Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Infinito33

Brak dźwięku z dekodera przy opcji HDMI UHD Color

Question

Cześć, 

Chciałem podpytać czy może zna ktoś lepsze rozwiązanie następującego problemu z dźwiękiem. Zaczynając od początku, sprzęty i wzajemne podłączenia wyglądają następująco:

TV <-> Amplituner <-> Dekoder TV, Playstation

TV: Samsung UE55MU6402
Amplituner: Yamaha RX-V585
Dekoder TV: Globo HDX2

Telewizor podłączony 1 kablem HDMI do amplitunera, pozostałe sprzęty (PS i dekoder) podłączone kablami HDMI z amplitunerem. Teraz żeby w pełni wykorzystać możliwości Playstation, w telewizorze na tym jednym podpiętym złączu HDMI włączam opcję HDMI UHD Color, tak żeby obsługa HDR'a była możliwa. Problem polega na tym, że w momencie gdy ta opcja jest włączona, a na amplitunerze przełączam źródło na dekoder, to nie mam dźwięku. Standardowym rozwiązaniem jest wyłączenie opcji UHD Color dla tego wyjścia w TV, ale zaczyna mnie to już irytować takie ciągłe przełączanie. Jestem świadom, że mógłbym wpiąć dekoder bezpośrednio do TV, natomiast wtedy nie mogę płynnie przełączać "scen" z poziomu amplitunera, lecz muszę to robić z poziomu TV co też nie jest rozwiązaniem idealnym.
Czy istnieją jeszcze jakieś inne możliwości - może jakieś konkretne ustawienie? Próbowałem zmieniać tryby audio w dekoderze, kombinować z ustawieniem HDCP w amplitunerze, ale do tej pory żadne nie przyniosło docelowego rezultatu.

Każda sugestia będzie przydatna, z góry dziękuję i pozdrawiam!

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet