Skocz do zawartości
hubio

SAMSUNG Q9FN W CODZIENNYM UŻYTKOWANIU

Rekomendowane odpowiedzi

po prostu skrót myślowy - na topowych LCD odczuwana czerń może być odbierana jako oledowa w 80-90% scen

poza tym odległość robi swoje - 75cali oglądane z 3m może powodować że rozświetlenie stref nie jest tak irytujące jak np. z 2m

no i każdy ma inną percepcję - przy małym dodatkowym doświetleniu pokoju mogę uwierzyć że strefy mogą być niewidoczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, klaus71 napisał:

po prostu skrót myślowy - na topowych LCD odczuwana czerń może być odbierana jako oledowa w 80-90% scen

poza tym odległość robi swoje - 75cali oglądane z 3m może powodować że rozświetlenie stref nie jest tak irytujące jak np. z 2m

no i każdy ma inną percepcję - przy małym dodatkowym doświetleniu pokoju mogę uwierzyć że strefy mogą być niewidoczne

Ja to wszystko rozumiem.

Skróty myślowe każdy może interpretować inaczej i wpaść na minę. Też mógłbym zastosować skrót myślowy i napisać: każdy telewizor fald LED zapewnia naprawdę czarną OLEDową czerń.* (na wszelki wypadek gwiazdka tytułem wyjaśnienia ;) )

Jednak odnosząc się do meritum naszej dyskusji stwierdzenie " "czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach " nie jest prawdziwe.

* w mocno oświetlonym pokoju, niektórych scenach lub jak jest wyłączony ;)

Edytowane przez Groszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Groszek napisał:

Jednak odnosząc się do meritum naszej dyskusji stwierdzenie " "czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach " nie jest prawdziwe.

formalnie nie - ale przy DX900 i ZD9 ich właściciele też się cieszyli z oledowej czerni i nikt tego nie podważał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, DARTH_VADER_01 napisał:

Jak dla mnie to nie kłamstwo tylko opinia, a opinię każdy może wyrazić jaką chce. Po za tym jeśli już można się do czegoś przyczepić to do końcówki, że czarne będzie naprawdę czarne jak w OLEDach, ale może on oglądał OLEDa i tego swojego i tak uważa ?

Jak zwał, tak zwał. Jeśli opinia to nieprawdziwa i wprowadzająca w błąd. Efekt ten sam. Semantyka...   To moja opinia ;)

3 godziny temu, DARTH_VADER_01 napisał:

(...)Ma takie zdanie i tyle, ale nie można mówić o kłamstwie bo dla mnie kłamstwo to np. to co pisała barnaba, że nikt go nie wyrzucał, a jednak znalazłem tylko w tym temacie post gdzie go ktoś wyrzucał, a gdzie indziej mi się nie chce szukać. To teraz zacznijcie gnoić barnabę i go w ypierdalać z froum, że kłamie. Paranoja. Za takie rzeczy go gnoiliście ? To normalna dyskusja jak dla mnie. Jeden uważa, że czarne ma w OLEdzie inny tutaj. Wiadomo, że obiektywnie OLEDy tu zwyciężają, jak na testach, ale to każdy wie, a hubio myślał inaczej, ale na 1000% nie wiadomo czy to jest kłamstwo bo każdy może inaczej odbierać obraz. (...)

Wyraziłeś swoją opinie i ok. Ja do tego tematu już nie wracam, z Kolegą @hubio jak trochę ochłonie i się pojawi, bez uprzedzeń porozmawiam jak się zdarzy okazja. W temacie powiedziałem już wszystko co miałem do powiedzenia i nie będę do niego wracał. Jak to się mówi "Psy szczekają, karawana idzie dalej" ;)

Tylko jeszcze jedno.

@DARTH_VADER_01 mógłbyś mi odpowiedzieć tak zero-jedynkowo - tak lub nie, czy jesteś klonem Kolegi @hubio lub Kolegi @NEW_ORDER? Do tego drugiego pasujesz mi bardziej, zważywszy na to jak piszesz swój nick, sposób wypowiedzi i to samo rzucane wulgaryzmami na forum.

• Plusik 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już nic nie pisać w tej konkretnej sprawie... ale jeszcze jedna uwaga...

Nikt go nie wyrzucał. Jak normalni, zwykli użytkownicy mogą kogoś wyrzucić z forum?!

Nieomylne, zadufane w sobie dziecko się obraziło, zabrało zabawki i całkowicie SAMO opuściło (teoretycznie) forum.

• Plusik 3
  • Lubię 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie CO TO TUTAJ SIĘ POROBIŁO !!!!

Gdzie jest MODERACJA ręce opadają To jest FORUN o Sprzęcie RTV a widzę co .....

Ujadanie "dowalanie" po prostu dramat !!

Gdzie SZACUNEK do Innej osoby !

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdzie na to, że znowu "kłamałem"... Tym razem to prawda... bo postanowiłem jeszcze raz napisać... po tym co tu się zaczęło dziać. Zacznę od Dath_Vadera, który wziął mnie w obronę. Wychodzi na to, że to trochę taka niedźwiedzia przysługa bo jeśli chodzi o treść ma trochę racji, ale forma bardzo niegrzeczna i niepotrzebna...

Postanowiłem jednak napisać coś żeby ostatecznie wyjaśnić pewne sprawy tym osobom, które miały ze mną jakieś spięcia. Przeczytajcie to uważnie i nie traktujcie jak atak.

Moje ogólne przemyślenie jest takie, że na tym forum panuje pewien ogólny trend wyznaczający "świętą prawdę" i jak ktoś zaczyna mieć inne zdanie to staje się miejscem bezpardonowych ataków, także personalnych. Nieopatrznie napisałem o swoim wyuczonym zawodzie, podkreślam - wyuczonym i to kim był mój ojciec i jest mi to wypominane - bardzo słabe jak dla mnie. Zresztą wypominane pod postem kogoś innego... Ale mniejsza z tym... Wracając do meritum - jest jeden powszechny trend czyli wychwalanie wniebogłosy OLEDów jakieś super czerni, przytłumionych kolorów i niskiej jasności na wyświetlaczach - czyli tak jak jest w kinie. Póki się trwa w tym trendzie jak jak w temacie Epsona 9300 to jest ok, natomiast jak się z tego wychodzi to zaczynają się problemy. Ja nie wiem co obiektywnie jest lepsze czy gorsze, a właściwie wiem bo OLEDy zdaniem ekspertów jak i w testach zwyciężają więc obiektywnie pewno tak jest. W każdym razie forum dyskusyjne to nie jest wg mnie jak napisał zdaje się binary miejsce gdzie ludzie się pytają jak podłączyć kabelek, a wielcy eksperci jak barnaba odpisują maluczkim i przez to się dowartościowują lub po prostu pomagają (nie wnikam w intencje). Nie powinno to być też miejsce gdzie każdy poklepuje się po plecach i mówi jaki to mam wspaniały projektor albo telewizor. Jeśli tak się dzieje to forum staje się miejscem wzajemnej adoracji i nie służy wymianie myśli i dyskusji. Udzielam się też na paru innych forach. W tym forach związanych z konkretnym zarabianiem pieniędzy związanych z bitcoinem, giełdą itd. Tam po prostu nieszablonowym myśleniem i ostrymi dyskusjami jak tutaj, udowodniłem przez 10 lat (na tym forum jestem najkrócej) jak można dobrze zarabiać bo tam są statystyki i realne pieniądze i wyniki. I tam mam szacunek, duży szacunek... W innym z kolei forum jestem nawet moderatorem... Niestety tutaj nie ma jak za bardzo udowodnić swoich racji no chyba, że jak miałem Epsona miałem zaprosić do siebie wszystkich niedowiarków (co zresztą proponowałem) żeby zobaczyli jak wygląda u mnie DVD, a teraz na Q9FN jak wygląda czerń, biele, kontrast i najlepiej w porównaniu z OLEDami czy projem JVC/Epson... Więc teoretycznie to jest możliwe, ale w praktyce nie bo nie mam obecnie wszystkich wyświetlaczy, które mógłbym porównać... Złościło mnie to, że poświęcałem swój czas i wstawiałem np. te filmiki z HP, a i tak ludzie mieli coraz to nowe uwagi i pretensje. Złościło mnie to, że miałem przecież przed sobą obraz z Epsona i TV i nie zmyślałem pisząc o tej miażdżącej przewadze Q9FN. Złościło mnie to, że podawałem przecież obiektywne dane z ratings.com gdzie Q9FN wyprzedzał Sony ZF9, ale wtedy już czynnik obiektywny nie był ważny... No i w końcu złościło mnie to, że wciąż mi się zarzucało kłamstwo jak ja właśnie walczyłem z kłamstwem zrobionym przez amerykański shootout w kwestii detali w czerniach w HP. Groszek pisząc, że w Q9FN czerń jest jak w OLEDach nie miałem na myśli, że to jest to samo tylko użyłem paraboli np w stylu: "Lewandowski jest jak Messi"... Czyli, że coś jest tak dobre jak w ideale.. Mój błąd braku precyzyjności, mój błąd, że źle może napisałem, ale nie było to intencjonalne kłamstwo... Ostatnio zaczęło mi się obrywać za wypowiedzi dotyczące projów... Nie dziwię się szczerze mówiąc rafowi, który zaraz po otrzymaniu swojego JVC za 25 tyś stwierdził, że nie widzi różnicy z Epsonem 7300 za  7 tyś, że jak piszę krytycznie o projach to nie chce tego czytać i tak napisał jak napisał w tym wątku... Natomiast jak pisałem - forum nie powinno być poklepywaniem się po plecach i pisaniem jaki to mamy świetny sprzęt.

