Jump to content
adriank13

Pierwszy telewizor praca + rozrywka

Recommended Posts

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Zazwyczaj 2 Max 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Raczej na wzrost, narożnik na wprost 5 miejsc + 5 miejsc bokiem (nawet bokiem nie będzie jakoś pod kątem, tak ustawiona kanapa)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Na przeciwko telewizora ale raczej nie ma znaczenia, oglądamy telewizor wieczorami + rolety dzień/noc.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak (kupione mieszkanie)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Stawiam na Android TV (pracuję jako programista więc ma służyć też do pracy)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? 2x laptop + może jeszcze jakaś konsola w przyszłości.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? W zależności od dnia nie więcej niż 6h dziennie.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Raczej bez znaczenia, jak będzie matowa to plus przy świetle.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Jeżeli nie używam do pracy to sport ew filmy (Netflix HBO, YT)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Zdążą się ale HDMI 2.1 przyda się też do pracy.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Zdecydowanie wieczorami, w dzień praca.
17. Preferencje co do wielkości? Tutaj brak, myślałem nad 65 ale przy takiej rozdzielczości i 3m od telewizora nie będzie żadnej różnicy. Więc pewnie musi być większa ?
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Raczej nie ma nic takiego, ewentualnie brak aktualizacji dla Smart tv
19. Preferencje co do marki ? Brak ale przy android to pewnie Sony/Philips ? Chociaż Philips chyba nie posiada HDMI 2.1 ? Widziałem też jakiś Samsung z androidem ale to chyba pomyłka na sklepie ?
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Tutaj się nie znam, jeżeli nie jest to jakiś wielki dodatkowy koszt i wymóg to może być.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Myślę że do 13tys jak będzie warto dołożyć to można przemyśleć.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jeszcze nie wiem, do przemyślenia.

Zastanawiałem się nad OLED jednak większą matryca wykracza poza budżet i nie wiem teraz czy wziąć lepszy LCD i większą przekątna czy mniejsza przekątna ale OLED ? Co o tym myślicie ? Nie wiem czy 65cali to nie za mało na taką odległość a większy OLED raczej wychodzi poza budżet ?

To nie jest soundbar w porównaniu do Bowersa w Philipsie i na pewno o taką zaletę chodziło piszącemu koledze wyżej;)

Philips przedstawia OLED+935 - nowy flagowy telewizor z Ambilight nagrodzony tytułem EISA Home Theatre TV 2020-2021!

42 minuty temu, Gmeru napisał:

To nie jest soundbar w porównaniu do Bowersa w Philipsie i na pewno o taką zaletę chodziło piszącemu koledze wyżej;)

tylko koszt tej belki bowersa to 2000-3000zł w stosunku do innych oledów bez mini belki

a ona chyba nawet nie ma suba czy bezprzewodowych tyłów

jej główną zaletą jest logo lub stylistyka bowersa - bo jak za ekstra wydatek 2-3kzł to słaby deal

Edited by klaus71

Nie ma na rynku lepiej brzmiącego telewizora (obojętne, który model telewizora Philips na ten rok z tym elementem) a ta belka gra także lepiej niż spora część soundbarów ze średniej czy niższej półki (można posłuchać muzyki a nie tylko sprawdza się w filmach gdzie notabene słychać atmosa co jest bardzo trudne). Do tego jest wkomponowany w design telewizora i może się podobać jako całość a to bardzo duża zaleta względem zewnętrznego soundbara, który w ogóle nie pasuje wyglądem do całości i trzeba coś z nim zrobić - za to też dopłacasz żeby mieć ładną całość a nie rzeźbę.

A wiem bo słuchałem wiele razy każdego z telewizorów Philipsa z Bowersem i śledzę dokładnie rozwój tego elementu od kiedy wszedł na rynek. Dodatkowo puszczamy to co roku na naszych szkoleniach i ludzie są w szoku jak to gra. To trochę więcej niż "wydaje mi się". Moja opinia jest taka po tym wszystkim, że to kawałek dobrego sprzętu i gnojenie go jest totalnie nie na miejscu ale jak rozumiem w większości przypadków bez odsłuchów muzyki itd. w domowych warunkach.

• Upvote 1

to może chociaż jakaś specyfikacja tej belki? ile głośników, jakie rozmiary, ile jest skierowanych w górę skoro "słychać atmosa" ?

przy cenie 3kzł jej konkurentem są potencjalnie najlepsze soundbary: JBL Bar 9.1 i samsung Q90R - gra porównywalnie mimo braku suba?

no sorry ale w pionierze kuro prosta belka kosztowała niecałe 1000zł - przy cenie tv 12-15kzł - zatem ciekawy jestem za co tu płacimy

bo zrobić drogą i słabą belkę nie problem - choćby sony xf9000

Edited by klaus71

W dniu 26.12.2020 o 13:10, adriank13 napisał:

Ktoś pomoże ;) ?

Tv do pracy to chyba sredni pomysl, pytanie co dokladnie chcesz robic i czy masz kontrole nad swiatlem w pokoju (nikt nie produkuje obecnie matowych matryc tv w klasie premium).

2 godziny temu, klaus71 napisał:

to może chociaż jakaś specyfikacja tej belki? ile głośników, jakie rozmiary, ile jest skierowanych w górę skoro "słychać atmosa" ?

przy cenie 3kzł jej konkurentem są potencjalnie najlepsze soundbary: JBL Bar 9.1 i samsung Q90R - gra porównywalnie mimo braku suba?

no sorry ale w pionierze kuro prosta belka kosztowała niecałe 1000zł - przy cenie tv 12-15kzł - zatem ciekawy jestem za co tu płacimy

bo zrobić drogą i słabą belkę nie problem - choćby sony xf9000

Poczytaj nasze testy tych telewizorów. Od 2 lat o tym piszę bardzo dokładnie. Chyba nie zaglądasz na portal. A jak chcesz więcej to sorry ale nie ma innej opcji jak odsłuch. O dźwięku ciężko dyskutować dlatego robiliśmy wiele pokazów gdzie każdy z ulicy mógł przyjść i ocenić. Jak napisałem, że słychać atmosa to go słychać i to bardzo dobrze ;D Co Ci mogę więcej tutaj dodać? A belki, które wymieniłeś są mega dobre do kina ale Philips zdecydowanie lepiej gra muzykę a basu też mu nie brakuje a jak zabraknie to możesz podłączyć suba bo jest do tego dedykowany port (pokazy robiliśmy z subem i bez np.). Każdy wybiera co chce. Jeden będzie się bawił w zewnętrzny bajzel, dopasowywanie itd. a drugi woli wszystko spasowane z telewizorem i brak dodatkowej zabawy. Za to też się płaci. Zazwyczaj dużo. Bo Philipsa kupuje się często dla wyglądu żeby się wyróżnić.

Philips z B&W ma wyjście na external subwoofer. Daje to jeszcze szersze, nadal liniowe pasmo audio. Oczywiście salonu tym nie nagłośnimy ale stanowisko pracy czy gabinet już tak. 

Dziękuję za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o telewizor i dźwięk to chyba nie wykorzystam go na tyle by czerpać z tego aż taka przyjemność.

Co do jasności to nie ma z tym problemu, pomieszczenie jest dobrze oświetlone w razie potrzeby są jeszcze rolety, telewizor będzie głównie używany do pracy z skalowaniem i androidem także jeżeli chodzi o światło to problemu nie ma.

Bardziej zastanawiam się czy inwestować w OLED 65 przy odległości do kanapy ok. 3.5m czy jednak postawić na większy LED (np 85 cali) i da mi to lepszy obraz niż ten OLED z okolicy 3.5m ?

Pewnie przy takiej odległości to 4k i tak nie będzie miało różnicy więc tutaj OLED wygra ? Czy jednak się mylę i lepiej przemyśleć większego LEDA ?

Zastanawia mnie też w philipsie ten system wykrywania logo który jest w 935, czy to na prawdę robi taka robotę ? U mnie jednak tych statycznych obrazów przy pracy jest.

Jeżeli wyjdzie na to że faktycznie mniejszy OLED (65 cali) przy takiej odległości mimo wszystko jest lepszy dla mnie to czy jest sens dopłacać te różnice np z philipsa 855 do 934 ? (To jest w sumie 4k różnicy obecnie) zastanawia mnie też procesor i ram w tym oledzie bo jest trochę tematów na temat lagowania philipsa z androidem tylko nie wiem czy tyczy się to modelu z 2019 czy 20 chociaż posty z grudnia 2020.

A może jak OLED to jeszcze coś innego ?

Edited by adriank13