Jump to content
campnou

Telewizor 75 cali - budżet 10-12k - jaki wybrać?

Recommended Posts

Witam,

Planuję zakup telewizora o przekątnej 75 cali do salonu - budżet 10-12k.
Po wstępnym rozeznaniu moim faworytem jest Sony KD-75XH9505, ale chętnie rozważę też inne propozycje.
Nigdy nie miałem do czynienia z OLEDami, więc mam pewne wątpliwości, ale nie mam wyrobionego zdania.

Telewizor będę kupował za około 2-3 miesiące (jestem w trakcie remontu), więc jeśli szykują się jakieś premiery to mogę też poczekać.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? salon ma 31m2, jest otwarty na jadalnię i kuchnię (poniżej rzut pomieszczenia)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 4,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? raczej tak (dobrze jakby dało się oglądać z jadalni)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z boku i z przodu (ze ściany z telewizorem), ale jest to parter i na zewnatrz nad oknem jest balkon, więc słońce nie świeci bezpośrednio na kapanę
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL55HX850
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Youtube, Netflix i inne smart TV
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?: HD i 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?  amplituner, konsola, dekoder
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? 70% filmy i seriale 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? z przeglądarki - nie, youtube i inne VOD - tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, średnio ok. 10-20%, ale moga się zdarzyć dni że nawet 50-75%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w dzień i w nocy
17. Preferencje co do wielkości? 75
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolne działanie, słaby hardware (długie włączanie, długie ładowanie aplikacji smart TV)
19. Preferencje co do marki ? raczej Sony, ale nie upieram się
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? około 10k, ale jeśli warto to mogę dopłacić
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymal nych możliwości nowego sprzętu ? nie wiem

Rzut salonu:

image.thumb.png.df4c76bbc7834dc7a67f6ce7230ceb9b.png

Mam podobny dylemat z budzetem do okolo 18-20 tys. Po przeanalizowaniu rynku, wg mnie, sa 3 telewizory, ktore warto rozwazyc: sony 77ag9, lg 77cx(oledy) i sony zh8. Mozna tez poczekac na nowe modele, ktore pojawia sie za kilka miesiecy. Budzet troche wyzszy niz kolega zaklada, ale wrto dolozyc(nie bedzie trzeba za szybko zmieniac). Lg77cx mozna juz kupic za okolo 15 tys, sony ag9 okolo 16 tys, i zh8 okolo 20tysiecy. Nie ma nic lepszego do 20 tysiecy na ten moment. Co do wyzszego budzetu, zdaje sobie sprawe, ze to troche wiecej niz kolega zaklada, ale naprawde warto i powinno zapewnic zadowolenie na troche dluzsza mete. Odsprzedaze za 2/3 lata to straty okolo 50/70 procent. A jak wiemy, wszystko sie zmienia i wciaz pojawiaja sie nowosci.

Edited by bubusia

Przy odsprzedazy za 2-3 lata, strata będzie raczej większa niż 50-70%
CX 77 rok temu kosztował 20tys (spadek 25%), 2 lata temu kosztował 30tys (spadek 50%)

50% w 2 lata... a to ceny nowych
Używka po 2 tatach straci min 70%, czyli odsprzedaz za 5 tys

11 godzin temu, bubusia napisał:

Mam podobny dylemat z budzetem do okolo 18-20 tys. Po przeanalizowaniu rynku, wg mnie, sa 3 telewizory, ktore warto rozwazyc: sony 77ag9, lg 77cx(oledy) i sony zh8. 

Miałem podobny dylemat - zdecydowałem się na Soniaka 75zh8. Jeszcze nie dojechał ale przez weekend już powinienem go troszkę potestować.

• Like 1

13 godzin temu, Grafii napisał:

Przy odsprzedazy za 2-3 lata, strata będzie raczej większa niż 50-70%
CX 77 rok temu kosztował 20tys (spadek 25%), 2 lata temu kosztował 30tys (spadek 50%)

50% w 2 lata... a to ceny nowych
Używka po 2 tatach straci min 70%, czyli odsprzedaz za 5 tys

Mozliwe, ze masz racje. Zalezy od danego przypadku. Ja np kupilem sony af8 za 14, a moglem sprzedac za 4.5. Po prostu sobie darowalem. Wniosek jest taki, ze lepiej kupic cos drozszego, lepszego, i nie bawic sie z wymianami co 2/3 lata. No chyba, ze jestesmy bogaci. Jak wiadomo, bagatemu wszystko wolno:)

11 godzin temu, wasket napisał:

Miałem podobny dylemat - zdecydowałem się na Soniaka 75zh8. Jeszcze nie dojechał ale przez weekend już powinienem go troszkę potestować.

Dobry wybor. Kolega tez kupil i mialem okazje potestowac. Gdybym sam mial wybrac, to albo sh8 albo a9g. W tym calarzu(ponad 70) to chyba najlepszy wybor.

