Jump to content
alojzy

Sony xh9505 AKA x950H

Recommended Posts

Parę słów po pierwszych dniach użytkowania.

Zacznę nietypowo bo od puenty (dla tych co nie lubią dużo czytać) wg. mnie to bardzo dobry telewizor. Używam od ponad tygodnia i w zasadzie nie widzę żadnych wad.

Początek był trudny bo sklep Sony wysłał mi 65’TV krzywy (górna krawędź była wygięta, wklęsła na 12mm). Pomyślałem; zły znak. Zdecydowałem się na Sony mimo nieprzyjemnego doświadczenia z innym TV Sony jaki mam, który kupiłem dla Skype, którego przestali w pewnym momencie wspierać (a konkretnie Microsoft) i go wyłączyli, kasując mnie wcześniej 300pln za kamerkę do Skype. No ale co kupić innego, jak wszyscy w koło (tego rynku) to oszuści i mendy pierwszej kategorii.

LG miałem 10 lat, najbardziej mnie wkurzał dirty screen effect (wtedy nie wiedziałem, że się tak nazywa) zgłosiłem na gwarancji, powiedzieli – tak to jest, f..k o.f. Wejścia wideo, w tym HDMI padły po trzech latach, naprawiłem prze rebailling procesora u jednego gościa bo inaczej TV był do wyrzucenia ale masa klientów poległa na tym niestety. Ostatnio znowu zaczęło kwękać więc czas na zmianę.

Samsunga nie miałem ale wykluczyłem go. Dokładnie pamiętam ich zwody z kondensatorami, które umieścili blisko radiatorów żeby padały. Jak jeden gość we Francji wpadł na pomysł jak przywracać TV do życia i je wymienić to zmienili na takie kondensatory, żeby nie można było ich kupić i wymienić. Granda.

O innych markach też mam takie historie ale nie warto.

Zatem wracamy. SONY. Lubię produkty japońskie i jak mam coś komuś wybaczyć, nawet nieracjonalnie to japońcom. TV wrócił od Sony, przyszedł nowy, tym razem prosty. Powiesiłem, odpaliłem, działa.

Co mi się w nim podoba:

- 4K. Uuuuuu …, nie wiedziałem że to może być tak dobre. Mam parę filmów w 4K i jest to piękny obraz. Osty jak żyleta, jasny, płynny. Jedno słowo – super.

- Zwykłe kanały TV – bardzo dobrze to wygląda, upscalinig dobrze działa, miałem tu obawy, że dla kanałów z powietrza będzie lipa ale nie ma.

- Dźwięk. Wiem, wiem ale jak na TV jest zaskakująco dobry. Mam też kino domowe z dźwiękiem 5.1 i oczywiście jest to lepsze ale słowo daję nie spodziewałem się tak dobrego dźwięku z TV. Mogę go porównać w poprzednim TV i jeszcze innymi dwoma, które regularnie oglądałem w ostatnich latach i … nie ma porównania. Jest bardzo dobrze, jak ktoś nie ma soundbara czy kina domowego to jest to atrakcyjne rozwiązanie

- Płynność obrazu. Głównie oglądam filmy, czasem coś popatrzę jak najlepsi grają z w piłkę. Po środzie z Ligą Mistrzów jestem bardzo zadowolony. Mecze wyglądają bardzo dobrze. Płynność ruchu znakomita. Próbowałem eksperymentować z ustawieniami Motionflow ale nie wiem w sumie o co tu chodzi, bo w zasadzie różne kombinacje na moje odczucia nie wpływały za bardzo. Domyślne ustawienia dawały bardzo dobry efekt a ich zmiana nie dawała jakichś widocznych odstępstw (płynności ruchu bo wiadomo, że pewne ustawienia wpływają np. na jasność). Nie wiem, może coś źle robiłem, żeby zauważyć różnicę, jeździłem po wszystkich możliwościach a nie ma ich znowu tak dużo. Jedna uwaga co do meczów, nie wiem tylko czy do TV czy do władz klubów :) dotyczy oglądania meczów, gdzie jakaś drużyna ubrana jest od stóp do głów na biało. To trochę męczy, kontrast tych postaci do reszty obrazu.

- Android – płynny, przyjemny, wszystko działa jak należy. Zobaczymy jak to będzie po jakimś czasie, to w końcu system operacyjny, Windows tuż po instalacji też działa świetnie ;)

- Pilot. Ładna bestia. Zobaczymy jak będzie z bateriami, bo to podświetlenie coś energii kosztuje. Brakuje mi tylko jednego przycisku STOP dla odtwarzania filmów, poza tym pilot jest bardzo funkcjonalny.

Co mi się nie podoba – drobiazgi, mianowicie:

- świecąca się z przodu dioda, szczególnie wieczorem niepotrzebnie zakłóca przestrzeń wokół obrazu. Szukałem jak to wyłączyć, nie znalazłem konkretnej porady na stałe. Ktoś napisał, że zmiana w ustawieniach formatu wyświetlania czasu (24h/12h) ją gasi i … to prawda. Tak ją wyłączam :) ale po jakimś czasie wraca, za krótko testuję żeby zrozumieć kiedy, grunt że doraźnie przynajmniej można to zrobić.

- w zasadzie powinienem to dać do części podoba się. Przyciemnione rogi. Miałem obawy patrząc na różne testy, zdjęcia, że to może być jakaś nieprzyjemna rzecz ale okazało się, że owszem widać ale w normalnym oglądaniu telewizji/filmów nie ma to znaczenia, nie ma dyskomfortu. Na jednolitej jasnej planszy to jest wyraźnie widoczne, no ale to specyficzny, nie życiowy przypadek używania TV więc w rzeczywistości nie jest to problem.

Inne:

Czytałem różne zastrzeżenia w sieci,

·       że się restartuje,

·       że się rozsynchronizowuje dźwięk z obrazem,

·       że system operacyjny zwalnia

·       że „pyka” obudowa jak się nagrzewa

·       itd. itp.

Jak zacznie dam znać, na razie nic z tych rzeczy się nie dzieje.

Wielu rzeczy jeszcze nie testowałem, sterowanie głosowe, nagrywanie czegoś na dysk, tuner satelitarny itd. ale na ten moment jestem bardzo zadowolony, kosztuje sporo ale to dobry TV.

Pozdrawiam

Edited by alojzy

Daj spokój ;)

Oczywiście, że pierwsza rzecz o jakiej pomyślałem po kilku nieudanych próbach "programistycznych" (ustawienia TV) to naklejka np. meblowa na śrubę typu konfirmat, dużo tańsza niż 6 dollas ale dajmy sobie szansę ...

Może jednak jest coś o czym nie wiemy i "się kompromisujemy", jak mawiał klasyk.

Sztuka polega na tym żeby takie rzeczy przyciemnić a nie całkowicie wyłączyć, tego tą swoją zaślepką meblarską nie zrobisz do tego wygląd jej pozostawia wiele do życzenia.

55 minut temu, D4r3KS napisał:

Sztuka polega na tym żeby takie rzeczy przyciemnić a nie całkowicie wyłączyć, tego tą swoją zaślepką meblarską nie zrobisz do tego wygląd jej pozostawia wiele do życzenia.

Czyli że ma jakieś praktyczne zastosowanie dla użytkownika, żeby nawet przyciemnioną mieć na oku?
Ja na razie nie stwierdziłem jej użyteczności.

25 minut temu, Gidyja napisał:

A nie można wyłączyć ją w modelu xf9005 mogę określić kiedy ma się palić.

Jeśli masz na myśli te opcje co na załączonym obrazku, to u mnie nie działają (tzn. mimo wyłączenia opcji dioda i tak się zapala).

Czy chodzi o jakieś inne ustawienia?

dioda_led.jpg

Wyłącz tą diodę w ten sposób:

1. Home
  2. Strzałką do góry na "Click to Type" - ikonka klawiatury obok ikony mic
  3. Wejdź do klawiatury i od razu z niej wyjdź.
  4. Dioda gaśnie

Pozdrawiam.

ps. też jestem zadowolony z tego modelu po 2-óch tyg. użytkowania.

U mnie ta dioda nie świeci cały czas, tylko jak użyje pilota.

Ogólnie też jestem zadowolony z tego TV. Dobry HDR, super kolory (co zawsze w sony było na najwyższym poziomie), super płynność. Jak dla mnie jedyny minus (o którym wiedziałem i akceptowałem) to blooming.

Nie to nie kwestia ustawień tylko bolączka wszystkich LCD. Najlepiej jest to widoczne jak jest całkowita ciemność w pomieszczeniu i wtedy np. odpal Netflixa - napisy białe będą miały lekką otoczkę na ciemnym tle. Zobacz np. u góry gdzie będzie informacja o kategorii wiekowej - będzie dookoła jaśniejsza niż cały ekran.

Co do diody led - u mnie można ją wyłączyć całkowicie lub ustawić wg upodobań - zmienia się to w Ustawienia>Ustawienia urządzenia>Wskaźnik LED>Dioda podświetlenia LED - tam mam wybrane Prosta reakcja czyli świeci gdy jest używany pilot. Do wyboru mamy 5 trybów w tym jeden który ją całkowicie wyłącza.

5103b7c777767e6aac4d4baf079efdaa.jpg10cf5f6cafdf55dd470cab24177df6b2.jpg

Edited by user7878
  • Confused 1

Ten temat dotyczy XH9505 a Ty najwidoczniej piszesz na podstawie innego modelu bo u mnie są takie opcje ja pokazane wyżej więc porównywanie dwóch różnych nie ma sensu, tym bardziej jeśli chodzi o blooming itp.

• Haha 1

Jest jeszcze problem z YouTube - co jakiś czas się zwiesza i pomaga tylko restart TV. To samo miałem w ZF9 - tam poprawili to z kolejna wersją oprogramowania więc tutaj też trzeba czekać - swoją drogą niezłe asy tam u nich to oprogramowanie robią 😉

@Jarex do bloomingu odpal sobie https://www.youtube.com/watch?v=AYtvehF9-Z8 testuj w całkowicie ciemnym pokoju.

Ogólnie TV jest petarda. W LCD Fald jeden z najlepszych.

Ja nie oglądam w zupełnej ciemności bo szkoda oczu. Mam światło z listwy led sterowane pilotem więc dobieram sobie barwę i moc w zależności od materiału. Może dlatego nie rzuca mi się to w oczy. U mnie YT jak narazie ok ale też nie katuje. Jeszcze mi się więc nie zawiesił.

• Haha 1

Godzinę temu, user7878 napisał:

Mam model 85XH9505

Ciekawe to. Po pierwszym odpaleniu parę dni temu, TV najpierw zaktualizował się na najnowszej wersji oprogramowania (tak myślę).

U mnie to jakoś inaczej wygląda ten cały numer wersji, no i nie ma tych fajnych opcji zarządzania diodą LED a tylko dwie pozycje jak już wyżej wkleiłem.

wersja.jpg

@alojzy to dziwne, żeby od rozmiaru TV zależało jaki soft ma wgrany ale widocznie tak jest. Może ktoś z 75" się wypowie jak jest u niego.

@Jarex możesz oglądać nawet w pełnym słońcu ale nie zmienisz faktu, że blooming na naszych TV jest i będzie obecny. Możesz zmniejszyć automatyczne lokalne przyciemnienie ale stracisz na jakości obrazu - taka technologia. Nie jest to OLED.

• Upvote 1

2 godziny temu, user7878 napisał:

@alojzy to dziwne, żeby od rozmiaru TV zależało jaki soft ma wgrany ale widocznie tak jest. Może ktoś z 75" się wypowie jak jest u niego.

Dopatrzyłem się w helpie (tym odpalanym z pilota), że "wersja oprogramowania" jest u mnie taka sam tj. PGK6.4960.0628EUA

Różnice w opcjach jednak są ewidentne i chyba musi to wynikać z różnicy wersji Kompilacji widocznej w Ustawieniach->Ustawienia urządzenia->Informacje - możesz to potwierdzić porównując wersję kompilacji ze screena powyżej z wartościami u siebie?

Przy okazji mój model nazywa się BRAVIA 4K UR3 - ten 85 cali też tak się nazywa?

Edited by alojzy

8 godzin temu, user7878 napisał:

@alojzy mam dokładnie takie same informacje jak na Twoim screenie

OK, dzięki. W takim razie jest tylko jedno wyjaśnienie, z jakiegoś powodu programiści warunkują wyświetlanie tych opcji w zależności od TV, na którym działa oprogramowanie. Nie wiem czy chodzi o rozmiar i konstrukcję czy o coś innego ale tak to wygląda. Swoją drogą ciekawe czy inne opcje też się różnią.

Jeśli ktoś ma 49", 55" lub 75" to napiszcie jak to jest u Was z opcjami palenia diody LED.

Nie mniej jednak uważam, że ustawienia w opcji "Dioda podświetlenia LED", którą wskazał @user7878 wg mnie dotyczy diody głównej a nie diody od mikrofonu (żółta), o którą chodziło zapewne Tobie.

Witaj chodzi mi po głowie zmiana TV też mam słabość do Sony. Obecnie użytkuję Sony 47w805a, wszystko z nim ok zadowolony jestem z obrazu. Wiadomo 4k na Netflixie będzie zapewne kolosalna różnica. Planuję zakup 55xh95...ale ...nagle przy kumulacji promocji w jednej sieci..55xh95..wychodzi około 4500 a Oled również od Sony 55 kda8 4.800...jak oceniacie który kierunek obrać..

W dniu 19.12.2020 o 09:13, maslak1905 napisał:

Witaj chodzi mi po głowie zmiana TV też mam słabość do Sony. Obecnie użytkuję Sony 47w805a, wszystko z nim ok zadowolony jestem z obrazu. Wiadomo 4k na Netflixie będzie zapewne kolosalna różnica. Planuję zakup 55xh95...ale ...nagle przy kumulacji promocji w jednej sieci..55xh95..wychodzi około 4500 a Oled również od Sony 55 kda8 4.800...jak oceniacie który kierunek obrać..

Kierunek jest prosty. Miałem i mam KD55W809 i kupiłem Oled 65A8 zastanawiając się mocno nad HX9505 . Prawda jest taka że A8 to najlepszy TV na rynku (living room) na 2020 rok wg HDTV. Jakość obrazu jest lepsza niż w LED XH9505, a jeżeli ktoś twierdzi inaczej to jest po prostu ślepy. I pieprz..ć jakieś historie "burn in" czy inne o jasności, bo to bzdety. Obraz jest wystarczająco jasny i jak nie będziesz oglądał informacji pół dnia na dobę to nie masz się czym przejmować. Bierz OLEDA choć XH9505 to też bardzo dobry TV, ale szczęka Ci nie opadnie.:- W LED wkurzały mnie przyciemnione miejsca w rogach na matrycy. W Oled jest to idealne jak poniżej.
)D7F9F63B-0D77-4DE3-AF52-9E5161EEE5DA.thumb.jpeg.5e2063d7afcb56a40079e3974be7e447.jpeg

Edited by vvalery
  • Like 1

Cześć.

Zauważyłem, że do instalacji aplikacji jest wolnego niecałe 4Gb po wyjęciu z pudełka, a właściwie po wyjęciu i zaktualizowaniu się. Aktualizacja była online na telewizorze. Widziałem też, że jest plik na stronie sony. Ale pliku na stronie już nie ma dostępnego. Jakiś wadliwy?

Mam w tej chwili doinstalowanych kilka dosłownie dodatkowych aplikacji i jest już 3Gb.
Pamięci niby jest 16Gb. Rozumiem, że system coś zjada. Ale bez przesady i czy jest to normalne? Zawartość demonstracyjna wyczyszczona. 
Próbowałem z rozszerzeniem pamięci za pomocą pendrive, ale można przenieść tylko niektóre aplikacje i działają mega wolno. Tak, że to odpada i wiele na tym TV się nie poinstaluję bo jeszcze pliki cache zjadają dodatkowe megabajty.