Jump to content
Sign in to follow this  
dawidos160

Jakie 85 cali do salonu do 12k

Recommended Posts

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-6
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Zazwyczaj na wprost, jednak kąty będą ważne - zdarza się oglądać pod kątem +/-45 stopni
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  na przeciwległą ścianę niż TV
7. Jaki masz obecnie telewizor ? TCL U58S7806S oraz Sony XF9005 w sypialni
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Pełne HDMI 2.1 - TV pod PS5
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K/HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS5
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sportowe
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 60% 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Równomiernie
17. Preferencje co do wielkości? Jak w temacie - 85 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Wolny OS
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 11k

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Hej, okazało się,że mój TCL chyba powoli chce wyzionąć ducha - jeszcze do zeszłego tygodnia podpięty pod PS5 nie sprawiał żadnych problemów - niestety pewnego pięknego dnia po odpaleniu konsoli miałem czarny ekran - w trybie bezpiecznym PS5 ustawiłem rozdzielczość na 1080p i zaczął wyświetlać obraz, jednak po zmianie rozdzielczości na 4K znowu umarł. Reset do fabrycznych pomógł, podziałało parę dni i dzisiaj znowu ta sama akcja, z tym że reset do fabrycznych już nie pomógł. Wziąłem konsolę pod pachę, podpiąłem w sypialni pod Sony XF9005 i 4k ruszyło od kopa - jedyny wniosek jaki wysnułem,to że TCL ma już dosyć i czas na nowy TV.

Jak widać z opisu powyżej - salon jest naprawdę duży - TV wisi na ścianie pomiędzy dwoma oknami między którymi jest ponad 2,5 metra szerokości więc nawet takie kolosy 85/86 cali wejdą. Generalnie marzeniem byłby OLED ale po pierwsze - nie robią 85 cali, a po drugie 77 cali zabija ceną.

Posiłkując się stroną euro,którzy chyba jako jedyni z popularnych elektromarketów mają wyszukiwanie po HDMI 2.1 zawęziłem wybór do trzech TV

Sony KD-85XH9096 10299 zł

LG 86UN85003LA 7999 zł (7839zł jak się zakombinuje na oleole)

Samsung QLED QE85Q70TAT 11999 zł

Logika podpowiada,że mając XF powinienem iść w Sony,ale nie jestem do końca przekonany - po pierwsze, Android TV jakiś wybitny nie jest, a po drugie XF napsuł mi krwi problemami z wifi. W sypialni faktycznie jest słaby zasięg, ale większość sprzętów jednak daje radę,a TV ma czasami problemy z odtwarzaniem Netflixa czy Amazona. Chociaż jakość ekranu powala.

Stąd wolę się jednak dopytać w jakim kierunku pójść - czy przymknąć oko na mankamenty Android TV (bo TV w salonie wisi nad routerem,więc problem z wifi nie wystąpi) bo Sony ma najlepszą jakość obrazu czy może LG albo Samsung go przebiły w tych konkretnych modelach? Pomijając oczywiście miażdżącą przewagę LG w kwestii ceny, co może być niesamowitym game changerem (no bo 2,5-3k różnicy to nie ukrywajmy przepaść)

I z racji tego,że nie siedzę w telewizorach,a mamy już 2021 i to dopiero początek - może zapowiada się,że w najbliższym czasie powiedzmy miesiąca-dwóch zostaną wypuszczone nowe TV,które powinny być lepsze niż to co powyżej (tak wiem - trochę wróżenie z fusów,ale nie chciałbym pluć sobie w brodę za miesiąc,że kupiłem TV za 10k,a teraz w tej samej cenie jest coś lepszego)