Skocz do zawartości
hubio

SAMSUNG Q9FN W CODZIENNYM UŻYTKOWANIU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@Oni wróć jeszcze raz o kilka postów wyżej i przeczytaj bo nadal nie załapałeś toku rozmowy.

Ale fakt Q9 nie mam bo mam coś lepszego i bezpośrednio na temat Q9 staram się nie wypowiadać.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, darekgra napisał:

@Oni wróć jeszcze raz o kilka postów wyżej i przeczytaj bo nadal nie załapałeś toku rozmowy.

Ale fakt Q9 nie mam boam coś lepszego i bezpośrednio na temat Q9 staram się nie wypowiadać.

Nie da rady , nie załapie przez to zasmiecanie przez innych użytkowników. 

Na temat Q9 w temacie Q9 starasz się nie wypowiadać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli ktoś pyta o coś nawet w temacie o Q9 to z grzeczności wypada na pytania odpowiadać nawet wtedy gdy nie są spójne z głównym nurtem tematu.

Poza tym jeśli by pisać tu tylko o Q9 to jak potencjalny nabywca miałby się dowiedzieć o innych alternatywnych sprzętach? Jeśli byś przeczytał tylko ochy i achy nad tym tv?

Edytowane przez darekgra
  • Plusik 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@darekgra  jak ja pytałem to napisałeś że 

14 minut temu, darekgra napisał:

Jeśli ktoś pyta o coś nawet w temacie o Q9 to z grzeczności wypada na pytania odpowiadać nawet wtedy gdy nie są spójne z głównym nurtem tematu.

Jak ja pytałem to mi odpisałeś ze sie podniecam za bardzo , i dowiedziałem się że masz coś lepszego i tyle. Dzięki za Twoją grzeczność ?. A że masz coś lepszego to taka mała rada , lepiej nie pisz takiego czegoś bo jeden użytkownik może zaraz nazwać cię kłamca. To jakieś modne na tym forum.

Co do potencjalnego nabycia telewizora , to jak myślisz jak stałem się posiadaczem Q9. 

Edytowane przez Oni
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko że twoje pytanie było błędnie i pochopnie zadane (z zarzutem że mi coś w Q9 nie pasuje ?) i dlatego poprosiłem abyś cofnął się o kilka postów.

Wpis że mam coś lepszego napisałem z pełną świadomością a pełno info co to jest jest w mojej stopce.

13 minut temu, Oni napisał:

Co do potencjalnego nabycia telewizora , to jak myślisz jak stałem się posiadaczem Q9

Kupiłeś go w sklepie płacąc polskim środkiem płatniczym. No chyba że otrzymałeś go w prezencie.

?

Edytowane przez darekgra
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

11 minut temu, darekgra napisał:

Tylko że twoje pytanie było błędnie i pochopnie zadane (z zarzutem że mi coś w Q9 nie pasuje ?) i dlatego poprosiłem abyś cofnął się o kilka postów.

Absolutnie źle odebrałeś moje pytanie o rozwiniecie myśli .Myślałem że masz coś ciekawego do napisania o odtwarzaniu z twardego dysku jeżeli posiadasz Q9. Ale .....  

Edytowane przez Oni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Polski język trudny jest w mowie, piśmie i najbardziej w rozumieniu. ?.

I owszem miałem tylko że my wtedy pisaliśmy o AppleTv. A wspomagacz odtwarzacza dla Samsunga i nie tylko jest potrzebny chociażby z uwagi na brak dekodowania DTS, jakże powszechnego w ripach i nie tylko.

Edytowane przez darekgra
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z NAS'a na Apple TV też spokojnie obejrzysz.. ale jak pisałem nic nie wyciągniesz więcej jeśli masz takie a nie inne źródło.. to samo będziesz miał na Shield'cie co na Aplle TV..
Jak najbardziej ale co z tymi co NAS nie mają?
Shild obsłuży i nas i wszystko co ma USB.
Zgadza się.

Ja tylko napisałem, jak to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie kwestia plików... Wiem, że Apple TV jest najlepszy do streamingu i wiem raf, że pliki idą pod NASem, ale ja podobnie jak kolega @darekgra mam pliki na dyskach i nie bawiłem się dotąd z NASem i nie wiem czy chcę... :) W związku z powyższym marzy mi się coś co by zarówno miało Netflixa z Atmosem jak i obsługę plików z dysku ... I takie coś nie istnieje...

Shield obsługuje pliki, ale też ma Netflixa bez Atmosa, a to jak pisano wyżej potrafi również MBox za 250zł. Po za tym mam w Panasie też Netflixa tylko bez Atmosa...Jak bym bardzo był nastawiony na streaming i korzystał (chciał korzystać) z iTunes, Netflixa itd to już dawno bym miał Apple, ale wybrałem inną drogę - kolekcję filmów na płytach, a ze streamingu korzystam sporadycznie co nie oznacza, że jak już korzystam nie chciałbym mieć Atmosa...

Dzięki za wszystkie odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@hubio u mnie na fz800 pliki  z hdr10+ odtwarzane sa na pewno przez podpięty bezpośrednio dysk z ripem hdr10+ jak i z zewnętrznych playerow stacjonarnych UHD, które to obsluguja . Wyswietla się wtedy oficjalna kolorowa ikonka hdr10+. Przy zwykłym hdr10 wyświetla sie ikonka hdr(pq).

Wydaje mi sie, ze zewnętrze przystawki  nie obsluguja odtwarzania plików z hdr10+ i wyświetlają taka treść w hdr10. Tej informacji nie jestem jednak pewien, bo tu sie szybko wszystko zmienia i Chińczycy nie próżnują. ;) Musiałbyś podrazyc temat.

Zerknij na ten wątek

Edytowane przez Groszek
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wraz z updatem iOS urządzeń Apple pojawiła się na samsungi appka TV od Apple z biblioteką filmów iTunes.

Co prawda nie jest to pełna funkcjonalność przystawki Apple TV, ale przynajmniej jest dostęp do całej biblioteki.. np takie klasyki w 4k jak Appolo 13 za 8 zl czy Polowanie na czerwony październik (też w 4K) za 15 zł :) oczywiście nie jest to taka jakość jaką obecnie mają nowości, ale w takich cenach to wg mnie dobre oferty :)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj obejrzałem Star Wars Mroczne Widmo (BD) i znowu mam porównanie do Epsona 9300 bo całkiem niedawno oglądałem całą sagę na proju.. Znowu o wiele korzystniejsze wrażenie na TV... Pierwsze co rzuca się w oczy to KOLORY ! Wiadomo, że te części w dużej części są zrobione w całości z efektów (co zresztą zarzuca się Lucasowi i słusznie). Natomiast takie animacje na proju wychodziły blado, kolory nie były tak intensywne i żywe... A tu jest po prostu pięknie... Wszystkie te stworki wyglądają po prostu bajecznie... Bardziej plastycznie... Do tego jest mnóstwo jasnych scen na planecie gdzie się urodził Anakin - i tu znowu TV wymiata... Ilość różnych odcieni bieli i  świateł po prostu rzuca na kolana w porównaniu do proja... Jestem przekonany, że również słabo by to wyglądało nawet na topowych projach JVC - po prostu technologia projekcyjna nigdy nie przeskoczy pewnych barier i nigdy nie będzie takiego nasycenia kolorów i jasności jak na topowych TV...A w takich właśnie filmach to ma wielkie znaczenie...

Na tym TV to się łapę, że czasami tak mi się podobają jakieś ujęcia, że ucieka mi fabuła... :)

@escapers sprawdzę dzisiaj iTunes. Dzięki za informację.

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu hubio zaczynasz to samo.

Teksty "jestem pewien że na innych projektorach wygląda tak samo... "

Nie pisz o sprzęcie ktorego nie widzialeś. Świat nie konczy się na Q9FN.

Poza tym pamiętaj, że juz od jakiegoś czasu poza BD mamy jeszcze UHD.

Nie wprowadzaj więc innych w błąd swoimi wypowiedziami.

Teraz masz itunes na Samsungu. Polecam Ci wersje 4k nowych filmów. Idę o zakład że zaraz zaczniesz podnietę co za super obraz i jak to wczesniej nie widziales tego na proju i innych sprzetach

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, user7878 napisał:

I znowu hubio zaczynasz to samo.

Ale księżyca też nie widziałem, a wiem jak wygląda... :) Hahaha... Jest po prostu ograniczenie w technologii projekcyjnej co nic nie przeskoczy... No może ekrany ALR coś tu jeszcze mogą poprawić... Obraz z proja jest po prostu matowy, przytłumiony, "kinowy" a do tego mało intensywne biele, a w wielu filmach jak wspomnianym wyżej przeze mnie to nie są atrybuty...

Sorry, ale nie wywalę ponad 20 tyś żeby przekonać się, że mam rację...

2 minuty temu, user7878 napisał:

Poza tym pamiętaj, że juz od jakiegoś czasu poza BD mamy jeszcze UHD.

Nie wprowadzaj więc innych w błąd swoimi wypowiedziami.

Ale co ma do rzeczy UHD czy BD ? Ja mówię o kolorach, jasnych scenach - tego nie zmieni UHD przy ograniczeniu projekcji...

• Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, user7878 napisał:

obraz w kinie na projach Christie za milion dolców też szału nie robi - w zasadzie nie ma żadnego startu do obrazu w domu na np. oledzie

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minutes ago, hubio said:

Ale co ma do rzeczy UHD czy BD ? Ja mówię o kolorach, jasnych scenach - tego nie zmieni UHD przy ograniczeniu projekcji...

ale jak film był kręcony już w UHD to tym bardziej zobaczysz te różnice i w scenach i detalach i kolorach i w głębi.. po prostu nie ma sensu już patrzeć na HD jak ma się możliwość UHD, taka jest różnica

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, hubio napisał:

Ale księżyca też nie widziałem, a wiem jak wygląda... :) Hahaha... Jest po prostu ograniczenie w technologii projekcyjnej co nic nie przeskoczy... No może ekrany ALR coś tu jeszcze mogą poprawić... Obraz z proja jest po prostu matowy, przytłumiony, "kinowy" a do tego mało intensywne biele, a w wielu filmach jak wspomnianym wyżej przeze mnie to nie są atrybuty...

Sorry, ale nie wywalę ponad 20 tyś żeby przekonać się, że mam rację...

hubio to jak to jest? Jak ktos pisze coś o Q9FN to twierdzisz, że nie ma prawa się wypowiadać o TV, którego nie posiada, a jak Ty piszesz o sprzętach, których na oczy nie widziałeś to jest ok?

Co do wywalania 20 tys na projektor to też nie chcę żebyś to robił bo zacznie się w temacie o JVC to co tutaj (zresztą już tam też musiałeś swoje 3 grosze wtrącić) a z drugiej strony wydałeś kiedyś 15 tys na Epsona i przez rok piałeś z zachwytu jaki to jest rewelacyjny sprzęt.

Co ma do rzeczy UHD? No chyba nawet taki ignorant jak Ty słyszał już o 4k i HDR czy też DV? Szeroka paleta barw, czy o tym też słyszałeś? Sorki zapomniałem, że Ty dalej DVD oglądasz...

Czytam Twoje posty bo niestety dotyczą tematów, które mnie interesują ale poziom Twojgo zarozumialstwa, które z tych postów wychodzi sięga już zenitu.

@klaus71 pełna zgoda. OLED to obecnie najlepsza technologia. Pamiętaj tylko o tym, że projektory są po to aby uzyskać wielki ekran ponad 100" a takie przekątne i dobra jakość (4k, HDR, BT2020) dostępne są tylko na topowych projektorach czy to Sony czy JVC. Jak będą OLEDY 100" i większe i żeby je kupić nie trzeba będzie brać kredytu pod zastaw domu to też o tym pomyślę ;) Obecnie na 110" mam większą frajdę z oglądania filmów niż na moim 75" ZF9 nie wspominając już o Q9FN, który też miałem okazję testować w domu (dwukrotnie po kilka dni). Nie twierdzę jednak, że projektory są dla wszystkich. Na pewno nie. Do pełnej satysfakcji potrzebny jest odpowiednio zaadoptowany pokój, dobrej jakości ekran, najlepsze możliwe źródło sygnału (a nie jakieś DVD ;) ) i oczywiście jak najlepszy projektor. Wtedy całość tworzy świetny klimat, którego TV nie odda.

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, user7878 napisał:

Teraz masz itunes na Samsungu. Polecam Ci wersje 4k nowych filmów. Idę o zakład że zaraz zaczniesz podnietę co za super obraz i jak to wczesniej nie widziales tego na proju i innych sprzetach emoji38.png

Jeśli porównuję cokolwiek to 1:1 czyli dokładnie ten sam egz. płyty DVD/BD/UHD jaki widziałem na proju i jaki oglądam teraz... Tylko to ma sens..

