Jump to content
Sign in to follow this  
Gierbat

65 cali do 4000 PLN

Recommended Posts

Witam,

Przydałaby mi się Wasza pomoc w znalezieniu najlepszego telewizora do nowego domu. Nie używałem wcześniej TV (wszystko oglądałem na PC), czytam różne poradniki i fora, ale ilość informacji jest ogromna i przytłaczająca.

Nie mam preferencji do co firmy, powiedziałbym, że szukam telewizora dla szarego zjadacza chleba, film, seriale, Netflix, HBO GO, YouTube, oraz PS4 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok. 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Delikatnie pod kątem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od strony południowej i zachodniej
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, Smart TV / Android TV, szczególnie Netflix
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder satelitarny, konsola, kino domowe
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? popołudniami/wieczorami przez kilka godzin
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Serial/Film (Netflix,HBO GO) & YouTube
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Sporadycznie, kilka godzin tygodniowo
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Południe i wieczór
17. Preferencje co do wielkości? od 60" do 75" (65" chyba będzie idealne w tym przedziale cenowym)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? - lag
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Bez 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 zł

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

Jest taka możliwość, tylko nie chce przesadzić, kilka stówek ponad budżet da radę, ale 6k nie da rady :)
Rozumiem, że do 4k ciężko o coś co mnie zadowoli? 

Tak :) Po prostu nie ma klasowych tv 65 cali do tej kwoty, albo inaczej w tej kwocie są ogromne kompromisy w jakości obrazu. Sens zaczyna się od Samsung Q80 i Sony XH90 a tak naprawdę serii XH95. Ceny tez powinny spaść nieco, gdy wejdą na półki modele na 2021.

Jeśli nie szukasz szczególnych doznań w HDR jest jeszcze bardzo sympatyczny obrazowo Panasonic HX 830 (świetne kolory prosto z pudełka). Trzeba jednak dodać, ze każdy z w/w typów daje czad obraz głównie na wprost. 

Po przeczytaniu różnych tematów i artykułów skłaniam sie ku Sony XH-90.

Tylko tutaj mam pytanie czy jest jakaś różnica oprócz koloru między 9005; 9096 oraz 9077?

Pytam bo gdzieś podczas porównywania widziałem różne odświeżania 50Mhz; 100Mhz; 120Mhz

Na stronie Sony znalazłem takie info dla wszystkich:

• Sygnał HDMI™: 4096 × 2160p (24, 50, 60 Hz), 3840 × 2160p (24, 25, 30, 50, 60 Hz), 1080p (30, 50, 60, 100, 120 Hz), 1080/24p, 1080i (50, 60 Hz), 720p (30, 50, 60 Hz), 720/24p, 576p, 480p

**miało być 50Hz; 100Hz; 120Hz ale nie wiem jak tutaj edytować swoją wiadomość.