misfit 595 Napisano 4 Lipca 2019 Tylko nie wydawaj na Joe Black na BD za wiele bo co prawda prezentuje się lepiej pod każdym względem niż na DVD, ale jak na dzisiejsze standardy to i tak jest słabo i temu filmowi przydałby się porządny remaster - jeśli Universal kiedyś zdecyduje się ten film wydać w UHD to się tego doczekamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 4 Lipca 2019 8 minut temu, misfit napisał: Tylko nie wydawaj na Joe Black na BD za wiele bo co prawda prezentuje się lepiej pod każdym względem niż na DVD, ale jak na dzisiejsze standardy to i tak jest słabo i temu filmowi przydałby się porządny remaster - jeśli Universal kiedyś zdecyduje się ten film wydać w UHD to się tego doczekamy. Jak bym go kupił to wyłącznie w celu porównania tych detali w czerniach o których pisałem przy okazji DVD, parę postów wyżej... Bo chcę się przekonać czy ma na to wpływ obok sposobu kręcenia i oświetlenia - również nośnik... Jak kupię to w ramach takiego małego eksperymentu. Koszt ok 30zł więc tragedii nie ma... Sam film może dobry, ale tak o godzinę za długi... Dzięki za sugestię bo ponieważ jakoś mi się ten film bardzo nie podobał to nawet nie myślałem o BD, ale w sensie tych czerni to będzie ciekawe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 12 Lipca 2019 Chyba wyjaśniła się sprawa braku HDR10+ w Bohemian Rhapsody... Naprowadziła mnie sugestia z innego wątku forum... Nie obsługuje mi ampli HDR10+ i pewno tu jest problem... Wyłączyłem ampli i puściłem w pass through hdmi, ale jak nie widział tak nie widzi... Można sprawdzić bezpośrednio między playerem a TV, ale musiałbym poświęcić czas na zmianę kabelków. Jak sprawdzę dam znać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barufaruku 4 Napisano 16 Lipca 2019 Panowie potrzebuje rady jak poradzić sobie z HDR'em na netflixie gdy wyświetlane są napisy. Przy bardzo ciemnych scenach gdy pojawiaja sie napisy TV rozjaśnia całą scene (zgaduję, że robi to Local Dimming) aby "napisy nie wypalały oczu". Jest jakaś rada na to? Próbowałem róznych kolorów napisów ale efekt występuje nadal, nawe przy Local Dimming ustawionym na Nisko. I jakieś tipy jak skalibrować HDR? Pod SDR mam rewelacyjne skalibrowany natomiast pod HDR nie do końca wiem jak powinienem ustawić to. I macie ogólnie jakieś fajny tipy co do tego TV? Mam go od 4 dni i jest tam pare ciekawych opcji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barufaruku 4 Napisano 16 Lipca 2019 I jakieś tipy jak skalibrować HDR? Pod SDR mam rewelacyjne skalibrowany natomiast pod HDR nie do końca wiem jak powinienem ustawić to. I macie ogólnie jakieś fajny tipy co do tego TV? Mam go od 4 dni i jest tam pare ciekawych opcji... Panowie chciałem poczytać temat i poszukać jakiś rad ale poległem, strasznie dużo przepychanek z Hubio. Jakieś ogólne rady co do TV z UHD/HDR i konkretnie tego modelu? Przesiadam się z ponad 10-letniego FHD z początku ery PS3. Ogólnie w "teorii" już trochę obeznany jestem, od 2 lat aktywnie interesuje się tematem obrazu video ale wiadomo... teoria a praktyka... Skąd mogę pobrać jakieś materiały demo/testowe w UHD 4K HDR aby sprawdzić czy wszystko jest ok albo ogólnie "podjarać się obrazem"? Mam skalibrowany TV do kontentu bez HDR. Potrzebuje rad jak skalibrować HDR i ewentualnie ustawienia pod MotionPlus. Nie ukrywam, że jestem mega-pozytywnie zaskoczony działaniem motion-plus ale obraz staje się zdecydowanie ciemniejszy. Wstępnie poustawiałem wszelkie "dopalacze" typu contrast enhancer na High etc. i mam wrażenie, że osiągnąłem efekt zblizony do obrazu bez MotionPlus, jednak nie jestem w stanie stwierdzić czy nie tracę detali. Jak to jest z tym HDR w grach - RDR2 rzeczywiście wygląda na przygaszony kolorystycznie, ale czytałem że tam ogólnie ten HDR jest jakiś dziwny i że najlepiej ustawić jasność na 10 000 nitów (czyli max) aby nie tracić nasycenia. Po mimo testowej planszy (w menu RDR2) pokazującej całkowity zanik detali w bielach przy takiej jasności, podczas samej gry patrząc w jasne punkty widzę dokładnie detale obiektu (np słońce nie jest okrągłą plamą a zdefiniowanym okręgiem). Mam też takie wrażenie, że gra w dzień i generalnie jasne sceny nie wyglądają jakoś bardzo miażdząco (względem mojego poprzedniego super-starego TV) ale sceny nocne i ciemne są absolutnie rewelacyjne. Co z tym Netflixem i HDRem i napisami? Problem powszechny i nie ukrywam że dla mnie to jest absolutna masakra z rozjasnianiem ekranu podczas wyświetlania napisów? Macie jakieś rady jak temu zaradzić? Czy możemy liczyć na jakąś aktualizację? Macie może do podesłania jakieś plansze na których mogę przekonać się o tym jak poważny jest problem z zanikiem detali w czerni? Tak żebym mógł zobaczyć jak wyglądać powinno i potem odpalić na moim Q9FN i zobaczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
escapers 74 Napisano 16 Lipca 2019 2 minutes ago, Barufaruku said: Jak to jest z tym HDR w grach - RDR2 rzeczywiście wygląda na przygaszony kolorystycznie, ale czytałem że tam ogólnie ten HDR jest jakiś dziwny i że najlepiej ustawić jasność na 10 000 nitów (czyli max) aby nie tracić nasycenia. Po mimo testowej planszy (w menu RDR2) pokazującej całkowity zanik detali w bielach przy takiej jasności, podczas samej gry patrząc w jasne punkty widzę dokładnie detale obiektu (np słońce nie jest okrągłą plamą a zdefiniowanym okręgiem). Mam też takie wrażenie, że gra w dzień i generalnie jasne sceny nie wyglądają jakoś bardzo miażdząco (względem mojego poprzedniego super-starego TV) ale sceny nocne i ciemne są absolutnie rewelacyjne. Ja na PS4Pro - RDR2, Uncharted.. etc ustawiam jasność wg tych tablic testowych i wygląda jak bajka, ale gram w zaciemnionym salonie.. przeważnie nocą 2 minutes ago, Barufaruku said: Co z tym Netflixem i HDRem i napisami? Problem powszechny i nie ukrywam że dla mnie to jest absolutna masakra z rozjasnianiem ekranu podczas wyświetlania napisów? Macie jakieś rady jak temu zaradzić? Czy możemy liczyć na jakąś aktualizację? co do napisów rzeczywiście z appek w smartTV i u mnie średnio to wyglądało, C+ na kanale 4k podaje napisy na czarnym tle bardziej wyszarzone i to samo mam na Apple TV (wyszarzone na ciemnym, półprzezroczystym tle) ogólnie kiepsko się ogląda, jeśli o mnie chodzi na tych wbudowanych papkach napisy na czarnym tle, wali za bardzo po oczach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tonybcc 148 Napisano 16 Lipca 2019 @Barufaruku zacznij od opisania jak masz skalibrowany tv. Sam sobie kalibrowałeś? Czym? Masz sprzęt i program czy ktoś ci to zrobił. Bez takich informacji nie sposób odpowiedzieć na twoje pytanie o kalibrację HDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barufaruku 4 Napisano 16 Lipca 2019 1 godzinę temu, tonybcc napisał: @Barufaruku zacznij od opisania jak masz skalibrowany tv. Sam sobie kalibrowałeś? Czym? Masz sprzęt i program czy ktoś ci to zrobił. Bez takich informacji nie sposób odpowiedzieć na twoje pytanie o kalibrację HDR. Profesjonalna kalibracja nie tylko "suwaczki", zrobiona przez kogoś. Z tego co wiem to przy użyciu sprzętu a nie na "oko". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tonybcc 148 Napisano 16 Lipca 2019 No ok a nie masz możliwości aby „dokończył” czyli zrobił HDR? Nie widzę innej możliwości skoro ktoś zrobił sdr to musisz teraz albo znaleść kogoś kto zrobi HDR albo kupić własny sprzęt i zrobić samemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 17 Lipca 2019 (edytowane) 22 godziny temu, Barufaruku napisał: Panowie potrzebuje rady jak poradzić sobie z HDR'em na netflixie gdy wyświetlane są napisy. Przy bardzo ciemnych scenach gdy pojawiaja sie napisy TV rozjaśnia całą scene (zgaduję, że robi to Local Dimming) aby "napisy nie wypalały oczu". Jest jakaś rada na to? Kupić zewn. odtwarzacz do steramingu np player Panasonic (jak w mojej stopce) lub AppleTV 4K uznawany za najlepszy do netflixa... Jak oglądałem Netflixa z Panasonica - treści HDR napisy działały IDEALNIE..., ale rzeczywiście co chwila ktoś się na to skarży jak ogląda bezp. z TV... Edytowane 17 Lipca 2019 przez Adam60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 17 Lipca 2019 Kupić zewn. odtwarzacz do steramingu np player Panasonic (jak w mojej stopce) lub AppleTV 4K uznawany za najlepszy do netflixa... Jak oglądałem Netflixa z Panasonica - treści HDR napisy działały IDEALNIE..., ale rzeczywiście co chwila ktoś się na to skarży jak ogląda bezp. z TV...Przy okazji. Czy warto dopłacać do Panasonic UB9000? Czy ta osiemsetka wystarczy? Pisałeś że ma problemy z czytaniem większych dysków zewnętrznych. Ja mam akurat dwa 5GB. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 17 Lipca 2019 2 godziny temu, STELVIO napisał: Przy okazji. Czy warto dopłacać do Panasonic UB9000? Czy ta osiemsetka wystarczy? Pisałeś że ma problemy z czytaniem większych dysków zewnętrznych. Ja mam akurat dwa 5GB. Myślę, że zdecydowanie nie warto, a nawet można kupić jeden z tańszych niż ja mam... Byle była optymalizacja HDR... Co do dysków te playery nie na nadają się... Dysk ci zobaczy... ale może go popsuć... Lepiej nawet nie podłączać... Do dysków lepiej kupić jakiś TV box. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 17 Lipca 2019 To już chyba do dysku lepiej zostać przy laptopie. Bo i napisy srt wchodzą.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 17 Lipca 2019 30 minut temu, STELVIO napisał: To już chyba do dysku lepiej zostać przy laptopie. Bo i napisy srt wchodzą. Jak masz podłączony pod TV to pewno lepiej tak. Wygodniej jednak chyba sobie oglądać z pilota. TV boxy zaczynają się od 80zł, a w miarę ok to już można znaleźć za 200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 17 Lipca 2019 Jak masz podłączony pod TV to pewno lepiej tak. Wygodniej jednak chyba sobie oglądać z pilota. TV boxy zaczynają się od 80zł, a w miarę ok to już można znaleźć za 200zł.Pod amplituner wszystko. Tv nie przepuszcza dźwięku jak należy. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 17 Lipca 2019 Przed chwilą, STELVIO napisał: Pod amplituner wszystko. Tv nie przepuszcza dźwięku jak należy. No ok pod ampli... Chodziło mi, że nie do plików używasz laptopa, a nie jakiś sprzęt audio-video Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barufaruku 4 Napisano 18 Lipca 2019 Panowie, mam duży problem - wydaje mi się, że coś jest nie tak z HDR'em w moim egzemplarzu TV. Mam wrażenie, że obraz po prostu nie jest jasny - w większości przypadków nie jestem w stanie stwierdzić czy jestem na SDR czy HDR. Mówię tutaj głównie o PS4 - w takim God of War róznica jest bardzo mała. Czy jest jakiś sposób abym mógł sprawdzić czy HDR działa poprawnie u mnie? Możecie podesłać jakieś fotki gdzie różnica powinna być wyczuwalna? UHD na źródle mam ustawione ofc. Nie wiem czy wymieniać panel czy po prostu moje oczekiwania są zbyt duże (chociaż wczesniej miałem 10letni budżetowy telewizor). Przed zakupem byłem pewien, że HDR dosłownie z kapci mnie wysadzi w tym TV. Na czym najlepiej porównywać sprawdzać jakość HDR? Jakieś plansze do porównania, cokolwiek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 18 Lipca 2019 (edytowane) 23 minuty temu, Barufaruku napisał: Panowie, mam duży problem - wydaje mi się, że coś jest nie tak z HDR'em w moim egzemplarzu TV. Mam wrażenie, że obraz po prostu nie jest jasny - w większości przypadków nie jestem w stanie stwierdzić czy jestem na SDR czy HDR. Mówię tutaj głównie o PS4 - w takim God of War róznica jest bardzo mała. W TV działa mocno lokalny system wygaszania. Jeśli HDR idzie bezpośrednio z TV to być może obraz wydawać się ciemny. Parę osób o tym pisało. Aby zaradzić temu problemowi możesz pobawić się ustawieniami w TV. Do gier automatycznie włącza się tryb "gra", ale można go wyłączyć i ustawić TV w jakimś innym trybie i manualnie pozmieniać ustawienia wedle swoich preferencji. Zresztą w trybie "gra" też można pozmieniać. Ja np. co prawda nie gram, ale filmy HDR puszczam z Panasa gdzie mam w trybie optymalizacji HDR ustawione: jasne otoczenie i HDR wygląda pięknie Cytat Czy jest jakiś sposób abym mógł sprawdzić czy HDR działa poprawnie u mnie? Możecie podesłać jakieś fotki gdzie różnica powinna być wyczuwalna? UHD na źródle mam ustawione ofc. info na TV. z pilota wywołujesz opcje i tam zaznaczasz info i powinno ci zobaczyć na górze. Ponadto na dole w samym trybie jest przy nazwie znaczek HDR. Fotki nic nie dadzą. Cytat Nie wiem czy wymieniać panel czy po prostu moje oczekiwania są zbyt duże (chociaż wczesniej miałem 10letni budżetowy telewizor). Przed zakupem byłem pewien, że HDR dosłownie z kapci mnie wysadzi w tym TV Panel to jest na pewno dobry. Nie gram więc nie wiem..., ale efekty HDR to lepiej sprawdzać na nowych filmach Polecam Powrót Jedi z HDR - zwala z nóg ! Cytat Na czym najlepiej porównywać sprawdzać jakość HDR? Jakieś plansze do porównania, cokolwiek? Chyba filmy... Edytowane 18 Lipca 2019 przez Adam60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barufaruku 4 Napisano 18 Lipca 2019 Adam - dzięki za szybką odpowiedż. To że tryb HDR sam się włącza to wiem, to że kolory mogą być przygaszone to też wiem. Problem w tym, że te mega jasne punkty typu słońce, reflektory etc mam wrażenie że są jaśniejsze w SDR. Co do sprawdzenia - miałem na mysli np jakieś dwa fragmenty filmu w SDR i HDR żeby porównać. Coś co utwierdzi mnie w przekonaniu, że ten HDR jednak działa tak jak powinien. Z tego co wiem to powinienem szukać ciemnych scen z punktowym światłem. Można gdzieś porbrać jakieś demo 4k SDR i HDR? Czy na appce netflixa wbudowanej w TV mogę wyłączyć HDR? Bo wtedy bym sobie porównał. Tylko mi z automatu HDR włącza i w sumie nie wiem jak wyłączyć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
escapers 74 Napisano 18 Lipca 2019 (edytowane) a w konsola wykrywa Ci prawidłowo podłączony TV? sprawdź w konsoli w informacjach o wyjściu wideo czy masz obsługiwane HDR (wrzuciłem screena) dodatkowo mi TV wykrywa automatycznie że to ps4 i pokazuje nawet specjalną ikonę (screen) i ja gram na trybie gry - standardowym, rewelacyjnie widać wszystko.. dodatkowo masz filmik jak to sprawdzić na ps4 - głównie różnicę, u mnie jak włącz HDR+ to tak razi że moja połówka nie potrafi na TV patrzeć tak jest jasno... Edytowane 18 Lipca 2019 przez escapers Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barufaruku 4 Napisano 18 Lipca 2019 4 minuty temu, escapers napisał: a w konsola wykrywa Ci prawidłowo podłączony TV? sprawdź w konsoli w informacjach o wyjściu wideo czy masz obsługiwane HDR (wrzuciłem screena) (...) dodatkowo mi TV wykrywa automatycznie że to ps4 i pokazuje nawet specjalną ikonę (screen) i ja gram na trybie gry - standardowym, rewelacyjnie to dać wszystko.. Ale mi TV wykrywa HDR content i PS4 - mam problem taki, że po wykryciu i ustawieniu w grze po prostu nie ma efektu wow. RDR2 mam wrażenie że lepiej w SDR wygląda, God of War czytałem że ma rewelacyjny HDR a ja widzę dosłownie minimalną różnicę między SDR a HDR i ciężko mi stwierdzić które lepiej wygląda. Na Netflixowej appce z TV niby HDR content wygląda fajowo ale nie mogę porównać z tym samym filmem w SDR. Dlatego poszukuje konkretnych scen (do pobrania z neta, albo w grze na PS4) w których mógłbym sprawdzić czy jasność w HDR jest na poziomie oczekiwanym od tego TV. Mam wrażenie, że mój Q9FN nijak nie osiąga tych 1000+ nitów w HDR... I tak uczepiłem się tych gier, ponieważ większość oferuje możliwość płynnego przełączenia się między HDR a SDR. W przypadku apki Netflixowej albo YT albo nie wiem gdzie to jest taka możliwość albo jej po prostu nie ma... Eco mode wyłączone, płynny ruch LED też (bo to znacząco przyciemnia ekran). Mam po prostu wrażenie, jakby mój panel nie był w stanie wyciągnać wartości jasności szczytowej (peak brightness) tak jak powinien. Jak wróce z roboty to jeszcze sprawdzę informację o wyjści wideo na ps4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
escapers 74 Napisano 18 Lipca 2019 to na tym filmiku (co prawda trochę on już ma) pokazali jak zobaczyć różnicę w HDR, bo fotki tego niestety nie oddadzą ? musisz mieć źródło z HDR'em, dodatkowo jak pisał Adam, po naciśnięciu środkowego kółka/przycisku w pilocie masz info o źródle tak jak u mnie na tym screenie C+ 4K z obsługą: HDR, UHD. Bo jaa nie jesteś w stanie tego zauważyć to coś napewno musi być nie tak bo ja z przesiadki wcześniejszego TV ( js9500) widzę różnicę w HDR to Ty tym bardziej powinieneś zobaczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barufaruku 4 Napisano 18 Lipca 2019 5 minut temu, escapers napisał: to na tym filmiku (...) Jakim filmiku? Podlinkował Pan coś? Macie może jakieś demówki w SDR i HDR? Tak żebym mógł pobrać na dysk, podpiąć i sprawdzić dokładnie. Szukam konkretnie tego samego klipu w wersji SDR i HDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
escapers 74 Napisano 18 Lipca 2019 15 minutes ago, Barufaruku said: Jakim filmiku? Podlinkował Pan coś? żaden pan bądźmy bardziej wyluzowani tutaj masz link z wcześniejszego postu na yt, wrzuciłem go jeszcze raz, może pomoże: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barufaruku 4 Napisano 18 Lipca 2019 Potrzebuję zdobyć ten sam materiał video do pobrania w SDR i HDR. Wiecie skąd mogę dorwać? Bo wg. mnie porównanie SDR vs HDR na jednym filmie na YT jest z [beeep]y bo TV (chyba) odpala zupełnie inne algorytmy mapowania kolorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach