Jump to content
Sign in to follow this  
bellus

Uniwersalny telewizor 55 dla laika w budżecie: 4-4,5k

Recommended Posts

Cześć / Dzień dobry,
chciałbym kupić w najbliższym czasie telewizor do nowego mieszkania. Aktualnie baza jest niska - nie mamy telewizora. Korzystamy tylko z laptopa. TO na czym mi zależy do mądrze wydać pieniądze. Założyłem sobie, że nie chcę wydawać więcej niż 4 tysiące, natomiast jeśli coś wartego uwagi jest w cenie +500 to też jest ok, mogę poczekać aż pojawi się jakaś promocja. 

Jeśli chodzi o moje potrzeby to nie jestem audio czy wideofilem. Zależy mi na dobrym sprzęcie i przekonaniu, że mądrze wydałem pieniądze. Chciałbym, żeby sprzęt posłużył kilka lat. Moja wiedza jest bardzo skromna. Więc dlatego wielka prośba do Was o pomoc mnie amatorowi w wyborze. 

To co jest dla mnie ważne to design sprzętu (jak najbardziej minimalistyczny) oraz zaplanowanie soudbara (jeśli to jest potrzebne, bo może wybrany TV będzie na potrzeby amatora wystarczający). Tak, żebyśmy nie musieli nic kuć czy przestawiać mebli i szukać miejsca na sprzęt muzyczny. 

Jak za pierwszym razem podchodziłem do tematu (wrzesień 2019) takie telewizory na listę wpisałem: Sony KD‑55XF9005, Samsung 55NU8002 / 55NU8042 / 55NU8072. Głównie na podstawie tego artykułu: https://hdtvpolska.com/czy-za-4000-zl-da-sie-kupic-telewizor-na-lata/?showfull=1 oraz  testów z rtings: Samsung Q70/Q70R, Sony X900F, Samsung Q6FN/Q6/Q6F, Samsung NU8000. 

Zastanawiam się na ile tamte zestawienia teraz mają sens. Nie chciałbym wpaść w pułapkę np. niewspieranego systemu operacyjnego - brak aktualizacji do wyższej wersji. 

Serdeczna prośba o radę. 

Bartek

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2, to jest pokój z otwartą kuchnią, całość ma 35 metrów, natomiast wydzielona przestrzeń wypoczynkowa to ok 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? Ok 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost ekranu 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? na ekran nie będzie bezpośrednio padać słońce, pokój jest od południowego zachodu, więc w godzinach 17-19
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak telewizora
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? nie potrafię odpowiedzieć, chciałbym żeby miał najnowocześniejsze systemy, żeby przeżył z nami bezproblemowo kilka lat. Nie wiem czy to pasuje do tego punktu, ale zależy mi na tym, żeby wokół telewizora było jak najmniej skrzynek, kabli, etc. Mój idealny świat to jeden pilot obsługujący wszystko. 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Zakładam, że głównie 4k natomiast nie zawsze. Główne źródła sygnału: 70% czasu: HBO GO, Netflix , 20% vod.pl, player.pl, youtube, 10% streaming sport.tvp.pl
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Na ten moment zakładam, że TV jest niezależny. Nie chcemy kupować standardowej telewizji i dekodera (pewnie kiedyś zrewidujemy poglądy). Kupimy docelowo PS4 (lub alternatywę). Potencjalnie jeśli rekomendujecie jakiś soundbar. Czasem laptop 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? W tygodniu 2h, w weekendy pewnie ok 4h. 
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matowa (ale nie jest to kluczowe dla mnie)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 50% czasu to seriale i filmy: HBO GO, Netflix , 30% dokumenty i programy rozrywkowe (też na platformach wymienionych poprzednio), 10% youtube, 10% sport (głównie poprzez sport.tvp.pl)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? NIe
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Docelowo tak, pewnie jakieś 5-15%. Wspólna gra z żoną / znajomymi. 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Po południu (po powrocie z pracy), Wieczór
17. Preferencje co do wielkości? Myślałem o 55 cali, większy też się zwiększy. 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nie mam obecnie TV, więc to trudne pytanie. Design - duża ramka wokół ekranu będzie minusem. Wolno działający system operacyjny również mnie odstraszy - niska responsywność.
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 - 4500 PLN - natomiast nie chcę wydawać kasy na siłę 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Prawdopodobnie tak. 

Jeżeli martwisz się o smarta i chcesz długiego wsparcia to dobrym wyborem będzie android. W tym budżecie może Ci się udać dorwać Oleda z Sony bądź Philipsa. Obie te marki wspierają androida z chromecastem. :)