Takze kolego campnou, wiesz co robic.

Edited by bubusia

Ja się z Wami zgadzam, ze lepiej kupić coś lepszego i na dłużej. Po prostu chodziło mi o to ze nie ma sensu myśleć o odsprzedaży za 2-3 lata, bo i tak nie będzie takiej rewolucji żeby za 2-3 lata było coś znacznie lepszego.

Sam przymierzem się do 75” OLED i nie planuje go sprzedawać. Poczekam z nim ok 6-8 lat. Po tym czasie liczę ze pojawią się microLED (nie mylić z miniLED) i to będzie przełom w technologii. Wcześniej nie liczyłbym na microLED w TV w naszym zasięgu budżetowym.

Ja celuje jednak w LG bo android tv mnie nie przekonuje. Widziałem jak to ślamazarnie chodzi (co prawda na paro letnim Sony), ale i tak mam niesmak. :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Widzę że dyskusja poszła bardziej w kierunku opłacalności wymiany TV po x latach i ewentualnej odsprzedaży.

A czy mógłby ktoś rozwinąć temat OLES vs LCD, szczególnie w kontekście mojego salonu i opisanych przeze mnie wymagań?

Nigdy nie miałem do czynienia z OLED, więc jest to dla mnie nowość.

Jak wyglada LCD na tle OLED?
Możesz sprawdzić sam na 2 sposoby. Pójść do sklepu i zobaczyć obraz dowolnego OLED, drugi sposób zobacz film na flagowym smartfonie z ekranem OLED i porównaj go z tym samym filmie na ekranie LCD. Najlepiej w zaciemnionym pomieszczeniu, wówczas widać wszystkie różnice.

Mógłbym to nawet spróbować nagrać LCD vs OLED (porównanie smartfonów), ale obawiam się ze kamera tego nie odzwierciedli.
Jak dla mnie w obu przypadkach jakościowo to przepaść, na korzyść OLED

Przy tym budżecie wystarczy Ci jednak tylko na LCD (na razie), ale już szykuje się premiera modelu C1 od LG. Za 2-3 m-ce, może się okazać ze w cenie 12 tys kupisz LG CX 77 lub jego następcę LG C1 77

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Confused 1

Godzinę temu, campnou napisał:

A czy mógłby ktoś rozwinąć temat OLES vs LCD, szczególnie w kontekście mojego salonu i opisanych przeze mnie wymagań?

Nigdy nie miałem do czynienia z OLED, więc jest to dla mnie nowość.

Kolego drogi poczytaj na forum bo tematów dotyczących OLED vs LCD jest mnóstwo (w tym spore wojenki)... to nie projektor żeby pomieszczenie miało jakieś specjalne znaczenie...

Każdy tego typu temat to w zasadzie zalążek nowej g. burzy na tym forum. Większość ludzi z tego forum będzie cię przekonywało do OLEDa. Tak samo wygrywa on w różnych testach jeśli chodzi o filmy. W sekcji "TV SHOWS" wygrywają LCD (FALDy). Problemem w OLEDach jest wypalanie, ale z kolei jak piszą ludzie - czerń nigdy nie będzie tak dobra w LCD. Mnie z kolei nie przekonują biele w OLEDach, które są za bardzo przyciemnione, ale to też tylko na podstawie doświadczeń z witryn sklepowych, bo nie miałem OLEDa.

Jak obecnie oglądasz filmy w trybie kino lub/i masz mniejsze podświetlenie matrycy to OLED z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem (z zastrzeżeniem nie oglądania TVN24 po 8 godzin dziennie dzień w dzień). Jak lubisz tryb "żywy" lub "dynamiczny" i nie chcesz się martwić wypaleniami to LCD - FALD.

Obiektywnie za głosem wszystkich ekspertów i testów OLEDy wygrywają... Natomiast jak dla mnie, ale i co potwierdzają testy nie ma ogromnej przepaści między topowymi LCD FALD a OLEDami, a np. MK pisał, że w Q9FN czerń jest niemal jak w OLEDzie...

Edited by Adam60

Od przeszło pół roku używam Sony KD-75XH9505 i jestem nim zachwycony. Przesiadłem sie na niego z plazmy Panasonic 65" , więc byłem pewny że każdy tv będzie miał problemy z odwzorowaniem czerni. W tym modelu problemu nie ma zarówno w dzień przy bocznym oświetleniu słonecznym jak i wieczorem. Z czystym sumieniem moge go polecić

Czekanie na nowszy model nie zawsze się opłaca ponieważ nie zawsze nowszy model jest lepszy. Jeśli czekać to tylko na jakiegoś mini leda, niewykluczone że jakiś się pojawi w połowie roku, ewentualnie rozważyć taniejącego już TCL X10 który rozgniata wszystkie inne LCD w pył

Oczywiście ten sony którego masz na oku jest świetnym wyborem, raczej nie ma opcji żebyś narzekał