Zaraz pewno pojawią się głosy - jak to hubio ? Przecież ty właśnie tak robisz z Q9FN... I to nie jest prawda bo nigdy nie kwestionowałem, że kąty są do poprawy, potwierdziłem również, że w trybach fabrycznych Samsung powinien dać ich więcej i lepiej dopracowanych. Nie pisałem tego dotąd, ale uważam także za błąd postawienie na HDR10+ zamiast DV... Natomiast jak dla mnie i jeszcze raz podkreślę jak dla mnie - intensywne kolory i biel (podobno wg MK ta intensywność to tylko złudzenie, ale i niech będzie złudzenie), wyrazisty świetny  obraz z rewelacyjnym kontrastem są dla mnie znacznie lepszym wyborem niż OLEDy nie mówiąc o projach... Filmy oglądam nie w trybie kino tylko "naturalnym" coś pomiędzy kino, a standardowym. Wiadomości/filmy przyrodnicze/sport w trybie dynamicznym i w tym trybie wg. mnie obraz z Q9FN po prostu deklasuje ten z OLEDów... Przepraszam, że mam inne zdanie niż inne osoby z tego forum... Ale teraz pomyślcie - jeśli taki hubio istnieje to może są też inne osoby podobnie patrzące i czytające to forum i jeśli one zetkną się wyłącznie z jednym punktem widzenia gdzie wszyscy chwalą tylko jeden wzór mogą poczuć się, że dały się zmanipulować. A nawet być może obecni użytkownicy OLEDów czy projów, którzy nie mieli nigdy Q9FN może i im się spodobać...Tak czy inaczej podstawą dyskusji jest wymiana myśli i konstruktywna krytyka, a nie ataki personalne... Wśród osób które mnie atakowały jest trochę, która mimo wszystko umiała argumentować, ale najczęściej były to ataki bo hubio kłamie, bo hubio się nie zna, a zupełnie rozwalił mnie tekst barnaby w wątku o Panasoniku gdzie napisał, że ja wychwalam każdy swój sprzęt jak ja pisałem, że on niszczy pliki...

Jest jednak coś chyba na rzeczy z tym TV bo była się zdaje jedna osoba co też go zawzięcie broniła i też była mocno atakowana i się zwinęła. Inne osoby się nie udzielają. Kolega Irokez miał Epsona 9300, dysponuje podobnym doświadczeniem co ja jeśli chodzi o sprzęt i ma skalibrowany Q9FN i pisał dokładnie to co ja w kwestii tego TV. Zabrał głos kilka razy, ale napisał dokładnie co ja. To tak, żeby nie było, że ja jeden walczę o jakąś sprawę.

Mam nadzieję, że coś wyjaśniłem... Poziom emocji poszedł za daleko, a moderacja nie istnieje więc podtrzymuję swoją wcześniejszą decyzję. To jest tylko forum o sprzęcie, a ja tu poświęcałem dotąd za dużo czasu, a czasami i (nie)potrzebnych nerwów... Być może za jakiś czas wrócę, ale ponieważ dotąd logowałem się tylko przez FB i to jeszcze z nickiem sugerującym imię, które mi się bardzo podoba, ale nie jest moje założę konto już normalnie z nickiem zbliżonym do swojego imienia... Więc jak się odezwie jakiś Adam to będę ja... :) A nowego kolegę Darth_Vader proszę aby mnie już więcej nie "bronił". Dziękuję.

Pozdrawiam raz jeszcze.

Adam

• Plusik 2
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam.

Porównuj sobie swój telewizor do innych, wyciagaj wnioski i co tam chcesz.

Ale porównywanie telewizora do projektora, to jak byś wywrotkę do autobusu porównał.

Każdy ma inne zastosowania.

Można wozić ludzi na wywrotce albo piasek w autobusie, tylko po co?

Wiadomo że pewne cechy są lepsze w jednym inne w drugim.

Jak ktoś wybrał projektor, to widać potrzebuje obraz z projektora.

Nie wciskaj mu jakiegoś super telewizora.

I na odwrót. Jak ktoś chce telewizor, to niech czyta o telewizorach.

Oczywiście mogą być wyjątki, jak Ty sam.

Ale generalnie ani Szewi ani User ani Ja, nie wymienię swojego projektora, na twój telewizor. Nigdy.

