Jump to content
koralgool

Co powiedzą znawcy którzy jeszcze nie dawno twierdzili że nikt oprócz TCL nie interesuje się micro LED a technologia niema przyszłości?

Recommended Posts

ja czekam na drastyczną obniżkę ceny i mniejsze rozmiary w cenach konkurencyjnych do istniejących technologii bo tylko wtedy bedzie możliwa masowa produkcja

te mega rozmiary microLedów wskazują jednak że będzie to nisza jak topowe projektory - czyli cena poniżej 50-100kzł i niżej może nigdy nie zejdzie

• Upvote 1

1. TCL nie ma technologii micro LED

2. Samsung, LG i Sony interesują się tą technologią od lat i pokazywały prototypy.

Tuzin firm ma technologie microLED. Najwiecej ostatnimi czasy (2018-2019) patentow w tej dziedzinie, zglosily firmy z Chin i Taiwanu.

Jak kogos interesuje profesjonalny raport to prosze.. EDIT : musze wyciac, aby nie zostac posadzony o reklame platnej uslugi.

Za to darmowo mozna obejrzeć ubiegloroczny raport.

https://youtu.be/_vA8cXViKTM

2 godziny temu, koralgool napisał:

?

?

Poczytaj moje wpisy nt. microLED po pokazie Samsunga na IFA2018 lub 2019, nie pamietam dokładnie.

Najlepsza jakość obrazu jaka widziałem ever. Niestety na rozwiązania domowe w normalnych cenach troche poczekamy. O ile doczekamy, przypominam rewolucyjna kilkanaście lat temu technologię SED Toshiby i Canona.

Edited by pmcomp
  • Upvote 1

Godzinę temu, pmcomp napisał:
4 godziny temu, koralgool napisał:

?

?

Poczytaj moje wpisy nt. microLED po pokazie Samsunga na IFA2018 lub 2019, nie pamietam dokładnie.

Najlepsza jakość obrazu jaka widziałem ever.

To że ta technologia to przyszłość a potencjał jakości obrazu jest lepszy niż w oled to ja to wiem od dawna. A temat założyłem dlatego że kilku kolegów z forum mnie można powiedzieć "obśmiało" gdy pisałem że micro LED to przyszłość a oled odejdzie do lamusa i byłem ciekaw co sądzą w temacie micro LED po ostatnich doniesieniach 🙂

2 godziny temu, klaus71 napisał:

ja czekam na drastyczną obniżkę ceny i mniejsze rozmiary w cenach konkurencyjnych do istniejących technologii bo tylko wtedy bedzie możliwa masowa produkcja

Wszystko w swoim czasie. Już kilka firm pracuje nad tą technologia a to zwiastuje konkurencję i wyścig w postępach. Chyba nie muszę mówić że taka sytuacja spowoduje że prace nabiorą tempa i nie dalej jak za 2 max 3 lata każdego będzie stać na micro leda że średniej półki

Guest

No nie wiem 

oled szybko tanieje, micro led na razie nie ma szans na ten sam pułap cenowy

41 minut temu, koralgool napisał:

Chyba nie muszę mówić że taka sytuacja spowoduje że prace nabiorą tempa i nie dalej jak za 2 max 3 lata każdego będzie stać na micro leda że średniej półki

już w tylu technologiach prace nabierały tempa po czym technologia umierała że nic nie jest pewne

no ale też czekam na microLeda za 15kzł w rozmiarze 75cali - do tego nie wypalającego się - mi tam 800-1000nitów wystarczy

czyli mówisz za 2 lata :) ?

to już chyba powinni "przezbrajać" produkcję bo tyle to zajmie by produkować kilka milionów tv rocznie

samsung od 2 lat sie przygotowuje do QD-Oled i dalej nawet 1 tv nie zobaczyliśmy

Edited by klaus71
  • Upvote 1

Godzinę temu, koralgool napisał:

... że prace nabiorą tempa i nie dalej jak za 2 max 3 lata każdego będzie stać na micro leda że średniej półki

Nie ma mowy.

5 lat to min.

44 minuty temu, klaus71 napisał:

samsung od 2 lat sie przygotowuje do QD-Oled i dalej nawet 1 tv nie zobaczyliśmy

Samsung trzymał się z dala od oledow i myślę że tak pozostanie 🙂 Jakieś 2 do 3 lat i pewnie ruszą na dobre z micro LED. Niezawodność, HDR 2-3tys nitów i te nawet 1500stref rozłoży oleda na łopatki, tak będzie bo skoro spece z tego portalu twierdzą że mini LED z około 700 strefami ciężko odróżnić od oleda to 1500 to będzie bajka

Nie ma szans na 2 czy 3 lata. Potrzebny nowy fab do tego. A jak juz bedzie to w produkcji to tylko do luksusowych modeli tv. Predzej zobaczysz microledy w innych urzedzeniach.

Musimy sue oswoic z miniledami.

• Upvote 1

35 minut temu, koralgool napisał:

Jakieś 2 do 3 lat i pewnie ruszą na dobre z micro LED. Niezawodność, HDR 2-3tys nitów i te nawet 1500stref rozłoży oleda na łopatki, tak będzie bo skoro spece z tego portalu twierdzą że mini LED z około 700 strefami ciężko odróżnić od oleda to 1500 to będzie bajka

ty chyba mylisz microLed z miniLed - to są dwie różne technologie :)

microLed ma tyle stref co pikseli - na razie widzimy prężenie muskułów na targach - ale wiadomo co później się dzieje

wchodzi księgowy i każe inżynierom zrobić to samo ale koszt komponentów to 500-1000 euro - więc nie zobaczysz 2-3tys nitów, niezawodność będzie taka by przeżył 5 lat - i ma cenowo konkurować z oledem za 3000euro bo inaczej plajta

jak pisze BINARY może się okazać że nigdy to nie zawita do sprzętu taniego, chcącego konkurować z oled

same miniLedy z 768 strefami to śmiech - panas DX900, sony zd9 miały tyle stref już 4 lata temu i poległy z oledem - i sony i panas zrezygnowali z nich bo produkcja droga a jakość obrazu odstaje

więc obecny TCL to na pewno fajny tv do oglądania w bardzo jasnym salonie - ale wieczorem oled go deklasuje

choć 3000 stref w miniLed jestem ciekawy - może ktoś w tym roku jednak da radę coś takiego pokazać

bo inaczej mamy kolejny rok stagnacji

37 minut temu, koralgool napisał:

Samsung trzymał się z dala od oledow i myślę że tak pozostanie

niestety zupełne bajki piszesz - samsung startował z oledami razem z lg - ale nie był w stanie zapewnić trwałości swoich oledów RGB

teraz próbuje z QD oled - ale to też u podstaw będzie oled - i musiał nad tym spędzić ostatnie 5 lat - czyli cały czas odkąd poległ na technologii RGB oled

więc jak najbardziej - nie śpią z oledami - oby ten QD-oled się im udał - bo wtedy jest szansa że LG coś zacznie więcej kombinować ze swoim oledem

teraz jest jak na rynku CPU - amd ma tak dobre że wstrzymują o rok zdaje się premierę nowej linii - bo stara "wystarcza" do walki z intelem

Edited by klaus71

55 minut temu, pmcomp napisał:

Nie ma mowy.

5 lat to min.

Ja myślę że jest zważywszy na to że już jakiś czas temu pokazywali prototypy chyba 3 lata temu. Przecież nie będę wystawiać 8 czy 10 lat chwalić się prototypami. Technologia przyspiesza z roku na rok

22 minuty temu, klaus71 napisał:

ty chyba mylisz microLed z miniLed - to są dwie różne technologie :)

Tak tak te 1500 stref to mini LED i to wejdzie szybciej właściwie już jest. 

24 minuty temu, klaus71 napisał:

choć 3000 stref w miniLed jestem ciekawy - może ktoś w tym roku jednak da radę coś takiego pokazać

Na 99%

1 minutę temu, koralgool napisał:

Ja myślę że jest zważywszy na to że już jakiś czas temu pokazywali prototypy chyba 3 lata temu. Przecież nie będę wystawiać 8 czy 10 lat chwalić się prototypami.

nie - będą chwalić się topowym obrazem w tv za 100.000 (na poczatku usd a za 2-3 lata może i zejdzie to do zł) :)

25 minut temu, klaus71 napisał:

więc obecny TCL to na pewno fajny tv do oglądania w bardzo jasnym salonie - ale wieczorem oled go deklasuje

Spece na tym portalu twierdzą co innego. Oled to może deklarować ale ips czy zwykłego VA dobry fałd w dzień jest niedoodruóżnienia od oleda

Ja bym chciał/marzył, jako człowiek „środka”, trochę więcej obiektywizmu. Ani TCL nie rozkłada tego LG ani LG nie zabija tego TCL, a te „mykroledy” dla mas to jeszcze ho ho i jeszcze trochę. 

• Upvote 2

37 minut temu, koralgool napisał:

Spece na tym portalu twierdzą co innego. Oled to może deklarować ale ips czy zwykłego VA dobry fałd w dzień jest niedoodruóżnienia od oleda

i pewnie dlatego że jest tak dobry to nikt z forumowiczów go nie kupił mimo że kosztował niedawno chyba 5800zł za 65 cali (mniej niż oled lg 65 BX)

a dodatkowo nie wypala się, i jasność dużo wyższa (zwłaszcza od BX)

to co jest z nim nie tak że nikt go nie ma?

Edited by klaus71

2 godziny temu, koralgool napisał:

Jest do odróżnienia. 

• Upvote 1

2 minuty temu, koralgool napisał:

Skąd wiesz?

Z autopsji.

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Z forum, he, he, he ...

z forum to chyba, że projektor jest do odróżnienia od OLED-a tylko po wielkości ekranu 😀

53 minuty temu, koralgool napisał:

Tzn że posiadasz tego TCL X10?

a jak gaśnie światło tzn. że jest awaria w elektrowni?

3 minuty temu, orwell-1984 napisał:

a jak gaśnie światło tzn. że jest awaria w elektrowni?

Wypowiadasz się i nie wiesz o czym gadasz