Panowie od stycznia do marca obejrzałem 107 filmów z czego 104 na TV a 3 (słownie trzy) na proju... To powinno dać naprawdę co poniektórym do myślenia... Pierwsze filmy włączałem jednocześnie na obu wyświetlaczach, czasami nawet obraz był pół na pół... Po prostu obraz z proja oprócz większej przekątnej praktycznie w każdym aspekcie był gorszy niż ten na TV !

Kontrast, nasycenie kolorów,  biele, czernie - wszystko. Ok - nie miałem JVC więc wypowiadam się tylko o Epsonie, natomiast jestem przekonany, że i na JVC było by podobnie, może tylko trochę lepiej... Nie bez powodu gmeru czyli osoba naprawdę się znająca kupił QLEDA 82'' od Samsunga, a jak sam napisał - projektor mu się kurzy... :)

Więc jak ktoś czytający te słowa chce sobie kupić proj do ekranu 90'-100' naprawdę powinien się zastanowić czy nie lepiej kupić 75'-82' QLEDA... Ja tylko po prostu przestrzegam...

Projektory i tak wymrą jak dinozaury... Hahahaha :) co wiecie z mojej stopki, ale póki nie wymrą parę naiwniaków jeszcze je będzie kupowało...

7 minut temu, user7878 napisał:

hubio to jak to jest? Jak ktos pisze coś o Q9FN to twierdzisz, że nie ma prawa się wypowiadać o TV, którego nie posiada, a jak Ty piszesz o sprzętach, których na oczy nie widziałeś to jest ok?

Nie jest ok... Stwierdzenie "jestem pewien" nie oznacza, że tak jest... Natomiast ja osobiście jestem tego pewien, ale oczywiście mogę się mylić...

Co do wywalania 20 tys na projektor to też nie chcę żebyś to robił bo zacznie się w temacie o JVC to co tutaj (zresztą już tam też musiałeś swoje 3 grosze wtrącić) a z drugiej strony wydałeś kiedyś 15 tys na Epsona i przez rok piałeś z zachwytu jaki to jest rewelacyjny sprzęt.

I właśnie dlatego, że byłem tak zadowolony z Epsona to podziwiam potęgę Samsunga Q9FN, który zdeklasował coś co wcześniej mnie zachwycało..

Co ma do rzeczy UHD? No chyba nawet taki ignorant jak Ty słyszał już o 4k i HDR czy też DV? Szeroka paleta barw, czy o tym też słyszałeś? Sorki zapomniałem, że Ty dalej DVD oglądasz...

No i co z powodu HDR i szerokiej palety barw ? No powiedz jaką na tym JVC wygenerujesz jasność szczytową w porównaniu do Q9FN ? Pochwal się kontrastem ANSII ! Obraz UHD na Q9FN jeszcze bardziej wymiata i jeszcze bardziej docenia się właśnie TV z uwagi na jasność, ilość olśniewającego światła... Sceny w Nowym Początku właśnie na UHD/HDR na Q9FN kiedy bohaterka jest w tym jasnym tunelu prowadzącym do obcych to na TV widać było te wszystkie odcienie szarości, biel, intensywne światło, a na Epsonie nie było takiego efektu WOW. Jak pisałem - ja porównuję 1:1 to co widziałem i to co teraz oglądam

Czytam Twoje posty bo niestety dotyczą tematów, które mnie interesują ale poziom Twojgo zarozumialstwa, które z tych postów wychodzi sięga już zenitu.

Nie ! Ja nie jestem zarozumiały w przeciwieństwie do kolegi Barnaba udającego wielkiego eksperta, a wyśmiewającego się z czytania instrukcji i czyszczenia filtra do proja... Ja piszę o swoich odczuciach, piszę o swoich emocjach i piszę o tym co widzę, a nie twierdzę, że z kolorymetrem obiektywnie oceniam wartości matematyczne... Od tego mamy MK i cały sztab kalibratorów/testerów... Natomiast i tu porównując wartości obiektywne twojego JVC czy mojego dawnego Epsona 9300 do Samsunga Q9FN i tu ma o wiele lepsze parametry... Kontrast ANSI, bardzo, bardzo ważny parametr bije JVC kilkanaście razy !

@klaus71 pełna zgoda. OLED to obecnie najlepsza technologia. Pamiętaj tylko o tym, że projektory są po to aby uzyskać wielki ekran ponad 100" a takie przekątne i dobra jakość (4k, HDR, BT2020) dostępne są tylko na topowych projektorach czy to Sony czy JVC. Jak będą OLEDY 100" i większe i żeby je kupić nie trzeba będzie brać kredytu pod zastaw domu to też o tym pomyślę ;) Obecnie na 110" mam większą frajdę z oglądania filmów niż na moim 75" ZF9 nie wspominając już o Q9FN, który też miałem okazję testować w domu (dwukrotnie po kilka dni). Nie twierdzę jednak, że projektory są dla wszystkich. Na pewno nie. Do pełnej satysfakcji potrzebny jest odpowiednio zaadoptowany pokój, dobrej jakości ekran, najlepsze możliwe źródło sygnału (a nie jakieś DVD ;) ) i oczywiście jak najlepszy projektor. Wtedy całość tworzy świetny klimat, którego TV nie odda.

Co do klimatu się zgadzam, ale jednak to dla mnie, wobec ułomności obrazu, trochę za mało...

• Plusik 2
  • Zmieszany 1
  • Smutny 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale jak film był kręcony już w UHD to tym bardziej zobaczysz te różnice i w scenach i detalach i kolorach i w głębi.. po prostu nie ma sensu już patrzeć na HD jak ma się możliwość UHD, taka jest różnica
Ale junior woli na DVD.
Co do klimatu się zgadzam, ale jednak to dla mnie, wobec ułomności obrazu, trochę za mało...
Ale ty Hubio głupi jesteś, to aż mi ciebie szkoda.
Idź już z tego forum i nie pipi tych swoich kazań, bo od tego są kościoły i tam tak pierdolą jak ty tutaj.
Może się miałeś z powołaniem.....
  • Plusik 3
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 4
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hubio napisał:

Stwierdzenie "jestem pewien" nie oznacza, że tak jest... Natomiast ja osobiście jestem tego pewien, ale oczywiście mogę się mylić...

Jezu... 

Kiedy pewnych dwóch użytkowników tego wątku zauważy, że Groszek i kilku innych nie wchodzą tu, żeby hejtować tv Samsunga, tylko negować brednie jednego człowieka?

Ile Wam jeszcze potrzeba?

• Plusik 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie przeginacie - Hubio fakt ma dziwne czasami poglądy 

no ale jak ktoś woli jakość obrazu względem wielkości to ma do tego prawo

jak miałbym wybrać 77cali oled(lub 75 cali FALD)  i musieć przysunąć fotel o 1m by mieć "magię wielkości" jak na ekranie projektorowym 100-110cali

to nie miałbym żadnych wątpliwości która opcja jest o niebo lepsza - oczywiście ta sama co u Hubio

• Plusik 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Kmicic13 napisał:

Jezu... 

Kiedy pewnych dwóch użytkowników tego wątku zauważy, że Groszek i kilku innych nie wchodzą tu, żeby hejtować tv Samsunga, tylko negować brednie jednego człowieka?

Ile Wam jeszcze potrzeba?

:) czekam kiedy Hubio opisze wrażenie swoje odczucia, uczucia, zachwyt z ilości detali odkrytych po obejrzeniu filmu z kasety VHS... jestem przekonany ze ten TV wyciągnie niesamowita ilość detali, wręcz porażająca w porównaniu z innymi nośnikami :)

Hubio a może wyjmiesz kable i opiszesz wrażenia z oglądania białego szumu?

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, klaus71 napisał:

panowie przeginacie - Hubio fakt ma dziwne czasami poglądy 

Tutaj nie chodzi o poglądy. Tylko o sposób ich prezentowania...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu... nie lubicie tego gościa to dodajcie do ignorowanych bo sami się lepiej wcale nie zachowujecie. Fanklub założyliście chyba że aż tak Was boli co on wypisuje. 

Po to jest forum aby pisać a nie się rzucać na każdego z kim się nie zgadzacie. 

Może i przesadza czasami facet ale nie obraża Was przecież tak jak Wy jego.

• Plusik 3
  • Lubię 3
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi