Vithian 1 Posted January 4, 2021 (edited) Witam. Zaczynam się rozglądać za tv przeznaczonym głównie do grania - sygnał z PC, GeForce Now, Nintendo Switch, w przyszłości zapewne X-cloud i PS5. Chcę kupić tv "na lata". Z racji wylistowanych poniżej preferencji nie szukam OLEDa. Nie spieszy mi się przesadnie z kupnem, chciałabym prosić o pomoc w wyborze modeli do obserwowania (i zakupu w promocji) + ewentualne rady, na co zwrócić uwagę lub wskazanie błędów w rozumowaniu. Na temacie nie znam się nijak, a każdy kolejny artykuł w temacie tylko pogłębia mętlik w głowie. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 14m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 14. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost, ewentualnie pod małym kątem.5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Raczej stać, ale nie wykluczam uchwytu z regulacją położenia, jeśli w/w niewielki kąt okaże się niekomfortowy.6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno z prawej strony, zaopatrzone w rolety.7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak, monitor 27" 1080p8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? sprawnie działający smart TV umożliwiający obsługę GeForce Now i podobnych mu systemów streamingowych (+youtube)9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K+HD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC, Nintendo Switch, w przyszłości PS511. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-10h12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam preferencji13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? różnie, ale nic wymagającego superpłynnego obrazu (nie gram w gry esportowe ani nie oglądam sportu)14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? z przeglądarki - niekoniecznie, streaming filmów i gier - zdecydowanie tak15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, 80%+16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? różnie, ale nie toleruję oglądania w zaciemnionym pomieszczeniu - więc zawsze albo dzienne, albo sztuczne światło.17. Preferencje co do wielkości? 65" (zastanawiałam się nad 55", ale nie chcę mieć poczucia, że "jednak mogłam kupić większy")18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? niska jakość obrazu, mało responsywny smart tv, potencjalne problemy z wypaleniem się OLEDów.19. Preferencje co do marki ? Nie, ale coś dostępnego w Polsce i z przyzwoitym serwisem w razie potrzeby.20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie.21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok. 5500 - chociaż wiadomo, wolałabym mniej. 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie. Aktualnie najbliżej mi do Sony Bravia KD-65XH9505, chociaż mój wąż kieszeniowy nieco zżyma się na jego cenę Stąd zastanawiam się nad potencjalnymi alternatywami. Nie upieram się przy 120 HZ, raczej preferuję dobry i ostry obraz w 60 HZ. Rozważam również alternatywę w postaci np. Samsunga i dobrej przystawki Android TV, jeśli ktoś polecałby podobną parę. Jak już pisałam - nie pali mi się przesadnie, więc może warto poczekać na modele z 2021 i ewentualny spadek cen zeszłorocznych? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edited January 4, 2021 by Vithian Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert_1988_KrK 473 Posted January 9, 2021 W dniu 4.01.2021 o 15:11, Vithian napisał: Aktualnie najbliżej mi do Sony Bravia KD-65XH9505, chociaż mój wąż kieszeniowy nieco zżyma się na jego cenę Zawsze bywa w takich sytuacjach odwrotnie trzymaj się tego modelu, bo jest udany. Co do cen - promek... Obserwuj weekend'owe promocje na SONY Centre np. Lub zapisz sobie alert na Pepper, i zawsze będziesz dostawać aktualne ceny/promki na zapisany model. Wiem że na ten model były już takie ceny że wychodził super... Cena/jakość. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vithian 1 Posted January 9, 2021 Dziękuję za odpowiedź. Niestety nieco zniechęcają mnie do tej serii dość liczne głosy o skopanym firmware... da się go używać "bezboleśnie"? Przy okazji - może warto zainteresować się XH90? Z tego, co udało mi się zebrać w necie jest słabszy pod względem maksymalnej jasności (czyli i HDR), ale ma lepszy kontrast - i przy okazji jest tak o 800zł tańszy I tak, będę polować na promocje, spóźniłam się nieco na black friday, ale może trafi się coś wcześniej, niż w listopadzie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
vader_4747 790 Posted January 9, 2021 Bliżej premiery nowych modeli ceny jeszcze spadną, więc możesz zawsze trochę poczekać z zakupem, skoro nie musisz kupować już teraz. Z alternatyw dla xh95 może zobaczyć samsunga q90t, który na tę chwilę jest jednak droższy, ale warty rozważenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pan.arnold 45 Posted January 12, 2021 Poczekaj do premier nowych i kup zeszłoroczny. Różnic technologicznych z roku na rok nigdy nie ma za wiele dla zwykłego użytkownika. Quote Share this post Link to post Share on other sites