sernik1 0 Posted December 15, 2020 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? XXm2;2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.35m;3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1;4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Siedzę na wprost ekranu;5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Zawieszę na ruchomym uchwycie;6. Jak słońce świeci w pokoju ? Mam rolety dzień i noc, więc światło dociera do pokoju w minimalnym stopniu;7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 42LB670v;8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Przede wszystkim szukam ekranu 65-calowego i chciałbym, żeby to był smartTV. Aktualnie korzystam z systemu webOS i zakupując nowy telewizor wolałbym pozostać przy tym systemie;9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K i HD;10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Xbox one i później PS5, jeśli w końcu pojawiają się w sklepach. Dodatkowo dekoder z UPC, ale używam go tylko okazyjnie;11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5h, czasami dłużej;12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia;13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy netflix, filmy w jakości blu-ray i 1080p, oglądam sport, filmiki na youtube, czasami filmy na CDA;14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Jeśli chodzi tutaj o przeglądarkę to raczej nie;15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, zamierzam grać tylko na konsoli z poprzedniej generacji (Xbox One) oraz na konsoli z obecnej generacji (Playstation 5). Możliwość puszczenia ekranu z PC byłaby też fajnym rozwiązaniem, ponieważ czasami zdarza się, że puszczam film z zalukaj czy innej stronki. Telewizora do grania używam tak 50/50. Na pewno więcej czasu spędzam przy youtube, ale jeśli uda się w końcu kupić PS5, to na pewno też będzie grane sporo czasu;16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Filmy częściej oglądam wieczorami, a filmiki z youtube w dzień. Na konsoli gram zależnie, jak się wkręcę to mogę grać od rana do nocy. Wiem, że przy wieczornym oglądaniu filmów lepsza byłaby matryca VA, ale aktualnie w telewizorze posiadam matrycę IPS i nie przeszkadza mi to w niczym. Przy poruszaniu kursorem od pilota po ekranie pojawia się zjawisko cloudingu lub coś w tym stylu, ale też nie jest to dla mnie żadną przeszkodą. Idzie się przyzwyczaić;17. Preferencje co do wielkości? Celuję głównie w ekran 65-calowy, ponieważ chciałbym go wrzucić na ścianę i mam idealnie wymierzone miejsce w pokoju. Zastanawiałem się też nad 55-calowym LG OLED55BX, ale to już większy wydatek i nie wiem czy nie będzie za mały ekran. Ponadto obawiam się wypalenia, ponieważ oglądając youtube lub grając w gierki obraz momentami jest statyczny. W szczególności na youtube, gdy oglądam zapis z czyjegoś live;18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? To, że każdy ekran nie jest sobie równy;19. Preferencje co do marki ? Najchętniej wybrałbym LG ze względu na webOS i fakt, że mam już dwa telewizory tej marki i jestem z nich zadowolony. Ponadto przemawia za nimi łatwość w poruszaniu się po menu, magic pilot;20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Mam 3D w obecnym telewizorze i nie działa najlepiej, więc podziękuję;21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3.7tyś razem z uchwytem; 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie; Z 65-calowych ekranów rozważałem głównie LG NANO863NA. Zdaję sobie sprawę, że jest to matryca IPS, ale obecny TV mam na tej samej matrycy i nie sprawia mi to większych problemów. Niemniej jednak szukam telewizora, na którym będzie bardzo dobry obraz, będzie nadawał się do konsol nowej generacji i będę mógł na nim oglądać rzeczy typu filmiki na youtube, anime, kreskówki, filmy 4K. Rozważałem również zakup 55-calowego LG OLED55BX, ale tak jak napisałem wcześniej - obawiam się wypalenia i pozostaje kwestia wielkości ekranu. Dodatkowo musiałbym do niego dopłacić trzy stówy i byłbym do tego skory, gdyby miał 65 cali. Quote Share this post Link to post Share on other sites