoby zasłonięte zasłoną) zrezygnowałem z ambilighta. Może 43" mialyby sens. Ostatecznie zdecydowałem się na ue50tu8502. Raz że chciałem spróbować Tizena, dwa byłem świadom że to telewizor do nocnego ogłądania, bez widocznego wfektu HDR i generalnie dla mnie były to plusy. HDR w posiadanym XH90 razi mnie w oczy nawet na ciemnym trybie HDR, może to herezje co piszę, ale do sypialni jednak nie.

Tizen szybki, choć jako fanboy rozwiązań Google nie mogłem się długo przyzwyczaić do obslugi. 

Co do obrazu - dla mnie to jest ten poziom czerni i jakości obrazu jaki chciałem mieć. Jestem zadowolony, a to najważniejsze.

Choć oczywiście jakością trochę odbiega od XH90 :)

Żadne herezje, grunt ze masz własne zdanie i konkretne argumenty za nimi.PS. Jak dbasz o oczy to oglądanie w HDR po ciemku to zdecydowanie średni koncept :)