Jump to content

Recommended Posts

Wiem, że pytanie z tytułu to trochę "co jest lepsze A czy B" ale po niezliczonych godzinach spędzonych na czytaniu for, artykułów, testów i parametrów technicznych dopadła mnie desperacja.

Podstawowe założenia jakie miałem przy wyborze telewizora to:

• przekątna 65"
  • możliwość powieszenia na ścianie
  • dobra czerń, kontrast i kolory
  • co najmniej przyzwoity dźwięk (jak na TV)
  • płynnie działający system smart TV
  • budżet około 4000zł
  • potencjalnie niski input lag choć póki co brak planów na granie

Dodatkowy research sprawił, że zajawiłem się Ambilightem a to zawęziło poszukiwania do modeli Phlipsa (a brałem m.in. pod uwagę Sony KD-65XH9096).

Model 65PUS8535 jest aktualnie w promocji i można go dostać za 3649zł. Byłoby wszystko świetnie gdyby nie informacja, że akurat model 65" ma matrycę IPS zamiast MVA.

Z kolei poszukiwanie 65" Philipsa z MVA zaprowadziło mnie do modelu 65PUS9435 (aktualnie 4999zł w jednym z dużych sklepów internetowych).

Teraz moje pytania do tutaj zgromadzonych, który może mieli styczność z obydwoma modelami:

• jak duża jest różnica w jakości obrazu jest między matrycą IPS a MVA w przypadku PUS8535?
  • czy oprócz smuklejszych ramek, ponoć rewelacyjnego dźwięku B&W oraz matrycy MVA coś zyskuję w przypadku wyboru PUS9435 zamiast PUS8535?
  • różnica między tymi telewizorami wynosi aktualnie 1350zł. W sumie niemało ale czasem warto tylko czy w tym przypadku?

Wybór w końcu padł na 65PUS9435 za 4999zł ale niestety przyszedł uszkodzony co mocno mi podcięło skrzydła. Telewizor się uruchomił ale najpierw matryca dostała dziwnego migotania (pojawiały się poziome, nieco przyciemnione paski) po czym na chwilę problem ustał żeby się zakończyć spektakularną "tęczą" pionowych pasów.

Pierwsze wrażenia prezentują się następująco:

Zalety:

• przyzwoita czerń i kolory
  • wąskie ramki wokół ekranu
  • Ambilight rzeczywiście robi wrażenie
  • całkiem przyjemny w dotyku pilot na bluetooth z podświetlanymi klawiszami
  • estetycznie wykonany soundbar
  • na pierwszy rzut oka - niezły upscaling z FullHD

Wady:

• D-pad na pilocie średnio ergonomiczny
  • system mógłby działać ciut płynniej aczkolwiek może to być wina faktu, że w tle pobierał sobie aktualizację (komunikat o nowej wersji oprogramowania wyskoczył tuż przed wysypaniem się panelu)
  • kąty widzenia bez rewelacji ale tego akurat się spodziewałem po panelu VA
  • zbyt długie ramię do mocowania soundbara w przypadku gdy chce się powiesić telewizor

Czasu na testy miałem niestety bardzo niewiele (matryca kompletnie się "wysypała" po około pół godzinie od włączenia urządzenia) więc trudno o jakieś dalej idące wnioski.

Odnośnie ramienia do mocowania soundbara, o którym wspomniałem w wadach to chodzi o to, że na większości zdjęć, dostępnych w internecie, telewizor jest ustawiony na stoliku. W takim przypadku głośnik jest dość blisko ekranu. W przypadku gdy telewizor ma być powieszony to trzeba użyć innego "stojaka", który przy okazji oddala głośnik od krawędzi ekranu o jakieś 10cm. Niby niewiele ale mi trochę zburzyło plany odnośnie umiejscowienia ekranu na ścianie.

Trudno mi też napisać cokolwiek więcej na temat dźwięku. Podobno największą różnicę słychać przy dźwięku przestrzennym ale niestety nie miałem okazji tego sprawdzić. Pierwsze wrażenia były po prostu O.K.

• Upvote 1

Akurat Bowers potrafi i to bardzo. Słyszałem jak gra oled 984 i było bardzo czysto i przestrzennie. Zresztą bardzo się wahałem przy doborze audio hifi nad Bowersami 607. Pięknie grały :)