Redakcja 10,884 Posted January 2, 2021 Coraz głośniej jest w sieci o potencjalnym następcy hitowego odtwarzacza multimedialnego Apple TV 4K. Od premiery poprzedniej przystawki giganta z Cupertino minęły już przeszło trzy lata, a wiele źródeł podaje coraz konkretniejsze informacje dotyczące nowej przystawki. Czym może się cechować i kiedy ją zobaczymy? Przeczytaj całość 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirek 59 172 Posted January 2, 2021 Myślałem o wymianie mojego starenkiego ATV 3 na Święta ale poczekam jeszcze aby mieć Nowszy model i wsparcie na wiele lat tym bardziej ze zapowiada się rewelacyjnie 😀👍 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ma_ko 313 Posted January 2, 2021 A dadzą zasilacz? Bo jak tyle chcą dać to co zabiorą 🙂 1 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirek 59 172 Posted January 2, 2021 Jakoś nie bawi mnie to ! Po co to trollowanie !!! Godzinę temu, ma_ko napisał: A dadzą zasilacz? Bo jak tyle chcą dać to co zabiorą 🙂 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Strratos 134 Posted January 4, 2021 (edited) Już w drugiej połowie ubiegłego roku pojawiały się informacje w kilku serwisach, że nowy Apple pokaże się w sprzedaży pod koniec 2020 roku. Ale jak widać tak się nie stało... Edited January 4, 2021 by Strratos 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirek 59 172 Posted January 5, 2021 Mam nadzieję że tym razem zapowiedzi się sprawdzą i nowe ATV będzie niebawem Quote Share this post Link to post Share on other sites
binary 741 Posted January 5, 2021 (edited) Ale po co Wam nowy ATV, skoro becny jest ultraszybki i dziala plynnie? Jezeli nowy nie wniesie zmian, w postaci kompatybilnosci , czy raczej "uwolnienia" pewnych formatow A/V, ktore uzytkownicy chcieliby moc uzywac w obecnym, jaki mialby byc powód do zmiany, czego jak podejrzewam nie uczyni. Jakie zalety mialaby miec nowa wersja urzadzenia nad obecna? Edited January 5, 2021 by binary Quote Share this post Link to post Share on other sites
orwell-1984 120 Posted January 5, 2021 1 godzinę temu, binary napisał: Ale po co Wam nowy ATV, skoro becny jest ultraszybki i dziala plynnie? Jezeli nowy nie wniesie zmian, w postaci kompatybilnosci , czy raczej "uwolnienia" pewnych formatow A/V, ktore uzytkownicy chcieliby moc uzywac w obecnym, jaki mialby byc powód do zmiany, czego jak podejrzewam nie uczyni. Jakie zalety mialaby miec nowa wersja urzadzenia nad obecna? Nowy Apple TV na procesorze A14X jest znacznie mocniejszy od poprzednika jeśli chodzi o wydajność graficzną. Apple inwestuje w rynek gier i chce mocno przyspieszyć z usługą Apple Arcade (abonamentowy dostęp do gier). Nowo wchodzące gry będą wymagające stąd zmiany w hardware. Ma być też stworzony jakiś świetny kontroler bezprzewodowy do gier. Quote Share this post Link to post Share on other sites
binary 741 Posted January 5, 2021 Naprawdę chcesz abym pomyślał, że obecni tutaj uzytkownicy ATV4k napalaja sie na zakup nowej wersji, ze wzgledu na zwiekszona wydajnosc graficzna, w celu uzywania ATV jako konsoli do gier? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirek 59 172 Posted January 5, 2021 Na pewno będzie większe parcie na gry bo tam jest wielki kawałek tortu Nowości z Home Kit i pewnie jeszcze jakieś nowości 😉 Quote Share this post Link to post Share on other sites
binary 741 Posted January 5, 2021 (edited) W gry nie uwierze. Home kit? Potrzeba Ci 3, 4 5, 6 ta - korpo-smart-home-platforma? Jakby 2 wiodace, wspolpracujace dzis niemal z kazdym liczacym sie urzadzeniem bylo nie wystarczajco? Czy moze iphony nie bardzo banglaja z nimi/ pytam bo nie wiem. Kto da wiecej irracjonalnych odpowiedzi? Jakies realny upgrade multimedialnych funkcji? Edited January 5, 2021 by binary Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirek 59 172 Posted January 5, 2021 Hm poczekam i zobaczę co wybrać bo teraz to jak w studni 😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
orwell-1984 120 Posted January 5, 2021 (1) A14X Apple TV Gaming vs Sony PS5 and Xbox Series X! - YouTube Tak gry. Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf7705 966 Posted January 5, 2021 Do gier, to są kosole albo pc a nie ATV. Quote Share this post Link to post Share on other sites
orwell-1984 120 Posted January 5, 2021 Apple miał zawsze bardzo dopracowane gry. Nawet jeśli graficznie nie była to konkurencja to konsol, to wystarczy porównać te same gry na android i IOS. Jeśli są exclusive games to chętni będą. Podobnie jak na Nintendo. Proste. Ja tam sobie kupię Apple TV na A14X na pewno. Mocny procek do multimediów też nie zaszkodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
binary 741 Posted January 5, 2021 (edited) OK. Wszystko powyzej to prowokacja, majaca na celu sprowokowanie odpowiedzi osoby ktora sledzi newsy/leaki dodtyczace nastepnego modelu. Ale prawda jest taka, ze wymienione przez Was funkcje sa wtorne, poboczne, badz bez znaczenia, wobec głownej funkcjonalnosci STBoxa. Przeciez nie wymaga on przyspieszenia dzialania interfejsu, a dopoki nie umozliwia on pelnej kompatybilnosci z formatami AV, ktorego szukaja bardziej wymagajacy uzytkownicy, albo chocby nie umozliwi on odtwarzania multimediow z podpiej przez ewentualnie dodane gniazdo USB pamieci masowej, nie bedzie mial on zadnych dodatkowych walorow ponad dotychczasowym modelem. Edited January 5, 2021 by binary Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barnaba 1,078 Posted January 7, 2021 W dniu 5.01.2021 o 20:00, binary napisał: Home kit? Potrzeba Ci 3, 4 5, 6 ta - korpo-smart-home-platforma? Jakby 2 wiodace, wspolpracujace dzis niemal z kazdym liczacym sie urzadzeniem bylo nie wystarczajco? Czy moze iphony nie bardzo banglaja z nimi/ pytam bo nie wiem. W niedalekiej przyszłości zamierzam wejść w temat "inteligentnego" domu. Przyznam, że myślałem poważnie o HomeKit, głównie z racji posiadanych iphonów, atv i homepodów. Natomiast słyszałem różne opinie na temat działania systemu i jego ograniczeń. Możesz podać, jakie są wg ciebie te 2 wiodące systemy? I czy jest jakieś miejsce (forum, portal) gdzie sensownie jest ogarnięty temat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
binary 741 Posted January 7, 2021 Nie znam sie i nie sledze rozwoju, choc mam jakies "inteligentle elementy i systemy" w domu i zwiazane z nimi doswiadczenie. IMHO wazne aby sterowanie bez wzgledu na protokol odbywalo sie lokalnie i jak najmniej bazowalo na koniecznosci dostepu do internetu, czy cudzych serwerach. To byla ironia majaca na celu sprowokowanie dysputy odnosnie realnych benefitow nowego ATV, bo najwyrazniej sa chetni nie mogacy sie doczekac aby wymienic "stary" model na nowy, ale nie potrafiacy podac racjonalnie brzmiacych przeslanek. Liczylem ze skoro moze dowiem sie jakis szczegolow od entuzjastow ekosystemu Apple, zwlaszcza ze nic mi nie wiadomo o jego mozliwosciach i ograniczeniach na polu integracji Smart Solution/IoT (ATV4k to jedyny produkt tej firmy, jakiegoi obecnie uzywam). Reszta na PW Quote Share this post Link to post Share on other sites
user7878 376 Posted January 7, 2021 1. Passthrough dla audio, zwlaszcza "gestych" formatow2. Odtwarzanie Dolby Vision z plików mkv3. Port usb (opcjonalnie) - akurat ja mogę się bez tego obejść Jak to dodadzą to zmieniam w przeciwnymrazie nie ma sensu - chociaż pkt 1-2 mogliby spokojnie softem w obecnym modelu poprawic. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
D4r3KS 204 Posted January 7, 2021 Mogli by ale ewidentnie tego nie chcą zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
binary 741 Posted January 7, 2021 48 minut temu, user7878 napisał: 1. Passthrough dla audio, zwlaszcza "gestych" formatow 2. Odtwarzanie Dolby Vision z plików mkv 3. Port usb (opcjonalnie) - akurat ja mogę się bez tego obejść Jak to dodadzą to zmieniam w przeciwnymrazie nie ma sensu - chociaż pkt 1-2 mogliby spokojnie softem w obecnym modelu poprawic. No wiec wlasnie. To sa elementy, na ktore uzytkownicy czekaja. Procesor moze sobie byc szybszy, tylko na co nam to, skoro nie ma do dzisiaj, STB o porownywalnej mocy obliczeniowej, a wszytko dziala na nim ultraplynnie, zas interface blyskawicznie. Mniejsze byc nie musi, zero zastrzezen co do estetyki. Jesli ktos opanowal funkcjonalnosc pilota chyba nie potrzebuje dodatkowych przyciskow, zwlaszcza ze moze sterowac wszystkim glosowo. Quote Share this post Link to post Share on other sites