EM BI 0 Posted January 4, 2021 Witam wszystkich czytających ten temat. Dla wielu tutaj mój (problem) może okazać się banalny aczkolwiek ośmieliłem się opisać bo trochę się zgubiłem, do rzeczy. Posiadam TV KD-55XE7096B oraz trochę stary amplituner pioneer vsx-321, podłączyłem to wszystko do 5.1 (bez subufera). Przy teście głośników bezpośrednio przez amplituner wszystko działa, każdy kanał. Na amplitunerze HDMI OUT jest puszczony do HDMI3(arc) do TV, przekopalem instrukcje (być może coś źle nadal robię) ale żadna z opcji nie pozwala mi na YouTube w TV aby dźwięk był 5.1, np gdy ma grać tył lewy to gra z lewym przodem (razem), po drugiej stronie tak samo. Próbowałem na konsoli włączyć i jest to samo (połączenie hdmi tv-hdmi konsola). W TV nie ma zbyt zaawansowanych ustawień względem podłączonego amplitunera a to połączenie moim zdaniem jest powodem. Jesli ktoś ma jakiś pomysł/doświadczenie to chętnie posłucham, za interpunkcje oraz stylistykę przepraszam ale chciałem wszystko opisać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf7705 966 Posted January 5, 2021 A skąd chcesz mieć 5.1 na YouTube?Tam jest stereo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
EM BI 0 Posted January 5, 2021 2 godziny temu, raf7705 napisał: A skąd chcesz mieć 5.1 na YouTube? Tam jest stereo. To po co są te filmy 5.1,7.1 etc Quote Share this post Link to post Share on other sites
garot22 1 Posted January 5, 2021 A jakie ty chcesz filmy na youtube oglądać 5.1? Chyba tylko te kinowe oficjalne płatne które youtube oferuje bo żaden normalny użytkownik nie oferuje treści 5.1. Poza tym pewnie są skompresowane jakościowo. Proponuję tobie netflixa z tego typu serwisów online. Zwiastunów gier/filmów też nie ma 5.1. Quote Share this post Link to post Share on other sites
EM BI 0 Posted January 5, 2021 Godzinę temu, garot22 napisał: A jakie ty chcesz filmy na youtube oglądać 5.1? Chyba tylko te kinowe oficjalne płatne które youtube oferuje bo żaden normalny użytkownik nie oferuje treści 5.1. Poza tym pewnie są skompresowane jakościowo. Proponuję tobie netflixa z tego typu serwisów online. Zwiastunów gier/filmów też nie ma 5.1. Z ustawień na konsoli, zmieniłem source na amplituner - gdzie ustawiłem ilość głośników 5.1 i układ, ale nie wiem czy to miało znaczenie, nie znam się czy ten typ połączenia konwertuje z tym sprzętem Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf7705 966 Posted January 5, 2021 To po co są te filmy 5.1,7.1 etc Dla zmyłki. Z ustawień na konsoli, zmieniłem source na amplituner - gdzie ustawiłem ilość głośników 5.1 i układ, ale nie wiem czy to miało znaczenie, nie znam się czy ten typ połączenia konwertuje z tym sprzętem A tak po polsku... Quote Share this post Link to post Share on other sites
EM BI 0 Posted January 5, 2021 9 minut temu, raf7705 napisał: Dla zmyłki.A tak po polsku... 😅 Czy podłączenie amplitunera przez ARC do TV oraz konsoli przez HDMI do TV pozwoli na to by działało 5.1 w miarę możliwości (netflix/gry?) Quote Share this post Link to post Share on other sites
garot22 1 Posted January 5, 2021 58 minut temu, EM BI napisał: 😅 Czy podłączenie amplitunera przez ARC do TV oraz konsoli przez HDMI do TV pozwoli na to by działało 5.1 w miarę możliwości (netflix/gry?) Tak, sam tak obecnie mam. Nie wiem jaką masz konsole jeśli playstation to w ustawieniach dźwięku ustaw sobie źródło na bitstream DTS. Z netflixa normalnie do amplitunera powinno działać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
EM BI 0 Posted January 5, 2021 1 godzinę temu, garot22 napisał: Tak, sam tak obecnie mam. Nie wiem jaką masz konsole jeśli playstation to w ustawieniach dźwięku ustaw sobie źródło na bitstream DTS. Z netflixa normalnie do amplitunera powinno działać. Ps5, właśnie tak mam ustawione 2 godziny temu, garot22 napisał: Tak, sam tak obecnie mam. Nie wiem jaką masz konsole jeśli playstation to w ustawieniach dźwięku ustaw sobie źródło na bitstream DTS. Z netflixa normalnie do amplitunera powinno działać. Ps2 czy masz 4k HDR przez takie połączenie dostępne ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf7705 966 Posted January 5, 2021 Czy podłączenie amplitunera przez ARC do TV oraz konsoli przez HDMI do TV pozwoli na to by działało 5.1 w miarę możliwości (netflix/gry?) Tak. Ps2 czy masz 4k HDR przez takie połączenie dostępne ?Tak.Też mam tak podłączone. Ale Netflix, to chyba lepiej wtedy oglądać na aplikacji w telewizorze, po co dodatkowo konsolę do tego używać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
garot22 1 Posted January 6, 2021 (edited) 20 godzin temu, raf7705 napisał: Tak.Tak. Też mam tak podłączone. Ale Netflix, to chyba lepiej wtedy oglądać na aplikacji w telewizorze, po co dodatkowo konsolę do tego używać? Dokładnie, też używam tylko w TV, szybciej i wygodniej. W konsoli to jest dobrty netflix jak ktoś posiada jakiś starszy TV co nie ma apki w TV. Edited January 6, 2021 by garot22 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites