Skocz do zawartości
hubio

SAMSUNG Q9FN W CODZIENNYM UŻYTKOWANIU

Rekomendowane odpowiedzi

7 hours ago, Adam60 said:

Nie mam nic z Apple i nigdy nie miałem. W tym nvidia na YT też widziałem jakieś ustawienia do sterowania domem :) Generalnie jestem bardziej zwolennikiem fizycznych nośników i traktuję to też trochę jak kolekcjonowanie... Ale też mam coś na dyskach i seriale z HBO mam mam na DVD, ale chcę je sprzedać i obejrzeć z HBO GO bo wiadomo DVD jaka jakość. A kupowałem je jak HBO nie było powszechnie dostępne.

Jakieś tam sterowanie ma.. może pełnić rolę hub'a czy bridge'a, ale to jest tylko namiastka tego co oferuje Apple TV.. po prostu dwa światy.. jako centrum automatyzacji.. czy też np. przetwarzania obrazu z kamer do np. rozpoznawania twarzy czy też analizy otoczenia... jak napisałem, nie masz sprzętu Apple'a to idziesz w nVidia.. 

Ale tak naprawdę jak mówimy o treściach z DVD.. HBO GO.. czy 320p... to szkoda kasy na nVidia czy Apple TV.. zwykłe Xiaomi będzie aż zanadto... bo co byś nie miał to z 320p czy DVD za wiele nie wyczaruje.. 

Edytowane przez escapers
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, escapers napisał:

Jakieś tam sterowanie ma.. może pełnić rolę hub'a czy bridge'a, ale to jest tylko namiastka tego co oferuje Apple TV.. po prostu dwa światy.. jako centrum automatyzacji.. czy też np. przetwarzania obrazu z kamer do np. rozpoznawania twarzy czy też analizy otoczenia... jak napisałem, nie masz sprzętu Apple'a to idziesz w nVidia.. 

Ale tak naprawdę jak mówimy o treściach z DVD.. HBO GO.. czy 320p... to szkoda kasy na nVidia czy Apple TV.. zwykłe Xiaomi będzie aż zanadto... bo co byś nie miał to z 320p czy DVD za wiele nie wyczaruje.. 

Do DVD to mam Pansonica i daje radę... :) 320p. to tylko tak napisałem jako ciekawostkę o ostatniej aktualizacji... HBO GO daje w 1080p a tu już to AI skaluje do 4K. Tak samo jakieś materiały na dyskach to głównie 720p/1080p... Jak podałem jest kilka powodów... W Xiaomi nie będę miał Atmosa z Netflixa...

Wracając do kwestii tego całego AI w nvidia shield wczoraj pooglądałem sobie na YT różne filmiki porównujące to skalowanie - włączali split ekran... Wyglądało to bardzo dobrze i było chwalone... Natomiast zastanawia mnie taka sprawa: w swoim HiMedia mam coś takiego jak IMPREX i działa to analogicznie. Nie wiem czy lepiej czy gorzej ale też dzisiaj się pobawiłem split ekranem i zacząłem się zastanawiać czy to nie jesteś jakaś sztuczka producenta. Dlaczego ? Otóż bez włączonej tej opcji obraz staje się jakby zamglony. Ten sam obraz na innym TV boxie bez imperexa wyglądać powinien tak jak z imprexem (muszę to dokładnie sprawdzić). Pytanie więc takie: czy to nie jest tak, że cała ta sztuczka polegająca na tym, że to nie obraz w imprexie się polepsza tylko bez niego sztucznie jest pogorszony ? I czy przypadkiem też tak nie działa to AI w shield ? I czym się różni Imprex od HiMedia od Ai w shield ?

Poszukam jeszcze odpowiedzi na forum i może założę taki temat.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co byś nie zastosował to czarów przy nie będzie - po prostu jedne trochę lepiej generentują pośrednie piksele i bardziej inteligentnie  je wygładzają.. ale jak nie ma danych to nie wyczaruj ich nagle z tego co masz.. jeśli chodzi o HD w HBO GO to może i niby to jest te 1080p ale przy bitrate 3,5Mbps czyli wielkie [beeep].. gdy porządne serwisy mają 2-3 razy tyle i tu to samo, upscaling nie pomoże.. dlatego ja takiego syfu nawet nie oglądam.. szkoda na to czasu...

a co do Dolby Atmos to potrzebujesz też odpowiedni amplituner i zestaw głośników inaczej nic Ci to nie da... 

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, escapers napisał:

ale co byś nie zastosował to czarów przy nie będzie - po prostu jedne trochę lepiej generentują pośrednie piksele i bardziej inteligentnie  je wygładzają.. ale jak nie ma danych to nie wyczaruj ich nagle z tego co masz.. jeśli chodzi o HD w HBO GO to może i niby to jest te 1080p ale przy bitrate 3,5Mbps czyli wielkie [beeep].. gdy porządne serwisy mają 2-3 razy tyle i tu to samo, upscaling nie pomoże.. dlatego ja takiego syfu nawet nie oglądam.. szkoda na to czasu...

A to ja przecież wiem, że nigdy obraz upscalowany do 4K nie będzie wyglądał jak natywne 4K... To jest oczywistość... Jak ja mam obecnie seriale z HBO na DVD to i tak nawet ten słaby obraz z HBO GO będzie lepszy niż DVD...

Ja filmy i seriale głównie oglądam dla ich treści, a w 2 kolejności technologii... Moja miłość do kina jest dłuższa i mocniejsza niż do technologii... :)  Jak piszesz, że takiego syfu nie oglądasz to masz ripy na dysku czy jak jak, płyty UHD/BD ? Zauważ, że nie ma w Polsce mnóstwa legalnie wydanych dobrych filmów wcale... Seriale z HBO na których mi zależy jak np. Californication czy Zakazane Imperium tylko na DVD... Jedyna alternatywa to HBO GO albo piractwo, albo coś przeoczyłem... Nie będę oglądał wyłącznie filmów na BD i 4K tylko dlatego, że są w dobrej jakości i oglądał jakiś "syf" w sensie filmu... Czasami większą przyjemność sprawia mi obejrzenie dobrego filmu na DVD niż sieczki w 4K/HDR :)

Na marginesie się pochwalę - liczba filmów jakie mam na nośnikach dochodzi do 900 :)

Cytat

a co do Dolby Atmos to potrzebujesz też odpowiedni amplituner i zestaw głośników inaczej nic Ci to nie da... 

Zarówno mam jedno jak i drugie (podane w stopce)... Głośniki minimalny poziom bo to taki trochę udawany Atmos, ale jest magia jak są w nim filmy :)

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o HBO, to niestety, nawet wydania na BD słabo wyglądają.
Miałem grę o tron, sezony 1-5 bodajże, na blu-ray i słabo to wyglądało. Nie wiem czy nawet troszkę lepiej, niż to co leciało w telewizji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem wczoraj o tym, że HDR10+ czyli format wspierany na naszym TV idzie do czarnej d. :) DV wygrało. Mam takie pytanie: jak myślicie - czy po wykupieniu licencji przez Samsunga można by updatem softwarowym implementować DV do naszego TV i innych TV od Samsunga ? Czy to musi być jednak sprzętowo ? Oczywiście pytanie abstrakcyjne, ale jak wszystkie studia filmowe zrezygnują z HDR10+ to i Samsung się podda i pewno za jakiś czas sam zacznie dodawać DV...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolby już nie pierwszy raz potrafi zmusić producentów i wytwórnie do ich licencjonowanego - czytaj płatnego rozwiązania... HDR10+ jest dostępny za darmo i mimo to szajsung nie dał rady go utrzymać.. wydaje mi się że będzie walczył do końca z tym standardem, może jest szansa że zrobi jak niektórzy wsparcie dla dwóch standardów, ale nie liczyłbym na cudowny wsteczny update, który pozwoli wykorzystać DV... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, escapers napisał:

Dolby już nie pierwszy raz potrafi zmusić producentów i wytwórnie do ich licencjonowanego - czytaj płatnego rozwiązania... HDR10+ jest dostępny za darmo i mimo to szajsung nie dał rady go utrzymać.. wydaje mi się że będzie walczył do końca z tym standardem, może jest szansa że zrobi jak niektórzy wsparcie dla dwóch standardów, ale nie liczyłbym na cudowny wsteczny update, który pozwoli wykorzystać DV... 

NIC nie jest za darmo.

To, że teoretycznie HDR10+ jest darmowy nie oznacza, że producenci nie ponoszą żadnych kosztów związanych z implementację tego systemu w swoich TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, Nygus said:

NIC nie jest za darmo.

To, że teoretycznie HDR10+ jest darmowy nie oznacza, że producenci nie ponoszą żadnych kosztów związanych z implementację tego systemu w swoich TV.

No tak ale koszty są o wiem mniejsze niż przy DV... tutaj raczej Dolby wymusiło aby wytwórnie przeszły na jej standard, zresztą to nie pierwszy raz taka akcja ze strony Dolby.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, escapers napisał:

No tak ale koszty są o wiem mniejsze niż przy DV... tutaj raczej Dolby wymusiło aby wytwórnie przeszły na jej standard, zresztą to nie pierwszy raz taka akcja ze strony Dolby.. 

Oooo :), ciekawe. Podaj jakie to koszty, o ile są niższe?

To ze Dolby zachęca w różny sposób producentów do DV to jest oczywista sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, Nygus said:

Oooo :), ciekawe. Podaj jakie to koszty, o ile są niższe?

To ze Dolby zachęca w różny sposób producentów do DV to jest oczywista sprawa.

Wygooglaj sobie.. sam koszt licencyjny jest ogromnym kosztem i dla producentów TV jak i dla studiów filmowych..  a HDR10+ to otwarty standard uznany przez UHD Alliance. Tak samo bardziej kosztowniejsze jest wdrożenie DV w TV niż, ze względu na trudniejszą technologię, prostsza technologia jest zastosowana w HDR+ co niestety powoduje że DV przynajmniej teoretycznie ma lepsze możliwości, mimo iż dynamiczne metadane szajsung wprowadził już w HDR10+... to i tak w implementacji jest łatwiejszy HDR10+..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, escapers napisał:

Wygooglaj sobie.. sam koszt licencyjny jest ogromnym kosztem i dla producentów TV jak i dla studiów filmowych..

ponoć kilka $ od tv - czy to jest ogromny koszt? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, escapers napisał:

Wygooglaj sobie.. sam koszt licencyjny jest ogromnym kosztem i dla producentów TV jak i dla studiów filmowych..  a HDR10+ to otwarty standard uznany przez UHD Alliance. Tak samo bardziej kosztowniejsze jest wdrożenie DV w TV niż, ze względu na trudniejszą technologię, prostsza technologia jest zastosowana w HDR+ co niestety powoduje że DV przynajmniej teoretycznie ma lepsze możliwości, mimo iż dynamiczne metadane szajsung wprowadził już w HDR10+... to i tak w implementacji jest łatwiejszy HDR10+..

:) to nie jest takie proste. Darmowe nie oznacza tańsze, ponieważ jest bardzo duuuuuzo różnych czynników wpływających na koszt końcowy wdrożenia danego rozwiązania.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minutes ago, klaus71 said:

ponoć kilka $ od tv - czy to jest ogromny koszt? :)

Samo LG do roku 2018 sprzedało 'tylko' 4 miliony telewizorów OLED TV... nie wiem czy to dużo czy mało :)

Edytowane przez escapers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ze w przypadku UHD Alliance opłaty nie nazywają się licencją tylko np. "dobrowloną" wpłata nie znaczy, ze ich nie ma.

4 minuty temu, escapers napisał:

Samo LG do roku 2018 sprzedało 'tylko' 4 miliony telewizorów OLED TV... nie wiem czy to dużo czy mało :)

A powodem zakupów tv Samsunga jest oczywisty fakt, że posiadają HDR10+ :)

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Nygus napisał:

NIC nie jest za darmo.

Wydaje mi się że Samsung nie ponosi żadnych kosztów skoro opracował tą technologię wspólnie z Panasonic i 20th Century Fox. Poniżej źródło z https://www.benchmark.pl/aktualnosci/co-to-jest-hdr10-plus.html

Standard Dolby Vision został przyjęty z otwartymi ramionami przez LG i Sony. Producenci Samsung i Panasonic nie byli już jednak tak entuzjastyczne nastawieni i to oni właśnie (we współpracy ze studiem filmowym 20th Century Fox) opracowali format HDR10 Plus. Ogłosiły to w 2017 roku, a rok później rozpoczęła się certyfikacja. Swoje poparcie dla niego wyraziły już także inne firmy, w tym TCL, Hisense, Rakuten, Warner Bros., Qualcomm i ARM. 

Edytowane przez jeffik79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, jeffik79 napisał:

Standard Dolby Vision został przyjęty z otwartymi ramionami przez LG i Sony. Producenci Samsung i Panasonic nie byli już jednak tak entuzjastyczne nastawieni i to oni właśnie (we współpracy ze studiem filmowym 20th Century Fox) opracowali format HDR10 Plus. Ogłosiły to w 2017 roku, a rok później rozpoczęła się certyfikacja. Swoje poparcie dla niego wyraziły już także inne firmy, w tym TCL, Hisense, Rakuten, Warner Bros., Qualcomm i ARM. 

???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minutes ago, jeffik79 said:

Wydaje mi się że Samsung nie ponosi żadnych kosztów skoro opracował tą technologię wspólnie z Panasonic i 20th Century Fox. Poniżej źródło z https://www.benchmark.pl/aktualnosci/co-to-jest-hdr10-plus.html

Niestety tak było na starcie teraz został praktycznie sam szajsung.. nawet 20th Century Fox się wycofało...

Edytowane przez escapers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, jeffik79 napisał:

Ponosi bardzo duże koszty, opracowanie, rozwój, infrastruktura, wsparcie dla producentów, ??? marketing. Nie ma nic za darmo, nawet jeśli HDR10+ było/jest przedstawiane jako "darmowe" dla odróżnienia od DV, to na 1000% wiązało/wiąże się z kosztami dla firm które w tym przedsięwzięciu brały udział. Jak i również nie jest to darmowe dla producentów tv.

Edytowane przez Nygus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak myślicie - to jest w ogóle możliwe, żeby updatem wprowadzić DV ? Czy to jest fizycznie niemożliwe ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adam60 ze względu na technologie to raczej mało prawdopodobne, mimo że HDR10+ też polega na odbierze metadanych do prezentowanych treści to jednak te technologie za bardzo się różnią... mało tego od tym że szajsung sam został na tym polu jest już wiadome od ponad roku, a mimo wszystko dalej nawet w nowych TV nie wprowadził wsparcia DV..

@Nygus ale te koszty są ponoszone również po stronie DV jak i HDR10... tutaj ewidentnie była walka o standard, gdzie DV miał przebicie na studia filmowe a nie producentów TV... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi