Skocz do zawartości
Jakub Krawczyński

Nowa NVIDIA Shield - 4K Dolby Vision, szybszy procesor

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, makakam napisał:

@Adam60

Zainteresuj się rendererem madVR jeśli masz komputer z mocnym GPU.

Dla hardcorowych użytkowników jest 

madVR Envy ;)

https://2e305a0b-3187-46e4-93b6-4a1a6061b259.filesusr.com/ugd/4bf82a_56dc4c7f905347b8ae3ec84456caeeb3.pdf

Znam sprawę, ale jak dla mnie za dużo "pieprzenia"... Od 15 lat nie oglądam filmów przez wyjście z kompa...

Tak się oglądało kiedyś jak nie istniał android i tv boxy... Wiem, że wciąż część ludzi tak ogląda, ale to nie dla mnie... Zrobiłem się wygodny :) Pilot w ręku i dostęp do wszystkiego...

Podłączam pada z xboxa360 i pobawię się jeszcze grami i dam znać... :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - ostatni element czyli gry sprawdzone... Nie mam żadnych doświadczeń z graniem na androidzie więc to było zupełnie amatorskie pierwsze wrażenie.

Pierwsza sprawa - spodziewałem się problemów z parowaniem pada od xboxa360... Więc byłem w szoku po tym jak po prostu włączyłem pada i zaczął działać ! Nie ma parowania z shieldem (tylko z nadajnikiem ręcznie)... Po prostu od razu działa ! Wielki plus ! Dziecko to ogarnie !

Miałem ściągniętego pinballa. Ściągnąłem 2 rodzaje wyścigów. To co mi się rzuciło w oczy to to, że jest mnóstwo rzeczy za jakie trzeba płacić. Jest kilka ekskluzywnych, darmowych gier wyłącznie na shielda, ale nic nie zainstalowałem z nich. Nie rozgryzłem tego do końca, ale przeszedłem jakieś 2 wyścigi w jednej z gier i normalnie powinno się odblokować dostęp do kolejnych, a tu lipa... Ale w grach nie jestem za dobry :) przynajmniej od grania...

Grafika trochę zwalniała, ale nie wiem czy to shield czy TV nie nadążał... Ale nie przeszkadzało to grać... Generalnie jak na urządzenie tej wielkości grafika robi wrażenie...

Także i do gier jest ok...  Pierwszy TV BOX na którym mi w ogóle przyszło do głowy granie... :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Toto, może się połączyć z konsolą, która jest w innym pokoju, w tej samej sieci wi-fi i streamować, grę na telewizor z tej konsoli?
Czy tylko jakieś androidowe badziewia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, raf7705 napisał:

A Toto, może się połączyć z konsolą, która jest w innym pokoju, w tej samej sieci wi-fi i streamować, grę na telewizor z tej konsoli?

Nie mam pojęcia :) Jest wbudowany chromecast więc można przesyłać z innych urządzeń w ten sposób, ale dokładnie nie wiem jak to działa.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chromecast, to do przesyłania filmików z telefonu itp.

Myślałem, że ta niby konsola NVIDIA, była zrobiona głównie po to, żeby streamować gry z PC, albo innej pełnoprawnej konsoli a opcja media playera, to dopiero później wyskoczyła.

Tak, że dobrze, jak byś to ustalił i przetestował a nie jakieś popierdółki androidowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, raf7705 napisał:

Chromecast, to do przesyłania filmików z telefonu itp.
Myślałem, że ta niby konsola NVIDIA, była zrobiona głównie po to, żeby streamować gry z PC, albo innej pełnoprawnej konsoli a opcja media playera, to dopiero później wyskoczyła.
Tak że dobrze jak byś to ustalił i przetestował a nie jakieś popierdółki androidowe.

Ok sprawdzę...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, makakam napisał:

madVR Envy

Za drogie dla normalnych ludzi.

Swoją drogą niedługo wyjdzie darbee dla 4k.

1 godzinę temu, raf7705 napisał:

Można castować z pc, można grać podobno w gry ze Steam i grać w gry z chmury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, raf7705 napisał:

Tak, że dobrze, jak byś to ustalił i przetestował a nie jakieś popierdółki androidowe.

Pierwsze wrażenie z GeForce Now jest bardzo dobre... Tak naprawdę muszę opisać nie tylko działanie tej usługi na shieldzie, ale w ogóle całej usługi.

Na wstępie powiem, że jestem (byłym) graczem... Kiedyś bardzo dużo grałem na kompie, ale w strategie głównie. Od czasu do czasu w wyścigi i czasami FPS... Ale to było kiedyś... Więc to był mój pierwszy kontakt od dawna... Założenie konta zarówno przez komputer jak i potem już przez shielda jest błyskawiczne i zajmuje mniej niż 1min. Miłe zaskoczenie... Posiadam łącze 80 Mbit/s (w praktyce 70 Mbit/s ) więc mieszczę się w widełkach dla usługi strumieniowania z GeForce Now gdzie jest wymagane więcej niż 50 Mbit/s ...

Po pierwszych testach zarówno na kompie jak i shieldzie miałem komunikat na czerwono, że mam powyżej normy jakieś opóźnienie ms... ale wśród wielu wskaźników był tylko jeden. Komp mam na LANIE, shielda na Wifi... Na shieldzie to opóźnienie było pokazywane na większe... Mam chyba router 2,4 GHz (muszę sprawdzić czy nie 5GHz), ale chyba nie wiele by to zmieniło bo i na LANIE, który idzie pełną szybkością było to opóźnienie...

Ok.. Jak to wygląda wszystko w praktyce ? Po zalogowaniu do usługi (bezpłatnego planu) po oczekiwaniu 2 min.  odpaliłem pierwszą grę jaka była czyli Tomb Raider (tego co był wydawany na Xboxa 360 )... Grafika na TV przepiękna... Włączyłem tryb gra... Wreszcie go sprawdziłem... Nie potwierdziły się, oczywiście wszystkie bzdury jakie pisało część użytkowników na forum rok temu, że giną detale w czerniach i jakieś inne dyrdymały... Obraz jest jak marzenie... Przeszedłem pierwszą część pierwszej misji... Poobracałem sobie Larę na różne sposoby :) ... Od czasu do czasu były jakieś lagi, ale jak dla mnie absolutnie nie przeszkadzające w grze... A mówimy o shieldzie podłączonym przez Wifi na routerze 2,4GHz... Więc może być tylko lepiej...

Pograłem chwilę i zapomniałem, że nie mam włączonego ulepszania AI dla GeForce Now więc przeszedłem do ekranu gł i włączyłem to. Po ponownym wejściu w grę miałem już dostępną opcję ulepszenia... Obraz wyglądał jeszcze lepiej... Ponieważ moje odczucia to tylko odczucia wszedłem do menu gł. i włączyłem test. I tu wyszło pięknie ! max ok 100 fps, średnio ok 70 fps... Wyszedłem z gry i chciałem odpalić inną bezpłatną czyli wyścigi dla dzieci - Sonic. No i niestety tu już było oczekiwanie 32 min. więc dałem sobie spokój...

Jak działa cała ta usługa, dla osób nie znających tematu jak ja wczoraj - Otóż wersja bezpłatna oznacza oczekiwanie na serwer. U mnie za pierwszym razem były to tylko 2 min. , ale potem 32 min. Wiadomo jest niedziela, dużo osób może grać. Zobaczymy kiedy indziej... Natomiast płatna (bez oczekiwania) usługa to tylko 25zł na miesiąc więc tyle mniej więcej co za Spotify... Na shieldzie jest bezpłatnych parę gier m in. wspomniany wcześniej Tomb Raider... Inne trzeba mieć wykupione na steamie lub gdzie indziej... Oczywiście nie działają wszystkie na shieldzie, ale lista się wydłuża... Osobiście przymierzam się do zakupu Euro Truck Simulator 2 i sprawdzenia sobie. Jak kupię to napisze jeszcze.

Podsumowując za 999zł mamy: genialny odtwarzacz plików z upsalowaniem do 4K poprzez AI, urządzenie do stremingu Netflixa w HDR z Atmosem i DV + HBO GO, cda i wiele innych serwisów i niezłą maszynkę do gier... 3w1... Do tego pilot - marzenie... Możliwość podłączenia pada od xbox360 i innych.. Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że to największe moje odkrycie technologiczne 2020 r. !

• Lubię 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ja tomb raider to całego przeszedł rewelka na modelu 2017, dużo się ogólnie dzieje w usługach nvidii non stop coś tam kombinują. Jeszcze tylko powiem że pad od nvidii wymiata jest tak dobrze wykonany i solidny ten on xboxa one sie chowa :) szkoda tylko że nie można go podłączyć właśnie do xboxa..

Edytowane przez D4r3KS
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pierwsze wrażenie z GeForce Now jest bardzo dobre... Tak naprawdę muszę opisać nie tylko działanie tej usługi na shieldzie, ale w ogóle całej usługi.
Na wstępie powiem, że jestem (byłym) graczem... Kiedyś bardzo dużo grałem na kompie, ale w strategie głównie. Od czasu do czasu w wyścigi i czasami FPS... Ale to było kiedyś... Więc to był mój pierwszy kontakt od dawna... Założenie konta zarówno przez komputer jak i potem już przez shielda jest błyskawiczne i zajmuje mniej niż 1min. Miłe zaskoczenie... Posiadam łącze 80 Mbit/s (w praktyce 70 Mbit/s ) więc mieszczę się w widełkach dla usługi strumieniowania z GeForce Now gdzie jest wymagane więcej niż 50 Mbit/s ...
Po pierwszych testach zarówno na kompie jak i shieldzie miałem komunikat na czerwono, że mam powyżej normy jakieś opóźnienie ms... ale wśród wielu wskaźników był tylko jeden. Komp mam na LANIE, shielda na Wifi... Na shieldzie to opóźnienie było pokazywane na większe... Mam chyba router 2,4 GHz (muszę sprawdzić czy nie 5GHz), ale chyba nie wiele by to zmieniło bo i na LANIE, który idzie pełną szybkością było to opóźnienie...
Ok.. Jak to wygląda wszystko w praktyce ? Po zalogowaniu do usługi (bezpłatnego planu) po oczekiwaniu 2 min.  odpaliłem pierwszą grę jaka była czyli Tomb Raider (tego co był wydawany na Xboxa 360 )... Grafika na TV przepiękna... Włączyłem tryb gra... Wreszcie go sprawdziłem... Nie potwierdziły się, oczywiście wszystkie bzdury jakie pisało część użytkowników na forum rok temu, że giną detale w czerniach i jakieś inne dyrdymały... Obraz jest jak marzenie... Przeszedłem pierwszą część pierwszej misji... Poobracałem sobie Larę na różne sposoby ... Od czasu do czasu były jakieś lagi, ale jak dla mnie absolutnie nie przeszkadzające w grze... A mówimy o shieldzie podłączonym przez Wifi na routerze 2,4GHz... Więc może być tylko lepiej...
Pograłem chwilę i zapomniałem, że nie mam włączonego ulepszania AI dla GeForce Now więc przeszedłem do ekranu gł i włączyłem to. Po ponownym wejściu w grę miałem już dostępną opcję ulepszenia... Obraz wyglądał jeszcze lepiej... Ponieważ moje odczucia to tylko odczucia wszedłem do menu gł. i włączyłem test. I tu wyszło pięknie ! max ok 100 fps, średnio ok 70 fps... Wyszedłem z gry i chciałem odpalić inną bezpłatną czyli wyścigi dla dzieci - Sonic. No i niestety tu już było oczekiwanie 32 min. więc dałem sobie spokój...
Jak działa cała ta usługa, dla osób nie znających tematu jak ja wczoraj - Otóż wersja bezpłatna oznacza oczekiwanie na serwer. U mnie za pierwszym razem były to tylko 2 min. , ale potem 32 min. Wiadomo jest niedziela, dużo osób może grać. Zobaczymy kiedy indziej... Natomiast płatna (bez oczekiwania) usługa to tylko 25zł na miesiąc więc tyle mniej więcej co za Spotify... Na shieldzie jest bezpłatnych parę gier m in. wspomniany wcześniej Tomb Raider... Inne trzeba mieć wykupione na steamie lub gdzie indziej... Oczywiście nie działają wszystkie na shieldzie, ale lista się wydłuża... Osobiście przymierzam się do zakupu Euro Truck Simulator 2 i sprawdzenia sobie. Jak kupię to napisze jeszcze.
Podsumowując za 999zł mamy: genialny odtwarzacz plików z upsalowaniem do 4K poprzez AI, urządzenie do stremingu Netflixa w HDR z Atmosem i DV + HBO GO, cda i wiele innych serwisów i niezłą maszynkę do gier... 3w1... Do tego pilot - marzenie... Możliwość podłączenia pada od xbox360 i innych.. Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że to największe moje odkrycie technologiczne 2020 r. !
A można streamować grę ze swojej konsoli PS4? Coś mi się rzuciło takiego w oczy, jak szukałem informacji o tej NVIDIA shield.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, raf7705 napisał:
20 godzin temu, Adam60 napisał:
Ok.. Jak to wygląda wszystko w praktyce ? Po zalogowaniu do usługi (bezpłatnego planu) po oczekiwaniu 2 min.  odpaliłem pierwszą grę jaka była czyli Tomb Raider (tego co był wydawany na Xboxa 360 )... Grafika na TV przepiękna... Włączyłem tryb gra... Wreszcie go sprawdziłem... Nie potwierdziły się, oczywiście wszystkie bzdury jakie pisało część użytkowników na forum rok temu, że giną detale w czerniach i jakieś inne dyrdymały... Obraz jest jak marzenie... Przeszedłem pierwszą część pierwszej misji... Poobracałem sobie Larę na różne sposoby emoji4.png ... Od czasu do czasu były jakieś lagi, ale jak dla mnie absolutnie nie przeszkadzające w grze... A mówimy o shieldzie podłączonym przez Wifi na routerze 2,4GHz... Więc może być tylko lepiej...

A można streamować grę ze swojej konsoli PS4? Coś mi się rzuciło takiego w oczy, jak szukałem informacji o tej NVIDIA shield.

Jest taka możliwość, ale wyłącznie z PC z kartą GeForce poprzez GeForce Experience. Będę dzisiaj testował.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą przetestowałem opcję strumieniowania z PC. Niby podobny efekt można po prostu osiągnąć poprzez przeciągnięcie kabelka HDMI do TV, ale...

- Mamy upscalowanie i poprawianie jakości

- Nie męczymy się z ustawieniem 2 ekranów

- Przechodzi to przez shielda

- Jeśli ktoś ma TV w innym pokoju, teoretycznie jak mu klawiatura/pad będzie działało (do sprawdzenia czy nie wystarczy podłączyć pod shield) może tak grać przez WiFi

Mam obecnie demo Euro Truck Simulator 2 demo i przez GeForce Now to nie przeszło (tylko pełna gra), a ponieważ mój komp spełnia wymagania tej gry odpaliłem w ten sposób. Znowu był komunikat o przełączeniu routera na 5GHz i znowu było coś na czerwono, ale dojechałem do Pragi :)  i może tylko ze 2 razy był jakiś 2sek. lag... Tak więc jest naprawdę ok... Na shieldzie ładnie widzi wszystkie gry jakie mamy w bibliotece... Cała instalacja i ustawienie na PC i shieldzie zajęło ok 5 min.

Jeszcze mam dużo do rozgryzienia - np pada musiałem podłączyć pod kompa, a nie shielda, choć wcześniej wołał shield. Po za tym nie wiem jak usunąć ikonki shielda w górnym rogu (choć właściwie to nie przeszkadza)... Jednak ostatecznie i w tym wypadku nvidia shield okazał się dobry...

A teraz największy MINUS tego urządzenia, o którym nie pisałem wcześniej... Na sprawdzaniu, ustawianiu i zabawie zszedł mi tydzień czasu ! Planowałem max 2 dni ! Do tego dawny gracz odkrył ets 2 więc shield spowodował, że wrócę do grania.. :) Tak - POCHŁANIACZ CZASU - To największy minus nvidia shield ! ;)

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe , to będziesz miał więcej zabawy na zimę.
Ale to jak?
Komputer w innym pokoju stoi a ja mam pada pod komputer podłączyć, jak chce grać w salonie przez NVIDIA shield?

To jaki sens?
Lepiej kompa przynieść do salonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, raf7705 napisał:

Hehehe emoji12.png, to będziesz miał więcej zabawy na zimę.
Ale to jak?
Komputer w innym pokoju stoi a ja mam pada pod komputer podłączyć, jak chce grać w salonie przez NVIDIA shield?

To jaki sens?

w modelu shielda z 2015 o ile pamiętam to pada i klawę miałem podpiętą do Shielda i mogłem grać w grę odpaloną na kompie

działa podobnie do steam-linka

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, raf7705 napisał:

Hehehe emoji12.png, to będziesz miał więcej zabawy na zimę.
Ale to jak?

To jaki sens?

Muszę to rozgryźć. To było tak, że jak odpaliłem grę z shielda z pilota wołało pada więc podłączyłem. Jak już się uruchomiła gra to był komunikat, że pad nie podłączony więc z powrotem podłączyłem do kompa. Może też być kwestia samej gry do której tak naprawdę obsługuje się: klawiaturę, myszkę i pada.

Ale było tylko jedno testowe uruchomienie więc sprawdzę jak to jest. U mnie komputer stoi w salonie tam gdzie TV więc mogę podłączyć zarówno przez HDMI jak i shielda. Ale przez shielda jest ulepszenie obrazu. Z 2 strony pewno mógłbym puścić od razu natywnie 4K z kompa, ale pytanie czy pociągnie no i kwestia, że pieprzą się te ekrany jak są w różnych rozdziałkach. Mam 2 monitory to wiem.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak masz komputer i jakie bebechy, ale od prawie 10 lat pracuję na dwóch monitorach, które obsługują dwie różne rozdzielczości i w życiu nie miałem problemów. Mało tego, proporcje ekranu też różne. 16:9 i 4:3.

Edytowane przez zsrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, zsrr napisał:

Nie wiem jak masz komputer i jakie bebechy, ale od prawie 10 lat pracuję na dwóch monitorach, które obsługują dwie różne rozdzielczości i w życiu nie miałem problemów. Mało tego, proporcje ekranu też różne. 16:9 i 4:3.

To może mi coś doradzisz ? Mam dwa monitory - jak ty. Jeden 1440p 27'' 16:9 i drugi 14'' 4:3 jakaś bardzo niska rozdzielczość. Nie udało mi się tak ustawić aby obraz był ten sam jednocześnie na obu i wypełniał cały ekran. Kompromis jaki mi się udało osiągnąć to obraz z głównego 1440p jest znacznie pomniejszony na małym i w 1440p.

Nie mam jak ustawić aby na tym małym był po prostu w swojej rozdzielczości. Być może w przypadku 27'' 16:9 i 1440p a TV 75'' 16:9 i 4K nie było by takich problemów, ale nie sprawdzałem. Na chwilę obecną idzie przez shielda.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są proste rzeczy kwestia konfiguracji odpowiedniej.

Wracając do shield tv to spróbuj sobie jeszcze grania z pakietem xbox pass game :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, mam pytanie - czy mając podłączona np mysz po Bluetooth można w kodi za pomoca wskaźnika przewinąć film w dowolny miejsce ? Do szału mnie doprowadza nota bene świetny pilot w którym mogę niby przewijać nawet 32x ale po takim maratonie film zaczyna mi rwać przy otworzeniu - to może być wina odtwarzania poprzez sieć - sambą i ftp - może mam słaby sprzęt do tego. Ale ja nie o tym tylko pomyślałem ze jak podłączę przynajmniej mysz to będę mógł „po ludzku” przewijać jak chce. Shield to dla mnie nowość - zawsze korzystałem z kodo na kompie tam robiłem co chciałem tu jednak tak się nie da. Ogólnie czy mysz lub klawiatura z touchpadem działa tak samo na shieldzie jak na PC ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny update.

