Nygus 375 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) 9 minut temu, Adam60 napisał: Wreszcie obejrzałem (w zasadzie fragmentami - dalej napiszę dlaczego) pierwszy film w HDR10 ! Pierwsza dobra informacja to taka, że Panasonic w pełni obsługuje ten standard i pokazuje informację w okienku po kolejnym naciśnięciu przycisku "playback info": Druga świetna informacja jest taka, że w HDR10 wygląda to na Q9FN po prostu mega Właśnie obejrzałem film Ostatni Jedi i niestety polska wersja jest tylko na BD, ale mam wydanie UHD więc obejrzałem najpierw na BD, a potem najlepsze sceny na UHD i przepaść jest olbrzymia ! Chyba po raz pierwszy w życiu naprawdę zachwyciłem się UHD/4K/HDR10 ! Ostatnie sceny jak zachodzi słońce, a Luke unosi się w powietrzu czy scena gdzie wpada jasne oślepiające światło jak zamykają bramę do siedziby rebeliantów, ale i zwykłe sceny to po prostu KOSMOS ! Z punktu widzenia technologicznego chyba coś najlepszego co dotąd widziałem ! Oczywiście to nie tylko zasługa Panasa, ale głównie telewizora ! Oczywiście pobawiłem się też z włączaniem i wyłączaniem funkcji optymalizacji HDR i jak mówił Vincent w swoim filmiku "HDR killer" czy jakoś tak - ta funkcja daje bardzo dużo. Wiem, że to wątek o TV, ale naprawdę uważam, że do filmów pełnię możliwości tego TV odkryjemy po podłączeniu Panasonica... Oczywiście żałując, że nie ma napisów PL do filmu na UHD od razu wróciła myśl o Oppo 203 i gdyby miała optymalizację HDR to kto wie, ale chyba na poważnie bym rozważał jego kupno... Tak to niestety z uwagi na cenę i brak tej optymalizacji jednak nie. Nawet jednak jeśli kupiłbym by Oppo (bez optymalizacji HDR) i tak by Panas został. Samsung nie postawił na DV tylko HDR10 i można się zastanawiać dlaczego ? Można się głównie zastanawiać też dlaczego producenci ciągle muszą wybierać coś za coś. Dlaczego nie może być 2 standardów ? Oczywiście to pytanie retoryczne bo wiemy, że jak zwykle chodzi o kasę... Tak samo dobre filmy są z HDR10 jak i DV... Wracając do Jedi film bardzo mi się podobał tak ze względu na fabułę jak i te fajerwerki technologiczne... Jest to po prostu uczta dla oczu ! Adam vel Hubio doucz się w końcu czym jest HDR, zwłaszcza ze samsung nie postawił na HDR10, czytasz o czymś a potem piszesz znowu bez sensu, ładu i składu. Edytowane 25 Maja 2019 przez Nygus 2 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekgra 222 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) 8 minut temu, Adam60 napisał: Można się głównie zastanawiać też dlaczego producenci ciągle muszą wybierać coś za coś. Dlaczego nie może być 2 standardów ? Oczywiście to pytanie retoryczne bo wiemy, że jak zwykle chodzi o kasę... Tak jak piszesz chodzi tylko o kasę i "układanie" się korporacji. Jednak w tym roku wyłom zrobił właśnie Panasonic i w modelach TV 2019 oferuje HDR10+ i DV. Tak powinno być od początku i u wszystkich. Edytowane 25 Maja 2019 przez darekgra 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 25 Maja 2019 14 minut temu, darekgra napisał: Tak jak piszesz chodzi tylko o kasę i "układanie" się korporacji. Jednak w tym roku wyłom zrobił właśnie Panasonic i w modelach TV 2019 oferuje HDR10+ i DV. I tak powinno być od początku i u wszystkich. Tak samo zrobił Philips ze swoimi tv. Plotki mówią ze sony tez ma tak zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 537 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) 35 minut temu, Adam60 napisał: Wreszcie obejrzałem (w zasadzie fragmentami - dalej napiszę dlaczego) pierwszy film w HDR10 ! (...) Druga świetna informacja jest taka, że w HDR10 wygląda to na Q9FN po prostu mega Samsung nie postawił na DV tylko HDR10 i można się zastanawiać dlaczego ? Można się głównie zastanawiać też dlaczego producenci ciągle muszą wybierać coś za coś. Dlaczego nie może być 2 standardów ? Oczywiście to pytanie retoryczne bo wiemy, że jak zwykle chodzi o kasę... Tak samo dobre filmy są z HDR10 jak i DV... (...) No w końcu! O tym pisałem. Takie telewizory odkrywają swój potencjał, na treściach UHD HDR. Samsung dodatkowo wspiera/rozwija "darmowe" HDR10+, nie jak piszesz HDR10 . HDR10 to standardowy oficjalny format w każdym TV z HDR. Każdy telewizor który obsługuje DV lub HDR10+, wyświetli nieobsługiwany format (DV lub HDR10+) w oficjalnym HDR10, które też wygląda pięknie. W tym roku Panasonic i Philips wypuścił TV, które wspierają oba formaty (DV i HDR10+). To teraz czas na Terminatora 2 w UHD HDR. Wygląda zacnie! Edytowane 25 Maja 2019 przez Groszek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 25 Maja 2019 27 minut temu, Nygus napisał: Adam vel Hubio doucz się w końcu czym jest HDR, zwłaszcza ze samsung nie postawił na HDR10, czytasz o czymś a potem piszesz znowu bez sensu, ładu i składu. Chodziło o HDR10+ Znowu zapomniałem tego plusa Zamiast pisać o douczaniu nie lepiej było wyjaśnić ? Właśnie na takie prowokacyjne posty reagowałem jak reagowałem jako hubio ! Ty się nigdy z niczym nie przejęzyczyłeś, nie pomyliłeś ? Więcej empatii ! 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 25 Maja 2019 hubio, masz ten TV pół roku jeśli nie dłużej i serio to jest Twój pierwszy film obejrzany w HDR10 ?? PS. Samsung postawił na HDR10+. Obsługę HDR10 ma praktycznie każdy dziś sprzedawany wyświetlacz UHD. PPS. Pełnię możliwości z The Last Jedi uzyskałbyś gdyby Twój wyświetlacz obsługiwał Dolby Vision. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 25 Maja 2019 1 minutę temu, Groszek napisał: No w końcu! O tym pisałem. Takie telewizory odkrywają swój potencjał, na treściach UHD HDR. Samsung dodatkowo wspiera/rozwija "darmowe" HDR10+, nie jak piszesz HDR10 . HDR10 to standardowy oficjalny format w każdym TV z HDR. Każdy telewizor który obsługuje DV lub HDR10+, wyświetli nieobsługiwany format (DV lub HDR10+) w oficjalnym HDR10, które też wygląda pięknie. W tym roku Panasonic i Philips wypuścił TV, które wspierają oba formaty (DV i HDR10+). To teraz czas na Terminatora 2 w UHD HDR. Wygląda zacnie! No właśnie Nygus ! Tu mamy wyjaśnienie i bardzo miły merytoryczny post, a nie zaczepkę w stylu douczania ! Dzięki groszek ! Ciągle zapominam o tym plusie, ale wiem o co chodzi ! 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) 7 minut temu, Adam60 napisał: Chodziło o HDR10+ Znowu zapomniałem tego plusa Zamiast pisać o douczaniu nie lepiej było wyjaśnić ? Właśnie na takie prowokacyjne posty reagowałem jak reagowałem jako hubio ! Ty się nigdy z niczym nie przejęzyczyłeś, nie pomyliłeś ? Więcej empatii ! Biedactwo, często zdarza Ci się zapominać. Oczywiście nie raz się pomyliłem, przejęzyczyłem... niestety w Twoim przypadku za bardzo pamietam Twoje posty z wątku o OPPO, kiedy „zapomniałeś”, tam Kwestia HDR była Tobie kilka razy wyjaśniana, a teraz „zapomniałeś”. Ok, nie ma sprawy. Niestety ale to właśnie na pomijanie takich szczegółów ludzie się wkurzają... Edytowane 25 Maja 2019 przez Nygus 1 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 25 Maja 2019 Przed chwilą, misfit napisał: hubio, masz ten TV pół roku jeśli nie dłużej i serio to jest Twój pierwszy film obejrzany w HDR10 ?? PS. Samsung postawił na HDR10+. Obsługę HDR10 ma praktycznie każdy dziś sprzedawany wyświetlacz UHD. PPS. Pełnię możliwości z The Last Jedi uzyskałbyś gdyby Twój wyświetlacz obsługiwał Dolby Vision. Tak się złożyło, że tak - to był pierwszy film z HDR10+... Aż tak dużo tych filmów nie ma... Wiem jeszcze o Bohemian Rhapsody ! Jak z pamięci znasz jakieś tytuły z napisami PL to byłbym wdzięczny jak byś podrzucił ! 34 minuty temu, darekgra napisał: Tak jak piszesz chodzi tylko o kasę i "układanie" się korporacji. Jednak w tym roku wyłom zrobił właśnie Panasonic i w modelach TV 2019 oferuje HDR10+ i DV. Tak powinno być od początku i u wszystkich. A jak myślisz jest szansa, że Samsung tez pójdzie tą drogą ? Albo Sony ? Byłoby cudownie jak by Samsung dodał wsparcie DV. Aaa no i zapomniałem napisać, że na pudełku z filmem jak zwykle nie ma słowa o HDR10+ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 25 Maja 2019 hubio, jest mały problem w Twoim tłumaczeniu - jeśli nie miałeś na mysli HDR10 lecz HDR10+ to The Last Jedi nie ma HDR10+ co dobitnie widać na tym screenie, który wrzuciłeś więc Twój pierwszy raz cały czas przed Tobą 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 537 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) 13 minut temu, Adam60 napisał: Tak się złożyło, że tak - to był pierwszy film z HDR10+... Aż tak dużo tych filmów nie ma... Wiem jeszcze o Bohemian Rhapsody ! Jak z pamięci znasz jakieś tytuły z napisami PL to byłbym wdzięczny jak byś podrzucił ! Czekaj, czekaj! Last Jedi jest wydany w HDR10 i DV, więc obejrzałeś go na swoim Q9 w HDR10. Na chwilę obecną film który ma oprócz HDR10 ma dodatkowo HDR10+ jak i DV to Robin Hood Początek. Niedługo ukaże się również tak wydana Alita-Battle Angel. Filmy z dodatkową obsługą HDR10+ wpisuje w tym temacie, na razie jest ich garstka. Edytowane 25 Maja 2019 przez Groszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 25 Maja 2019 3 minuty temu, misfit napisał: hubio, jest mały problem w Twoim tłumaczeniu - jeśli nie miałeś na mysli HDR10 lecz HDR10+ to The Last Jedi nie ma HDR10+ co dobitnie widać na tym screenie, który wrzuciłeś więc Twój pierwszy raz cały czas przed Tobą Jeśli tak to niezła wtopa Ale w innych filmach UHD/HDR nie pokazywało się to okienko... W Panasonicu są dwie opcje obok siebie: WŁ DolbyVision i WŁ HDR10 - dlatego też pisałem o HDR10, ale chyba jednak chodzi o HDR10+ bo wiadomo, że samo HDR10 to po prostu HDR, które jest automatycznie bez włączania. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 537 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) @Adam60 zwróć uwagę, jakie info wyświetla Ci telewizor. U mnie przy HDR10 wyświetla info HDR (PQ), natomiast przy HDR10+ wyświetla kolorową oficjalną ikonkę HDR10+. Myślę, że u Ciebie może być podobnie. I wszystko będzie jasne! Edytowane 25 Maja 2019 przez Groszek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 25 Maja 2019 Ok sprawdziłem na innym filmie. Mieliście rację ! Prawdopodobnie wraz z kolejną aktualizacją pojawiło się to okienko i to mnie zmyliło, natomiast jest to "zwykły" HDR. W opcjach jest rzeczywiście włączanie HDR10+ i DV, ale Jedi nie był w HDR10+... Natomiast nie odwołuję ani jednego słowa co do tego jakie na mnie to zrobiło wrażenie... Niech sobie będzie "zwykłe" HDR - powoduje po prostu opad szczęki Ale przede mną wciąż HDR10+... 1 minutę temu, Groszek napisał: @Adam60 zwróć uwagę, co wyświetla Ci telewizor. U mnie przy HDR10 wyświetla info HDR (PQ), natomiast przy HDR10+ wyświetla kolorową oficjalną ikonkę HDR10+. Myślę, że u Ciebie może być podobnie. I wszystko będzie jasne! Tak, tak... Namieszałem... W każdym razie strasznie mało tych filmów z HDR10+... Ale samo HDR co pokazał ten film jest i tak nieziemskie... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 537 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) 35 minut temu, Adam60 napisał: Ale samo HDR co pokazał ten film jest i tak nieziemskie... Zgadza się! Zwykłe HDR10 na porządnym ekranie robi mega robotę W moim wypadku różnica między HDR10 a HDR10+ jest mała. Właściwie nie bardzo mogę ją zobaczyć, oglądając raz za razem. Pewnie inaczej byłoby przy oglądaniu na dwóch takich samych skalibrowanych ekranach obok siebie. Wtedy różnice mogłyby być dostrzegalne. Pewnie pojawią porównania. Czytałem gdzieś, że dynamiczne metadane (dv, hdr10+) mogą większą różnice robić na ekranach z niższej i średniej półki (najbardziej im pomogą), natomiast na ekranach premium mającym dobre parametry i dodatkowo różne wspomagacze do obsługi zwykłego HDR10, różnice mogą się zacierać.... Dynamicznymi metadanymi przestałem się przejmować*. Filmy w HDR10 wyglądają świetnie. * dla spokoju ducha nie wzgardziłbym obsługa DV i HDR10+ Edytowane 25 Maja 2019 przez Groszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 25 Maja 2019 Chodziło o HDR10+ Znowu zapomniałem tego plusa Zamiast pisać o douczaniu nie lepiej było wyjaśnić ? Właśnie na takie prowokacyjne posty reagowałem jak reagowałem jako hubio ! Ty się nigdy z niczym nie przejęzyczyłeś, nie pomyliłeś ? Więcej empatii ! hubio, masz ten TV pół roku jeśli nie dłużej i serio to jest Twój pierwszy film obejrzany w HDR10 ?? PS. Samsung postawił na HDR10+. Obsługę HDR10 ma praktycznie każdy dziś sprzedawany wyświetlacz UHD. PPS. Pełnię możliwości z The Last Jedi uzyskałbyś gdyby Twój wyświetlacz obsługiwał Dolby Vision.Chodziło o film w HDR 10+.No widzisz Adam, przez brak tego plusika, kolega całkiem opatrzenie zrozumiał twój post. 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 25 Maja 2019 1 godzinę temu, raf7705 napisał: Chodziło o film w HDR 10+. No widzisz Adam, przez brak tego plusika, kolega całkiem opatrzenie zrozumiał twój post. No zgadza się. Wyszło, że teraz obejrzałem pierwszy film UHd... Hahaha Ale Ostatni Jedi rzuca na ziemię... Szczególnie te wszystkie jasne sceny. Po prostu Wow ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 25 Maja 2019 A jeszcze zapomniałem napisać, że w parze za obrazem również na płycie UHD jest Atmos do DTS HD na BD. Oczywiście nie muszę mówić, że Atmos w połączeniu z obrazem z HDR robi niesamowite wrażenia. Kurczę naprawdę myślę o Oppo, dla takiej jakości może warto wydać tą ogromną sumę i szukać napisów... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Może i Oppo 203 pojawi się u mnie na półce... PS. Że też kolego Nygus chce ci się w każdym moim poście dawać buźkę... Wreszcie wytropiłem mojego wiernego fana, który do pół roku każdy post tak nagradza... Ponieważ wiem jak lubisz dawać te buźki to zakładam, że też otrzymywać więc możemy się tak bawić.... Edytowane 25 Maja 2019 przez Adam60 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) 39 minut temu, Adam60 napisał: Może i Oppo 203 pojawi się u mnie na półce... PS. Że też kolego Nygus chce ci się w każdym moim poście dawać buźkę... Wreszcie wytropiłem mojego wiernego fana, który do pół roku każdy post tak nagradza... Ponieważ wiem jak lubisz dawać te buźki to zakładam, że też otrzymywać więc możemy się tak bawić.... Tropiciel k.. Nie, nie do każdego, do kilku, co o tym myślisz to Twoja sprawa, nie moja. A ze ciagle się „mylisz” lub „zapominasz” to w Twoim przypadku jest już standard,... delikatnie mówiąc jesteś śmieszny i żałosny, Twoje wypowiedzi to jest tragedia, to ze jesteś osobą, która dużo krzyczy nie znaczy, ze masz racje. Rób co chcesz, ja nie będę się bawił w Twoje gry Edytowane 25 Maja 2019 przez Nygus 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 26 Maja 2019 12 godzin temu, Nygus napisał: Tropiciel k.. Nie, nie do każdego, do kilku, co o tym myślisz to Twoja sprawa, nie moja. A ze ciagle się „mylisz” lub „zapominasz” to w Twoim przypadku jest już standard,... delikatnie mówiąc jesteś śmieszny i żałosny, Twoje wypowiedzi to jest tragedia, to ze jesteś osobą, która dużo krzyczy nie znaczy, ze masz racje. Rób co chcesz, ja nie będę się bawił w Twoje gry Człowieczku od pół roku ktoś mi wystawiał w każdym jednym poście, nawet jak napisałem, że jest ładna pogoda - odpowiednią buźkę... Szczerze mówiąc na początku nie zwracałem na to uwagi, ale potem stało się to trochę irytujące więc zadałem sobie trud i w końcu to ustaliłem. Więc nie pisz, że w kilku... I proszę bez wycieczek osobistych w stylu "żałosny i śmieszny"... To tylko forum o sprzęcie... wyluzuj, idź na spacerek... ładna pogoda... Koniec dyskusji o mnie w tym temacie. Naprawdę wobec magii telewizora Samsung Q9FN ja jestem malutki i nie warto o mnie pisać.... Hahahaha Na dalsze komentarze na mój temat nie będę już reagować. Jak pisałem wcześniej - załóż sobie Nygus z kolegami w jakimś dziale temat "o hubio" i tam sobie piszcie jaki to jestem śmieszny i żałosny... Jak wam admini pozwolą to nie moja sprawa... ale nie tutaj... 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 26 Maja 2019 (edytowane) 43 minuty temu, Adam60 napisał: Człowieczku od pół roku ktoś mi wystawiał w każdym jednym poście, nawet jak napisałem, że jest ładna pogoda - odpowiednią buźkę... Szczerze mówiąc na początku nie zwracałem na to uwagi, ale potem stało się to trochę irytujące więc zadałem sobie trud i w końcu to ustaliłem. Więc nie pisz, że w kilku... I proszę bez wycieczek osobistych w stylu "żałosny i śmieszny"... To tylko forum o sprzęcie... wyluzuj, idź na spacerek... ładna pogoda... Koniec dyskusji o mnie w tym temacie. Naprawdę wobec magii telewizora Samsung Q9FN ja jestem malutki i nie warto o mnie pisać.... Hahahaha Na dalsze komentarze na mój temat nie będę już reagować. Jak pisałem wcześniej - załóż sobie Nygus z kolegami w jakimś dziale temat "o hubio" i tam sobie piszcie jaki to jestem śmieszny i żałosny... Jak wam admini pozwolą to nie moja sprawa... ale nie tutaj... Myślenie i wyciąganie wniosków to na pewno nie jest Twoja mocna strona. To, ze Ty wystawiasz do moich wszystkich postów „buźki” nie znaczy, ze ja tak robię. W jednych się z Tobą zgadzam, nie warto o Tobie pisać, to fakt. Nie znaczy to jednak, ze Twoje bajki pozostaną bez komentarzy. Edytowane 26 Maja 2019 przez Nygus 1 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 722 Napisano 26 Maja 2019 2 godziny temu, Nygus napisał: To, ze Ty wystawiasz do moich wszystkich postów „buźki” nie znaczy, ze ja tak robię. Owszem robisz - sprawdziłem. Zobaczymy jak będzie dalej... A jak nie robisz to poproszę adminów o dokładne sprawdzenie ostatnie pół roku i będzie czarno na białym - jak w każdym lub prawie każdym poście co bym nie pisał - tak oznaczałeś ! Dalsza dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu... Gościu, który zajmuje się jedynie tym, żeby kogoś odszukiwać i dawać mu buźki nie zasługuje na uwagę... Ja dałem ci buźki tylko teraz żebyś zobaczył jak to jest, a ty mi dawałeś pół roku ! Pisałem zresztą już wcześniej o tym, że jest ktoś taki i się okazało kto... To mój ostatni post na twój temat. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nygus 375 Napisano 26 Maja 2019 1 minutę temu, Adam60 napisał: Owszem robisz - sprawdziłem. Zobaczymy jak będzie dalej... A jak nie robisz to poproszę adminów o dokładne sprawdzenie ostatnie pół roku i będzie czarno na białym - jak w każdym lub prawie każdym poście co bym nie pisał - tak oznaczałeś ! Dalsza dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu... Gościu, który zajmuje się jedynie tym, żeby kogoś odszukiwać i dawać mu buźki nie zasługuje na uwagę... Ja dałem ci buźki tylko teraz żebyś zobaczył jak to jest, a ty mi dawałeś pół roku ! Pisałem zresztą już wcześniej o tym, że jest ktoś taki i się okazało kto... To mój ostatni post na twój temat. Zmień lekarza. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 26 Maja 2019 Proponuję się rozejść bo może być nieprzyjemnie. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach