Kmicic13 228 Napisano 7 Czerwca 2019 Pomimo tego, że wyszło iż niezła czerń w tym tv wychodzi dopiero w trybie sklepowym i tego, że nie rozumiesz/nie widzisz tego co daje tryb film w dobrych tv np. oled (chodźby namawiając do projektorów), to całkiem merytoryczny post Ci wyszedł. Chodzi mi o to przyznanie do własnych preferencji obrazu, uwielbienia dla przejaskrawionych kolorów itd. Noe neguję, nie krytykuję tego jaki masz gust. Wręcz cieszę się, że to napisałeś, bo to lepsze i uczciwsze od stwierdzeń "to najlepszy tv na świecie" i dziesięciu wykrzykników. Gdybyś tak pisał od początku, to byłby inny odbiór. Jestem pod wrażeniem i dałem nawet plusa. Serio i bez złośliwości. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 537 Napisano 7 Czerwca 2019 (edytowane) @Adam60 Napisałem to w celu wyjaśnienia jak to jest z tym obrazem. W skrócie - preferencje często nie idą w parze z dobrze odwzorowanym obrazem (chyba, że lubimy i chcemy oglądać obraz najbliższy założeniom reżysera). Dyskutujemy na forum gdzie punktem odniesienia w jakości obrazu jest jakiś "wzorzec" któremu ma sprostać wyświetlany przez dany telewizor obraz, więc warto o tym wiedzieć.... Inaczej byłby kompletny bałagan i dezinformacja. Jak to się mówi jeden lubi czekoladę, drugi jak mu nogi śmierdzą. Wybieram czekoladę jakby co ? Jeśli takie a nie inne masz upodobania, to ok - super ciesz się obrazem! Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Groszek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 8 Czerwca 2019 13 godzin temu, Kmicic13 napisał: Pomimo tego, że wyszło iż niezła czerń w tym tv wychodzi dopiero w trybie sklepowym i tego, że nie rozumiesz/nie widzisz tego co daje tryb film w dobrych tv np. oled (chodźby namawiając do projektorów), to całkiem merytoryczny post Ci wyszedł. Chodzi mi o to przyznanie do własnych preferencji obrazu, uwielbienia dla przejaskrawionych kolorów itd. Noe neguję, nie krytykuję tego jaki masz gust. Wręcz cieszę się, że to napisałeś, bo to lepsze i uczciwsze od stwierdzeń "to najlepszy tv na świecie" i dziesięciu wykrzykników. Gdybyś tak pisał od początku, to byłby inny odbiór. Jestem pod wrażeniem i dałem nawet plusa. Serio i bez złośliwości. Plusa nie dostałem co widać... Ale dziękuję za miłe słowa... Pisząc, że to najlepszy nieoledowy 75'' TV na świecie - ZAWSZE lub prawie zawsze dodawałem - "wg Ratings.com" co było szczerą prawdą. Ja nie jestem ekspertem żeby mieć prawo używać sam z siebie takich zwrotów. Ale powoływałem się właśnie na ekspertów. Nawet więc jak ktoś ogląda w trybie film lub skalibrowany wciąż to jest dla niego niezła alternatywa. Nawet w trybie film będą jaśniejsze efekty HDR od OLEDów (choć i tu są dyskusje), a na pewno jak ktoś ma włączone codziennie TVN24 to nie wypali mu się znaczek. Natomiast dla osób takich jak ja - lubiących mocną jasność, mocny kontrast to właściwie telewizor idealny... Naprawdę nie jestem przekonany czy obraz z OLEDa też by się tak podobał, ale wykluczyć tego nie mogę. Póki co to są spekulacje. Tu jest w miarę obiektywny artykuł o 90R (wiele stwierdzeń dotyczy i Q9FN): https://antyweb.pl/samsung-q90r-lepiej-wiecej-ladniej-co-oferuje-najnowszy-telewizor-samsunga/ Bardzo chwalony w tym artykule jest Quantum 4K odpowiadający za skalowanie z niższych rozdzielczości. I to może w tym TV zrobić różnicę... Piszą, że tylko robi z 720p. o 1080p do góry, ale czekam na następną generację, która będzie robiła takie cuda z SD i wtedy wszyscy co się śmieją z moich DVD będą się mogli zdziwić. BARDZO cieszy mnie fakt, że Samsung idzie tą drogą bo w necie jak i na płytach jest wciąż mnóstwo treści SD. Niektóre z nich nigdy nie będą wydane w HD czy UHD. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kmicic13 228 Napisano 8 Czerwca 2019 Plus nadrobiony, moje niedopatrzenie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 8 Czerwca 2019 Dzisiaj włączyłem na chwilę Bohemian Rhapsody no i lipa... jeśli chodzi o HDR10+ - Panasonic ani TV nic mi nie pokazuje... Jak ktoś ma ten film lub będzie miał wdzięczny byłbym za info. W Panasie mam opcję WŁ w HDR10. W TV chyba nic się nie włącza ? Widzi HDR ale po prostu jako HDR10 jak w każdym innym filmie UHD. Oczywiście obraz super, ale chciałem zobaczyć ten znaczek HDR10+... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 537 Napisano 8 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Adam60 napisał: Dzisiaj włączyłem na chwilę Bohemian Rhapsody no i lipa... jeśli chodzi o HDR10+ - Panasonic ani TV nic mi nie pokazuje... Jak ktoś ma ten film lub będzie miał wdzięczny byłbym za info. W Panasie mam opcję WŁ w HDR10. W TV chyba nic się nie włącza ? Widzi HDR ale po prostu jako HDR10 jak w każdym innym filmie UHD. Oczywiście obraz super, ale chciałem zobaczyć ten znaczek HDR10+... Telewizor powinien rozpoznać HDR10+ z automatu. Nie wiem jaki masz model Panasonica, ale jeśli obsługuje HDR10+ to szukałbym przyczyny w ustawieniach odtwarzacza. Może też być możliwość, że Panasonic nie pokazuje jaki HDR odtwarza, ale to raczej mało prawdopodobne.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 8 Czerwca 2019 Film na pewno jest w HDR10+ więc kwestia ogarnięcia posiadanego sprzętu. 2 godziny temu, Adam60 napisał: W Panasie mam opcję WŁ w HDR10. Ma być włączony HDR10+. Nie wiem czy gdzieś Panas pokazuje, że odtwarza film w HDR10+, ale powinno się to dać sprawdzić po tym, że nie ma wtedy możliwości korzystania z HDR Optimisera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 8 Czerwca 2019 6 minut temu, misfit napisał: Film na pewno jest w HDR10+ więc kwestia ogarnięcia posiadanego sprzętu. Ma być włączony HDR10+. Nie wiem czy gdzieś Panas pokazuje, że odtwarza film w HDR10+, ale powinno się to dać sprawdzić po tym, że nie ma wtedy możliwości korzystania z HDR Optimisera. mam włączoną tą funkcję, razem z DV... Może to się gryzie ? Mogę korzystać z HDR optimiser... Mam wydanie niemieckie z polskimi napisami i dźwiękiem ale to chyba nie ma nic do rzeczy... Na razie nie oglądam. Włączyłem tylko na chwilę sprawdzić to HDR10+ W statusie pokazuje: "HDR10" jak w każdym innym filmie UHD... A w TV gdzieś to się dodatkowo może włącza ? Nie sądzę, ale warto zapytać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borsuk2 5 Napisano 10 Czerwca 2019 On 6/5/2019 at 6:21 PM, Adam60 said: Mnie chodziło raczej o to, że jak ktoś i tak na TV ogląda dosyć ciemno z niską jasnością i kontastem to mógłby by być bardzo zadowolony z proja, ale oczywiście musiałby dysponować odpowiednim pomieszczeniem. Nie jestem fanem projektorów, jak już pisałem. Co prawda nie mam doświadczenia z projektorowymi za 16-20 tysi (i więcej), ale z takimi za kilka tysi już tak. I jeśli chodzi o oglądanie w dzień w jasnym pomieszczeniu to na Q9 nawet przy ciut obniżonym podświetleniu w trybie film spokojnie mogę oglądać (może to zasługa najlepszej wśród TV warstwy anty refleksyjnej tego TV co w swoich reckach podkreślał Vincent i inni recenzenci). Na projektorach z którymi miałem styczność (za kilka tysi) w dzień nie ma oglądania. I wątpię żeby nawet na takim za 16-20k było dużo lepiej (porównywalnie do TV). Po co więc wydawać 20k jeśli 65cali Q9 można kupić za mniej niż połowę. Nowa seria Q90R o której wspomniałeś też za 2-3 miesiące na czarny piątek też będzie pewnie za około 8-9 tysi. OLED 55" C8 za 4999pln. Nie wiem skąd ta cena tych projektorów i jaki jest ich sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 10 Czerwca 2019 1 godzinę temu, borsuk2 napisał: Nie jestem fanem projektorów, jak już pisałem. Co prawda nie mam doświadczenia z projektorowymi za 16-20 tysi (i więcej), ale z takimi za kilka tysi już tak. I jeśli chodzi o oglądanie w dzień w jasnym pomieszczeniu to na Q9 nawet przy ciut obniżonym podświetleniu w trybie film spokojnie mogę oglądać (może to zasługa najlepszej wśród TV warstwy anty refleksyjnej tego TV co w swoich reckach podkreślał Vincent i inni recenzenci). Na projektorach z którymi miałem styczność (za kilka tysi) w dzień nie ma oglądania. I wątpię żeby nawet na takim za 16-20k było dużo lepiej (porównywalnie do TV). Po co więc wydawać 20k jeśli 65cali Q9 można kupić za mniej niż połowę. Nowa seria Q90R o której wspomniałeś też za 2-3 miesiące na czarny piątek też będzie pewnie za około 8-9 tysi. OLED 55" C8 za 4999pln. Nie wiem skąd ta cena tych projektorów i jaki jest ich sens. Jeśli się odetnie zewn. światło zwykłymi żaluzjami i nie ma super błyszczących jasnych parkietów/ścian itd to efekty z proja są znakomite. Ja miałem Epsona 9300. Dzisiaj jest lepszy jego odpowiednik - 9400 za ok 10 tyś. Porównując tryb film z TV do standardowego ustawienia proja obraz jest akceptowalny. Oczywiście czerń jest szara. Gorzej wyglądają jasne sceny, ale szczególnie w BD jak dla mnie dla osób i tak korzystających w TV z małego podświetlenia było by ok. Są też proje JVC gdzie koledzy już bardzo chwalą i nawet porównują do OLEDów. Ja też miałem proje za kilka tysi np. BenQ ST czy Epsona za 5600zł niższy model i to bez porównania do projów Premium dlatego jak mnie ktoś się pyta o proja to zawsze piszę - kupować najdroższy na jaki nas stać. Obecnie JVC RS540 są za ok 20 tyś. Nie wykluczam, że w ciągu najbliższego roku lub 2 nie skuszę się na niego. Jestem leniwy a nawet jak będą TV 82'' w dobrej cenie to muszę przebudować całe mieszkanie żeby go wsadzić, a miejsce na proj jest, ekran jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 10 Czerwca 2019 Nie jestem fanem projektorów, jak już pisałem. Co prawda nie mam doświadczenia z projektorowymi za 16-20 tysi (i więcej), ale z takimi za kilka tysi już tak. I jeśli chodzi o oglądanie w dzień w jasnym pomieszczeniu to na Q9 nawet przy ciut obniżonym podświetleniu w trybie film spokojnie mogę oglądać (może to zasługa najlepszej wśród TV warstwy anty refleksyjnej tego TV co w swoich reckach podkreślał Vincent i inni recenzenci). Na projektorach z którymi miałem styczność (za kilka tysi) w dzień nie ma oglądania. I wątpię żeby nawet na takim za 16-20k było dużo lepiej (porównywalnie do TV). Po co więc wydawać 20k jeśli 65cali Q9 można kupić za mniej niż połowę. Nowa seria Q90R o której wspomniałeś też za 2-3 miesiące na czarny piątek też będzie pewnie za około 8-9 tysi. OLED 55" C8 za 4999pln. Nie wiem skąd ta cena tych projektorów i jaki jest ich sens.No napewo nie do oglądania w dzień I nie wiem skąd pomysł aby wykluczać posiadanie projektora i dużego TV.Każdy z nich ma inne zastosowania.Ja nie widzę opcji aby mieć tylko projektor albo, tylko telewizor. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 10 Czerwca 2019 No tak zapominałem napisać, że rzeczywiście nie do oglądania w dzień. Ja akurat nie mam tego problemu bo chyba od jakiś 8 lat nie obejrzałem żadnego filmu przed 20 i nawet zapomniałem o tym napisać... Oczywiście jak pisze raf można mieć jedno i drugie i jest frajda jak się porównuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borsuk2 5 Napisano 11 Czerwca 2019 18 hours ago, Adam60 said: Jeśli się odetnie zewn. światło zwykłymi żaluzjami i nie ma super błyszczących jasnych parkietów/ścian itd to efekty z proja są znakomite. Ja miałem Epsona 9300. Dzisiaj jest lepszy jego odpowiednik - 9400 za ok 10 tyś. Porównując tryb film z TV do standardowego ustawienia proja obraz jest akceptowalny. Oczywiście czerń jest szara. Gorzej wyglądają jasne sceny, ale szczególnie w BD jak dla mnie dla osób i tak korzystających w TV z małego podświetlenia było by ok. Są też proje JVC gdzie koledzy już bardzo chwalą i nawet porównują do OLEDów. Ja też miałem proje za kilka tysi np. BenQ ST czy Epsona za 5600zł niższy model i to bez porównania do projów Premium dlatego jak mnie ktoś się pyta o proja to zawsze piszę - kupować najdroższy na jaki nas stać. Obecnie JVC RS540 są za ok 20 tyś. Nie wykluczam, że w ciągu najbliższego roku lub 2 nie skuszę się na niego. Jestem leniwy a nawet jak będą TV 82'' w dobrej cenie to muszę przebudować całe mieszkanie żeby go wsadzić, a miejsce na proj jest, ekran jest... Ja też w większości oglądam wieczorami ale w weekend się zdarzy coś rano czy za dnia obejrzeć. Czy też jakieś euro, MŚ czy olimpiadę jak akurat są, to zwykle zaczynają się już od popołudnia. Tu pytanie. Jak i czy w ogóle proje nadają się do oglądania sportu? Kupować najdroższy. No własnie. A jak najdroższy dla ciebie to 7-8 tyś. To co? Czerń szara, nie do oglądanie w dzień. No i rozdzielczość FHD. Epson EH-TW9400 - o tym piszesz? To jednak widzę chodzą po 12 tyś a nie 10. Poczytałem i pooglądałem na kilku stronach, w kilku sklepach internetowych no i: Rozdzielczość - Full HD 1080p, 1920 x 1080, 16:9 High Definition - Optymalizacja 4K Co to za masło maślane? Co za optymalizacja? To obsługuje (wyświetla) to rozdzielczość 4k czy nie? 13 hours ago, raf7705 said: I nie wiem skąd pomysł aby wykluczać posiadanie projektora i dużego TV. Każdy z nich ma inne zastosowania. Ja nie widzę opcji aby mieć tylko projektor albo, tylko telewizor. Nie pisałem nic o wykluczaniu. Chodziło mi tylko o aspekt finansowy. Że wydanie kilku tysięcy (6-7) na projektor który będzie miał szarą czerń i nie da się oglądać w dzień to słaby pomysł jak dla mnie. Zaś zakup proja za 20tyś który może da już lepszy obraz ale w dzień i tak cudu nie będzie też wydaje mi się słabe skoro za połowę tej kwoty można mieć duży TV klasy premium. Inne zastosowania. Nie wiem za bardzo o jakich innych zastosowaniach tu piszesz? Z projektora możesz mieś większy obraz (ze 150" jak masz miejsce) i to tyle. I tu i tu podepniesz konsole (no do TV podepniesz do proja? nie wiem pewnie tak tylko czy to ma sens?) Na jednym i drugim będziesz oglądał film z TV czy BR czy serwisu streamingowego. Nie przychodzi mi do głowy jakie inne zastosowania mogą mieć projektory od TV? Choć dla mnie zakup porja kiedy mam duży TV to trochę tak jakbym kupił drugi, gorszy (niższej mocy) czajnik który dłużej gotowałby wodę. Cały czas korzystałbym z dotychczasowego czajnika a ten drugi stałby nieużywany. No ale może podsuniesz mi jakieś inne zastosowanie proja (o jakim nie pomyślałem) gdzie będzie lepszy niż TV. Oczywiście jak się jeździ Ferrari to można mieć to i to ale jak chce się wydać powiedzmy 10-12k to moim zdaniem bez sensu jest kupić proja za 6 i TV za 6. Lepiej kupić większy TV za 10 i odpuścić proja. Albo w ogóle jak się ma np 6-7 tyś i zastanawia czy kupić proja czy TV to moim zdaniem lepiej TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 11 Czerwca 2019 Jeśli był bym ograniczony finansowo, to wybrał bym telewizor. U mnie projektor służy tylko do oglądania filmów w formacie kinowym, na ekranie w formacie kinowym 120". (3m szeroki ekran).Oczywiście po zmroku i przy zaciemnieniu pokoju. Wymaga to trochę wysiłku ale obraz jest bez porównania lepszy. Tzn, bardzo dobry jakościowo, no i oczywiście wielkość ma znaczenie. Ile cali w formacie kinowym będziesz miał na dużym telewizorze?Z 82" zostanie jakieś 76" i ochydne czarne pasy. Twoje porównanie z czajnikiem było bez sensu.Ja bym porównał to z ekspresem ciśnieniowym i czajnikiem Z obu można mieć wrzątek, tylko po co włączać ekspres, jak potrzeba gorącej wody.Ale jak ma być uczta kawowa, to żaden czajnik nie podskoczy . Do innych wymienionych zastosowań, oczywiście, telewizor.Czyli; seriale, konsola, oglądanie filmów w dzień (ale takich w formacie 16:9, bez pasów). Aaa.No i jak nie miał bym kasy, to kupił bym ten czajnik i robił zalewajke, zamiast porządnego espresso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 11 Czerwca 2019 32 minuty temu, raf7705 napisał: Wymaga to trochę wysiłku ale obraz jest bez porównania lepszy. Tzn, bardzo dobry jakościowo, no i oczywiście wielkość ma znaczenie. ale espresso to rozumiem "mała kawka" czyli obraz na oled a ten wielki czajnik na wrzątek to obraz z proja? dużo no ale jakość już nie ta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borsuk2 5 Napisano 11 Czerwca 2019 50 minutes ago, raf7705 said: Oczywiście po zmroku i przy zaciemnieniu pokoju. Wymaga to trochę wysiłku ale obraz jest bez porównania lepszy. Tzn, bardzo dobry jakościowo, no i oczywiście wielkość ma znaczenie. Hmm... Tak jak mówiłem nie mam doświadczenia z topowymi projektorami z górnej półki cenowej a rozumiem że jeśli obraz ma być bardzo dobry jakościowo to o takim tu mówimy bo poniżej 10 tysi jednak czerń nie będzie czarna i biały też szarawy. No i kontrast takiego projektora też jest gorszy niż dobrego TV. W ciemno (choć bazując na podstawie doświadczeń z tańszymi jednak nadal wcale nie tak tanimi projektorami) też będę obstawiał że nasze Q9 czy OLEDy dadzą lepszy obraz od proja. Także mamy tu kwestię rozmiaru ekranu. I też trochę preferencji oglądającego. Mi przy około 2,5 metrach do ekranu w pełni satysfakcjonuje 55". Gdybym przestawił układ mebli (prostokątne pomieszczenie) i dał TV i kanapę na krótsze boki zwiększając odległość dwukrotnie to i tak TV 65" zaspokoiłby moje potrzeby a 75" już na pewno. Gdy zaś oglądam czasem film w nocy przy zgaszonym świetle to czarne pasy w ogóle nie są problemem bo znikają całkowicie i nie wiadomo gdzie kończy się TV a gdzie są pasy. Nie wiem w jakiej odległości siedzisz od ekranu ale jak dla mnie było by to z 10 metrów. A nawet jeśli miałbym większy salon to TV zawsze można wyciągnąć na uchwycie (mójTV wisi jakieś 40 cm od ściany ale mogę go wyciągnąć na 120cm). Zawsze można też kanapę ciut przesunąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 11 Czerwca 2019 ale espresso to rozumiem "mała kawka" czyli obraz na oled a ten wielki czajnik na wrzątek to obraz z proja? dużo no ale jakość już nie ta Odwrotnie Kawka mała ale maszyna wielka Bucha parą i daje ucztę dla wielbicieli, koneserów. Reszta pije rozpuszczalną albo zalewajke Hmm... Tak jak mówiłem nie mam doświadczenia z topowymi projektorami z górnej półki cenowej a rozumiem że jeśli obraz ma być bardzo dobry jakościowo to o takim tu mówimy bo poniżej 10 tysi jednak czerń nie będzie czarna i biały też szarawy. No i kontrast takiego projektora też jest gorszy niż dobrego TV. W ciemno (choć bazując na podstawie doświadczeń z tańszymi jednak nadal wcale nie tak tanimi projektorami) też będę obstawiał że nasze Q9 czy OLEDy dadzą lepszy obraz od proja. Także mamy tu kwestię rozmiaru ekranu. I też trochę preferencji oglądającego. Mi przy około 2,5 metrach do ekranu w pełni satysfakcjonuje 55". Gdybym przestawił układ mebli (prostokątne pomieszczenie) i dał TV i kanapę na krótsze boki zwiększając odległość dwukrotnie to i tak TV 65" zaspokoiłby moje potrzeby a 75" już na pewno. Gdy zaś oglądam czasem film w nocy przy zgaszonym świetle to czarne pasy w ogóle nie są problemem bo znikają całkowicie i nie wiadomo gdzie kończy się TV a gdzie są pasy. Nie wiem w jakiej odległości siedzisz od ekranu ale jak dla mnie było by to z 10 metrów. A nawet jeśli miałbym większy salon to TV zawsze można wyciągnąć na uchwycie (mójTV wisi jakieś 40 cm od ściany ale mogę go wyciągnąć na 120cm). Zawsze można też kanapę ciut przesunąć. Hehehe.Mnie zadowala ekran szerokości 3m z odległości 3m.Na takim znaczku pocztowym 55" to mogę najwyżej na plejce pograć z 1.2 m odległości a nie filmy oglądać, żeby miał nawet najlepszy na świecie obraz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 11 Czerwca 2019 5 minut temu, raf7705 napisał: Bucha parą i daje ucztę dla wielbicieli, koneserów. Reszta pije rozpuszczalną albo zalewajke no ale prawdziwe superczarne ekspresso to tylko oled na proju niestety tylko "zbożówka" ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 11 Czerwca 2019 Chyba nie widziałeś JVC....W dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu. Tak jak mówiłem,.dla mnie nawet najlepszy tv nie umywa się do dobrego projektora, jeśli chodzi o filmy w formacie kinowym. Wszystkie inne treści tak, ale nie filmy kinowe. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 11 Czerwca 2019 4 minuty temu, raf7705 napisał: Chyba nie widziałeś JVC.... no fakt nie widziałem ale myślałem że rzutniki Christie używane w Heliosie za chyba bańkę usd są miarodajne do oceny ja tam w kinie nie widzę czerni ani bieli - wszystko takie jakieś mdłe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 11 Czerwca 2019 W kinie niestety jest lipa, w porównaniu do tego co maja niektórzy w domach.Absolutnie bez porównania. JVC przy dobrym pomieszczeniu jest w odbiorze bliskie oledom, tylko rozmiar całkiem inny i wrażenie z oglądania. Ba, nawet na Epsonie tw7300 miałem dużo lepszy obraz, niż to to serwują w kinach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 12 Czerwca 2019 20 godzin temu, borsuk2 napisał: Epson EH-TW9400 - o tym piszesz? To jednak widzę chodzą po 12 tyś a nie 10. Poczytałem i pooglądałem na kilku stronach, w kilku sklepach internetowych no i: Rozdzielczość - Full HD 1080p, 1920 x 1080, 16:9 High Definition - Optymalizacja 4K Co to za masło maślane? Co za optymalizacja? To obsługuje (wyświetla) to rozdzielczość 4k czy nie? Można wytargować i 10 tyś. 9400 jak najbardziej obsługuje 4K. Zwrotami technicznymi się nie przejmuj. Szeroko już o tym pisaliśmy na forum - jest to pełne 4K. Jeśli chodzi o sport to ja osobiście wolę i wolałem nawet jak miałem Samsunga MU8002 na TV niż na Epsonie, ale mamy na forum kolegę user, który oglądał i ogląda sport tylko na proju i nic mu to nie przeszkadza, a jeszcze mi robił przytyki, że oglądam na TV zamiast na proju... tak więc jak widać są i osoby, które i sport oglądają na proju. To co pamiętasz z budżetowych projektorów to wyrzuć do kosza pamięci Bo ja jak miałem Epsona 6700 to jasne sceny były tragiczne. Z kolei na jeszcze tańszych nawet sceny z loku ptaka robiły kontrast na poziomie całkowicie nieakceptowalnym. Właściwie nie ma sensu kupować budżetowych projów bo można się zrazić. Na podstawie doświadczeń z Epsonem 9300 to obraz z niego był dla mnie lepszy niż na Samsungu MU8002 i znacznie gorszy od obecnego Q9. Tak więc w dużym uproszczeniu można powiedzieć, że obraz z proja = obraz z budżetowego TV, ale mówimy o Epsonie 9300. W wątku o JVC koledzy piszą, że czernią i kontrastem zbliżają się nawet do OLEDów. Raf miał Epsona 7300, teraz ma JVC. User i Szewi miał Espona 9300, teraz mają JVC - zapytaj ich o różnice. dodatkowo szewi ma OLEDa, a user FALDa ale od SONY ZF9 - i oni oglądają filmy na proju ! Tak więc jak ktoś ma miejsce na ekran i chce mieć ze 120'', a do tego lubi obraz kinowy to zamiast kupować jakieś 82'' TV za 30 tyś może kupić proja za 20 tyś i mieć tyle cali ile mu wejdzie do mieszkania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 12 Czerwca 2019 Ja jestem za tym, żeby mieć i duży telewizor i dobry projektor.Chętnie bym wymienił mojego LG 79" na te Wasze Q9 82" ale za projektor bym się nie zamienił Nawet, jak bym nie miał JVC, tylko poprzedniego, Epsona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borsuk2 5 Napisano 12 Czerwca 2019 14 hours ago, raf7705 said: Mnie zadowala ekran szerokości 3m z odległości 3m. Spoko. Jeśli tak lubisz to ciesz się z kina w domu. Ważne żeby dla oglądającego odbiór był przyjemnością. Ja jak pisałem nie należę do tych którzy w kinie usiądą w pierwszych kilku rzędach (a 3 metrowy ekran z odległości 3 metrów to dla mnie pierwszy rząd w kinie) a raczej wybiorę końcowe rzędy. Ale obraz z takiego JVC za 20 koła chętnie bym pooglądał. Jaki masz model tego JVC? 1 hour ago, Adam60 said: Można wytargować i 10 tyś. No chyba że tak bo ceneo pokazuje najniższą cenę 11759. 1 hour ago, Adam60 said: 9400 jak najbardziej obsługuje 4K Poczytałem. Obsługiwać obsługuje. Ale jego rozdzielczość optyczna (czy też rozdzielczość matrycy) to 1920×1080. Później następuje softwareowa magia i interpolacja w wyniku której dostajemy niby jakieś quasi 4k. Nawet jeśli dla oka wygląda to lepiej niż FHD to nie jest to natywne 4k (o ile się naczytałem o matrycach z biały pikselem z TV LG że nie jest to prawdziwe 4k - tu moim zdaniem mamy coś podobnego). No nie wiem za 12k to chyba chciałbym jednak dostać prawdziwe, optyczne 4k. 1 hour ago, Adam60 said: To co pamiętasz z budżetowych projektorów to wyrzuć do kosza pamięci ? 6 tysi. Nie traktował bym tak "drogiego" sprzętu jak budżetowy. 2 hours ago, Adam60 said: Na podstawie doświadczeń z Epsonem 9300 to obraz z niego był dla mnie lepszy niż na Samsungu MU8002 i znacznie gorszy od obecnego Q9. Tak więc w dużym uproszczeniu można powiedzieć, że obraz z proja = obraz z budżetowego TV, ale mówimy o Epsonie 9300. Tak jak już pisałem. Dysponując odpowiednim pomieszczeniem i dużym budżetem to oczywiście dlaczego nie. Proj + TV. Ale jak dla mnie przy nawet dużym salonie (około 30m2) 75 cali będzie w zupełności wystarczające. QE75Q90RAT to 19,9k. A myśle za na Black Friday będą na niego lepsze promocje niż na projektory JVC za 20k czy też na zimowych wyprzedażach cena moim zdaniem też będzie lepsza na TV. Jak sam napisałeś na podstawie własnych doświadczeń z drogim pojem. Lepszy jednak TV. Tak więc kiedy wybieramy między jednym a drugim to moim zdaniem, bez dwóch zdań TV. A jeśli kupujemy to i to, to po prostu kupujemy TV i proja i koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 12 Czerwca 2019 34 minuty temu, borsuk2 napisał: ? 6 tysi. Nie traktował bym tak "drogiego" sprzętu jak budżetowy. Niestety to są budżetowe proje 34 minuty temu, borsuk2 napisał: Tak jak już pisałem. Dysponując odpowiednim pomieszczeniem i dużym budżetem to oczywiście dlaczego nie. Proj + TV. Ale jak dla mnie przy nawet dużym salonie (około 30m2) 75 cali będzie w zupełności wystarczające. QE75Q90RAT to 19,9k. A myśle za na Black Friday będą na niego lepsze promocje niż na projektory JVC za 20k czy też na zimowych wyprzedażach cena moim zdaniem też będzie lepsza na TV. Jak sam napisałeś na podstawie własnych doświadczeń z drogim pojem. Lepszy jednak TV. Tak więc kiedy wybieramy między jednym a drugim to moim zdaniem, bez dwóch zdań TV. A jeśli kupujemy to i to, to po prostu kupujemy TV i proja i koniec. Nawet MK pisał, że widać jak w pełnym 4K i nie ma znaczenia, że nie ma optycznego 4K. Temat był wielokrotnie wałkowany. Ja ze swojego doświadczenia powiem, że różnica w filmach 4K a BD jest ogromna na proju. Większa niż na TV. Ja ani chyba nikt inny nie będzie ciebie przekonywał na siłę. To tylko twoja sprawa. Z 3m obrazy panoramiczne ogląda się na 100'' ok. Dla osób lubiących i ustawiających sobie na TV tryb "film", jak pisałem - proje to opcja do poważnego rozważenia. Aaa - i zapomnij to co widziałeś na proju za 6 tyś, bo ja też miałem taki i jeszcze tańszy w ciągu 2 miesięcy zanim nie wymieniłem na 9300 i różnica jest 2x taka we wszystkim - począwszy od kontrastu, a skończywszy na HDR i 4K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach