Redakcja 10,928 Posted December 14, 2020 Zła passa CD Projektu po premierze gry Cyberpunk 2077 trwa. Sama produkcja okazała się kasowym sukcesem, ale jednocześnie dużą plamą na wizerunku polskiego studia. Teraz twórcy proponują zwrot pieniędzy graczom posiadającym wersje na konsole. Jednocześnie wartość akcji CDP drastycznie spada Przeczytaj całość Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf7705 966 Posted December 14, 2020 Ale wiocha. 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ma_ko 313 Posted December 14, 2020 No tak sprzedali auto..., tylko zpamnieili powiedzieć ze nie ma "kierowcnicy i hamulca"..., niech przeproszą akcjonariuszy....zwala w tydzień z 430 zł do 230 zł... 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam60 724 Posted December 14, 2020 FernBus simulator Godzinę temu, raf7705 napisał: Ale wiocha. Wiocha to by była jakby nie wprowadzili programu zwrotów i momentalnie nie zaczęli wypuszczać poprawek... Naprawdę - nie przesadzajmy - mnóstwo gier w dniu premiery ma liczne błędy, a niekiedy nawet 4 lata od premiery zdarzają się błędy jak w FernBus Simulator gdzie wciąż można zobaczyć lewitujące samochody... A w dniu premiery to była masakra... Oczywiście studio, które wydało Fernbusa nieporównywalnie mniejsze niż Redsi, ale to był tylko przykład jaki znam z autopsji, a o wielu innych słyszałem... I nikt nigdy nie robił programu zwrotów... Brawo CDP ! 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ma_ko 313 Posted December 14, 2020 4 minuty temu, Adam60 napisał: FernBus simulator Wiocha to by była jakby nie wprowadzili programu zwrotów i momentalnie nie zaczęli wypuszczać poprawek... Naprawdę - nie przesadzajmy - mnóstwo gier w dniu premiery ma liczne błędy, a niekiedy nawet 4 lata od premiery zdarzają się błędy jak w FernBus Simulator gdzie wciąż można zobaczyć lewitujące samochody... A w dniu premiery to była masakra... Oczywiście studio, które wydało Fernbusa nieporównywalnie mniejsze niż Redsi, ale to był tylko przykład jaki znam z autopsji, a o wielu innych słyszałem... I nikt nigdy nie robił programu zwrotów... Brawo CDP ! Jasne "zespół" 500 ludzi pracował na Cyber 8 lat w tym wyglada na to spory zespół "kelnerów" od optymalizacji..., a wypuszczenie gry na poprzednie konsole Xbox One i PS4 to nic innego jak wieśniacki skok na kasę..., bo ta gra co najwyżej to jakaś Aplha...., Niestety zawiedli rynek bardzo, a gra ma potencjał bardzo duży , a syf jaki się rozlał na polski "gaming"to widać na giełdzie..., po notowaniach wszystkich Polskiich spółek game.. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barnaba 1,078 Posted December 14, 2020 3 godziny temu, raf7705 napisał: Ale wiocha. Mało powiedziane! Ale czemu się dziwicie? Wszystko wychodzi na rynek niedorobione. Mnie bardziej smuci jednak tendencja - do tej pory były wersje beta, teraz przechodzimy na poziom Alfa. To musi *ebnąć, chciałoby się powiedzieć, ale chyba ludzie to lubią, jak nie przymierzając "miłościwie" nam rządzących 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted December 14, 2020 2 godziny temu, ma_ko napisał: a wypuszczenie gry na poprzednie konsole Xbox One i PS4 to nic innego jak wieśniacki skok na kasę..., bo ta gra co najwyżej to jakaś Aplha...., a na ps4pro/xbox1x działa też kiepsko? czy to tylko ps4/xb1s mają takie problemy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam60 724 Posted December 14, 2020 https://www.money.pl/gielda/cd-projekt-ucieka-spod-topora-prezes-przyznaje-zle-ocenilismy-skale-i-zlozonosc-problemow-6586213125982912a.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fjubens 307 Posted December 14, 2020 (edited) 44 minuty temu, Barnaba napisał: Mało powiedziane! Ale czemu się dziwicie? Wszystko wychodzi na rynek niedorobione. Mnie bardziej smuci jednak tendencja - do tej pory były wersje beta, teraz przechodzimy na poziom Alfa. Mnie to już wkurza, że pomijając tradycyjnie bugi i całą resztę, to teraz nawet nie potrafią zaimplementować poprawnie HDR. Cyberpunk ma w ogóle spi....rzony, co sam Vincent zaznacza czy EvilBoris i zalecają grę w SDR, a AC: Valhalla wymaga obniżenia jasności, bo ma punkt czerni najniższy nie na 0, tylko bodajże na 00.06, w każdym razie nie ma przez to domyślnie czerni w HDR i nawet ekran wstępny do gry, który w SDR ma czarne tło, to w HDR ma 'mgliste'. WD: Legion jak zagrałem zanim wywaliłem po 5 godzinach, bo gra jest beznadziejna, to też HDR miał jakiś dziwny, że wszystko było jak za mgłą, zupełnie jakby poszedł mismatch dla HDMI Black Level oraz Black Level w LG C9 mimo iż to weryfikowałem i wszystko było poprawnie (sprawdzane Limited + Low oraz Full + High). Co zabawne, to jak odświeżyłem sobie ostatnio Gearsy 5 na PC w 4K 120Hz HDR, to była absolutna czerń tam gdzie powinna, efekty HDR i gra robiła genialne wrażenie. Tym bardziej dziwnie teraz się patrzy na nowe gry i 'HDR'.. Edited December 14, 2020 by Fjubens 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf7705 966 Posted December 14, 2020 FernBus simulator Wiocha to by była jakby nie wprowadzili programu zwrotów i momentalnie nie zaczęli wypuszczać poprawek... Naprawdę - nie przesadzajmy - mnóstwo gier w dniu premiery ma liczne błędy, a niekiedy nawet 4 lata od premiery zdarzają się błędy jak w FernBus Simulator gdzie wciąż można zobaczyć lewitujące samochody... A w dniu premiery to była masakra... Oczywiście studio, które wydało Fernbusa nieporównywalnie mniejsze niż Redsi, ale to był tylko przykład jaki znam z autopsji, a o wielu innych słyszałem... I nikt nigdy nie robił programu zwrotów... Brawo CDP !Nic się nie stało, Polacy, nic się nie stało... Nic się nie stało... Polacy nic się nie stało... 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,226 Posted December 14, 2020 3 godziny temu, Adam60 napisał: FernBus simulator Wiocha to by była jakby nie wprowadzili programu zwrotów i momentalnie nie zaczęli wypuszczać poprawek... Naprawdę - nie przesadzajmy - mnóstwo gier w dniu premiery ma liczne błędy, a niekiedy nawet 4 lata od premiery zdarzają się błędy jak w FernBus Simulator gdzie wciąż można zobaczyć lewitujące samochody... A w dniu premiery to była masakra... Oczywiście studio, które wydało Fernbusa nieporównywalnie mniejsze niż Redsi, ale to był tylko przykład jaki znam z autopsji, a o wielu innych słyszałem... I nikt nigdy nie robił programu zwrotów... Brawo CDP ! Ale za co ty ty bijesz brawo? Za wyciśnięcie z graczy kasy za wersję konsolową, która jest niedokończona? Na pudle masz napisane: Xbox One i PS4. Taką grę kupujesz. Teraz to wiesz, wszystko można napisać. Ta gra nie jest "każdą inną". Sprzedano rekordową ilość preorderów (8 mln zakupów w ciemno) z czego prawie połowa to wersja na konsole. Kasa poszła. Kto zarobił, ten zarobił. Reszta niech się martwi, robi sobie zwroty itd. Poczytaj sobie twittera dzisiaj oraz relację z telekonferencji CDP RED itd. Dowiesz się wielu skandalicznych rzeczy, które nie powinny mieć miejsca. Brzmi to wszystko jak (niestety) przekręt. Kolejny w tym kraju. ps. Gry na konsole wyglądają coraz lepiej a nie gorzej gdy zbliża się koniec generacji. Wtedy wyciska się siódme soki a nie uczy programować. Po prostu zabrakło tutaj doświadczenia REDów bo nie robili oni nigdy gier na konsole. Wiedźmin to tylko jeden tytuł. JEDEN. Który dev zrobił dwie gry i był tak znany? No właśnie... 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
vader_4747 790 Posted December 14, 2020 (edited) 4 godziny temu, Adam60 napisał: Naprawdę - nie przesadzajmy - mnóstwo gier w dniu premiery ma liczne błędy, a niekiedy nawet 4 lata od premiery zdarzają się błędy jak w FernBus Simulator gdzie wciąż można zobaczyć lewitujące samochody... Prównanie CP2077 do jakiegoś Fernbusa, o którym nikt nie słyszał to jest nie na miejscu. Cyberpunk 2077 to tytuł AAA i najbardziej wyczekiwana gra roku od studia, nad którym wszyscy piali z zachwytu po Wiedźminie 3. Każdy liczył na grę generacji, a w wersji na konsole CP2077 wygląda jak wersja alpha gry robionej przez amatorów po godzinach... Edited December 14, 2020 by vader_4747 2 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
raf7705 966 Posted December 14, 2020 Wiocha i już, szkoda że tak to zrobili. 2 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xisiek 1,697 Posted December 14, 2020 (edited) Panowie to nie wiocha, nie przekret - tylko takie czasy!! Liczy sie tylko (wersja dla realistow) /glownie (wersja dla optymistow) kasa. Jakby "loncz" produktu zrobili po swietach przychody ze sprzedazy bylby pewnie nizsze (lekko) o jakies 25-35%. PS. Chlopcy z CDP doskonale wiedzeli jak duzo bugow maja a i tak wypuscili. Edited December 14, 2020 by Xisiek 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
klaus71 1,704 Posted December 14, 2020 Godzinę temu, Xisiek napisał: Chlopcy z CDP doskonale wiedzeli jak duzo bugow maja a i tak wypuscili. ale na PC działa całkiem dobrze - mi się nic nie sypie więc może tak źle nie jest Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,226 Posted December 14, 2020 Na PC jest całkiem spoko jeżeli chodzi o technikalia. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
VAMET 93 Posted December 14, 2020 (edited) Witam uprzejmie 4 godziny temu, Gmeru napisał: Ale za co ty ty bijesz brawo? Za wyciśnięcie z graczy kasy za wersję konsolową, która jest niedokończona? Na pudle masz napisane: Xbox One i PS4. Taką grę kupujesz. Teraz to wiesz, wszystko można napisać. Ta gra nie jest "każdą inną". Sprzedano rekordową ilość preorderów (8 mln zakupów w ciemno) z czego prawie połowa to wersja na konsole. Kasa poszła. Kto zarobił, ten zarobił. Reszta niech się martwi, robi sobie zwroty itd. Poczytaj sobie twittera dzisiaj oraz relację z telekonferencji CDP RED itd. Dowiesz się wielu skandalicznych rzeczy, które nie powinny mieć miejsca. Brzmi to wszystko jak (niestety) przekręt. Kolejny w tym kraju. ps. Gry na konsole wyglądają coraz lepiej a nie gorzej gdy zbliża się koniec generacji. Wtedy wyciska się siódme soki a nie uczy programować. Po prostu zabrakło tutaj doświadczenia REDów bo nie robili oni nigdy gier na konsole. Wiedźmin to tylko jeden tytuł. JEDEN. Który dev zrobił dwie gry i był tak znany? No właśnie... Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy za własne pieniądze robią się Beta, a teraz nawet Alpha Testerami zarówno jeżeli chodzi o gry jak i sprzęt. Jeszcze jakiś czas temu, myślałem, że mam nasr... we łbie, że gram w gry rok po premierze, jak są zdecydowanie tańsze i w wersjach Complete i już nawet nic nie łatają, bo wszystko co mieli, to połatali. Mam tyle gier w bibliotece do zagrania, że CP2077 powinien już doczekać się wersji ze wszystkimi DLC i łatkami Z poważaniem Edited December 14, 2020 by VAMET 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,226 Posted December 14, 2020 Wiesz dlaczego? Bo to miał być mesjasz i gra wszechczasów. To trochę inna bajka niż "każda inna gra". Sam wydałem na ten tytuł grubo ponad 3K zł. Limitowana konsola (teraz już jako eksponat bo w między czasie wyszły next gen (lol), dodatki, figurki itd. Myślałem, że po takich zapowiedziach to będzie kosmos i super mieć te wszystkie limitowane rzeczy, których od dawna już nie ma na rynku. Ja też dałem się nabrać Tyle, że ja to już czułem od pół roku kiedy koledzy dziennikarze ograli wersję testową. Już wtedy wiedziałem, że coś tu nie gra. Wrażenia były średnie. Potem te wszystkie zapowiedzi, filmy itd. Słabo to wyglądało. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kmicic13 229 Posted December 14, 2020 5 godzin temu, klaus71 napisał: a na ps4pro/xbox1x działa też kiepsko? czy to tylko ps4/xb1s mają takie problemy? Na One X grało mi się bardzo dobrze, zwłaszcza po ostatnim patchu. Ale ja się wychowałem na grach od lat 90-tych i nie mam w sobie syndromu "nie gram, bo za mało przechodniófff". Obecnie zaś pykam na Series X (miałem nie kupować, a wpadł jako prezent ) i tu to już w ogóle jest super, może oprócz skopanego hdr. W każdym razie bawię się przy tej grze bardzo dobrze, a fabuła i postacie to najwyższa półka moim zdaniem. 1 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ma_ko 313 Posted December 15, 2020 13 godzin temu, klaus71 napisał: a na ps4pro/xbox1x działa też kiepsko? czy to tylko ps4/xb1s mają takie problemy? "liftowe konsole dają radę" choć bledow jest pełno.. no może już po aktualizacji nie jest złe... Quote Share this post Link to post Share on other sites
qazar 391 Posted December 15, 2020 9 godzin temu, Gmeru napisał: Wiesz dlaczego? Bo to miał być mesjasz i gra wszechczasów. To trochę inna bajka niż "każda inna gra". Sam wydałem na ten tytuł grubo ponad 3K zł. Limitowana konsola (teraz już jako eksponat bo w między czasie wyszły next gen (lol), dodatki, figurki itd. Myślałem, że po takich zapowiedziach to będzie kosmos i super mieć te wszystkie limitowane rzeczy, których od dawna już nie ma na rynku. Ja też dałem się nabrać Tyle, że ja to już czułem od pół roku kiedy koledzy dziennikarze ograli wersję testową. Już wtedy wiedziałem, że coś tu nie gra. Wrażenia były średnie. Potem te wszystkie zapowiedzi, filmy itd. Słabo to wyglądało. Dlatego ja się wstrzymałem z zakupem limitki i cieszę się z tego faktu 😄 Gra wpadnie pod choinkę, ale ogram dopiero w przyszłym roku bo usprawnieniu dla XSX bo teraz męczę COD i Souls 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam60 724 Posted December 15, 2020 (edited) 14 godzin temu, Gmeru napisał: Ale za co ty ty bijesz brawo? Za wyciśnięcie z graczy kasy za wersję konsolową, która jest niedokończona? Na pudle masz napisane: Xbox One i PS4. Taką grę kupujesz. Teraz to wiesz, wszystko można napisać. Ta gra nie jest "każdą inną". Sprzedano rekordową ilość preorderów (8 mln zakupów w ciemno) z czego prawie połowa to wersja na konsole. Kasa poszła. Kto zarobił, ten zarobił. Reszta niech się martwi, robi sobie zwroty itd. Poczytaj sobie twittera dzisiaj oraz relację z telekonferencji CDP RED itd. Dowiesz się wielu skandalicznych rzeczy, które nie powinny mieć miejsca. Brzmi to wszystko jak (niestety) przekręt. Kolejny w tym kraju. ps. Gry na konsole wyglądają coraz lepiej a nie gorzej gdy zbliża się koniec generacji. Wtedy wyciska się siódme soki a nie uczy programować. Po prostu zabrakło tutaj doświadczenia REDów bo nie robili oni nigdy gier na konsole. Wiedźmin to tylko jeden tytuł. JEDEN. Który dev zrobił dwie gry i był tak znany? No właśnie... Ok przekonałeś mnie Ty i inne osoby do zmiany zdania... Rzeczywiście w tym wypadku i tak długiego okresu czekania należało by wydać produkt kompletny i działający... Brawo biłem nie za wydanie tej gry w takim kształcie tylko za prawidłową reakcję w postaci programu zwrotów. W innym miejscu na forum pisałem np. o przesunięciu ETS2 DLC Iberia, żeby było perfekt i chłopaki z SCS Software nie poszli po kasę... Ale jest też jeszcze inna strona medalu - społeczna, narodowa... Patriotyzm w Polsce ma jedynie oznaczać kiboli z rasistowskimi i seksistowskimi hasłami na marszach niepodległości ? Mamy oto polską firmę, rozpoznawalną na całym świecie. Firmę stworzoną bez układów postprlowskich, firmę, która się wybiła. Znane jest przysłowie, że nikt tak nie zaszkodzi Polakowi jak drugi Polak. I znane jest przysłowie, że nikt się tak nie kłóci jak Polacy między sobą. Może z uwagi na fakt, że to polska firma należało by dać jej większą taryfę ulgową ? Takie jest moje zdanie... Idę o zakład, że gdyby to dotyczyło np. firmy izraelskiej odsetek obywateli tego kraju jak i Żydów rozsianych po całym świecie; krytykujących taką firmę byłby znacznie mniejszy niż Polaków, a ile w ogóle by jej nie bronili... Redsi momentalnie wprowadzili program zwrotów, przyznali się do winy, posypali głowę popiołem, a nie udają jak ten cały nasz kraj i obywatele pełni hipokryzji, że jest wszystko ok... I za to były brawa... Ale, że wypuścili produkt z błędami licząc na zyski na święta to też się oburzam, szczególnie, że takie SCS software, znacznie mniejsze studio nie połakomiło się na kasę.. Ale już dajmy spokój Redsom... Na PC podobno jest ok. Niezadowolone osoby z konsol niech oddadzą albo poczekają na poprawki... A generalnie zanim jeszcze była premiera tej gry w temacie o PS5 pisałem co myślę o ludziach kupujących coś w dniu premiery... 10 godzin temu, VAMET napisał: Witam uprzejmie Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy za własne pieniądze robią się Beta, a teraz nawet Alpha Testerami zarówno jeżeli chodzi o gry jak i sprzęt. Jeszcze jakiś czas temu, myślałem, że mam nasr... we łbie, że gram w gry rok po premierze, jak są zdecydowanie tańsze i w wersjach Complete i już nawet nic nie łatają, bo wszystko co mieli, to połatali. Mam tyle gier w bibliotece do zagrania, że CP2077 powinien już doczekać się wersji ze wszystkimi DLC i łatkami Z poważaniem Robię dokładnie tak samo, a w ETS2 gram 6 lat po premierze ! I jest perfekcyjnie... A na początku podobno był koszmar... Edited December 15, 2020 by Adam60 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Buhaj 75 Posted December 16, 2020 Gadka o zwrotach to czysty PR: Sony ani Microsoft nie mają osobnych ustaleń z CDPR. Często też odrzucają wnioski.Wysłane przez Tapatalka 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites