Jump to content
Geble

LG55BX agresywne ABL

Recommended Posts

Witam,

od ponad dwóch tygodni jestem posiadaczem LG OLED55BX3LB, który użytkuję wraz z konsolą Series X. Problem rozeznaję od dłuższego czasu, bo już po kilku dniach zauważyłem, że "coś dziwnego" dzieje się z jasnością wyświetlanego obrazu. Czasami się rozjaśnia, czasami przyciemnia, szczególnie widoczne jest to podczas rozgrywki w FIFĘ gdy wykonuję stały fragment gry, obraz zaczyna się przyciemniać przez około 2-3s i zostaję taki aż do powrotu kamery do tej z lotu ptaka gdy widzimy całe boisko. Potem widać jak znowu przez 2-3s się rozjaśnia do poprzedniej wartości. Nie będę ukrywał, że jest to mega irytujące i zupełnie nie wiem jakim cudem nie natknąłem się na takowe opinie zanim zdecydowałem się na zakup tego telewizora, a czytałem kilka tygodni różne opinie na temat większości TV ze średniej półki. 

No i siłą rzeczy dopiero wczoraj dowiedziałem się o ABL i o tym, że jest to w każdym panelu OLED i w zasadzie nic nie da się z tym zrobić poza jego wyłączeniem z poziomu menu serwisowego do czego oczywiście nie chciałbym się posuwać z racji gwarancji i faktu, że pewnie po coś ten system jednak dali i może faktycznie wydłuża nieco żywotność panelu.

Ale do rzeczy, czy ktoś sobie z tym poradził i nieco zminimalizował jego działanie? Ja szczerze powiedziawszy wczoraj kilka godzin próbowałem różnych ustawień, ale nic nie pomaga. Podświetlenie OLED zmniejszone do 20-30% działa chyba jedynie dla trybu SDR.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Podstawa....

- TV jest po kalibracji?

- Grasz w trybie GRA ?

Mam LG C8 65" od 1,5 roku. Kalibracja profesjonalna zrobiona tydzień po zakupie. XSX mam od miesiąca i grywam w różne gry po 1-2h dziennie. TV na nim oglądam (Orange LOVE), oglądam także filmy i seriale (Netflix jak i z plików - od SD po 4K HDR REMUX czyli 1:1 jak na płycie BD). Zero problemów z obrazem. Każdy z tych trybów oczywiście jest kalibrowany oddzielnie i ustawiany. Nie doświadczyłem nigdy jakiś problemów z obrazem i przekłamaniem barw czy oświetlenia i nasycenia.

Edited by SlR
  • Upvote 1
  • Sad 1

Poprzez kalibrację rozumiem skalibrowanie HDR z poziomu konsoli no bo co ma kalibracja do, dajmy na to, oglądania telewizji z dekodera, czy Netflixa do grania na konsoli? Więc tak, HDR jest skalibrowany z poziomu konsoli.

Tak, konsola jest w trybie Gra (HDR).

To od razu może zaznaczę, że wszystkie Eco gunwa i inne AI też są powyłączane. 

Wszędzie gdzie bym nie czytał to "kalibracja" TV do grania ogranicza się do włączenia trybu Gra celem wyłączenia  zbędnych polepszaczy obrazu i zminimalizowania Input Laga, tyle. 

Problemem jest to nieszczęsne ABL, którego nie da się wyłączyć.

Edited by Geble
  • Upvote 1

:)

- https://skalibrujtv.pl/profesjonalna-kalibracja-telewizora/#co-to-jest-kalibracja-tv

Poczytaj... bo widzę że nie rozumiesz co i jak... Ogólnie kalibruje się CAŁY TV. Wszystkie tryby. SDR, HDR, Dolby Vision, GRA. Kalibracja w konsoli i w grze to coś innego też ma znaczenie ale podstawą powinna być kalibracja samego TV. Jeżeli obecnie oglądasz TV, filmy i uważasz że jest ok... uwierz mi wydaje ci się :) Też tak myślałem a zawsze z obrazem się bawiłem by było jak najlepiej. Nie jechałem na standardowych ustawieniach. Kalibracja dopiero pokazała mi jak bardzo się myliłem że jest OK :) Poniżej "pakiet" który mam zrobiony. Z racji tego że TV LG to profil GRA był gratis.

kalibracja.jpg

• Upvote 1
  • Confused 1

4 godziny temu, Geble napisał:

No i siłą rzeczy dopiero wczoraj dowiedziałem się o ABL i o tym, że jest to w każdym panelu OLED i w zasadzie nic nie da się z tym zrobić poza jego wyłączeniem z poziomu menu serwisowego

Pierwsze słyszę żeby ABL się aktywował na FIFIE. Ten system zaczyna ograniczać jasność i działa tylko jeżeli masz dużo bieli na ekranie (szacunkowo dla LG to jest około 70% białego, dla innych producentów sporo mniej). Masz w tej grze taką sytuację? Możesz nagrać filmik?

Nie ma nic wspólnego z ochroną matrycy przed wypaleniami (od tego jest ASBL - poczytaj też o tym) tylko zapobiega usmażeniu sekcji zasilania panelu (białe jasne tła wymagają najwięcej prądu)

• Upvote 1
  • Haha 1

Niestety w FIFA to jest mocno widoczne na każdym oled. Miałem B7 65 i było, mam B9 65 i jest to samo. Jak się gra kilka minut to obraz stopniowo się ściemnia, ale wystarczy aby odpalił się jakiś filmik po golu albo coś z elementami oświetlenia i wszystko wraca do normy. Po czym potem znowu jest to samo.

Testowane na X one X i XSX. Tryb gra, wszystko wyłączone. Także to nie jest kwestia tylko białego ekranu. W zasadzie nie mam pojęcia czemu robi to w FIFA. Ale po przegraniu 200h w 2020 i 250 w 2021 mogę powiedzieć, że jest to mega irytujące i częste. W zasadzie jest to w każdym meczu, jeśli nie ma w nim częstych przerw przez faule albo coś.

• Upvote 1

Kolega @PiPoL mnie wyręczył widzę. Czyli nic nie da się z tym zrobić, no trudno. Ważne, że przynajmniej mam pewność, że mój TV nie jest w żaden sposób upośledzony.

Kolega [mention=30056]PiPoL[/mention] mnie wyręczył widzę. Czyli nic nie da się z tym zrobić, no trudno. Ważne, że przynajmniej mam pewność, że mój TV nie jest w żaden sposób upośledzony.
Jest upośledzony. Tyle, że jak każdy

Czy ktoś z Was może proszę sprawdzić, czy jak wchodzicie w kalibrację TV z poziomu konsoli to przy przeklikaniu się do ustawień kontrastu i jasności po kilkunastu sekundach białe napisy zaczynają wypalać oczy? :unsure: W sensie, że ekran znowu się rozjaśnia z niewiadomych przyczyn, a jak wyjdę z tej kalibracji to widać, że Dashboard znowu się przyciemnia.

Kolejna sprawa, czy to jest normalne, że jak odpalam grę to wpierw pojawia się plansza (FIFA), potem robi się czarne tło i następnie wyskakuje napis w prawym górnym rogu HDR, a dopiero potem Instant Game Response? Pytam, bo na innym forum ludzie są zdziwieni, że pojawia się to u mnie w takiej kolejności, u wszystkich wpierw jest Instant Game Response, a dopiero potem tryb HDR. Może tu jest problem?

Źle widzicie na swoich własnych tv OLED i myślicie się - już Wam wyżej wyjaśnienia przedstawiono... no ale to ja ściemniam przecież 🙄 Neverending story. 

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli? Nikt tu nic w tym temacie o ściemnianiu przez kogokolwiek nie pisał 😒

Efel z paroma innymi osobami zarzucają mi kłamstwa kiedy piszę o ABL w OLED czy zdarzających się wypaleniach a raczej smutnym fakcie, że nawet na tym forum jeszcze jakiś czas temu negowano to zjawisko, następnie narracja o rzadkich przypadkach etc. A to po prostu cechy tej technologii. 

• Upvote 1

10 minut temu, LV426 napisał:

Efel z paroma innymi osobami zarzucają mi kłamstwa kiedy piszę o ABL 

bo napisałeś głupoty o ABL i to nie ABL powoduje to ściemnianie tylko ASBL - czyli zabezpieczenie przeciw statycznym obrazom

• Upvote 1

No dobra, ale co jest statycznego podczas grania w gry że mi obraz się sam ściemnia na chwilę? Nie puszczam pada i nie patrzę na menu gry. 

Doczytałem, że podobno pomaga zmniejszenia kontrastu ze 100 do 80 i wtedy ABL jest mniej agresywne i mniej zauważalne.

BTW według mnie to właśnie ABL powoduje chwilowe ściemniane obrazu, a nie ASBL, który uaktywnia się w momencie jak na przykład spauzuję grę i nie będę nic robił przez kilkadziesiąt sekund. Wtedy obraz się ściemnia i to jestem w stanie zrozumieć.

Nie rozumiem natomiast działania ABL, który podczas gry, na przykład w FIFĘ, rozjaśnia i ściemnia obraz po cut-scenkach czy stałych fragmentach gry. To jest nieakceptowalne i kompletnie pozbawione jakiejkolwiek logiki, tym bardziej, że nie ma wtedy na ekranie min. 70% białego koloru.

• Upvote 1

42 minuty temu, Geble napisał:

Nie rozumiem natomiast działania ABL, który podczas gry, na przykład w FIFĘ, rozjaśnia i ściemnia obraz po cut-scenkach czy stałych fragmentach gry. To jest nieakceptowalne i kompletnie pozbawione jakiejkolwiek logiki, tym bardziej, że nie ma wtedy na ekranie min. 70% białego koloru.

skoro nie ma 70% białego to by znaczyło że nie działa ABL (który służy by nie usmażyć "matrycy" i przeciążyć zasilania) - tylko coś innego - można założyć że LG coś kombinuje by im się mniej panele wypalały więc robią coraz agresywniejsze systemy ochrony (być może tv wykrywa że obraz idzie z kompa i wtedy angażuje dodatkową ochronę) - a te jak widać być może głupio się czasami zachowują

w sumie w BX może ABL jest na jakimś niższym poziomie - to ma być seria tania i ścieli w niej osiągi by miała większą trwałość

najlepiej by było mieć sampla w pliku z nagranym źródłem obrazu który wywołuje przygasanie - to inni by sobie przetestowali czy im tv tez tak tv robi/przygasa

Edited by klaus71

Ale obraz idzie z konsoli, nie z pieca. No nic, chyba trzeba z tym żyć. 

Na przykład w GOW5 wczoraj miałem taką sytuację, że jak wchodziłem z ciemnego do jasnego i słońce mocno waliło na moją postać to chciało wręcz wypalić oczy i tak chodziłem i się napalałem jak za[beeep]iście działa HDR, by potem po 5-10 sekundach zauważyć, że zaczyna się ściemniać ekran. Trochę lipa.

• Upvote 1
  • Sad 1

4 minuty temu, Geble napisał:

Ale obraz idzie z konsoli, nie z pieca. No nic, chyba trzeba z tym żyć. 

Na przykład w GOW5 wczoraj miałem taką sytuację, że jak wchodziłem z ciemnego do jasnego i słońce mocno waliło na moją postać to chciało wręcz wypalić oczy i tak chodziłem i się napalałem jak za[beeep]iście działa HDR, by potem po 5-10 sekundach zauważyć, że zaczyna się ściemniać ekran. Trochę lipa.

zdaje się na oled sony też ktoś na takie ściemnianie hdr narzekał - tylko na PS4 - konsola i komp to pewnie dla tv podobne

może game mode można by wyłączyć i zobaczyć czy coś jest lepiej?

1 minutę temu, PiPoL napisał:

Mam 4 oled przez 6 lat.

to od której generacji zrobił LG to agresywne ograniczanie jasności? wyłączałeś może game-mode i to coś zmieniało?

ja na lg e6 nic takiego nie obserwuje - widac wtedy nie było tych systemów bezpieczeństwa

• Confused 1

Nie było, jak miałem pierwszego oled 55 tego zakrzywianego, to tego nie miałem. Ale już w b7 tak.

Nie sprawdzałem bez trybu gry bo po co, skoro będę go używać.

• Sad 1

1 godzinę temu, klaus71 napisał:

bo napisałeś głupoty o ABL i to nie ABL powoduje to ściemnianie tylko ASBL - czyli zabezpieczenie przeciw statycznym obrazom

Te "zabezpieczenia" (tj. przygaszanie całego lub części ekranu) to tak sobie istnieją aby fajnie było? Czy może przez wzgląd na cechę technologii OLED jaką jest zużywanie się materiału organicznego? Albo "odświeżanie" matrycy - czym to jest jak nie kontrolowaną kompensacją do bardziej zużytych pikseli. 

Pewnie że rozkłada się to w czasie i jest co raz lepiej - to też fakt ale zjawiska "wypalania" póki co nie usunięto i pewnie się nie usunie. 

• Upvote 1

a ty dalej swoją mantrę powtarzasz - zrozum - w tym wątku wszyscy wiedzą że OLED może się wypalić

nie musisz tego powtarzać - w każdym temacie o OLED - do tego nie masz OLED i ciągle coś mylisz (ABL z ASBL)

22 minuty temu, PiPoL napisał:

Nie sprawdzałem bez trybu gry bo po co, skoro będę go używać.

no sprawdzenie dałoby info czy po prostu tryb gry wyzwala w oledzie "agresję" co do ingerowania w HDR by go ograniczyć

22 minuty temu, PiPoL napisał:

Nie było, jak miałem pierwszego oled 55 tego zakrzywianego, to tego nie miałem. Ale już w b7 tak.

czyli to przygasanie na 100% nie robi ABL (bo ten jest od zawsze w OLED) - tylko nowy system ASBL

Edited by klaus71
  • Upvote 2

I to jest w tym wszystkim najciekawsze, bo ASBL w ogóle nie powinien ingerować w obraz dynamiczny. 

Wieczorem zrobię test i odpalę inny tryb niż "gra" i dam znać czy to coś zmienia.