CJ Robert 0 Posted May 22, 2020 (edited) Cześć wszystkim. Jak oglądać na FHD filmy z wykorzystaniem maksymalnie rozdzielczosci? Miec dostep do 1080p przy 16x9 albo... przeskalowac materialy 4K. Wiadomo nie od dzis, ze filmy 1080p nie wiele maja wspolnego z prawda, głównie są w pionie o rozdzielczosci max. 800 pikseli, a ludzkie oko wlasnie na ta rozdzielczosc zwraca najwieksza uwage . "Halo, ale ja mam TV z 1080" - wiec gdzie jest prawie 300 pikseli? No wlasnie i tu jest zagwozdka. Ni ma. Ogladasz filmy o jakosci 800p w rozleglej szerokosci. Ale moze jest sposob? Natrafilem na informacje dotyczace edycji kontenerow .mkv matroska. Mozna tam poustawiac przyciecie wyswietlanego obrazu z kazdej strony, czy ogolnie rozdzielczosc i proporcje, niezaleznie od realnej wartosci danego pliku wideo. Ale VLC tego nie lapie (edytowane wczesniej w MKVToolNIX) głównie jesli chodzi o przycinanie. Ale teraz pytanie, czy mozna zmusic software'owo peceta by, dekompresowal i renderowal tylko okreslona czesc ramki, tzn wykadrowaną i przeskalowana? Teraz pomyslicie - co za cebularz, kup se gosciu lapka z Sky Lake'iem za 3000zl i przestan zasmiecac forum, temat walkowany wiele razy etc. Ale ja nie mam TV 4K, chce tylko w pelni wykorzystac swoj FHD, tzn wykadrowac film 4K do 16x9 i pomniejszyc (1920x1080 ), wypieprzyc boki materialu i cieszyc sie wypelnionym prawdziwie kazdym pikselem, za ktory zaplacilem. Jesli chodzi o moja intuicje, to wyrenderowac sie na pewno da. Ale z dekompresja bedzie problem, bo zeby wykadrowac (wyciac) obraz musi byc "otwarty". Czyli co, nici jak tu ogladac w pelnym FHD bez poteznego komputera ? Czy moze jest tu jakis cwaniak ? Edited May 22, 2020 by CJ Robert Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barnaba 1,091 Posted May 22, 2020 Trochę nie wierzę, że ty tak na poważnie? Ale jeśli tak, to może funkcja "zoom" w tv rozwiąże twój "problem"? 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
CJ Robert 0 Posted May 22, 2020 (edited) Słuchaj, wczoraj dzięki podobnym zabiegom osiągnąłem średnio 14 FPS przy h.265 z filmu 4K na 14-sto letnim, dwurdzeniowym lapku z 4GB RAM. Moze jednak gra warta świeczki? Edited May 22, 2020 by CJ Robert Quote Share this post Link to post Share on other sites