Jump to content
Guest

??? Philips 75PUS7805 vs Samsung UN75TU8000 ???

Recommended Posts

Guest

Zastanawiam się nad wyborem jednego z dwóch telewizorów w tym budżecie.

Wasza ocena ?

Guest

A dlaczego ? Czy podświetlenie w Philipsie nie jest lepsze niż samsunga ? Czytałem opinie i zdaję sobie sprawę z wyższości samsunga jeśli chodzi o multimedia ale ten problem mogę rozwiązać zakupem firestick.

Przypuszczam że Samsung ma trochę lepszy obraz oraz parametry , ale Ambilighta w Philipsie nikt i nic nie zastąpi.  Moim zdanie więc Philips

Bo dziś Philips to tak naprawdę logo Philipsa na produktach AOC/TPV + słaby soft + słaby serwis. Fakt światełka na niektórych robią wrażenie 🥳

• Upvote 2

Guest

Bardzo proszę o pochylenie się nad tematem. Chcę TV do 1000 funtów. W grę wchodzi tylko rozmiar 75 cali. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń jakie mam w tym budżecie. Bardzo podoba mi się model RU8000 - przynajmniej z tego co widziałem w testach - i o dziwo  wypada on lepiej niż TU8000 ale jest nie do kupienia na obecną chwilę nigdzie. Najbardziej irytuje mnie fakt że jest różnica w matrycy 120 a 60 Hz na niekorzyść TU8000. Mam bardzo czułe oko jeśli chodzi o płynność obrazu i na pewno zależy mi na tym aspekcie w telewizorze. Na pewno będę podłączał do niego PC. Mogę trochę naciągnąć budżet ale w grę wchodzi tylko 75 cali.

A ten ? 75UN85006LA

Edited by Guest

7 godzin temu, Xisiek napisał:

Bo dziś Philips to tak naprawdę logo Philipsa na produktach AOC/TPV + słaby soft + słaby serwis. Fakt światełka na niektórych robią wrażenie 🥳

TP Vision jest spółką w 100% zależną od TPV Technology z siedzibą w Amsterdamie w Holandii, która rozwija, produkuje i sprzedaje markowe telewizory Philips w Europie, Rosji, na Bliskim Wschodzie, w Brazylii, Argentynie, Urugwaju, Paragwaju i wybranych krajach Azji." PHILIPS TV to najbardziej europejski brand z fabryką w Gorzowie Wielkopolskim i centrum R&D w Amsterdamie.  

AOC to ciekawostka. Sam to wymyśliłeś ? Czy Efel ci ten kit sprzedał ?

Ten niby słaby serwis ma także autoryzacje SONY, PANASONIC i Samsung. Ciągle o tym zapominasz. Soft jest stale rozwijany od nastu lat podobnie jak u w/w producentów. Ma doskonałą obsługę HDR Dolby Vision/Atmos i DTS AUDIO. 

Napisz koniecznie kto jeszcze ma dts audio ?

AMBILIGHT - to wyłączny patent PHILIPS TV. Rozbudowany system doświetlający przestrzeń za telewizorem.

Dla osób, które spędzają wiele godzin przed ekranem to znakomita ochrona wzroku i sposób na budowę atmosfery. Podobnie unikalną cechą są dwustronne piloty. 

Edited by UHD fan
  • Upvote 1
  • Haha 1
  • Sad 1

Guest

Zamówiłem przed chwilą tego LG. https://www.currys.co.uk/gbuk/tv-and-home-entertainment/televisions/televisions/lg-75un85006la-75-smart-4k-ultra-hd-hdr-led-tv-with-google-assistant-amazon-alexa-10206507-pdt.html

Generalnie w tej klasie cenowej chyba nie ma nic lepszego. Wziąłbym z chęcią samsunga ale serię RU8000 - którego nigdzie nie można już kupić. Ten LG uzupełnia braki z TU8000.

Ma 120Hz i podświetlenie direct LED co w moim przypadku lepiej się sprawdzi. W philipsie ludzie strasznie narzekają na soft, natomiast z tego co czytam w komentarzach LG jest w tej kwestii bardzo chwalony.

Edited by Guest

W dniu 5.01.2021 o 03:30, Andrzej Kłącz napisał:

A dlaczego ? Czy podświetlenie w Philipsie nie jest lepsze niż samsunga ? 

Oj ktoś Ci bajek naopowiadał. Generalnie podświetlenie , a dokładnie jego równomierność w dzisiejszych czasach jest przeciętne niemal u wszystkich. Natomiast pisanie, ze Philips jest lepszy w tym aspekcie od Samsunga to trochę tak jakby pisać, ze Dacia jest bardziej niezawodna od Hyundaia/Kia :D

5 godzin temu, Andrzej Kłącz napisał:

Ma 120Hz i podświetlenie direct LED co w moim przypadku lepiej się sprawdzi. W philipsie ludzie strasznie narzekają na soft, natomiast z tego co czytam w komentarzach LG jest w tej kwestii bardzo chwalony.

Soft LG zdecydowanie pewniejszy. Podświetlenie direct led w dzisiejszych czasach niestety sukcesu nie gwarantuje, niemniej życzę Ci udanej sztuki :). Daj znać jak wrażenia.

• Upvote 1

W dniu 7.01.2021 o 16:00, Xisiek napisał:

Natomiast pisanie, ze Philips jest lepszy w tym aspekcie od Samsunga to trochę tak jakby pisać, ze Dacia jest bardziej niezawodna od Hyundaia/Kia :D

Daj już spokój z tym Philipsem. Naczytałeś się raz 6 lat temu i powtarzasz w kółko to samo.

• Confused 3

2 minuty temu, pan.arnold napisał:

Daj już spokój z tym Philipsem. Naczytałeś się raz 6 lat temu i powtarzasz w kółko to samo.

Sam  daj spokój. Nie wciskaj go wszystkim bo jeszcze ludzie pomyślą, ze handlujesz czy coś.

• Upvote 2
  • Confused 1

Guest
W dniu 7.01.2021 o 15:00, Xisiek napisał:

Oj ktoś Ci bajek naopowiadał. Generalnie podświetlenie , a dokładnie jego równomierność w dzisiejszych czasach jest przeciętne niemal u wszystkich. Natomiast pisanie, ze Philips jest lepszy w tym aspekcie od Samsunga to trochę tak jakby pisać, ze Dacia jest bardziej niezawodna od Hyundaia/Kia :D

Soft LG zdecydowanie pewniejszy. Podświetlenie direct led w dzisiejszych czasach niestety sukcesu nie gwarantuje, niemniej życzę Ci udanej sztuki :). Daj znać jak wrażenia.

Nie bajek, tylko obejrzałem sporo porównań na YouTube na trzech różnych ekranach które posiadam i wyraźnie widać, że obraz ogladany z kąta jest lepszy na TV z podświetleniem Direct LED.

Nie jestem świerzakiem jeśli chodzi o zakupy, moim ostatnim ekranem był jeden z ostatnich wypustòw plazm Panasonica i dokładnie wiedziałem na jakie ograniczenia mam się przygotować w tym budżecie. 

System operacyjny w tym LG działa bardzo szybko a pilot - to chyba najlepszy pilot do TV jaki można mieć.

Generalnie do jakości obrazu nie ma się co przyczepić i wydaje mi się, że konkurencja w tym budżecie nie ma podejścia do tego LG. Jednym z głównych aspektów jest 120Hz co dla mnie - jako gracza - ma duże znaczenie.

IMG_20210109_090717.jpg

5 godzin temu, Andrzej Kłącz napisał:

Nie bajek, tylko obejrzałem sporo porównań na YouTube na trzech różnych ekranach które posiadam i wyraźnie widać, że obraz ogladany z kąta jest lepszy na TV z podświetleniem Direct LED.

Nie jestem świerzakiem jeśli chodzi o zakupy, moim ostatnim ekranem był jeden z ostatnich wypustòw plazm Panasonica i dokładnie wiedziałem na jakie ograniczenia mam się przygotować w tym budżecie. 

System operacyjny w tym LG działa bardzo szybko a pilot - to chyba najlepszy pilot do TV jaki można mieć.

Generalnie do jakości obrazu nie ma się co przyczepić i wydaje mi się, że konkurencja w tym budżecie nie ma podejścia do tego LG. Jednym z głównych aspektów jest 120Hz co dla mnie - jako gracza - ma duże znaczenie.

Przede wszystkim gratulacje zakupu :) Dobrze, ze LG a nie Fylyps/TPV/AOC.  Nie wiem jaka plazmę miałeś skoro IPS powoduje u Ciebie takie zadowolenie (co mnie trochę dziwi) ale ogólnie fajnie ze się cieszysz, to ważne i generalnie o to chodzi. Co do doznań z katami, to przyznam ze nie uświadczyłem na kilkudziesięciu różnych tv tego o czym wspominasz, ale może wzrok już nie ten. Opisz wrażenia po jakimś czasie chętnie poczytamy mini test 👍

PS. A co będziesz podpinać z 120Hz ?

Guest

PC, konsolę. 

Mam monitor IPS I napisałem wcześniej, że byłem świadom ograniczeń w tym budżecie. 

Jak na 75 cali za te pieniądze to powiem, że jestem nawet bardziej niż zadowolony.

A plazmę (mam nadal) TX-P42GT30