W niedzielę jak pisałem ciężko było się wbić na serwery. Dzisiaj jest już lepiej, ale np Tomb Raider działa idealnie. Natomiast Sonic wyścigi wywala z serwera po ok 10 min. Tak więc opcja bezpłatna jeszcze do potestowania... Pewno w nocy nie ma żadnych problemów.

Tak na marginesie pomyślałem, że nawet dla kogoś kto nigdy nie miał nic do czynienia z grami i kupuje go tylko do filmów - granie to fajna sprawa do odkrycia... Tak samo dla mam, nieobeznanych w technologii wcale, a wcale (chodzi mi o mamy, a nie dzieci :) )  to też dobra rzecz bo włączy dziecku grę i to wszystko. Prawie jak z netflixa... Hahahahaha :)

W zasadzie trzeba tylko założyć konto. Mam na myśli oczywiście gry bezpłatne... No i w sumie to fajna rzecz, że są w ogóle te darmowe gry bo to nie żaden szajs. Tomb Raider czy Sniper Elite czy ten Sonic mają wysokie noty i to nie są złe gry :) Oczywiście to nie GTA V, ale kto wie, kto wie... Nvidia może je zmienić :)

Podłączyłem dyski i uprzedzam. Jeśli naprawdę zaszalejemy rozłącza się WiFi. Albo kwestia zasilania (choć dyski mają swoje) albo jakiś interferencji na kabelkach, które zakłócają sygnał... Nie mówimy o 1, 2 lub 3  dyskach... Tak więc z tego powodu jak i z uwagi na szybkość podłączyłem sobie net po LANie i nie muszę się martwić o WiFi. Tym nie mniej z moim routerem WiFi działało bardzo dobrze. Była taka sama szybkość jak teraz na LANie. No i na LANie mam wciąż na czerwono jeden wskaźnik: ping 40 - a minimalne są 45 . Może coś powinienem poustawiać w routerze. Sam nie wiem. Jak mnie weźmie ochota na porządne granie w jakieś najnowsze gry to wtedy będę badał temat. Narazie na tapecie jest ETS 2 który mi będzie szedł w ramach sieci lub w ogóle podłączę sobie bezp. pod HDMI jak pisał wcześniej kolega.

Zdania o shieldzie nie zmieniłem... Jest to po prostu rewelacja... Np bez problemu połączył mi się z tunerem sat bez żadnej konfiguracji czego wcześniej nie zrobił żaden inny TV BOX. Wreszcie mamy urządzenie premium jako TV BOX !

@asokathano a nie chodzi z tym rwaniem o odświeżanie o czym wcześniej pisałem ?

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny udpate dotyczący gier.

Pierwsza sprawa: po podłączeniu shielda do LANA nie ma ŻADNYCH opóźnień jeśli chodzi o streaming ze swojego własnego PC. Padło tu pytanie jaki jest w ogóle sens podłączać się pod gamestream (pod tak to się nazywa) skoro mam PC w tym samym pokoju co TV i mogę puścić po HDMI... Powiem tak - są 2 powody:

- pierwszy o którym już wspominałem - działa ulepszone skalowanie do 4K... Przykładowo - jeśli mamy słabszego kompa i np gra będzie działała płynnie w 720p to mamy upscalowanie przez shielda do 4K... Ja mam rozdzielczość na monitorze 2560x1440 czyli WQHD i moja GTX 1050Ti daje jeszcze radę w tej rozdziałce w grach (oczywiście nie najnowszych). Czy da radę w 4K nie wiem. Tak więc ta funkcja trochę działa jak quasi GeForce Now - oczywiście tylko trochę bo nie zastępuje całej mocy obliczeniowej, a jedynie element upscalowania i jakąś optymalizację ze strony shielda, ale zawsze to coś...

- drugi, mniej ważny - WYGODA - wiem, że kliknięcie na aplikację na kompie to nie jest wielki trud... ;), ale czy nie przyjemnie jest - oglądać sobie jakiś film z Netflixa i zmienić sobie rozrywkę na grę i JEDYNE co zrobić to włączyć kompa (nawet bez włączenia monitora) - teoretycznie można go nawet włączyć jakimś pilotem; a potem już w shieldzie jednym przyciskiem uruchomić grę ze swojej biblioteki ? Ktoś może siedzieć na fotelu, zmęczony i w ciągu ok 20sek. wyłączyć film i włączyć grę bez ruszania się z przed TV.. Wiem - straszne lenistwo.... :)

Tak więc sprawdzę po HDMI jak będzie mi działał ETS 2 w 4K i jeśli nie będzie dużej różnicy z tym skalowaniem lub co bardziej prawdopodobne na ustawieniach na jakich teraz gram (czyli max na wszystko ) będzie zwalniał to zostanie shield... Musiała by być znaczna różnica w jakości żebym poszedł w stronę HDMI... Natomiast np napisy z lewej strony nie są tak ostre jak na monitorze, ale to wiedziałem zawsze i dlatego nigdy nie używałem TV jako monitora... Nawet w dawnych czasach kiedy nikt nie słyszał o czymś takim jak Nvidia Shield lub jakimkolwiek TV BOXIE, a nawet nie słyszał o androidzie... Tak - w bardzo dawnych czasach... Hahahahaha :) - więc nawet w tamtych czasach na TV oglądałem wyłącznie filmy z kompa... Nic więcej..

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sprawdziłem i porównałem jak działa gra przez shielda i przez hdmi... Na tym polu niestety shield przegrał.

Bezpośrednio z kompa mam HDR i jednak działa płynniej... Ustawiłem sobie rozdzielczość 4K ets 2 i na tej rozdzielczości jednak strumieniowanie troszeczkę jest gorsze. Ale naprawdę minimalnie. Jak ktoś ma kompa w innym pokoju śmiało może tego używać. Do kolejnej zalety używania bezp. z kompa dochodzi fakt, że można ustawić sobie jasność w samej grze...

Jeśli chodzi o wygodę to oczywiście komp przegrywa. Poświęciłem godzinę żeby ogarnąć system 2 monitorów. Niestety nie jest idealny o czym wiedziałem wcześniej... Główny monitor musi być oczywiście ten do kompa. W związku z tym jako drugi jest TV. I niestety nie ma jeszcze opcji żeby gdzieś ustawić uruchamianie gier wyłącznie na TV. Klonowanie jest bezużyteczne bo nie można na TV włączyć HDR. Jest też opcja w steamie bardzo fajna gdzie można to zrobić, ale znów bez HDR.

Jednak shield spowodował, że zainteresowałem się znów graniem i to kolejna jego zaleta :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam może głupie pytanie : dlaczego nie mogę odpalić żadnych gier z gforce now pomimo wykupionego abo i podobno super łączu internetowym ? Przy ładowaniu gry kółko dochodzi do połowy lub nawet do końca i mam ciemny ekran u powrót do strony z gra ( przyciski wznowić, zrezygnuj etc)? Testowane na darmowych tytułach i nie. Nie wiem o co chodzi. Jak na razie to dla mnie funkcje gamingowe shilda nie istnieją :(. Net 650/65Mb/s po kablu, router za światłem to Asus blue cave.
Wiem, że łącze się rownolegle z innymi graczami ale bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, asokathano napisał:

Mam może głupie pytanie : dlaczego nie mogę odpalić żadnych gier z gforce now pomimo wykupionego abo i podobno super łączu internetowym ? Przy ładowaniu gry kółko dochodzi do połowy lub nawet do końca i mam ciemny ekran u powrót do strony z gra ( przyciski wznowić, zrezygnuj etc)? Testowane na darmowych tytułach i nie. Nie wiem o co chodzi. Jak na razie to dla mnie funkcje gamingowe shilda nie istnieją :(. Net 650/65Mb/s po kablu, router za światłem to Asus blue cave.
Wiem, że łącze się rownolegle z innymi graczami ale bez przesady.

A masz kupione te gry oryginalne ? :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A masz kupione te gry oryginalne ?

Córka na na steamie. Darmowe to samo - chciałem jej pokazać Tomb Raidera no i kupa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi