dawidos160 5 Posted January 3, 2021 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-4m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-64. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Zazwyczaj na wprost, jednak kąty będą ważne - zdarza się oglądać pod kątem +/-45 stopni5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? na przeciwległą ścianę niż TV7. Jaki masz obecnie telewizor ? TCL U58S7806S oraz Sony XF9005 w sypialni8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Pełne HDMI 2.1 - TV pod PS59. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K/HD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS511. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-412. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sportowe14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak 15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 60% 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Równomiernie17. Preferencje co do wielkości? Jak w temacie - 85 cali18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Wolny OS19. Preferencje co do marki ? Brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 11k 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak Hej, okazało się,że mój TCL chyba powoli chce wyzionąć ducha - jeszcze do zeszłego tygodnia podpięty pod PS5 nie sprawiał żadnych problemów - niestety pewnego pięknego dnia po odpaleniu konsoli miałem czarny ekran - w trybie bezpiecznym PS5 ustawiłem rozdzielczość na 1080p i zaczął wyświetlać obraz, jednak po zmianie rozdzielczości na 4K znowu umarł. Reset do fabrycznych pomógł, podziałało parę dni i dzisiaj znowu ta sama akcja, z tym że reset do fabrycznych już nie pomógł. Wziąłem konsolę pod pachę, podpiąłem w sypialni pod Sony XF9005 i 4k ruszyło od kopa - jedyny wniosek jaki wysnułem,to że TCL ma już dosyć i czas na nowy TV. Jak widać z opisu powyżej - salon jest naprawdę duży - TV wisi na ścianie pomiędzy dwoma oknami między którymi jest ponad 2,5 metra szerokości więc nawet takie kolosy 85/86 cali wejdą. Generalnie marzeniem byłby OLED ale po pierwsze - nie robią 85 cali, a po drugie 77 cali zabija ceną. Posiłkując się stroną euro,którzy chyba jako jedyni z popularnych elektromarketów mają wyszukiwanie po HDMI 2.1 zawęziłem wybór do trzech TV Sony KD-85XH9096 10299 zł LG 86UN85003LA 7999 zł (7839zł jak się zakombinuje na oleole) Samsung QLED QE85Q70TAT 11999 zł Logika podpowiada,że mając XF powinienem iść w Sony,ale nie jestem do końca przekonany - po pierwsze, Android TV jakiś wybitny nie jest, a po drugie XF napsuł mi krwi problemami z wifi. W sypialni faktycznie jest słaby zasięg, ale większość sprzętów jednak daje radę,a TV ma czasami problemy z odtwarzaniem Netflixa czy Amazona. Chociaż jakość ekranu powala. Stąd wolę się jednak dopytać w jakim kierunku pójść - czy przymknąć oko na mankamenty Android TV (bo TV w salonie wisi nad routerem,więc problem z wifi nie wystąpi) bo Sony ma najlepszą jakość obrazu czy może LG albo Samsung go przebiły w tych konkretnych modelach? Pomijając oczywiście miażdżącą przewagę LG w kwestii ceny, co może być niesamowitym game changerem (no bo 2,5-3k różnicy to nie ukrywajmy przepaść) I z racji tego,że nie siedzę w telewizorach,a mamy już 2021 i to dopiero początek - może zapowiada się,że w najbliższym czasie powiedzmy miesiąca-dwóch zostaną wypuszczone nowe TV,które powinny być lepsze niż to co powyżej (tak wiem - trochę wróżenie z fusów,ale nie chciałbym pluć sobie w brodę za miesiąc,że kupiłem TV za 10k,a teraz w tej samej cenie jest coś lepszego) Quote Share this post Link to post Share on other sites