Więc porównywanie ich jest bez sensu, jak wywrotki z autobusem.

Pozdrawiam.

Ps.

Generalnie, to ty ze swoim uwielbieniem dla wyrazistych kolorów i wypalającej oczy bieli, to nie wiem po co w ogóle projektor kupowałeś.

Sam się zapędziłeś w zła stronę.

Teraz jesteś na dobrej drodze.

Tym się ciesz a my razem z Tobą.

I nie musimy o tym koniecznie czytać każdego dnia na nowo.

Przyjęliśmy to do wiadomości.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubio aka Adam. Jak można poważnie traktować osobę, która myśli jak dziesięciolatek, robi błędy jak dziesięciolatek i obraża się na okrutny świat w stylu dziesięciolatka? Napisałem ci to raz i napiszę ponownie: twój egocentryzm jest nieprzebrany. Amerykańskimi kłamstwami nazywasz shoutcast zrobiony przez najlepszych fachowców w branży? Można mieć różne opinie, niekoniecznie zbieżne z opiniami innych, tylko wtedy jeszcze bardziej liczy się sposób ich prezentacji - w twoim przypadku nieakceptowalny dla sporej części forumowiczów. 

• Plusik 2
  • Zmieszany 4
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyjdzie na to, że znowu "kłamałem"... Tym razem to prawda... bo postanowiłem jeszcze raz napisać... po tym co tu się zaczęło dziać. Zacznę od Dath_Vadera, który wziął mnie w obronę. Wychodzi na to, że to trochę taka niedźwiedzia przysługa bo jeśli chodzi o treść ma trochę racji, ale forma bardzo niegrzeczna i niepotrzebna...

Postanowiłem jednak napisać coś żeby ostatecznie wyjaśnić pewne sprawy tym osobom, które miały ze mną jakieś spięcia. Przeczytajcie to uważnie i nie traktujcie jak atak.

Moje ogólne przemyślenie jest takie, że na tym forum panuje pewien ogólny trend wyznaczający "świętą prawdę" i jak ktoś zaczyna mieć inne zdanie to staje się miejscem bezpardonowych ataków, także personalnych. Nieopatrznie napisałem o swoim wyuczonym zawodzie, podkreślam - wyuczonym i to kim był mój ojciec i jest mi to wypominane - bardzo słabe jak dla mnie. Zresztą wypominane pod postem kogoś innego... Ale mniejsza z tym... Wracając do meritum - jest jeden powszechny trend czyli wychwalanie wniebogłosy OLEDów jakieś super czerni, przytłumionych kolorów i niskiej jasności na wyświetlaczach - czyli tak jak jest w kinie. Póki się trwa w tym trendzie jak jak w temacie Epsona 9300 to jest ok, natomiast jak się z tego wychodzi to zaczynają się problemy. Ja nie wiem co obiektywnie jest lepsze czy gorsze, a właściwie wiem bo OLEDy zdaniem ekspertów jak i w testach zwyciężają więc obiektywnie pewno tak jest. W każdym razie forum dyskusyjne to nie jest wg mnie jak napisał zdaje się binary miejsce gdzie ludzie się pytają jak podłączyć kabelek, a wielcy eksperci jak barnaba odpisują maluczkim i przez to się dowartościowują lub po prostu pomagają (nie wnikam w intencje). Nie powinno to być też miejsce gdzie każdy poklepuje się po plecach i mówi jaki to mam wspaniały projektor albo telewizor. Jeśli tak się dzieje to forum staje się miejscem wzajemnej adoracji i nie służy wymianie myśli i dyskusji. Udzielam się też na paru innych forach. W tym forach związanych z konkretnym zarabianiem pieniędzy związanych z bitcoinem, giełdą itd. Tam po prostu nieszablonowym myśleniem i ostrymi dyskusjami jak tutaj, udowodniłem przez 10 lat (na tym forum jestem najkrócej) jak można dobrze zarabiać bo tam są statystyki i realne pieniądze i wyniki. I tam mam szacunek, duży szacunek... W innym z kolei forum jestem nawet moderatorem... Niestety tutaj nie ma jak za bardzo udowodnić swoich racji no chyba, że jak miałem Epsona miałem zaprosić do siebie wszystkich niedowiarków (co zresztą proponowałem) żeby zobaczyli jak wygląda u mnie DVD, a teraz na Q9FN jak wygląda czerń, biele, kontrast i najlepiej w porównaniu z OLEDami czy projem JVC/Epson... Więc teoretycznie to jest możliwe, ale w praktyce nie bo nie mam obecnie wszystkich wyświetlaczy, które mógłbym porównać... Złościło mnie to, że poświęcałem swój czas i wstawiałem np. te filmiki z HP, a i tak ludzie mieli coraz to nowe uwagi i pretensje. Złościło mnie to, że miałem przecież przed sobą obraz z Epsona i TV i nie zmyślałem pisząc o tej miażdżącej przewadze Q9FN. Złościło mnie to, że podawałem przecież obiektywne dane z ratings.com gdzie Q9FN wyprzedzał Sony ZF9, ale wtedy już czynnik obiektywny nie był ważny... No i w końcu złościło mnie to, że wciąż mi się zarzucało kłamstwo jak ja właśnie walczyłem z kłamstwem zrobionym przez amerykański shootout w kwestii detali w czerniach w HP. Groszek pisząc, że w Q9FN czerń jest jak w OLEDach nie miałem na myśli, że to jest to samo tylko użyłem paraboli np w stylu: "Lewandowski jest jak Messi"... Czyli, że coś jest tak dobre jak w ideale.. Mój błąd braku precyzyjności, mój błąd, że źle może napisałem, ale nie było to intencjonalne kłamstwo... Ostatnio zaczęło mi się obrywać za wypowiedzi dotyczące projów... Nie dziwię się szczerze mówiąc rafowi, który zaraz po otrzymaniu swojego JVC za 25 tyś stwierdził, że nie widzi różnicy z Epsonem 7300 za  7 tyś, że jak piszę krytycznie o projach to nie chce tego czytać i tak napisał jak napisał w tym wątku... Natomiast jak pisałem - forum nie powinno być poklepywaniem się po plecach i pisaniem jaki to mamy świetny sprzęt.

Zaraz pewno pojawią się głosy - jak to hubio ? Przecież ty właśnie tak robisz z Q9FN... I to nie jest prawda bo nigdy nie kwestionowałem, że kąty są do poprawy, potwierdziłem również, że w trybach fabrycznych Samsung powinien dać ich więcej i lepiej dopracowanych. Nie pisałem tego dotąd, ale uważam także za błąd postawienie na HDR10+ zamiast DV... Natomiast jak dla mnie i jeszcze raz podkreślę jak dla mnie - intensywne kolory i biel (podobno wg MK ta intensywność to tylko złudzenie, ale i niech będzie złudzenie), wyrazisty świetny  obraz z rewelacyjnym kontrastem są dla mnie znacznie lepszym wyborem niż OLEDy nie mówiąc o projach... Filmy oglądam nie w trybie kino tylko "naturalnym" coś pomiędzy kino, a standardowym. Wiadomości/filmy przyrodnicze/sport w trybie dynamicznym i w tym trybie wg. mnie obraz z Q9FN po prostu deklasuje ten z OLEDów... Przepraszam, że mam inne zdanie niż inne osoby z tego forum... Ale teraz pomyślcie - jeśli taki hubio istnieje to może są też inne osoby podobnie patrzące i czytające to forum i jeśli one zetkną się wyłącznie z jednym punktem widzenia gdzie wszyscy chwalą tylko jeden wzór mogą poczuć się, że dały się zmanipulować. A nawet być może obecni użytkownicy OLEDów czy projów, którzy nie mieli nigdy Q9FN może i im się spodobać...Tak czy inaczej podstawą dyskusji jest wymiana myśli i konstruktywna krytyka, a nie ataki personalne... Wśród osób które mnie atakowały jest trochę, która mimo wszystko umiała argumentować, ale najczęściej były to ataki bo hubio kłamie, bo hubio się nie zna, a zupełnie rozwalił mnie tekst barnaby w wątku o Panasoniku gdzie napisał, że ja wychwalam każdy swój sprzęt jak ja pisałem, że on niszczy pliki...

Jest jednak coś chyba na rzeczy z tym TV bo była się zdaje jedna osoba co też go zawzięcie broniła i też była mocno atakowana i się zwinęła. Inne osoby się nie udzielają. Kolega Irokez miał Epsona 9300, dysponuje podobnym doświadczeniem co ja jeśli chodzi o sprzęt i ma skalibrowany Q9FN i pisał dokładnie to co ja w kwestii tego TV. Zabrał głos kilka razy, ale napisał dokładnie co ja. To tak, żeby nie było, że ja jeden walczę o jakąś sprawę.

Mam nadzieję, że coś wyjaśniłem... Poziom emocji poszedł za daleko, a moderacja nie istnieje więc podtrzymuję swoją wcześniejszą decyzję. To jest tylko forum o sprzęcie, a ja tu poświęcałem dotąd za dużo czasu, a czasami i (nie)potrzebnych nerwów... Być może za jakiś czas wrócę, ale ponieważ dotąd logowałem się tylko przez FB i to jeszcze z nickiem sugerującym imię, które mi się bardzo podoba, ale nie jest moje założę konto już normalnie z nickiem zbliżonym do swojego imienia... Więc jak się odezwie jakiś Adam to będę ja... A nowego kolegę Darth_Vader proszę aby mnie już więcej nie "bronił". Dziękuję.

Pozdrawiam raz jeszcze.

Adam

No widzisz, niby nie kłamiesz ale naginasz fakty, żeby ładniej wyglądało.

Kupiłem Epsona za 10tys nie za 7tys.

Kupiłem JVC za 17.5tys nie za 25tys.

No ale między 17.5 a 10 różnica mniej spektakularna, to lepiej wymyślić sobie kwoty.

(Wziąłeś najniższą cenę Epsona i najwyższą JVC a ja właśnie kupowałem odwrotnie.

Najwyższa za Epsona a najniższą możliwa za JVC płaciłem).

Ps.

Wczoraj sprzedałem Epsona za 5tys.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@hubio z mojej strony spoko. Wyciągam do Ciebie wirtualną łapę na zgodę. :) Graba! Peace!:)

Pogadajmy w milej atmosferze rzeczowo (a czasami na luzie ;) ) o sprzetach, bo w koncu to nas na tym forum łączy i jest to nasza wspólna pasja. :))

Edytowane przez Groszek
  • Plusik 3
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, DARTH_VADER_01 napisał:

Dobra - dość już tego p i e r d o l e n i a o hubio i jego problemach i o projektorach itd - piszmy o telewizorze

Dokładnie, już dość. Dobranoc. Każdy kto będzie pisał w takim tonie - ban z miejsca. Ile można? Litości. Masz jakiś problem ze sobą? To tylko telewizor. Idź się przewietrz albo coś zrób. Odpocznij od komputera. Nie umiesz pisać normalnie? To nie będzie pisania.

• Plusik 2
  • Lubię 5
  • Dzięki 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj i się porobiło w końcu ktoś co coś może się odezwał. Teraz się już nikt tu nie odezwie. Pogromcy czarownic z braku doboru słów też będą mieli problem z napisaniem czego kolwiek. 

Q9 bardzo dobry telewizor . Piękna czerń,  piękna biel. Bardzo dobry HDR. Telewizor godny polecenia. 

@Gmeru jak sam nie ogarniasz to może jakiś nabór moderatorów.

Pozdrawiam

• Plusik 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zgodnie z obietnicą wracam na forum :) Nie loguję się już przez FB, a mój nick jest moim imieniem... Zacznę od tego, że fajnie, że na forum nie są tolerowane wulgaryzmy, ale wartało by być bardziej uczciwym i stosować jedną zasadę do wszystkich. Bo raf też w tym wątku używał słów jak dart vader, a nawet nie ma tego postu do dzisiaj usuniętego. Więc jak widać moderacja działa, ale nie do końca...

Zmiana nicku nie oznacza wyłącznie zmiany technicznej. Postaram się unikać jakiś niepotrzebnych spięć i emocjonalnych postów. Postaram się wypowiadać w tonie mniej prowokacyjnym niż dotąd bo nawet za cenę rozkręcenia forum nie jest to warte nerwów. Na nowym nicku nie mam też nikogo w ignorowanych.

Zacznę od postu do którego się trochę przyłożyłem... Postanowiłem poświęcić trochę czasu i w jednym miejscu czyli tutaj zrobić obrazkowe porównanie naszego Q9FN z jego następcą z tego roku czyli Samsungiem Q90R. Wszystkie fotki pochodzą oczywiście z tego portalu, a testy były robione przez wielki autorytet czyli Macieja Koper.

TESTY SYNTETYCZNE:

3d9719552bacbbc7.jpg

KALIBRACJA, ODWZOROWANIE BARW:

db60851b1d12ee0a.jpg

f15e2625c7a3a597.jpg

KONTRAST:

89d907009dd5fb0b.jpg

Nie dołączyłem porównania z pokrycia Rec2020/DCI bo testy się trochę różniły, ale tu generalnie wypadł tegoroczny model. Jednakże zdecydowanie posiadacze Q9FN na podstawie tych testów mogą się czuć bardzo dobrze. Praktycznie wszystkie parametry (z wyjątkiem wspomnianego pokrycia DCI/ odwzorowania barw) są lepsze w Q9FN ! Kontrast ANSI na poziomie 4700:1 w porównaniu do 2650:1, jasność HDR 1155 do 850, prawie oledowy kontrast w Q9FN od nieskończoności do 1. O 1ms jest gorszy input lag w QFN, ale ponieważ nie gram nie wypowiadam się jakie to ma przełożenie na rzeczywistą grę. Wydaje mi się, że niewielkie. Reasumując w zakresie: jasności i kontrastu jest lepiej, w zakresie odwzorowania barw gorzej.

Tak czy inaczej testy obu TV udowodniły, że Q9FN jest lepszym wyborem. Dlaczego tak się stało ? Moim zdaniem wynika to z nowej powłoki, która wprawdzie poprawiła kąty, ale musiało się to odbić na czymś innym. W wątku dotyczącym testów Q9FN ludzie pytali czy czekać na ten model i wtedy im odpisywałem, jeszcze jako hubio :), że różnie bywa z następcami i nie zawsze jest lepiej. Te testy wydają się potwierdzić tą prawdę...

A i jeśli ktoś mi napisze, a na pewno napisze :), o poprawie detali w czerniach - od razu odpisuję. Przeczytajcie dokładnie test i zobaczycie, że MK pisze wyraźnie o problemach JAKIE MIAŁY Q9FN, a nie jakie mają obecnie. Jest czas przeszły. Nawet jednak jak by to nie było intencjonalne - powtarzam kolejny raz, że test robiony tutaj był w oparciu modele bez aktualizacji. A najlepiej to już o tym nie dyskutować bo wiele o tym pisałem ja i inne osoby i nie ma sensu wciąż wałkować tego samego. Osoby posiadające Q9FN same najlepiej wiedzą jak wygląda ta kwestia obecnie, a inne osoby niech sobie myślą co chcą... :)

Edytowane przez Adam60
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie od kilku lat te bardziej udane modele wychodzą w latach parzystych i widze że trend rynku sie utrzymuje.

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Waldo94 napisał:

Według mnie od kilku lat te bardziej udane modele wychodzą w latach parzystych i widze że trend rynku sie utrzymuje.

Ale tylko w Samsungu czy w ogóle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Adam60 napisał:

Ale tylko w Samsungu czy w ogóle ?

Oczywiście że w ogóle.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Adam60 napisał:

Zmiana nicku nie oznacza wyłącznie zmiany technicznej. Postaram się unikać jakiś niepotrzebnych spięć i emocjonalnych postów. Postaram się wypowiadać w tonie mniej prowokacyjnym niż dotąd bo nawet za cenę rozkręcenia forum nie jest to warte nerwów. Na nowym nicku nie mam też nikogo w ignorowanych.

Nic się @hubio nie zmieniłeś i nie wierzę w żadne twoje słowo. A za "mordkę", którą mi dałeś, jak zwykle bardzo dziękuję - zobacz ile mam już punktów reputacji! ;)

ps

Czy już ci pisałem, że masz być czujny??

• Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, Barnaba napisał:

Nic się @hubio nie zmieniłeś i nie wierzę w żadne twoje słowo. A za "mordkę", którą mi dałeś, jak zwykle bardzo dziękuję - zobacz ile mam już punktów reputacji! ;)

ps

Czy już ci pisałem, że masz być czujny??

No, ale ja jednego nie rozumiem ? To jest forum technologiczne. Co to znaczy, że się zmieniłem lub nie ? Czy ja jestem Twoim partnerem/partnerką i żyjemy w związku żeby ktoś musiał się zmieniać ??? :) Nie rozumiem też tego z czym mam być czujny ? Jeśli się z czymś pomylę i napiszesz sprostowanie/wyjaśnienie to bardzo dobrze ! A mordka dlatego bo wiem jak je bardzo lubisz i zawsze dziękujesz :)

Jak masz jakiś problem ze mną i będziesz teraz komentował moje posty to po tym co napisałeś żebym był czujny itd to lekko możesz stracić na wiarygodności. :) Każdy zresztą sam może ocenić cały twój post nie mający grama związku nie tylko z Q9FN, ale nawet z technologią. Przecież takie rzeczy mogłeś mi napisać na priv, a nie zaśmiecać wątek. Jesteś długo na forum, udzielasz się w wielu tematach, pomagasz innym więc trzymaj klasę... :)  Dla mnie to jednak naprawdę bez znaczenia bo w jakieś przepychanki personalne i osobiste nie zamierzam się już wdawać.

Edytowane przez Adam60
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No, ale ja jednego nie rozumiem ? To jest forum technologiczne. Co to znaczy, że się zmieniłem lub nie ? Czy ja jestem Twoim partnerem/partnerką i żyjemy w związku żeby ktoś musiał się zmieniać ???  Nie rozumiem też tego z czym mam być czujny ? Jeśli się z czymś pomylę i napiszesz sprostowanie/wyjaśnienie to bardzo dobrze ! A mordka dlatego bo wiem jak je bardzo lubisz i zawsze dziękujesz

Jak masz jakiś problem ze mną i będziesz teraz komentował moje posty to po tym co napisałeś żebym był czujny itd to lekko możesz stracić na wiarygodności. Dla mnie to jednak naprawdę bez znaczenia bo w jakieś przepychanki personalne i osobiste nie zamierzam się już wdawać.

Hubio.

Żałosne to jest, ta zmiana nicka.

Tak żeś odpoczął, że zmieniłeś facjatę i dalej ta sama nawijka.

Nie pozdrawiam, tym razem.

• Plusik 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie znowu osobiste wycieczki do Adam60/hubio . Naprawdę piszcie sobie na priw a tu piszcie o Samsungu który jest tematem.

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaszczyca mnie, że moja osoba intryguje aż tyle osób. Musiałem uderzyć w czułe punkty skoro wywołuje takie kontrowersje :) Jak pisałem raf wcześniej zmiana nicka związana jest z dopasowaniem go do imienia, a przede wszystkim z założeniem konta tutaj bo wcześniej miałem przez FB. Natomiast nie jest to tylko zmiana techniczna bo moje wypowiedzi pod nickiem hubio były czasami prowokacyjne, czasami odnosiły się personalnie do wyborów zakupowych użytkowników i postaram się aby to pod tym nowym nickiem nie miało już miejsca. Sam wiem, że momentami pewne rzeczy niepotrzebnie pisałem i jak Cię gdzieś uraziłem to przepraszam choć nie pamiętam gdzie miałbym to zrobić... A do kościoła i kazań mi bardzo daleko... :) 

I apel do kolejnych osób co będą chciały teraz dyskutować o mnie, o zmianie nicka i wszystkich takich sprawach :)  - nie wiem czy tu jest jakiś dział hyde-park - załóżcie sobie temat o mnie i dyskutujcie... A temat o Q9FN zostawmy Q9FN i technologiom, filmom związanym z tym tematem...

• Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, trochę się uniosłem, za bardzo może...

To teraz, pozdrawiam

Niech Ci będzie. Tylko musisz trochę spuścić z tonu pana wszystko wiedzącego i będzie ok.

• Dzięki 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wreszcie obejrzałem (w zasadzie fragmentami - dalej napiszę dlaczego) pierwszy film w HDR10 ! Pierwsza dobra informacja to taka, że Panasonic w pełni obsługuje ten standard i pokazuje informację w okienku po kolejnym naciśnięciu przycisku "playback info" W "normalnym" filmie HDR naciska się 2 razy i koniec, a tu po trzecim naciśnięciu jest coś takiego:

d4037411dbc88022.jpg

Druga świetna informacja jest taka, że w HDR10 wygląda to na Q9FN po prostu mega :) Właśnie obejrzałem film Ostatni Jedi i niestety polska wersja jest tylko na BD, ale mam wydanie UHD więc obejrzałem najpierw na BD, a potem najlepsze sceny na UHD i przepaść jest olbrzymia ! Chyba po raz pierwszy w życiu naprawdę zachwyciłem się UHD/4K/HDR10 ! Ostatnie sceny jak zachodzi słońce, a Luke unosi się w powietrzu czy scena gdzie wpada jasne oślepiające światło jak zamykają bramę do siedziby rebeliantów, ale i zwykłe sceny to po prostu KOSMOS ! Z punktu widzenia technologicznego chyba coś najlepszego co dotąd widziałem ! Oczywiście to nie tylko zasługa Panasa, ale głównie telewizora ! Oczywiście pobawiłem się też z włączaniem i wyłączaniem funkcji optymalizacji HDR i jak mówił Vincent w swoim filmiku "HDR killer" czy jakoś tak - ta funkcja daje bardzo dużo. Wiem, że to wątek o TV, ale naprawdę uważam, że do filmów pełnię możliwości tego TV odkryjemy po podłączeniu Panasonica... Oczywiście żałując, że nie ma napisów PL do filmu na UHD od razu wróciła myśl o Oppo 203 i gdyby miał optymalizację HDR to kto wie, ale chyba na poważnie bym rozważał jego kupno... Tak to niestety z uwagi na cenę i brak tej optymalizacji jednak nie. Nawet jednak jeśli kupiłbym by Oppo (bez optymalizacji HDR) i tak by Panas został.

Samsung nie postawił na DV tylko HDR10 i można się zastanawiać dlaczego ? Można się głównie zastanawiać też dlaczego producenci ciągle muszą wybierać coś za coś. Dlaczego nie może być 2 standardów ? Oczywiście to pytanie retoryczne bo wiemy, że jak zwykle chodzi o kasę... Tak samo dobre filmy są z HDR10 jak i DV... Wracając do Jedi film bardzo mi się podobał tak ze względu na fabułę jak i te fajerwerki technologiczne... Jest to po prostu uczta dla oczu !

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi